Muuttoja & suuria tunteita

Muutto kerrostalosta omakotitaloon tuli ihanana yllätyksenä

Piia, 42, ja Jari, 48, Kalliomäki eivät olleet koskaan haaveilleet omakotitalosta tai rakentamisesta. Tarvittiin yhdet arpajaiset, ja he olivat valmiit laittamaan haaveensa uusiksi. Ennen muuttoa itse rakennettuun omakotitaloon piti muuttaa väliaikaiskämppään. Kaikki vaiva kannatti.

Kalliomäen nelihenkinen perhe etsi pitkään suurempaa asuntoa Helsingistä, koska kerrostalokolmio alkoi käydä ahtaaksi. Piia ja Jari haaveilivat kerrostalohuoneistosta tai rivarista. Omakotitalot oli jätetty pois laskuista hinnan takia.

Mutta sitten Piia bongasi Helsingin kaupungin tonttiarvonnan: tarjolla oli omakotitalotontti aivan silloisen kodin naapurista Helsingin Maunulasta.

– Oli ihmeellinen tunne, kun päätös tonttiarvonnasta tuli syksyllä 2013! Muutama kuukausi arvonnan jälkeen meni vielä venkslaamiseen, kunnes pankista saatiin lainapäätös, Piia kertoo.

Ensimmäiseksi tuli muutto väliaikaiskotiin

Kahden kodin välillä Kalliomäet tarvitsivat väliaikaisen vuokrakämpän, joka löytyi vanhan kodin naapurista. He kantoivat muuttolaatikot sinne pikkuhiljaa monen viikon aikana.

Tavaroita pakatessaan Piia vei astioita ja kankaita kirpputorille ja kirjoja kirjaston kierrätyshyllyyn. Arvokkaampia tavaroita myytiin nettikirppiksillä.

– Minä olisin karsinut tavaraa enemmänkin, mutta mieheni on keräilijä. Hän kerää esimerkiksi lenkkareita ja levyjä, joista on vaikeaa luopua. Minä yritän keksiä niille säilytyspaikan ja pitää ne pois silmistä. Ymmärrän kuitenkin, miten tärkeitä tietyt tavarat ovat Jarille.

Piiakin ajattelee, että kodin tunnelma syntyy tutuista ja turvallisista tavaroista, jotka kulkevat mukana kodista toiseen.

– Minulla on äitini vanhat kangaspuut, jotka siirtyivät vintiltä toiselle. Niistä en luovu, vaikka en pidä niitä edes esillä.

Kun sängyt oli kasattu ja sohva paikoillaan, tunsin olevani kotona.

Sitten seurasi muutto uuteen omakotitaloon

Kalliomäet valitsivat uudeksi kodikseen viittä vaille valmiina toimitettavan, puurakenteisen, kaksikerroksisen talopaketin, johon he saivat suunnitella sisätilat itse.

Talon valmistuttua keväällä 2015 pakattavaa ei ollut paljon, mutta silti Piia karsi väliaikaisasunnossa tavaroita vielä toistamiseen, jotta uuteen kotiin siirtyisi mahdollisimman vähän turhaa kamaa.

– Karsitun omaisuuden muuttaminen omakotitaloon tuntui helpottavalta – uusi koti oli niin väljä ja ihana! Sain vihdoin toteuttaa minimalistista unelmaani piilottamalla tavaroita pois silmistä vintille ja kaappeihin, Piia muistelee.

Asumiskustannukset yllättivät, rauha riemastuttaa

Jari toimii perheen talonmiehenä säätäen lämmitystä, ilmastointia ja muuta talotekniikkaa tarpeen mukaan.

– Kun ensimmäisen asumisvuoden menot olivat selvillä, täytyi alkaa säästökuurille. Omakotitalossa kuluja on yllättävän paljon enemmän kuin kerrostaloasunnossa. Piia esimerkiksi haluaisi saunoa joka päivä, mutta minä olen määrännyt saunakiellon. Saunoa saa vain kerran viikossa, Jari kertoo.

Vaikka kaksi muuttoa ja talonrakennusprojekti veivät voimia, Piia, Jari sekä 7- ja 12-vuotiaat lapset ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Nyt he asuvat unelmiensa talossa, joka on rakennettu oman perheen tarpeiden mukaan ja sisustettu minimalistisesti harmaalla, valkoisella ja mustalla.

– Kun sängyt oli kasattu ja sohva paikoillaan, tunsin olevani kotona. Parasta omassa talossa on oma rauha! Lapsetkin viihtyvät hyvin, kun saivat vihdoin omat huoneet. Elämänlaatu on selkeästi parantunut ja tuntuu jotenkin aikuisemmalta, Piia summaa.

Piian ja Jarin vinkit omakotitaloon muuttajalle

  • Vaikka muutat isompaan asuntoon, yritä karsia tavaraa mahdollisimman paljon.
  • Varaudu yllättäviin menoihin. Omakotitalossa vastaat itse kaikesta.
  • Autoton pärjää omakotitalossa aivan hyvin, jos palvelut ovat lähellä.
Minä olisin karsinut tavaraa enemmänkin, mutta mieheni on keräilijä.

Vinkit omakotitaloon muuttajalle

1. Ota kotivakuutus jo rakennusvaiheessa.

Jos rakennat talon, hanki kotivakuutus heti, kun rakentaminen alkaa. Vakuutus korvaa esimerkiksi rakennusmateriaaleille tapahtuvat varkaudet ja vahingot.

2. Vakuuta tyhjä asunto ja väliaikaiskämppä.

Myös tyhjillään oleva asunto kannattaa vakuuttaa vahinkojen varalle. Tärkeintä on, että oikeusturvavakuutus ei katkea koko aikana. Oikeusturvavakuutus korvaa esimerkiksi asuntokaupassa tulevia riita-asioita ostajan ja myyjän välillä. Muista myös vakuuttaa mahdollinen väliaikaisasunto.

3. Varaudu suurempiin vakuutusmaksuihin.

Omakotitalossa rakennuksen ylläpito on kokonaisuudessaan omakotiasujan vastuulla ja vakuutettavaa on huomattavasti enemmän kuin kerrostalossa. Kalleimpana kohteena on itse omakotitalo. Lisäksi rakennuksen vakuutus sisältää piha-alueen ja siellä olevia rakenteita, esimerkiksi terassit, lipputangon, kiveykset, istutukset, aidat ja paljun.

4. Vakuuta myös ulkorakennukset.

Kaikki ulkorakennukset (esimerkiksi varastot ja autotallit) joihin on tarvittu viranomaislupa, tulee vakuuttaa erikseen. Se, milloin vaaditaan viranomaislupa, vaihtelee kunnittain.

Vinkit antoi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Tiesitkö, että omakotitalon kotivakuutus... 

kattaa talon lisäksi huonekalut ja kodinkoneet, kotisi tavarat ja lasten muille aiheuttamia vahinkoja? Jos haluat talollesi ekstrasuojaa, saat Ifistä markkinoiden laajimman vakuutuksen, joka kattaa myös vesikattovuotojen aiheuttamia tuhoja, märkätilojen kosteusvaurioita ja tuhoeläinten aiheuttamia vahinkoja. Hanki kotivakuutus Ifin verkkokaupasta.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Miksi kotivakuutus?

Lue, mitä arkea helpottavia palveluja saat Ifin asiakkaana. 

Lue lisää