Vertaa vakuutuksia

Etsinnässä paras vakuutusyhtiö? Vakuutusten vertailu ei ole mitään rakettitiedettä, mutta eri yhtiöiden tarjontaan tutustumiseen saa tarvittaessa kulumaan aikaa. Kokosimme oleellisimmat vinkit, jotka on hyvä pitää mielessä vakuutuksia vertaillessa.

Vakuutustemme hinnat selvität nopeasti vakuutuslaskurilla, ja jos kaipaat neuvoa tai tarjousta useammasta vakuutuksesta, asiantuntijamme auttavat.

Miksi halvin vakuutus ei usein ole se paras vakuutus?

Halvin vakuutus ei ole useimmille paras vaihtoehto oman mielenrauhan kannalta, eikä aina edes oman talouden kannalta. Vakuutusvertailussa kannattaa kiinnittää huomiota hinnan ohella moneen muuhunkin asiaan. Näitä ovat esimerkiksi vakuutuksen sisältö ja kattavuus sekä omavastuu.

Valitsemalla halvimman vakuutuksen säästät rahaa tässä ja nyt, mutta pitkässä juoksussa halpa vakuutus voi myös koitua kalliiksi, jos se ei kata yleisiä vahinkoja.

Esimerkiksi autovakuutusten osalta tuulilasivahingot ovat Ifin vahinkotilastojen mukaan selkeästi yleisimpiä, eikä pelkkä liikennevakuutus kata niitä. Siten kiveniskemien toistuva korjauttaminen omalla rahalla voi koitua kalliimmaksi kuin lasiturvan sisältävä osakasko.

Pelkkien vakuutusmaksujen sijaan kannattaa siis vertailla vakuutuksia kokonaisuuksina. Kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä, ja mikä vakuutus tulisi pidemmän ajan kuluessa edullisimmaksi?

Halpa mutta huonosti vahinkoja kattava vakuutus ei myöskään luo sinulle sellaista huolettomuuden tunnetta, jonka laajemmat ja kattavammat vakuutukset voisivat ehkä mahdollistaa. Kysy siis itseltäsi, miten paljon annat arvoa stressittömyydelle.

Vertaa vakuutusten sisältöjä keskenään

Vakuutusehdoista ja vakuutusoppaita tutkimalla selvää, mitä vakuutus kattaa ja mitä se ei kata.  Vertaa myös saman vakuutusyhtiön eri laajuisia vakuutuksia, jotta hahmotat, millaisten tilanteiden varalle haluat vakuutusturvaa. Turhasta ei kannata maksaa.

Ifin osalta vertailua on helppo tehdä suoraan kunkin vakuutuksen verkkosivulta tai verkkokaupasta.

Jos haluaa olla tarkka, kannattaa tutustua myös vakuutusten rajoituksiin, sillä yksikään vakuutus ei kata kaikkia mahdollisia tilanteita.

Sinulle olennaisimmat rajoitukset saat selville vakuutusehdoista tai ottamalla yhteyttä  vakuutusyhtiön asiakaspalveluun.

Lue lisää eri tyyppisten vakuutusten vertailusta

Säädä omavastuun avulla vakuutuksen hintaa

Useissa vakuutuksissa on omavastuu, joka on sinun vastuullesi jäävä osuus vahingon hinnasta. Yksinkertaistettuna: jos esimerkiksi kotivakuutuksessasi on 100 euron omavastuu ja sinulle sattuu 1000 euron vahinko, saat korvauksena 900 euroa.

Omavastuun suuruus vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Mitä korkeamman omavastuun valitset, sitä edullisempi vakuutuksen hinta on.

Vastaavasti matalampi omavastuu korottaa vakuutuksen hintaa.

Vakuutusten vertailussa tilapäiset alennukset saattavat hämätä

Vakuutusten hintoja vertailemalla voit säästää vuositasolla suuria summia. Niinpä vakuutusten hintoja kannattaa vertailla, kunhan muistat huomioida samalla myös vakuutuksen sisällön.

Kun vertailet vakuutusten hintoja, kiinnitä huomiota siihen, oletko ostamassa tarjous- vai normaalihintaista vakuutusta. Monesti vakuutuksiin sisältyy ensimmäisen vuoden alennuksia, jolloin vakuutuksen hinta voi nousta suurestikin ensimmäisen vuoden jälkeen.

Ifissä suosimme vakaata hinnoittelua, joka varmistaa, että vakuutuksesi hinta ei hypähdä pilviin yllättäen. Vakuutuksesi hinta perustuu tilastojen pohjalta arvioimiimme riskeihin, etkä joudu muiden alennuksien maksajaksi.

Kun vertailet hintoja, tarkista myös, oletko oikeutettu keskittäjäalennuksiin ja esimerkiksi ammattiliittojäsenyyden kautta saataviin etuihin.

Autovakuutuksen tai muun ajoneuvovakuutuksen hinta saattaa laskea vähitellen keräämiesi bonusten ansiosta. Kun vertailet autovakuutuksia, tutustu siihen, miten nopeasti bonukset kertyvät ja miten vastaavasti kolarointi vaikuttaa bonuksiin.

Autovakuutuslaskurimme ottaa hinnassa huomioon myös arviosi vuosittaisista ajokilometreistä. Mikäli ajat vähän, hinta on edullisempi.

Vertaa myös palvelua

Kun etsit sopivaa vakuutusta, selvitä, millaista apua saat, kun haluat tehdä vakuutuksiisi muutoksia tai sinulle sattuu vahinko. Tutki esimerkiksi, miten nopeasti vahinkoilmoitukset käsitellään, ovatko muut asiakkaat tyytyväisiä ja voitko asioida netin kautta tai puhelimitse.

Katso myös, sisältyykö vakuutukseen oheispalveluja. Esimerkiksi suorakorvaus, 24/7 palveleva terveysneuvonta tai autoilijaa auttava palvelu voivat sisältyä vakuutukseen ilman erillistä lisämaksua.

Nainen katsoo konepellin alle
24/7 päivystävä neuvontapalvelu sisältyy kaikkiin ajoneuvovakuutuksiimme.

Millaisia vakuutuksia tarvitset?

Kun pohdit vakuutuksen hankkimista, kannattaa käyttää tovi myös sen pohtimiseen, tarvitsetko vakuutusta vai otatko riskin mieluummin omalle vastuullesi. Joskus suppeampi vakuutus voi olla sinulle sopivampi vaihtoehto kuin laajin mahdollinen vakuutus.

Esimerkiksi sairausvakuutuksen laajuutta kannattaa pohtia siitä näkökulmasta, onko käytössäsi työterveyshuolto vai ei. Jos on, sinulle riittää todennäköisesti vakuutus, joka kattaa työterveyshuollon ulkopuolelle jääviä kuluja.

Netissä oleva henkilövakuutustesti kertoo, millaisia henkilövakuutuksia sinun kannattaa harkita – ja mitä ei. Apua vakuutustarpeen arviointiin kannattaa pyytää myös vakuutusyhtiön asiakaspalvelusta.