Vertaa vakuutuksia

Vakuutusten vertailu on helppoa, kun tiedät, mihin pitää kiinnittää huomiota. Katso lista, mitä kannattaa tarkistaa, kun vertaat vakuutuksia ja niiden hintoja.

Vakuutusten vertailu ei ole rakettitiedettä, ensin perusasiat:

  • Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa, jolloin hahmotat, minkä verran eri vakuutusyhtiöiden vakuutukset maksavat. Samalla saat konkreettisen lähtökohdan myös vakuutusten sisältöjen vertailuun.
  • Varmista, että et ota päällekkäisiä vakuutuksia. Esimerkiksi matkavakuutus sisältyy useiden ammattiliittojen jäsenmaksuun. 
  • Hyödynnä vakuutusyhtiöiden vakuutuslaskureita netissä – saat laskurista hinnan hetkessä, ja verkkokaupoissa vakuutuksiin tutustuminen on tehty yleensä helpoksi. Ifin verkkokauppa on aina avoinna, ja voit ostaa verkosta kerralla kaikki tarvitsemasi vakuutukset.

Miksi halvin vakuutus ei usein ole se paras vakuutus?

  • Valitsemalla halvimman vakuutuksen säästät rahaa, mutta yleensä se ei ole juuri sinulle sopivin vaihtoehto.
  • Vakuutusvertailussa kannattaa kiinnittää huomiota hinnan ohella moneen muuhunkin asiaan. Näitä ovat esimerkiksi vakuutuksen sisältö ja kattavuus sekä omavastuu.
  • Pelkkien vakuutusmaksujen sijaan kannattaa siis vertailla vakuutuksia kokonaisuuksina. Kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä, ja mikä vakuutus tulisi pidemmän ajan kuluessa edullisimmaksi?
  • Halpa mutta huonosti vahinkoja kattava vakuutus ei myöskään luo sinulle sellaista huolettomuuden tunnetta, jonka laajemmat ja kattavammat vakuutukset voisivat ehkä mahdollistaa. Kysy siis itseltäsi, miten paljon annat arvoa stressittömyydelle.

Huomioi ainakin nämä asiat vakuutusten vertailussa:

1. Vertaa vakuutusten sisältöjä keskenään

Tutki, mitä vakuutus kattaa ja mitä se ei kata. Vertaa myös saman vakuutusyhtiön eri laajuisia vakuutuksia, jotta hahmotat, millaisten tilanteiden varalle haluat vakuutusturvaa. Turhasta ei kannata maksaa.

Tutustu myös vakuutusten rajoituksiin – yksikään vakuutus ei kata kaikkia mahdollisia tilanteita. Selvität sinulle olennaisimmat rajoitukset helpoimmin vakuutusyhtiön asiakaspalvelusta tai vakuutusehdoista.

2. Säädä omavastuun avulla vakuutuksen hintaa

Useissa vakuutuksissa on omavastuu, joka on sinun vastuullesi jäävä osuus vahingon hinnasta. Yksinkertaistettuna: jos esimerkiksi kotivakuutuksessasi on 100 euron omavastuu ja sinulle sattuu 1000 euron vahinko, saat korvauksena 1000 euroa - 100 euroa = 900 euroa.

Omavastuun suuruus vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Mitä korkeamman omavastuun valitset, sitä edullisempi vakuutuksen vuosihinta on. Vastaavasti matalampi omavastuu korottaa vakuutuksen vuosihintaa. Vertaa eri yhtiöiden omavastuuvaihtoehtoja ja selvitä, saatko käyttöösi esimerkiksi omavastuurahaa, joka pienentää omavastuusi määrää vahingon sattuessa.

3. Vakuutusten vertailussa tilapäiset alennukset saattavat hämätä

Vakuutusten hintoja vertailemalla voit säästää vuositasolla suuria summia. Niinpä vakuutusten hintoja kannattaa vertailla, kunhan muistat huomioida samalla myös vakuutuksen sisällön.

Kun vertailet vakuutusten hintoja, kiinnitä huomiota siihen, oletko ostamassa tarjous- vai normaalihintaista vakuutusta. Monesti vakuutuksiin sisältyy ensimmäisen vuoden alennuksia, jolloin vakuutuksen hinta voi nousta suurestikin ensimmäisen vuoden jälkeen. Ifillä vakaa hinnoittelu varmistaa, että vakuutuksesi hinta ei hypähdä pilviin yllättäen.  Lue, miten vakuutuksen hinta määräytyy.

Kun vertailet hintoja, tarkista myös, oletko oikeutettu keskittäjäalennuksiin ja esimerkiksi ammattiliittojäsenyyden kautta saataviin alennuksiin.

Autovakuutusten ja muiden ajoneuvovakuutusten hinnat saattavat laskea vähitellen bonusten ansiosta. Kun vertailet autovakuutuksia, tutustu, miten nopeasti bonukset kertyvät ja miten kolarointi vaikuttaa bonuksiin.

4. Vertaa myös palvelua

Kun etsit sopivaa vakuutusta, selvitä, millaista apua saat, kun haluat tehdä vakuutuksiisi muutoksia tai sinulle sattuu vahinko. Tutki esimerkiksi, miten nopeasti vahinkoilmoitukset käsitellään, ovatko muut asiakkaat tyytyväisiä ja voitko asioida netin kautta tai puhelimitse.

Katso myös, sisältyykö vakuutukseen oheispalveluja. Esimerkiksi suorakorvaus, 24/7 palveleva terveysneuvonta tai autoilijaa auttava palvelu voivat sisältyä vakuutukseen ilman erillistä lisämaksua.

5. Mieti, millaisia vakuutuksia tarvitset

Kun pohdit vakuutuksen hankkimista, kannattaa käyttää tovi myös sen pohtimiseen, tarvitsetko vakuutusta vai otatko riskin mieluummin omalle vastuullesi. Joskus taas suppeampi vakuutus voi olla sinulle sopivampi vaihtoehto kuin laajin mahdollinen vakuutus.

Esimerkiksi sairausvakuutuksen laajuutta kannattaa pohtia siitä näkökulmasta, onko käytössäsi työterveyshuolto vai ei. Jos on, sinulle riittää todennäköisesti vakuutus, joka kattaa työterveyshuollon ulkopuolelle jääviä kuluja.

Netissä oleva henkilövakuutustesti kertoo, millaisia henkilövakuutuksia sinun kannattaa harkita – ja mitä ei. Apua vakuutustarpeen arviointiin kannattaa pyytää myös vakuutusyhtiön asiakaspalvelusta.

Täsmäapua vakuutusten vertailuun