Omakotitalon putkiremontti kannattaa tehdä ajoissa

Korjausrakentaminen on kasvamassa, sillä suomalaisista omakotitaloista valtaosa on rakennettu 1960–1980 -luvuilla, ja talot saavuttavat peruskorjausikänsä lähivuosina.

Tee omakotitalon putkiremontti ajoissa

Kodista kannattaa pitää huolta ajoissa. Usein kuitenkin remonttien suunnittelu aloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun vikoja on jo ilmestynyt.

Putkiremontti aloitetaan yleensä vasta, kun havaitaan kosteusvaurioita. Ikävähennyksetkin vaikuttavat vakuutusyhtiön maksaman korvauksen määrään, joten remontti kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Jo taloa hankkiessa on hyvä ottaa selville, millaisia huoltotoimenpiteitä talo tarvitsee elinkaarensa aikana.

Pidä silmät ja korvat auki sekä luota ammattilaiseen

Tarkkaavainen asukas huomaa usein itse ensimmäisenä talonsa korjaustarpeet. Remonttihommiin ei kuitenkaan kannata sännätä pelkästään omien huomioiden varassa, vaan avuksi on hyvä kutsua ammattitaitoinen kuntotarkastaja.

Kuntotarkastaja osaa hahmottaa tarvittavat korjaustyöt ja parhaan työjärjestyksen. Laajemmassa kuntotutkimuksessa voidaan tarkastaa esimerkiksi katon märkätilojen, seinien ja ullakkotilojen kuntoa.

Vuotovahinkojen korjaus voi repiä auki koko talon

Omakotitaloasujan tulisi pitää huolta putkistojen kunnosta. Putkiremonttiin havahdutaan monesti liian myöhään, kun esimerkiksi hitaasti etenevät tihkuvahingot huomataan vasta home- tai kosteusvaurioiden ilmaantuessa.

Putkiremontin ajankohtaa ei voi ratkaista vain putkiston iän perusteella, joten ajoitusta on joskus vaikea arvioida. Putkiston korjaaminen vuotovahingon yhteydessä on kalliimpaa ja työläämpää, joten säästöjä syntyy, kun ennakoi remontin tarpeen asiantuntijan kanssa jo hyvissä ajoin.

Merkkejä loppuun kuluneista putkistoista ovat muun muassa usein tukkeutuva tai huonosti vetävä viemäri, veden lisäämisen tarve lämmitysjärjestelmässä ja edeltävät vuotovahingot.

Omakotitalon putkiremonttia ei kannata tarpeettomasti lykätä. Kokonaiskustannuksissa säästää huomattavasti, kun remontin voi teettää suunnitellusti, haluamallaan aikataululla.

Tunnista, onko omakotitalosi putkiremontin tarpeessa

Jokaisen omakotiasujan olisi hyvä tietää, miten päivittäiset toimenpiteet pidentävät talon ikää. Kun tunnet hyvin kiinteistösi rakenteet, materiaalit ja laitteet, huomaat ajoissa myös muutokset.

Ryhdy toimiin, jos havaitset kodissasi

  • märkätilan pintarakenteiden halkeamia tai vaurioita
  • outoa hajua sisäilmassa
  • sisäseinien värimuutoksia tai laikkuja
  • vettä erikoisissa paikoissa
  • lämpöenergian, sähkön tai veden kulutuksen kasvaminen
  • muurahaisten ilmaantuminen sisätiloihin.

Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta ilmeni, että omakotitaloasujat luulevat usein omakotitalon putkiremontin olevan kalliimpaa ja kestävän kauemmin kuin mitä todellisuudessa. Omakotitalon käyttövesiputkiston remontin hinta on useimmissa tapauksista keskimäärin vain 3 500 euroa ja remontti kestää keskimäärin kolme päivää. Remontin voi hoitaa mihin aikaan vuodesta tahansa.

Kunnon koti -palvelusta apua talosi kunnossapitoon

Ifissä olemme kehittäneet Kunnon koti -palvelun, jossa rakennusalan ammattilainen auttaa talosi kunnossapidossa. 

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.