Omakotitalon putkiremontti kannattaa tehdä ajoissa

Omistusasunto on useimmalle suomalaiselle elämän suurin investointi. Jotta kodin arvo säilyy, sen kunnossapitoon tulee panostaa säännöllisesti. Omakotitalossa isojen remonttien, kuten putkiremontin tarve kannattaa arvioida hyvissä ajoin ennakkoon asiantuntijan kanssa. Myös omakotitaloasujan oma aktiivisuus ja havainnot kodin kunnosta ovat ensiarvoisen tärkeitä.

​Korjausrakentaminen on kasvamassa, sillä suomalaisista omakotitaloista valtaosa on rakennettu 1960–1980 -luvuilla ja talot saavuttavat peruskorjausikänsä lähivuosina.

Kodista kannattaa pitää huolta ajoissa, mutta usein remonttien suunnittelu aloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun vikoja on jo ilmestynyt. Putkiremontti aloitetaan yleensä vasta, kun havaitaan kosteusvaurioita. Ikävähennyksetkin vaikuttavat vakuutusyhtiön maksaman korvauksen määrään, joten remontti kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Jo taloa hankkiessa on hyvä ottaa selville millaisia huoltotoimenpiteitä talo tarvitsee elinkaarensa aikana.

Pidä silmät ja korvat auki ja luota ammattilaiseen

Tarkkaavainen asukas huomaa usein itse ensimmäisenä talonsa korjaustarpeet. Remonttihommiin ei kuitenkaan kannata sännätä pelkästään omien huomioiden varassa, vaan avuksi on hyvä kutsua ammattitaitoinen kuntotarkastaja.

Kuntotarkastaja osaa hahmottaa tarvittavat korjaustyöt ja parhaan työjärjestyksen. Laajemmassa kuntotutkimuksessa voidaan tarkastaa esimerkiksi katon märkätilojen, seinien ja ullakkotilojen kuntoa.

Vuotovahinkojen korjaus voi repiä auki koko talon

Omakotitaloasujan tulisi pitää huolta esimerkiksi putkistojen kunnosta. Putkiremonttiin havahdutaan monesti liian myöhään, kun esimerkiksi hitaasti etenevät tihkuvahingot huomataan vasta home- tai kosteusvaurioiden ilmaantuessa.

Putkiremontin ajankohtaa ei voi ratkaista vain putkiston iän perusteella, joten ajoitusta on joskus vaikea arvioida. Putkiston korjaaminen vuotovahingon yhteydessä on kalliimpaa ja työläämpää, joten säästöjä syntyy, kun ennakoi remontin tarpeen asiantuntijan kanssa jo hyvissä ajoin.

Merkkejä loppuun kuluneista putkistoista ovat muun muassa usein tukkeutuva tai huonosti vetävä viemäri, veden lisäämisen tarve lämmitysjärjestelmässä ja edeltävät vuotovahingot.

Omakotitalon putkiremonttia ei kannata tarpeettomasti lykätä. Kokonaiskustannuksissa säästää huomattavasti, kun remontin voi teettää suunnitellusti, haluamallaan aikataululla.

Tunnista, onko omakotitalosi putkiremontin tarpeessa

Jokaisen omakotiasujan olisi hyvä tietää, miten päivittäiset toimenpiteet pidentävät talon ikää. Kun tunnet hyvin kiinteistösi rakenteet, materiaalit ja laitteet, huomaat ajoissa myös muutokset.

Ryhdy toimiin, jos havaitset kodissasi muutoksia:

 • märkätilan pintarakenteiden halkeamia tai vaurioita
 • outoa hajua sisäilmassa
 • sisäseinien värimuutoksia tai laikkuja
 • vettä erikoisissa paikoissa
 • lämpöenergian, sähkön tai veden kulutuksen kasvaminen
 • muurahaisten ilmaantuminen sisätiloihin

Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että omakotitaloasujat luulevat usein omakotitalon putkiremontin olevan kalliimpaa ja kestävän kauemmin kuin totuus on. Omakotitalon käyttövesiputkiston remontin hinta on useimmissa tapauksista keskimäärin vain 3 500 euroa ja remontti kestää kesto keskimäärin kolme päivää. Remontin voi vieläpä hoitaa mihin aikaan vuodesta tahansa.

Huolehdi kodissasi säännöllisesti ainakin näistä:

Pesuhuoneessa

 • Poista irtovesi pesuhuoneessa suihkun jälkeen.
 • Pidä pesuhuone puhtaana, ettei home pääse kasvamaan saippuajämiin ja rasvaan.
 • Puhdista lattiakaivo ja lavuaarin hajulukot, jotta viemärit eivät mene tukkoon.
 • Tarkista muovimaton, laatoituksen tai muun pinnoitteen kunto. Jos saumat irtoilevat, korjaa ne.
 • Tarkista pesuhuoneen lattiassa ja seinissä olevien silikonien kunto vuosittain. Vaihda silikonit viiden vuoden välein tai kun huomaat vaurioita.

Keittiössä

 • Poista pölyt kylmälaitteiden takaa sekä valaisimien ja sähköisten laitteiden päältä.
 • Puhdista liesituulettimen suodatin ja mieti, tarvitsisitko liesivahtia.
 • Huolehdi, että kylmälaitteen ja astianpesukoneen alla on turvakaukalo vuotovahinkojen varalta.
 • Testaa säännöllisesti, että palohälytin toimii. Pelkkä patterien testaus ei riitä, vaan kokeile, reagoiko palohälytin savuun esimerkiksi sytyttämällä tulitikku palovaroittimen alla.

Muualla talossa ja pihamaalla

 • Huolehdi tulisijojen ja hormien nuohouksesta, jotta niiden käyttö pysyy turvallisena.
 • Tyhjennä rännit ja sadevesikourut lehdistä ja roskista joka kevät ja syksy.
 • Tarkkaile lumen kertymistä katolle ja huolehdi sen poistosta.
 • Huolehdi, että sade- ja sulamisvedet kulkeutuvat riittävän kauas talosta.
 • Varmistu, että rakennukset kestävät rajummatkin luonnonilmiöt.

Kotivakuutus​ kattaa osin rakennuksen johtoverkon rikkoutumisesta aiheutuneet vuotovahingot. Korjauskustannuksia korvataan putkiston iän mukaan. Lisäksi katetaan vahingosta johtuvan tilapäismajoituksen kuluja. Rakennuksen If LaajaPlus -turva kattaa myös märkätilojen kosteusvaurioita. Kotivakuutus kattaa korjattavan alueen kustannuksia, ei koko putkiremontin kuluja. Ennakoimalla putkiremontin siis pidät kotisi paremmassa kunnossa ja säästät kuluissa.