Kotitalous työnantajana

Palkatessaan työntekijän tai työntekijöitä kotitalouksia koskevat pääsääntöisesti samat velvollisuudet kuin muitakin työnantajia. Myös kotitalouksien on siis huolehdittava työnantajavelvoitteistaan. Katso, tarvitseeko sinun kotitaloutesi työtapaturma- ja työeläkevakuutuksen.

Osta työtapaturmavakuutus Pyydä tarjous

Kotitalouden velvollisuudet

Oletko palkkaamassa työntekijää esimerkiksi remonttitöihin, kodinhoitoon tai lastenhoitoon? Siinä tapauksessa sinusta tulee kotitaloustyönantaja, jonka pitää huolehtia työnantajavelvoitteista, kuten lakisääteisestä vakuutusturvasta.

Kotitaloustyönantajan vakuutukset

Työtapaturmavakuutus

Jos saman kalenterivuoden aikana maksettavat tai maksettavaksi sovitut palkat ovat yhteensä enemmän kuin 1 500 euroa (2024), kotitaloudella on velvollisuus ottaa työtapaturmavakuutus.

Raja on kotitalous- ja kalenterivuosikohtainen, eikä siis työntekijäkohtainen.

Kun tiedät, että sovitut palkat tulevat yhteensä ylittämään 1 400 euroa, muista ottaa vakuutus ajoissa.

Tapaturmavakuutusmaksu määräytyy palkkojen ja työn vaarallisuuden, eli työn riskin, mukaan. Vakuutuksessa on minimimaksu.

Laske hinta ja osta ›

  • Kotitalouden työtapaturmavakuutuksen saat helpoiten ostamalla sen verkosta.
     
  • Vakuutusta ei voi ottaa takautuvasti, sen on oltava voimassa heti työn alkaessa.

Työntekijän eläketurva

Työntekijä vakuutetaan työnantajan eläkevakuutuksella eli TyEL-vakuutuksella, jos työntekijä on 17–67-vuotias ja maksat hänelle palkkaa yli 65,26 euroa kuukaudessa (vuonna 2023).

Jos sinulla ei ole vakituisia työntekijöitä ja maksat palkkoja alle 9 348 euroa puolen vuoden aikana (vuonna 2023), voit toimia tilapäisenä työnantajana.

Tällöin et tarvitse TyEL-vakuutusta, vaan riittää, että maksat työeläkemaksun.

Työntekijäin ryhmähenkivakuutus ja työttömyysvakuutusmaksut

Työntekijäin ryhmähenkivakuutus ja siihen liittyvät maksut hoidetaan aina työtapaturmavakuutuksen yhteydessä.

Muistathan, että kotitaloustyönantaja on velvollinen hoitamaan myös työttömyysvakuutusmaksut, joista saat lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

  • Jos kotitalous on velvollinen ottamaan työntekijälle työtapaturmavakuutuksen, se on pääsääntöisesti velvollinen ottamaan myös työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen sekä työttömyysvakuutuksen.

Kotitaloustyönantajan muita velvollisuuksia

Kotitalouden on huolehdittava myös muista työnantajavelvoitteista, kuten palkanmaksusta, palkan ennakonpidätyksestä, lakisääteisistä ilmoituksista eri tahoille sekä sosiaaliturvamaksuista.

Kun käytät maksutonta Palkka.fi-palvelua, se hoitaa puolestasi työnantajan velvollisuuden palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin. Jos hoidat velvollisuudet itse, muista tarkistaa tulorekisterin ohjeista, mitä kaikkea kotitalouden täytyy ilmoittaa.

Etsitkö jotain muuta tapaturmavakuutusta?

Talkoot

Järjestätkö työntekijän palkkaamisen sijaan palkattomat talkoot?

Palkattomaan talkootyöhön ei tarvita lakisääteisiä vakuutuksia, vaan niitä varten on olemassa erillinen yksityishenkilön talkoovakuutus.

Talkoovakuutus korvaa, jos talkoolaiselle aiheutuu tapaturman seurauksena hoitokuluja, pysyvä haitta tai kuolema.

Vakuutus on voimassa yksityishenkilön Suomessa järjestämissä vastikkeettomissa talkoissa, kuten rakennus-, remontointi-, muutto-, siivous-, puu-, lumi- tai pihatalkoissa.

Osta talkoovakuutus verkosta