Turvalliset jouluvalot

Joulu- ja koristevalot tuovat talveen ihanaa tunnelmaa, mutta rikkinäiset valot voivat aiheuttaa pahimmillaan tulipalon. Lue tärkeimmät kysymykset ja vastaukset jouluvalojen energiatehokkaasta ja turvallisesta käytöstä ja anna talven kotoisan tunnelman viedä.

Voiko jouluvalot laittaa ulos?

Nyrkkisääntö on, että sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Ulkokäyttöön tarkoitetut valot sopivat useimmiten myös sisäkäyttöön. Helpoimmin valojen oikea käyttötarkoitus selviää valojen myyntipakkauksesta.

Jos pakkaus on kadonnut, valojen käyttötarkoitus selviää sen IP-luokituksesta. Se on merkitty tavallisesti jouluvalojen johtoon kiinnitettyyn tarraan sekä muuntajaan. Ulkokäyttöön soveltuvien valosarjojen ja muuntajien on oltava vähintään IPX3-luokkaa. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen luokka on IP44. Sisälle tarkoitettujen valojen luokka on IP20. Jos merkintä puuttuu, valot on tarkoitettu sisäkäyttöön.

Voiko jouluvalot jättää yöksi päälle?

Jos jouluvalot ovat kunnossa, niitä voi yleensä pitää päällä vaikka vuorokauden ympäri. Erityisesti led-valot ovat turvallisia, koska niiden lamput eivät kuumene hehkulamppujen tavoin. Tarkista, että jouluvalot on tukevasti kiinnitetty ja lapset taikka lemmikit eivät pääse leikkimään valoilla. Jos muuntaja tuntuu lämpimältä, yleensä ei ole syytä huolestua. On normaalia, että muuntaja kuumenee jopa 70-asteiseksi. Katso kuitenkin, että ilma pääsee kiertämään muuntajan ympärillä, jotta se ei rikkoudu liiallisesta lämpenemisestä. 

Jos haluat säästää energiaa ja nauttia jouluvaloista vain ilta-aikaan, voit ostaa pistorasiaan ajastimen, jonka avulla jouluvalot syttyvät ja sammuvat tiettyyn aikaan päivästä. Teknologian ystäville myynnissä on myös älypistorasioita ja -valaistusjärjestelmiä, joiden avulla voit ohjata jouluvaloja vaikkapa älypuhelimen avulla.

Paljonko jouluvalot kuluttavat sähköä?

Jos energiansäästö ja sähkönkulutus kiinnostavat, voi myös jouluvalojen energiankulutuksen selvittäminen olla ajankohtaista. Yleisesti ottaen LED-valot kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin vanhanmalliset hehkulamppuvalot. Suosi siis vanhojen kausivalojen sijasta uusia LED-valoja. Joskus valojen myyntipakkauksesta selviää valojen energiankulutus ja voit tehdä tietoisen valinnan. Jos tietoa ei löydy, voit laskea jouluvalojesi arvioidun sähkönkulutuksen valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan laskurilla.

Miten paljon jouluvalojen käyttö maksaa?

Hinta riippuu jouluvaloista ja käyttämästäsi sähköyhtiöstä. Selvittämällä jouluvalojesi energiankulutuksen (ks. yllä) voit maksamasi sähkönhinnan avulla laskea paljonko jouluvalojen käyttämiselle tulee hintaa. Jos maksat sähköstä markkinahintaa, jouluvaloja kannattaa polttaa silloin, kun sähkönkulutus ja siten myös hinta ovat alimmillaan. Onneksi LED-jouluvalot eivät useimmiten ole kodin suurimpia energiasyöppöjä.

Jouluvalot toimivat oudosti, voiko niitä edelleen käyttää?

Jos valot ovat rikki tai eivät toimi tavalliseen tapaan, ota pistoke pois seinästä ja hankkiudu valoista eroon. Ei riitä, että sammutat valot kytkimestä. Ääritapauksessa kotivakuutuksen korvausta voidaan pienentää, jos tulipalo johtuu viallisista valoista, joita omistaja on käyttänyt valojen temppuilusta huolimatta. Rikkinäisissä valoissa on myös sähköiskun vaara. Lue tarkemmin kotien sähköpaloista. 

Voiko rikkinäiset jouluvalot korjata itse kotikonstein?

Anna ammattilaisen korjata rikkinäiset valot tai vie rikkinäinen valosarja SER-keräyspisteeseen ja hanki tilalle uudet valot. Rikkoutuneita jouluvaloja ei kannata korjata itse.

Voiko jouluvalot askarrella itse?

Jouluvaloja ei kannata tehdä itse. Jos haluat tuunata jouluvaloja, osta valosarja valmiina ja tee ainoastaan koristeet itse. Suosi LED-valoja, jotka eivät kuumene. Huonosti toimiva vanha hehkulamppusarja yhdistettynä helposti syttyviin materiaaleihin on paloaltis yhdistelmä.

Mistä tiedän ostavani turvalliset jouluvalot?

Tarkista aina valoja ostaessasi, että niistä löytyy CE-merkintä. Jouluvalojen turvallisuutta ei testata etukäteen, vaan Tukes valvoo jouluvalojen turvallisuutta pistokokein. Vaarallisiksi todetut valot löytyvät Tukesin rekisteristä.

Korvaako vakuutus rikkoutuneet jouluvalot?

Kotivakuutus korvaa esimerkiksi oikosulun tai tulipalon aiheuttamia vahinkoja, jos esimerkiksi lemmikki leikkii johdolla ja rikkoo valot. Sen sijaan itse valoja vakuutus ei korvaa.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.