Turvalliset jouluvalot

Joulu- ja koristevalot luovat tunnelmaa, mutta rikkinäiset valot voivat aiheuttaa pahimmillaan tulipalon. Lue kahdeksan kysymystä ja vastausta jouluvalojen turvallisesta käytöstä!

Voinko laittaa jouluvalot ulos?

Nyrkkisääntö on, että sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Ulkokäyttöön tarkoitetut valot sopivat useimmiten myös sisäkäyttöön. Helpoimmin valojen oikea käyttötarkoitus selviää valojen myyntipakkauksesta.

Jos pakkaus on kadonnut, valojen käyttötarkoitus selviää sen IP-luokituksesta. Se on merkitty tavallisesti jouluvalojen johtoon kiinnitettyyn tarraan sekä muuntajaan. Ulkokäyttöön soveltuvien valosarjojen ja muuntajien on oltava vähintään IPX3-luokkaa. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen luokka on IP44. Sisälle tarkoitettujen valojen luokka on IP20. Jos merkintä puuttuu, valot on tarkoitettu sisäkäyttöön.

Voinko jättää jouluvalot yöksi päälle?

Jos jouluvalot ovat kunnossa, niitä voi yleensä pitää päällä, vaikka vuorokauden ympäri. Erityisesti led-valot ovat turvallisia, koska niiden lamput eivät kuumene hehkulamppujen tavoin. Tarkista, että jouluvalot on tukevasti kiinnitetty ja, etteivät lemmikit pääse leikkimään valoilla. Jos muuntaja tuntuu lämpimältä, yleensä ei ole syytä huolestua. On normaalia, että muuntaja kuumenee jopa 70-asteiseksi. Katso kuitenkin, että ilma pääsee kiertämään muuntajan ympärillä, jotta se ei rikkoudu liiallisesta lämpenemisestä. 

Voinko käyttää oudosti temppuilevia jouluvaloja?

Jos valot ovat rikki, ota pistoke pois seinästä ja hankkiudu valoista eroon. Ei riitä, että sammutat valot kytkimestä. Ääritapauksessa kotivakuutuksen korvausta voidaan pienentää, jos tulipalo johtuu viallisista valoista, joita omistaja on käyttänyt valojen temppuilusta huolimatta. Rikkinäisissä valoissa on myös sähköiskun vaara. Lue tarkemmin kotien sähköpaloista. 

Voinko korjata jouluvalot kotikonstein?

Anna ammattilaisen korjata rikkinäiset valot tai vie rikkinäinen valosarja SER-keräyspisteeseen ja hanki tilalle uudet valot. Rikkoutuneita jouluvaloja ei kannata korjata itse.

Voinko askarrella jouluvalot itse?

Jouluvaloja ei kannata tehdä itse. Jos haluat tuunata jouluvaloja, osta valosarja valmiina ja tee ainoastaan koristeet itse. Suosi led-valoja, jotka eivät kuumene. Huonosti toimiva vanha hehkulamppusarja yhdistettynä helposti syttyviin materiaaleihin on huono yhdistelmä.

Miten paljon jouluvalojen käyttö maksaa?

Hinta riippuu jouluvaloista ja käyttämästäsi sähköyhtiöstä. Motivan laskelmien mukaan kahdeksan lampun led-valosarjan polttaminen vuorokauden ympäri maksaa noin kuusi senttiä kuukaudessa. Jos valosarjassa on 80 lediä ja valot palavat vuorokauden ympäri, sähkö maksaa noin 70 senttiä kuukaudessa.

Mistä tiedän ostavani turvalliset jouluvalot?

Tarkista aina valoja ostaessasi, että niistä löytyy CE-merkintä. Jouluvalojen turvallisuutta ei testata etukäteen, vaan Tukes valvoo jouluvalojen turvallisuutta pistokokein. Vaarallisiksi todetut valot löytyvät Tukesin rekisteristä.

Korvaako vakuutus rikkoutuneet jouluvalot?

Kotivakuutus korvaa esimerkiksi oikosulun tai tulipalon aiheuttamia vahinkoja, jos esimerkiksi lemmikki leikkii johdolla ja rikkoo valot. Sen sijaan itse valoja vakuutus ei korvaa.