Renkaiden vaihto ja säilytys

Vinkkiemme avulla vaihdat renkaat turvallisesti ja varmistat, että renkaasi säilyvät hyväkuntoisina myös varastoinnin aikana. Kesäkuussa 2020 voimaan tulleessa uudessa tieliikennelaissa talvirengaspakko muuttui sääperustaiseksi. Talvirenkaita on jatkossa käytettävä marras–maaliskuun aikana, jos keli sitä edellyttää.

Poimi helpot vinkit renkaiden vaihtoon

Renkaiden vaihdossa tärkeimmät työkalut ovat hyvä tunkki ja rengasavain. Auton oma tunkki on vain hätätilanteita varten. Pienikokoinen hallitunkki on kausittaiseen renkaanvaihtoon sopiva työväline.

Jos renkaiden vaihto tuntuu hankalalta tai et ehdi tehdä sitä itse, rengasliikkeet vaihtavat renkaat nopeasti ja ammattitaidolla. Käy vaihdattamassa renkaat hyvissä ajoin, niin vältyt jonoilta.

Renkaiden säilytys ja huolto

Oikealla varastoinnilla varmistat, että renkaasi pysyvät paremmassa kunnossa pidempään.

Paras säilytyspaikka renkaille on pimeä, viileä ja kuiva sisätila. Renkaat on hyvä suojata valolta, sillä se haurastuttaa kumiseosta. 

Varastoi rengas niin, ettei siihen kohdistu jännitystä, puristusta tai vääntymistä. Jos rengas esimerkiksi vääntyy varastossa, vääntyminen heikentää renkaan ajo-ominaisuuksia ja saattaa johtaa jopa renkaan murtumiseen käytössä.

Myös liuottimet, öljyt ja rasvat heikentävät kumia. Suojaa rengas siis niin, ettei se joudu lyhyeksikään ajaksi kosketuksiin öljyjen, rasvojen tai liuottimien kanssa.

Talvirenkaiden keväthuolto

Kevään korvalla talvirenkaat tekee mieli tuupata äkkiä varastoon, mutta pienellä vaivannäöllä varmistat, että talvirenkaasi pysyvät pidempään kunnossa:

  • Pese renkaat perusteellisesti, jotta kitka säilyy ja kumi ei heikenny lian takia.
  • Poista harjalla, runsaalla vedellä ja pesuaineella asfaltti, suola ja kemikaalit, joita kiinnittyy renkaisiin ja niiden vanteisiin. Jos käytät painepesuria, pitele sitä tarpeeksi kaukana, jotta renkaat kestävät paineen.

Uusi tieliikennelaki muutti talvirenkaiden ajoittamisen sääntöjä

1.6.2020 voimaan astuneen uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuusta maaliskuulle, mikäli keli- ja sääolosuhteet sitä edellyttävät.

Uudessa tieliikennelaissa autoilijaa kannustetaan käyttämään enemmän omaa harkintaa ja maalaisjärkeä, mutta samalla myös vastuu lisääntyy.

Huolta on herättänyt lähinnä se, voiko kesärenkailla liukkailla keleillä ajavien riskikuskien määrä lisääntyä, kun talvirengaspakko ei ole enää entiseen tapaan yksiselitteisesti kalenteriin sidottu.

Tiedossa myös on, että Ruotsissa vastaava muutos lakiin tehtiin vuosituhannen vaiheessa, ja tulokset olivat siellä hyviä.

Keliperusteisen talvirengaspakon myötä autoilijat saattavatkin tiedostaa tieolosuhteet ja renkaidensa suorituskyvyn entistä paremmin ja sovittaa ajotapansa niiden mukaiseksi.

Talvirengaspakko

Kuukausi Vanha sääntö: kelistä riippumatta Nykysääntö: kelin perusteella
Marras

Sisältää
Joulu
Sisältää Sisältää
Tammi
Sisältää Sisältää
Helmi
Sisältää Sisältää
Maalis

Sisältää

Nastarenkaita koskevat omat määräykset

Uuden tieliikennelain myötä pääsiäiseen sidottu nastarenkaista luopumisen takaraja poistuu. Käytännössä siis keväästä 2021 eteenpäin nastarenkailla saa ajaa maaliskuun loppuun saakka, mutta myös muuna aikana, mikäli sää tai keli sitä edellyttävät.

Jos ajat Euroopassa, ota huomioon, että nastarenkaiden käyttö on kokonaan kielletty seuraavissa maissa: Alankomaat, Andorra, Bulgaria, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Portugali, Puola, Romania, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Tsekki, Turkki ja Unkari.

Myös Ruotsissa ja Norjassa on rajoitettu nastarenkaiden käyttöä. Ruotsin suurimmissa kaupungeissa nastarenkailla ajo on kiellettyä osalla kaduista. Norjassa taas on alueittain käytössä nastarengasmaksu.

Myös kitkarenkaat hyvä vaihtaa ajallaan

Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöaikaa ei ole rajoitettu, ja kitkarenkailla saa keväällä ajaa vielä sittenkin, kun nastarenkaiden käyttö ei ole enää sallittua.

Kitkarenkaat eivät kuitenkaan myöskään sovellu ympärivuotiseen käyttöön, sillä niiden pito on kesärenkaita huonompi sekä märällä että kuivalla asvaltilla.