Rengaspaineet, urasyvyys ja muut tärkeät rengasfaktat

Renkaat ovat ainoa yhteys tien ja auton välissä. Siksi niiden hyvä kunto ja laatu ovat tärkeitä. Opettele tarkkailemaan autosi renkaiden kuntoa ja tunne asiaan liittyvät termit. Näin ajat turvallisempia kilometrejä, ja asiointi rengasliikkeessä sujuu.

Tarkista renkaidesi kunto turvallisuuden lisäämiseksi. Vanhat renkaat ja huono urasyvyys lisäävät vesiliirron ja huonon pidon riskiä. Ota tavaksi tarkistaa silmämääräisesti sekä urasyvyys ja rengaspaine säännöllisesti, mieluiten kerran kuukaudessa. Tämä on erityisen tärkeää, jos ajat paljon.

Tarkista, että kaikki renkaat ovat kuluneet tasaisesti ja yhtä paljon. Tarkkaile myös, ovatko renkaiden kumit murtuneet, jolloin ne ovat käytännössä loppuun käytetyt.

Urasyvyys

Lain mukaan talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä kulutuspinnan syvyydeltä, mutta kuusi millimetriä on suositeltavaa. Kesärenkaiden kohdalla urasyvyyden on oltava 1,6 mm. Suositeltava urasyvyys kesärenkaiden osalta on neljä millimetriä.

Kuvion syvyyden voi mitata urasyvyysmittarilla, joita voi ostaa useimmista renkaita myyvistä liikkeistä. Voit myös käyttää kahden euron kolikkoa: kolikon reunassa oleva hopeanvärinen rengas on neljän millimetrin levyinen. Kun laitat kolikon renkaan uraan, kolikon rengasta ei saa jäädä ollenkaan näkyviin. Tee testi muutamassa kohdassa rengasta. Useissa rengasmalleissa on myös merkintätapa, jolla voi seurata renkaan urasyvyyden pienenemistä (DSI-kulumisvaroitin). Tällaisissa renkaissa urasyvyyden voi tarkistaa ilman erillistä työkalua.

Rengaspaineet

Auton ohjekirjasta tai auton koriin kiinnitetystä tarrasta selviää, mikä paine omissa renkaissa pitäisi olla. Voit myös ottaa yhteyttä rengasliikkeeseen tai merkkikorjaamoon, jotta saat selville, että ilmanpaine on oikea juuri omille renkaille.

Oikea rengaspaine parantaa pitoa. Renkaan suorituskyky on parempi, ja näin ollen auto on turvallisempi ajaa. Matala paine voi pahimmillaan hankaloittaa auton käyttäytymistä ääritilanteissa, kuten nopeassa väistöliikkeessä. Lisäksi jarrutusmatka on pidempi ja bensaa kuluu enemmän, jos renkaiden ilmanpaine on huono.

Muista tarkistaa ilmanpaine myös vararenkaasta. Renkaiden ilmanpaine pitää tarkistaa vähintään renkaiden vaihdon yhteydessä.

Renkaiden märkäpito

Uusissa renkaissa ilmoitetaan aina niiden vierintävastus (mikä käytännössä tarkoittaa samaa kuin bensankulutus), ääni (mikä ilmenee matkustajille lähinnä auton sisämeluna, mutta se mitataan virallisesti auton ulkopuolelta ohiajomittauksena) ja märkäpito. Talvirenkaiden kohdalla hyvä märkäpito tarkoittaa pääsääntöisesti huonoa jääpitoa.

Uusissa kitkarenkaissa on usein tarra, jossa kerrotaan pelkästään märkäpito. Huomaathan, että se ei tarkoita, että renkaat pitävät kaikissa olosuhteissa. Nastarenkailta ei vaadita tätä tarraa.

Renkaiden ikä

Renkaiden käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta valmistumisajankohdasta. Vaikka autolla ei ajettaisi paljon, renkaiden pito-ominaisuudet heikkenevät. Yli kymmenen vuotta vanhoja renkaita ei tule käyttää, olivatpa urat kuinka hyvät tahansa.

Näin tarkastat renkaiden valmistusvuoden 

Nelinumeroinen valmistusmerkintä sijaitsee renkaiden sivussa DOT-merkinnän yhteydessä. Kaksi ensimmäistä numeroa kertovat renkaan valmistusviikon. Kaksi seuraavaa numeroa kertovat valmistusvuoden. Esimerkiksi 1016 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 10 ja valmistusvuosi on 2016.

Vesiliirto

Vesiliirto tarkoittaa, että auto nousee tien pinnalla olevan vesikerroksen päälle. Näin voi tapahtua esimerkiksi rankkasateella: auton renkaiden ja tien välinen kitka katoaa. Jos auto lähtee vesiliirtoon, sen ohjattavuus häviää. Vesiliirron loppuminen ja renkaiden pidon palautuminen äkkiä voivat aiheuttaa jälleen arvaamattoman nykäisyn.

Vesiliirtoon joutumiseen vaikuttavat renkaiden urasyvyys ja tilannenopeus. Kaikki renkaat voivat päätyä vesiliirtoon, mutta voit vähentää riskiä käyttämällä hyväkuntoisia renkaita ja olemalla valppaana tilannenopeuden suhteen.

Renkaiden oikea pyörimissuunta

Renkaisiin on merkitty niiden oikea pyörimissuunta. Siksi renkaita ei voi asentaa miten sattuu, vaan oikea pyörimissuunta on syytä varmistaa renkaiden vaihdon yhteydessä. Jos renkaissa on V-mallinen kuviointi, oikea pyörimissuunta on erityisen tärkeä.

Lue Liikenneturvan sivustolta lisää tietoa autonrenkaiden kunnosta

Katso vahinkotilastoista, millaisia vahinkoja suomalaiskuskeille sattuu

Sinulle voi olla hyötyä myös näistä sisällöistä