Onnistunut automatka: toimintavarma auto ja tyytyväiset matkustajat

Ennen matkalle lähtöä on hyvä tarkistaa, että kuljettajan lisäksi myös auto on valmis matkantekoon. Valmistaudu pitkälle ajomatkalle jo edellisenä päivänä.

Tarkista säätiedotuksesta, millainen ajokeli reitin varrella voi tulla vastaan. Tutustu vieraaseen reittiin verkon karttapalveluiden avulla ja vilkaise tarvittaessa kelikameroita sekä liikennetilannetta. Kuljettajan vireystilan kannalta on tärkeää, että saa nukuttua kunnon yöunet matkaa edeltävänä yönä. Tässä parhaat vinkit, joiden avulla matka sujuu mutkitta.

Tarkista auton toimintavarmuus

Tarkista auton öljyt. Erityisesti talvella, jolloin öljyä kuluu aina hiukan enemmän, moottoriöljyn riittävästä määrästä on hyvä pitää huolta. Auton tavaratilassa on hyvä pitää varalta pieni määrä (esimerkiksi litran kanisteri) öljyä. Näin matkanteko ei keskeydy, jos öljynpaineen merkkivalo syttyy.

Tarkista rengaspaineet. Renkaissa kannattaa aina pitää suosituspaineet. Kylmä ilma pienentää kuitenkin yleensä painetta. Jos rengaspaineet on säädetty oikeaksi 10 asteen lämpötilassa, niin kovalla pakkasella paine on pienempi. Tämä kannattaisi huomioida eritoten pitkillä matkoilla.

Varmista valojen toiminta. Hämärän ja pimeän aikaan on tärkeää, että auton valot toimivat moitteetta. Palanut ajovalopolttimo kannattaa uusia heti, sillä jos pimeällä palaa toinenkin valo, matkanteko päättyy siihen. Mikäli ajoneuvon ajovalon pystyy vaihtamaan itse, kannattaa varapolttimoa pitää autossa jatkuvasti mukana.

Tarkista auton turvavarusteet. Autossa pitää olla mukana varoituskolmio, huomioliivit, taskulamppu, lumilapio, jääskrapa, lumiharja, ensiapupakkaus ja renkaan vaihtoon tai korjaamiseen tarvittavat välineet.

Pidä tuulilasi puhtaana ja hanki Lasiturva lasivahinkojen varalle. Täytä tuulilasipesunesteen säiliö pakkasenkestävällä tuulilasinpesunesteellä. Tiesithän, että Lasiturvasta kiveniskemän korjaaminen ei maksa mitään ja jos lasi vaihdetaan uuteen, maksat vain omavastuun.

Nyt saat Lasiturvan myös Osakaskoon. Lisää Lasiturva kaskovakuutukseesi kätevästi Omilla sivuilla tai verkkokaupassa, tai ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Pakkaa auton tavaratilat oikein

  • Pakkaa raskaat tavarat takakontin alimmaisiksi ja takaseinää vasten. Varmista, ettei mitään pääse lentämään matkustamon puolelle esimerkiksi äkkijarrutuksessa. Varmista, että matkustamossa ei ole irrallisia esineitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa vastaavassa tilanteessa.
  • Hanki tablettitietokoneelle teline ja pidä puhelin esimerkiksi hansikaslokerossa, kun sitä ei käytetä.
  • Käytä juomapulloille telinettä, jos sellainen on. Telineessä pullo on käden ulottuvilla, mutta turvallisesti paikoillaan. 
  • Lasten kirjat ja lelut kannattaa laittaa istuintaskuihin tai hansikaslokeroon. Hattuhylly ei ole turvallinen säilytyspaikka kevyillekään tavaroille.
  • Koirat matkustavat turvallisimmin valjaissa, kissat kuljetuskopissa. Muistathan huolehtia, että myöskään kuljetuskoppi ei pääse liikkumaan äkkijarrutuksessa.
  • Älä lastaa raskaita tavaroita suksiboksiin, sillä ne muuttavat auton painopisteen, jolloin auton käyttäytyminen varsinkin ääritilanteissa muuttuu ennalta-arvaamattomaksi. Tarkista auton ohjekirjasta, kuinka paljon katolle saa lastata.

Varmista matkustajien viihtyminen

Näin saat matkakumppanisi viihtymään ja pidät takapenkin räpätyksen positiivisena:

  • Ota mukaan kevyttä evästä ja vettä tai muuta juotavaa.
  • Ota mukaan sopivaa viihdykettä, jotta koko seurueen matkanteko sujuu rattoisasti.
  • Varaa riittävästi aikaa matkalle, aja rauhallisesti ja säilytä turvaetäisyydet.
  • Pysähdy riittävän usein ja muista myös jaloitella tauoilla.

Lue lisää turvallisesta automatkasta lapsen kanssa.

Katso myös, miten matkustat mukavasti autolla ulkomaille! Muistathan ulkomaille matkustettaessa myös matkavakuutuksen ja Green Cardin.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.