Veneen osto-opas

Veneen hankinta on unelmien täyttämistä, joka vaatii myös paljon tietoa ja realistista budjettia. Jos mielit ulapalle, vilkaise veneen hankkijan muistilista tai vinkit veneen vuokraukseen.

Veneen hankinta mielessä – aloita venetyypin valinnasta

Kun suunnittelet veneen ostamista, hyvä lähtökohta on miettiä, millä tavalla ja mihin sinä ja perheesi haluatte käyttää venettä. Tee toiveiden pohjalta vaatimuslista.

Aiotko tehdä vain päiväretkiä vai onko tarkoitus myös yöpyä veneessä? Miten usein aiot käyttää venettä? Haetko venettä, jolla voit harrastaa vesiurheilua, kuten vesilautailua tai vesihiihtoa? Haluatko asua veneessä kesälomalla? Tarvitsetko venettä kuljetuksiin?

Purjevene vai moottorivene?

Venetyypin valinta määräytyy käytön mukaan. Moottorivenettä on usein helpompi hallita kuin purjevenettä. Purjehtiminen voi kuulostaa leppoisalta, mutta tosiasiassa se vaatii miehistöltä enemmän.

Jos päädyt moottoriveneeseen, pitää valita vielä moottori. Sen valinta riippuu siitä, miten haluat käyttää venettä. Sopiiko tarpeisiisi parhaiten sisä- vai perämoottori, entä diesel- vai bensiinimoottori?

Perämoottoriveneellä tarkoitetaan avovenettä tai katettua moottorivenettä, jonka perälaitaan on asennettu erillinen perämoottori. Sisäperämoottoriveneellä tarkoitetaan tavallisesti hieman isompaa moottorivenettä, jossa moottori on asennettu kiinteästi sisälle veneeseen. Suuremmissa sisäperämoottoriveneissä on usein kaksi moottoria.

Sisäperämoottorissa veneen rungon ulkopuolelle jää vetolaite, joka kuljettaa venettä eteenpäin.
Dieselmoottori on usein kalliimpi kuin bensiinimoottori, mutta sillä on toisaalta parempi jälleenmyyntiarvo, se on varmempi ja taloudellisempi käytössä ja se on myös kestävämpi.

Tee veneen kauppakirja huolella

Voit ostaa veneen kaupasta, yksityishenkilöltä tai venevälittäjältä. Jos päädyt venekauppiaaseen tai venevälittäjään, kaupanteossa sovelletaan kuluttajansuojalakia. Yksityishenkilöiden väliseen kaupantekoon sen sijaan sovelletaan kauppalakia. Silloin on erityisen tärkeää laatia kunnollinen kauppakirja, koska kaupan ehdot määräytyvät sen mukaan, mitä kauppakirjaan on merkitty.

Tarkista myyjän tiedot

Onko myyjä veneen todellinen omistaja? Tarkista myyjän henkilöllisyys, pyydä ostokuitit veneestä ja varusteista, kysy miten venettä on huollettu ja onko huoltotyöt kirjattu ylös. Tilaa veneen rekisteröintitiedot Trafista ja varmista, ettei veneeseen liity hoitamattomia lainoja.

Tutki vene

Tutki vene huolellisesti ennen kauppaa. Jos olet epävarma, ota ulkopuolinen asiantuntija avuksi. Muista tarkistaa moottori ja veneen kunto myös lattian alta. Suomessa veneissä pitää olla CE-merkintä, joka kertoo sen, että tuote täyttää oleelliset turvallisuusvaatimukset. Jos veneessä ei ole CE-merkintää, sen jälleenmyyntiarvo on paljon matalampi ja sitä on vaikeaa myydä eteenpäin.

Laske, mitä veneily maksaa

Kun harkitset veneen ostaminen, ole itsellesi rehellinen budjetin suhteen. Laadi budjetti, joka sisältää kaiken veneen hankinnasta aina talvisäilytykseen. Tässä muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

  • Ostohinta – uusi vai käytetty vene?
  • Tarvitsetko täydentäviä varusteita veneeseen? Entä venetraileria?
  • Mahdolliset lainakustannukset, jos päätät rahoittaa veneen oston lainalla. Ifin laaja venevakuutus (täyskasko) korvaa rahoitetun veneen vahingot rahoitusyhtiölle silloinkin, kun korvaus jäisi muuten maksamatta.
  • Venevakuutus – vakuutus on voimassa läpi vuoden, koska se kattaa sekä vahingot veneen ollessa vesillä että maissa talviteloilla.
  • Veneen nostosta ja vesillelaskusta aiheutuvat kustannukset
  • Venepaikka
  • Polttoaine, huolto, kunnostus ja korjaukset.

Veneen rekisteröinti onnistuu sähköisesti

  • Kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet pitää rekisteröidä.
  • Myös moottoriteholtaan vähintään 15 kilowatin eli yli 20 hevosvoiman veneet on merkittävä vesikulkuneuvorekisteriin.

Rekisteröitävän veneen omistajan pitää ennen veneen käyttöönottoa tehdä rekisteri-ilmoitus Trafiin. Rekisteri-ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai Trafin sopimusrekisteröijien toimipisteissä.