Veneen osto-opas

Veneilykauteen valmistautuminen alkaa jo varhain keväällä. Suunnitteletko oman veneen hankkimista? Tähän olemme keränneet hyödyllisiä vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon ennen kuin ostat veneen.

Miten aiot käyttää venettä?

Hyvä lähtökohta on miettiä, millä tavalla ja mihin sinä ja perheesi haluatte käyttää venettä. Tee sen mukaan vaatimuslista. Aiotko tehdä vain päiväretkiä vai onko tarkoitus myös yöpyä veneessä? Haetko venettä, jolla voit harrastaa vesiurheilua, kuten vesilautailua tai vesihiihtoa? Haluatko asua veneessä kesälomalla? Tarvitsetko venettä kuljetuksiin? Mieti myös, kuinka usein tulet käyttämään venettä ja osallistuuko koko perhe ostopäätökseen?

Purjevene vai moottorivene?

Venetyypin valinta määräytyy luonnollisesti käytön mukaan. Moottorivenettä on usein helpompi hallita kuin purjevenettä. Purjehtiminen on ihanaa, mutta se myös vaatii miehistöltä enemmän.

Mikäli päädyt moottoriveneeseen, pitää valita vielä moottori. Sen valinta riippuu siitä, miten haluat käyttää venettä. Pitäisikö sinun valita sisä- vai perämoottori, diesel- vai bensiinimoottori?

Perämoottoriveneellä tarkoitetaan avovenettä tai katettua moottorivenettä, jonka perälaitaan on asennettu erillinen perämoottori. Sisäperämoottoriveneellä puolestaan tarkoitetaan tavallisesti hieman isompaa moottorivenettä, jossa moottori on asennettu kiinteästi sisälle veneeseen. Suuremmissa sisäperämoottoriveneissä on usein kaksi moottoria. Sisäperämoottorissa veneen rungon ulkopuolelle jää vetolaite, joka kuljettaa venettä eteenpäin.

Dieselmoottori on usein ostohinnaltaan kalliimpi kuin bensiinimoottori, mutta sillä on toisaalta parempi jälleenmyyntiarvo, se on varmempi ja taloudellisempi käytössä ja se on myös kestävämpi.

Kun ostat veneen

Voit ostaa veneen, uuden tai käytetyn, venekauppiaalta, yksityishenkilöltä tai venevälittäjältä. Jos hankit veneen venekauppiaalta tai venevälittäjältä, sovelletaan kuluttajansuojalakia. Yksityishenkilöiden väliseen kaupantekoon sen sijaan sovelletaan kauppalakia. Silloin on erityisen tärkeää laatia kunnollinen kauppakirja, koska kaupan ehdot määräytyvät sen mukaan, mitä kauppakirjaan on merkitty.

Tarkista myyjän tiedot

Onko myyjä veneen todellinen omistaja? Tarkista myyjän henkilöllisyys, pyydä saada nähdä ostokuitit veneestä ja varusteista, kysy miten venettä on huollettu ja onko huoltotyöt kirjattu ylös. Varmista myös, ettei veneeseen liity hoitamattomia lainoja.

Tutki vene

Tutki vene huolellisesti ennen kauppaa. Jos olet epävarma, ota ulkopuolinen asiantuntija avuksi. Muista tarkistaa moottori ja veneen kunto myös lattian alta. Suomessa veneissä pitää olla CE-merkintä, joka kertoo sen, että tuote täyttää oleelliset turvallisuusvaatimukset. Jos veneessä ei ole CE-merkintää, sen jälleenmyyntiarvo on paljon alempi ja sitä on vaikeaa myydä eteenpäin.

Varaudu veneen hintaan ja käyttökustannuksiin

Veneen ostaminen on sijoitus, joka luonnollisesti maksaa. Laadi budjetti, joka sisältää kaiken veneen hankinnasta aina talvisäilytykseen. Tässä muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

  • Ostohinta – uusi vai käytetty vene?
  • Tarvitsetko täydentäviä varusteita veneeseen? Entä venetraileria?
  • Mahdolliset lainakustannukset, jos päätät rahoittaa veneen oston lainalla.
  • Venevakuutus – vakuutus on voimassa läpi vuoden, koska se kattaa sekä vahingot veneen ollessa vesillä että maissa talviteloilla.
  • Veneen nostosta ja vesillelaskusta aiheutuvat kustannukset.
  • Venepaikka.
  • Polttoaine, huolto, kunnostus ja korjaukset.

Veneen rekisteröinti

•    Kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet tulee rekisteröidä.
•    Myös moottoriteholtaan vähintään 15 kilowatin eli yli 20 hevosvoiman veneet on merkittävä vesikulkuneuvorekisteriin.

Rekisteröitävän veneen omistajan on ennen veneen käyttöönottoa tehtävä veneestä rekisteri-ilmoitus Trafiin. Rekisteri-ilmoituksen voi tehdä sähköisesti Trafiin tai Trafin sopimusrekisteröijien toimipisteissä.