Veneen osto-opas

Veneen osto on unelmien täyttämistä, joka vaatii myös paljon tietoa ja realistista budjettia. Jos mielit ulapalle, vilkaise veneen ostajan muistilista tai vinkit veneen vuokraukseen.

Veneen hankinta mielessä – aloita venetyypin valinnasta

Kun suunnittelet veneen ostamista, hyvä lähtökohta on miettiä, millä tavalla ja mihin tarkoitukseen sinä ja perheesi haluatte käyttää venettä. Tee toiveiden pohjalta vaatimuslista. Aiotko tehdä päiväretkiä vai onko tarkoitus myös yöpyä veneessä? Miten usein aiot käyttää venettä? Haetko venettä, jolla voit harrastaa vesiurheilua, kuten vesilautailua tai vesihiihtoa? Haluatko asua veneessä kesälomalla? Tarvitsetko venettä kuljetuksiin?

Purjevene vai moottorivene?

Venetyypin valinta määräytyy käytön mukaan. Moottorivenettä on usein helpompi hallita kuin purjevenettä. Purjehtiminen voi kuulostaa leppoisalta, mutta tosiasiassa se vaatii miehistöltä enemmän.

Jos päädyt moottoriveneeseen, pitää valita vielä moottori. Sen valinta riippuu siitä, miten haluat käyttää venettä. Sopiiko tarpeisiisi parhaiten sisä- vai perämoottori, entä diesel- vai bensiinimoottori?

Perämoottoriveneellä tarkoitetaan avovenettä tai katettua moottorivenettä, jonka perälaitaan on asennettu erillinen perämoottori. Sisäperämoottoriveneellä tarkoitetaan tavallisesti hieman isompaa moottorivenettä, jossa moottori on asennettu kiinteästi sisälle veneeseen. Suuremmissa sisäperämoottoriveneissä on usein kaksi moottoria.

Sisäperämoottorissa veneen rungon ulkopuolelle jää vetolaite, joka kuljettaa venettä eteenpäin.
Dieselmoottori on usein kalliimpi kuin bensiinimoottori, mutta sillä on toisaalta parempi jälleenmyyntiarvo, se on varmempi ja taloudellisempi käytössä ja se on myös kestävämpi.

Laske, mitä veneily maksaa

Kun harkitset veneen ostaminen, ole itsellesi rehellinen budjetin suhteen. Laadi budjetti, joka sisältää kaiken veneen hankinnasta aina talvisäilytykseen. Tässä muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

  • Ostohinta – uusi vai käytetty vene?
  • Tarvitsetko täydentäviä varusteita veneeseen? Entä venetraileria?
  • Mahdolliset lainakustannukset, jos päätät rahoittaa veneen oston lainalla. Ifin Täyskasko korvaa rahoitetun veneen vahingot rahoitusyhtiölle silloinkin, kun korvaus jäisi muuten maksamatta.
  • Venevakuutus on voimassa läpi vuoden, koska se kattaa sekä vahingot veneen ollessa vesillä että maissa talviteloilla.
  • Veneen nostosta ja vesillelaskusta aiheutuvat kustannukset
  • Venepaikka
  • Polttoaine, huolto, kunnostus ja korjaukset.

Venevakuutuksen pitää kattaa myös talvisäilytyksen aikana syntyvät vahingot.

Joka kolmas venevahinko sattuu syys-huhtikuussa.

Veneen vuokraus loman ajaksi

Jos sinulle riittää vesilläolo parin viikon ajan kesässä etkä välitä veneen kunnostamisesta, kannattaa harkita veneen vuokrausta. Myös oman veneen ostoa harkitsevalle veneen vuokraus on hyvä vaihtoehto, sillä vuokraveneellä on helppo testata, millainen vene sopii itselle parhaiten.

Yleensä venevuokraamot vaativat jonkinlaisen todistuksen siitä, että vuokraaja hallitsee veneen käsittelyn ja navigoinnin. Tähän riittää yleensä napakka keskustelu veneilystä tai todistus veneilykurssin käymisestä.

Jos veneilytaidot vielä uupuvat, mutta mieli vetää vesille, kannattaa harkita kipparin palkkausta. Ammattitaitoisia kippareita kannattaa kysellä venevuokraamoista.

Jos harkitset veneen vuokraamista, ole ajoissa liikkeellä. Veneiden vuokrauksen huippusesonki kestää Suomessa juhannuksesta koulujen alkuun saakka, jolloin vuokravenettä saattaa olla haastavaa löytää lyhyellä varoitusajalla.

Kun vuokraat veneen, tarkasta, millainen vakuutus veneellä on ja mikä omavastuusi on vahingon yllättäessä. Huolehdi myös, että kaikkien vesille lähtijöiden omat vakuutukset ovat kunnossa. Kaikilla on hyvä olla ainakin tapaturmavakuutus ja ulkomaille veneillessä matkavakuutus. Kotivakuutus kattaa sinun ja samassa taloudessa asuvien tavarat kuten puhelimet ja matkatavarat.

Muista nämä, jos päädyt ostamaan oman veneen

Voit ostaa veneen kaupasta, yksityishenkilöltä tai venevälittäjältä. Jos päädyt venekauppiaaseen tai venevälittäjään, kaupanteossa sovelletaan kuluttajansuojalakia.

Purjevene rantautuneena

Tutki vene

Tutki vene huolellisesti ennen kauppaa. Jos olet epävarma, ota ulkopuolinen asiantuntija avuksi. Muista tarkistaa moottori ja veneen kunto myös lattian alta. Suomessa veneissä pitää olla CE-merkintä, joka kertoo sen, että tuote täyttää oleelliset turvallisuusvaatimukset. Jos veneessä ei ole CE-merkintää, sen jälleenmyyntiarvo on paljon matalampi ja sitä on vaikeaa myydä eteenpäin.

Tarkista, onko vene syytä rekisteröidä

  • Kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet pitää rekisteröidä.
  • Myös moottoriteholtaan vähintään 15 kilowatin eli yli 20 hevosvoiman veneet on merkittävä vesikulkuneuvorekisteriin.

Katso yksityiskohtaiset ohjeemme veneen rekisteröintiin

Tarkista myyjän tiedot

Onko myyjä veneen todellinen omistaja? Tarkista myyjän henkilöllisyys, pyydä ostokuitit veneestä ja varusteista, kysy miten venettä on huollettu ja onko huoltotyöt kirjattu ylös. Tilaa veneen rekisteröintitiedot Traficomista ja varmista, ettei veneeseen liity hoitamattomia lainoja.

Tee veneen kauppakirja huolella

Yksityishenkilöiden väliseen kaupantekoon sovelletaan kauppalakia. Silloin on erityisen tärkeää laatia kunnollinen kauppakirja, koska kaupan ehdot määräytyvät sen mukaan, mitä kauppakirjaan on merkitty.

Kesä on Suomessa lyhyt, mutta venevakuutus voi lisätä veneilypäiviäsi.

Kun hankit venevakuutusta, pohdi ainakin seuraavia asioita

Veneen vakuuttaminen on keino varmistaa, että vahingon satuttua saat veneen nopeasti takaisin vesille – ja että taloutesi pysyy tasapainossa yllättävistä vahingoista huolimatta. Kysy itseltäsi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä asioita veneilyssä, ja kattaako vakuutus nämä tärkeät asiat.

  • Miten paljon olet valmis maksamaan omasta kukkarosta vahingon sattuessa? Säästätkö mieluummin yllättäviä vahinkoja varten vai valitsetko laajan vakuutuksen, joka kattaa useimmat veneilyyn liittyvät vahingot? Lue Ifin venevakuutuksesta ja löydä sinulle sopivin laajuus vakuutukseesi.

  • Tarvitsetko ammattilaisia korjaamaan veneesi vai korjaatko veneen itse? Vakuutusyhtiön kautta ammattilaiset korjaavat veneen nopeasti.

  • Millaisen omavastuun haluat vakuutukseesi? Vertaile eri vakuutusyhtiöiden omavastuita mutta myös vakuutusten kattavuutta ja hintoja.

  • Saatko venevakuutuksesta alennusta esimerkiksi veneilytutkinnon tai veneen katsastuksen myötä? Ifin asiakkaana saat 10 % alennuksen, jos vene on katsastettu tai olet suorittanut veneilytutkinnon. Jos sinulla on molemmat, saat 20 % alennusta.
  • Tarkista vakuutusehdoista, onko venevakuutus voimassa, jos tarvitset hinausta vahingon yhteydessä, myrskytuuli vahingoittaa venettäsi tai osallistut purjehduskilpailuihin.

  • Venevakuutuksen lisäksi tarvitset vesillä muitakin vakuutuksia. Varmista, että venereissuilla mukana olevat ihmiset ja lemmikit on vakuutettu – erityisesti jos seilaat Suomen rajojen ulkopuolella. Tarkista, kattaako kotivakuutuksesi veneessä mukana kulkevia tavaroita kuten puhelinta tai kannettavaa tietokonetta.

  • Jos kaipaat apua sopivan venevakuutuksen löytämiseen, jätä meille soittopyyntö, niin kartoitetaan tarpeesi yhdessä.