Veneilykausi alkaa viimein!

Näin lasket veneen vesille

Vilkaise käytännön vinkit veneen kevätkunnostukseen ja vesillelaskuun, niin veneilykauden avaus sujuu mutkitta. Laita myös venevakuutus kuntoon ennen kuin suuntaat vesille.

Keskity veneen kevätkunnostuksessa asioihin, jotka on vaikeita tai mahdottomia tehdä sen jälkeen, kun vene on laskettu vesille. Vaikka osa huoltotöistä on mahdollista tehdä vesillelaskun jälkeenkin, käytännössä huoltotyöt siirtyvät helposti, kun veneilykausi on alkanut ja ulapat kutsuvat.

Kun urakoit huoltotyöt mahdollisimman valmiiksi heti kauden alussa, saat nauttia huolettomasta veneilystä kesän parhaina päivinä.

Tarkista ainakin nämä asiat ennen veneen vesillelaskua:

 1. Tarkista läpiviennit ja niiden ympäristön kunto. Katso, että läpiviennit näyttävät ehjiltä ja ettei läpiviennin sisäpuolella tunnu syöpymiä. Vaikka markkinoilla on läpivientejä, jotka voi vaihtaa veneen ollessa vedessä, läpiviennit on turvallisinta vaihtaa ennen kuin lasket veneen vesille.
 2. Tarkista, että läpivientien sulut toimivat. Työnnä esimerkiksi taipuisa risu veneen ulkopuolelta putkeen. Risun pitäisi pysähtyä sulun kohdalle, kun sulku on kiinni.
 3. Käy läpi voimansiirron läpiviennin kumit. Näillä kumeilla on usein valmistajan suosittelema maksimikäyttöikä. Kumit pitää kuitenkin vaihtaa aina, kun näet niissä murtumia, vaikka maksimikäyttöikä ei olisi vielä lähellä.
 4. Käy läpi kaikki letkut ja varmista, että kiristimet ovat kunnolla kiinni. Esimerkiksi moottorin vedenottoletku on saattanut jäädä syksyllä auki, jos jäänestoaine on ajettu sitä kautta koneeseen.
 5. Jos vene nostetaan veteen nostoliinoilla, merkkaa tarralla veneen kylkiin kohdat, josta vene voidaan nostaa rikkomatta esimerkiksi lokin anturia. Tarrat ovat erityisesti tarpeen, kun venettä nostetaan syksyllä ylös.
 6. Jos veneen rungossa on vaurioita, ne pitää ehdottomasti korjata ennen veneen vesillelaskua.

Veneen kuljetus trailerilla

Kun kuljetat venettä trailerilla, tarkasta etukäteen trailerin kunto ja rengaspaineet. Selvitä autosi rekisteriotteesta autosi suurin sallittu perävaunumassa. Selvitä myös trailerin ja veneen yhteispaino.

Trailerin paino selviää trailerin rekisteriotteesta. Saatat joutua arvioimaan veneen ja moottorin painon itse esimerkiksi netistä löytyvän tiedon avulla, tai halutessasi voit kysyä painot valmistajilta.

Sidontaliinojen kesto kannattaa ylimitoittaa veneen kokonaispainoon nähden. Tarkista sidonnan kireys siinä vaiheessa, kun olet ajanut vähän matkaa.

Tarkkaile venettä vesillelaskun jälkeen

Ennen nostoköysien irrottamista kannattaa katsoa moottoritilaan ja pilssiin, ettei sinne tule vettä. Joissakin veneissä saattaa olla vesivoideltuja läpivientejä, jotka vaativat ilmaamisen vesillelaskun yhteydessä. Se kannattaa tehdä ennen moottorin ensimmäistä käynnistystä.

Käynnistä moottori ja nosta pilssin ja moottoritilan kansia. Tarkista, että letkut ja suodattimet eivät vuoda. Pidä venettä silmällä ensimmäisen vuorokauden ja ensimmäisen ajomatkan aikana, jotta huomaat nopeasti alkavat ongelmat.

Useat puuveneet vaativat turvottamista vesillelaskun yhteydessä. Puuveneen moottoria ei kannata käynnistää turvottamisen aikana, koska tärinä löystyttää liitoksia.

Tarkistuslista ennen kauden ensimmäistä veneretkeä

 • Onko ammattilainen tarkastanut mahdolliset nestekaasujärjestelmät?
 • Onko veneen sammuttimet tarkastettu?
 • Toimivatko veneen sähkölaitteet, pilssipumppu mukaan lukien?
 • Onko veneessä kaikki katsastuksen vaatimat turvavarusteet?
 • Onko veneen moottorissa riittävästi öljyä?
 • Toimiiko moottorin jäähdytys? Jäähdytysvettä pitäisi tulla jäähdyttimen ulostuloputkesta tai pakoputkesta.
 • Toimivatko mastossa olevat sähkölaitteet?
 • Onko takila suorassa ja vantit kireällä?
 • Onko vanttiruuveissa sokat niin, etteivät ruuvit pääse löystymään itsekseen?
 • Onko akut ladattu ja tukevasti kiinnitetty? Akkujen ei pitäisi päästä heilumaan kovassakaan merenkäynnissä.
 • Vilkaise myös muut vinkit veneilijän tietopankista.

Hanki kunnon venevakuutus

 • Veneilykauteen kannattaa valmistautua myös laittamalla veneen vakuutukset kuntoon.
 • Ifin venevakuutus on uusittu veneharrastajien avulla, joten se vastaa entistäkin paremmin veneilijöiden tarpeisiin.
 • Venevakuutus korvaa esimerkiksi vesillelaskussa syntyviä vahinkoja, uppoamisia sekä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ilman myrskyrajoja.
 • Omavastuusi varkaus- ja ilkivaltavahingoissa ja tulipaloissa on vain 100 euroa.

Yleisimmät vahingot veneen vesillelaskussa

 1. Vene putoaa nosturista tai nostolaitteesta.
 2. Vene hörppää vettä tai vene uppoaa esimerkiksi siksi, että tyhjennysaukko tai läpivientiin liitetty letku on unohtunut auki.
 3. Perämoottori tai perävetolaite osuu pohjaan ja rikkoutuu, koska se on unohdettu nostaa ylös vesillelaskun ajaksi.
 4. Vene vaurioituu siirron aikana, koska se on kiinnitetty traileriin huonosti.

Uutta: If Apu auttaa veneilijää vuorokauden ympäri

Ifin venevakuutusasiakkaana saat ainutlaatuisen If Apu –palvelun, joka auttaa sinua kaikissa veneilyyn liittyvissä tilanteissa vuorokauden ympäri. If Apu kuuluu automaattisesti kaikkiin Ifin venevakuutuksiin.