Veneilykurssista 10 % etu venevakuutukseen

Pidämme tärkeänä, että mahdollisimman moni veneilijä hallitsee vesillä liikkumisen säännöt ja käytännöt. Siksi tarjoamme 10 % alennuksen venevakuutuksesta, kun sinulla on veneilytutkinto osoituksena vähintään perustason veneily- tai navigaatiokurssilla opituista taidoista.

Tarkista venevakuutuksen hinta

Etuun oikeuttavan tutkinnon voit saada esimerkiski seuraavilla veneilykursseilla tai navigaatiokursseilla:

 • Käytännön veneilykurssi veneseurassa

  Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (SPV) veneilijäkurssit sisältävät teoriaosuuden lisäksi taitojen soveltamista vesillä.

  Opit oman veneen käsittelyä, veneilysäännöt sekä navigointitaitoja. Tutkintotodistuksen edellytyksenä on hyväksytty teoriakoe ja vesillä annettu näyttö veneilytaidoista.

  Kursseille otetaan myös SPV:n jäsenseurojen ulkopuolisia veneilijöitä. Kouluttajat voivat ennen kurssia arvioida osaamisesi tason ohjatakseen sinut edistyneemmille veneilijöille tarkoitetulle venepäällikkökurssille.

  Etsi lähin veneilyseura
 • Saaristolaivurikurssi

  Suomen Navigaatioliiton saaristomerenkulun tutkinto painottuu pelkkään teoriaan ja edellyttää navigoinnin perusteiden sekä vesiliikennesäädösten tuntemusta.

  Tutkinnon voi suorittaa myös itseopiskeluna, mutta käytännössä navigointi kannattaa opetella saaristolaivurikurssilla. Kysy kurssia kansalais- tai työveänopistoista sekä veneily- tai navigaatioseuroista.

  Monissa opistoissa saaristolaivurikurssit alkavat syyskuussa. Tutkintotilaisuudet järjestetään pääasiassa huhti- ja joulukuussa. 

  Lue lisää tutkinnoista
 • Myös nämä oikeuttavat etuun

  • Traficomin kansainvälinen huviveneenkuljettajakirja.
  • Merikapteenin tutkinto (AMK) tai jokin muu alan ammattitutkinto.
  • Tutkintotodistus SPV:n purjehtijakurssista tai venepäällikkökurssista tai Suomen Navigaatioliiton rannikkomerenkulun tai avomerenkulun tutkintotodistus. Käytännössä nämä jatkokoulutukset yleensä edellyttävät, että perustason koulutus on suoritettu ensin.

Huolla vene ja varusteet tunnollisesti – saat katsastuksesta lisäedun

Palkitsemme veneensä kunnosta huolta pitäviä 10 % alennuksella, kun vene on katsastettu Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (SPV) katsastusmääräysten mukaisesti 1-, 2- tai 3-luokkaan eli avomeri- rannikko- tai saaristoluokkaan. Etu ei koske luokkaa 4, eli suojaisille vesialueille katsastettuja veneitä. 

Katsastusedun saat myös silloin, jos et ole suorittanut veneilykurssia tai tutkintoa. Jos taas olet suorittanut sekä veneilykurssin että katsastanut veneesi, saat yhteensä 20 % alennuksen Ifin venevakuutuksesta.

Veneilytaidot ovat tärkein keino vähentää riskejä vesillä

Käytännön veneilykurssin käyminen on erityisen tärkeää veneilyharrastusta aloitteleville, sillä kurssilla on mahdollista opettella veneen käsittelyä sekä rantautuessa että väylillä.

Käytännön veneilykurssilla opetellaa veneen sitomista laituriin

Veneen käsittelytaidot ovat kaiken perusta

Veneen pitää olla hyvin hallinnassa, jos joudut esimerkiksi vaihtamaan kurssia tai väistämään muita yllättäen. Perustaitoihin kuuluvat myös veneilyn väistämissäännöt, merimerkkien opettelu sekä solmujen teko.

Navigointitaidot ovat tarpeen, vaikka sinulla olisi GPS-laite

Myös navigointitaidot vähentävät riskiä joutua onnettomuuteen. GPS-tekniikkaa hyödyntävä plotteri on hyvä apulainen mutta huono isäntä vesillä. Navigoi jatkuvasti veneestä ulos, seuraa plotterista ja/tai merikortista omaa sijaintiasi ja opettele ennakoimaan ja sopeuttamaan vauhti aina tilanteeseen sopivaksi.

Suunnittele reitti fiksusti

Kun suunnittelet veneilyreittiä, ota huomioon reitin vaativuus veneeseesi nähden, reissulle lähtijöiden tarpeet ja sääennustus. Tutki etukäteen esimerkiksi reitin varrelta löytyvät vierasvenesatamat ja suojaisat ankkurointipaikat. Kysy tarvittaessa neuvoa ja suosituksia kokeneemmilta veneilijöiltä, he auttavat yleensä mielellään.

Kerro reittisuunnitelma äidille

Ilmoita etukäteen läheisillesi, minne aiot veneillä ja millainen aikataulusi on. Jätä aikatauluun varaa yllätyksille. Jos aikataulusi muuttuu, ilmoita siitä kotiin jääville, jotta he eivät huolestu turhaan.

Pidä pää selvänä

Alkoholi lisää arviointivirheiden riskiä ja heikentää kykyä huomioida muuta liikennettä. Vesillä promilleraja on 1, mutta jo paljon tätä pienempi määrä alkoholia veressä heikentää huomiokykyä.

Harjoittele onnettomuutta

Huolehdi, että osaat hälyttää apua ja tarkistaa veneesi sijainnin, jos tarvitset yllättäen apua. Tutustu Rajavartiolaitoksen tekemiin hätä- ja onnettomuustilanteiden toimenpidekortteihin, joihin on kirjattu selkeät toimintaohjeet erilaisiin ongelmatilanteisiin vesillä.

Jos joudut onnettomuuteen, pysy rauhallisena, estä uudet onnettomuudet ja auta välittömästi apua tarvitsevia. Hälytä vasta sitten apua. Perusensiaputaidot on hyvä olla hallussa vesillä liikkuessa, koska lääkäri on usein pidemmän matkan päässä. Hanki veneeseen myös ensiaputarvikkeet.