10 vinkkiä rinteeseen ja ladulle

Katso kymmenen parasta vinkkiä, joiden avulla vältät vahingot ja voit keskittyä pitämään hauskaa rinteessä. Lue myös, mitä matkavakuutus korvaa, jos satutat itsesi laskettelumatkalla.

1. Käytä kypärää ja tarkista välineet

Laskettelukypärä on tärkeä turvavaruste niin aloittelijalle kuin kokeneellekin laskijalle. Kypärä suojaa tehokkaasti päätä iskuilta, mutta se myös lämmittää tuiskussa. Kypärän ohella selkäpanssari pienentää loukkaantumisen riskiä rinteessä. Polvi-, ranne- ja kyynärsuojat ovat hyödyllisiä varsinkin, jos teet hyppyjä lumilaudalla.

Ennen kuin kiiruhdat mäkeen, tarkista siteiden säädöt ja varusteiden toimivuus.

2. Sovita vauhti taitoihisi ja unohda syöksylasku

Laske taitojesi mukaista vauhtia ja huomioi myös rinteen kunto, sää ja laskijoiden määrä. Rinteessä voi olla jäätä, sohjoa tai töyssyjä, etkä ehdi reagoida muutoksiin, jos lasket liian lujaa. Jäisessä rinteessä voit loukata erityisen helposti pään ja kädet, kun taas sohjossa erityisesti polvet ovat vaarassa, kun suksi tökkää pehmeään lumeen. Syöksylasku rinteessä on yleensä kiellettyä.

Jos mielit erityislaskupaikkoihin kuten kumparemäkeen, hyppyreihin tai half pipeen, tutustu mäkeen ennen vauhdikkaampaa laskukierrosta.

3. Muista väistämissäännöt

Rinteessä ja ladulla takana tulevalla on aina väistämisvelvollisuus – edessä laskevilla kun ei ole silmiä selässä. Ohita lapset ja aloittelijat riittävän etäältä, sillä heidän liikkeensä saattavat joskus yllättää kokeneemmat laskijat.

4. Varmista, että sinut huomataan

Jos seisahdut rinteeseen odottamaan kaveria tai ihailemaan maisemia, pidä huoli, että muut laskijat voivat nähdä sinut riittävän etäältä ja väistää ajoissa.

5. Käytä virallisia reittejä

Muiden kuin virallisten reittien käyttäminen on hiihtokeskuksissa omalla vastuulla. Myöskään vakuutus ei ole voimassa, jos lasket merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella.

6. Auta kaveria hädässä – ja varaudu itsekin kiperään tilanteeseen

Jos näet rinteessä apua tarvitsevan, pysähdy ja ilmoita avun tarpeesta henkilökunnalle. Auta loukkaantunutta taitojesi mukaan ja estä lisäonnettomuudet. Varaudu myös siihen, että itselle voi huonolla tuurilla sattua vahinko. Jos sinulla on sairaus, joka ehdottomasti vaatii lääkitystä, laita taskuusi tieto tarvitsemistasi lääkkeistä.

7. Suojaudu auringolta

Auringon säteet heijastuvat lumesta tehokkaasti, ja esimerkiksi Keski-Euroopan hangilla aurinko porottaa huomattavasti voimakkaammin kuin Suomessa. Käytä vahvaa aurinkovoidetta ja muista lisätä sitä päivän kuluessa. Hangilla liikkuessa suojaamattomia silmiä voi uhata lumisokeus eli tilapäinen sarveiskalvon tulehdus, joka johtuu voimakkaasta uv-säteilystä. Lumi heijastaa uv-säteilystä noin 80 prosenttia, joten hangelle lähtiessä laskettelu- tai aurinkolasit ovat tärkeät.

8. Suunnittele reittisi

Jos matkustat esimerkiksi Alpeille, hanki hissikartta ja suunnittele päivän aikataulu etukäteen. Paluu alkuperäiseen lähtöpaikkaan voi viedä yllättävän kauan, joten hissien sulkemisajan lähestyessä et halua olla väärällä puolella hiihtokeskusta. Tallenna puhelimeesi rinnekartta ja hätänumerot, joihin voi ilmoittaa lumivyörystä tai muusta hätätilanteesta.

9. Sovi tapaamispaikka

Sovi seurueesi kanssa tapaamispaikka siltä varalta, että eksytte ettekä saa puhelimella toisianne kiinni. Laita lapsen taskuun puhelinnumerosi siltä varalta, että eksytte toisistanne.

10. Välty suksivarkauksilta

Tyypillisesti suksia varastetaan rinneravintoloiden edestä sekä lomamökkien pihoista ja lukitsemattomista suksibokseista. Lukitse sukset telineeseen kahvitauon ajaksi ja laita sukset lukittuun varastoon yöksi. Ifin kotivakuutus sisältää automaattisesti matkatavarat, joten jo perustasoinen kotivakuutus korvaa matkalla varastetut sukset.

Jos haluat matkatavaroille kattavampaa suojaa, kannattaa hankkia matkatavaravakuutus, jossa on tyypillisesti pienempi omavastuu kuin kotivakuutuksessa. Kirjaa ylös ennen lomaa suksien merkki ja malli, niin saat oikeanlaisen korvauksen menetetyistä suksista.

Lue alta, miten matkavakuutus korvaa laskettelussa sattuvia vahinkoja. 

 • Laskettelussa ja luistelussa kopsahtaa useimmin

  Ifin vahinkotilastojen mukaan laskettelussa ja luistelussa tapahtuu eniten vahinkoja, kun eri talvilajien vahinkoja verrataan keskenään.

  Siinä missä luistellessa sattuu murtumia ja aivotärähdyksiä, lasketellessa ja lautaillessa sattuu useimmiten murtumia, sijoiltaanmenoja ja erilaisia kolahduksia.

 • Sinä määräät vauhdin

  Liian kova vauhti on yleisin syy tapaturmiin laskettelurinteissä. Opettele siis säätelemään nopeutta taitojesi rajoissa.

  Rinteessä kannattaa käyttää kypärää ja laskea sellaisia rinteitä, joiden vaikeustaso vastaa omia taitoja.

Matkavakuutuksen voimassaolo laskettelumatkalla

Eri vakuutusyhtiöiden matkavakuutuksissa on eroja. Muista siis verrata matkavakuutuksia ennen ostopäätöstä ja varmista vielä ennen reissua, mitä sinun matkavakuutuksesi kattaa.

Ifin matkavakuutus on rinteessä voimassa seuraavasti: 

 • Matkavakuutus on voimassa laskettelussa, lumilautailussa ja hiihdossa, jos lasket huvin vuoksi eli et harjoittele kilpailuja varten. 
 • Vakuutus ei ole voimassa nopeus- ja syöksylaskussa, eikä niihin ole mahdollista saada vakuutusturvaa Ifistä.
 • Off-pistelaskua varten tarvitset urheiluvakuutuksen.
 • Alle 18-vuotiailla ei ole urheilurajoituksia. Kun nuori täyttää 18 vuotta, hänet voi edelleen alle 20-vuotiaana sisällyttää vanhemman tai isovanhemman matkavakuutukseen. Jos 18 täyttäneen matkavakuutuksesta halutaan tällöin poistaa jokin urheilurajoitus, hänelle tulee hankkia oma matkavakuutus.
 • Esimerkiksi Alpeille suunnatessa matkustajavakuutus on ehdottoman tärkeä siksi, että se kattaa kuljetuskustannukset, jos sinut joudutaan hakemaan esimerkiksi helikopterilla matkakohteesta sairaalaan. Tällöin kustannukset nousevat helposti useisiin tuhansiin euroihin.
 • Ota kuitenkin huomioon, että matkavakuutus ei kata helikopterietsintöjä, jos vaikka eksyt metsäreitille tai jäät lumivyöryn alle. Matkakohteesta tai hiihtokeskuksesta kannattaa siis erikseen kysyä, onko näitä tilanteita varten saatavilla paikallisia pelastuspalveluja ja mitä ne kustantavat. 

Muista hankkia matkavakuutukseksi ainakin matkustajavakuutus aina, kun matkustat ulkomaille. Voit valita joko jatkuvan tai matkakohtaisen eli määräaikaisen matkavakuutuksen.

Halutessasi voit laajentaa jatkuvan matkavakuutuksen kattamaan myös kotimaanmatkat. Kotimaassa voit hyödyntää vahingon sattuessa myös tapaturmavakuutusta ja sairausvakuutusta. Laajaa tapaturmavakuutus korvaa muun muassa liikuntavamman vaatimaa fysikaalista hoitoa ja yleisiä liikunnassa syntyneitä vammoja. 

Ifin matkavakuutus turvaa automaattisesti myös mukanasi reissaavat alle 20-vuotiaat lapsesi tai lapsenlapsesi. Jos mukaan lähtee lisäksi vaikka lapsen kaveri, tämä tarvitsee oman vakuutuksen.

Matkatavaravakuutus auttaa, jos sukset varastetaan

Matkatavaravakuutuksesta on hyötyä esimerkiksi, jos sukset varastetaan tai ne eivät saavu perille lomakohteeseen. Yksi matkatavaravakuutus riittää yhtä taloutta kohti, sillä se kattaa kaikkien yhdessä asuvien matkatavarat.

Vaihtoehto matkatavaravakuutukselle on kotivakuutus, joka kattaa myös reissussa mukanasi olevat tavarat. Kannattaa kuitenkin huomata, että kotivakuutuksen omavastuu on yleensä korkeampi kuin matkatavaravakuutuksessa.