10 vinkkiä rinteeseen ja ladulle

Katso kymmenen parasta vinkkiä, joiden avulla vältät vahingot ja voit keskittyä pitämään hauskaa talven hiihto- ja laskettelureissuilla. Lue myös, missä tilanteissa matkavakuutus on apunasi, jos reissun aikana sattuu vahinko.

1. Varmista välineiden kunto ja hanki suojavarusteet

Kunnossa olevat varusteet ovat elintärkeät sekä hiihtäjälle että laskettelijalle. Varmista, että varusteesi ovat tip top jo ennen kuin säntäät rinteeseen tai ladulle.

Kypärä on laskettelijan ykkösturvavaruste, olit sitten aloittelija tai kokenut vauhtihirmu. Kypärä on elintärkeä suoja päälle kaatuessa, mutta auttaa myös pitämään pään lämpimänä tuiskussa.

Myös selkää suojaava selkäpanssari suojaa loukkaantumiselta kaaduttaessa, ja polvi-, ranne- sekä kyynärsuojat ovat hyödyllisiä varsinkin, jos teet hyppyjä lumilaudalla.

Laduille lähtiessä on hyvä varmistaa, että sukset ja siteet toimivat moitteetta, ne on voideltu toimiviksi ja päällä on tarpeeksi lämmintä.

2. Sovita vauhti ja lenkin pituus taitoihisi

Liian kova vauhti on suurin syypää tapaturmiin laskettelurinteessä. Ota siis oma taitotasosi huomioon, kun suuntaat rinteeseen. Arvioi omat taitosi mieluummin hieman alakanttiin ja kasvata vauhtia vasta kun olet valmis ja rinne on tullut tutuksi.

Huomioi myös rinteen kunto, sää ja laskijoiden määrä. Yllättävä töyssy, jäinen kohta rinteessä tai muut laskijat yllättävät nopeasti, jos vauhtia on liikaa. Syöksylasku on rinteessä yleensä kiellettyä, hyvästä syystä.

Hiihtoladuille suunnatessa maltti on valttia. Testaa ensin lyhyempiä hiihtolenkkejä ja varmista, että suksien voitelu on kunnossa ja jaksat hiihtää myös takaisin lähtöpaikkaan. Kasvata hiihtolenkin pituutta ja reitin vaativuutta hiljalleen, ettet väsähdä tai eksy.

Syöksylasku on rinteessä yleensä kiellettyä, hyvästä syystä.

3. Opettele väistämissäännöt

Rinteessä ja ladulla takana tulevalla on aina väistämisvelvollisuus – edessä kulkevilla kun ei ole silmiä selässä. Ohita rinteessä etenkin lapset ja aloittelijat riittävän etäältä, sillä heidän liikkeensä saattavat joskus yllättää.

Jos ladulla edessäsi sivakoi hitaampi hiihtäjä, voit huikata etäältä, että olet ohittamassa heidät. Näin kumpikin osaa varoa, etteivät sukset tai sauvat mene ristiin ohitustilanteessa.

4. Varmista, että sinut huomataan

Jos seisahdut rinteeseen odottamaan kaveria tai ottamaan selfien upeissa maisemissa, pidä huoli, että muut laskijat voivat nähdä sinut riittävän etäältä ja väistää ajoissa.

Keskelle rinnettä tai ladun alamäkimutkaan ei kannata seisahtua, vaan etsi hyvä pysähdyspaikka hieman rinteen sivusta tai muuten avaralta paikalta.

5. Suojaudu auringolta

Auringon UV-säteet heijastuvat lumesta tehokkaasti ja voivat sokaista silmät sekä vaurioittaa kasvojen herkkää ihoa. Käytä riittävästi vahvaa aurinkovoidetta (noin neljäsosateelusikallinen kasvoille) ja muista lisätä sitä päivän kuluessa.

Hangilla liikkuessa suojaamattomia silmiä voi uhata lumisokeus eli tilapäinen sarveiskalvon tulehdus, joka johtuu voimakkaasta UV-säteilystä. Hangille lähtiessä kunnollisella UV-säteilysuojalla varustetut laskettelu- tai aurinkolasit ovat tarpeen, sillä lumi heijastaa UV-säteilystä noin 80 prosenttia.

6. Suunnittele reittisi

Suuntasitpa tuttuun hiihtokeskukseen tai uuden hiihtolomakohteen laduille, suunnittele päivän aikataulu ja reitit etukäteen. Kartat laskettelurinteiden hisseistä ja hiihtoladuista ovat hangilla tuiki tärkeät.

Paluu alkuperäiseen lähtöpaikkaan voi viedä yllättävän kauan, joten auringon laskiessa laduilla tai hiihtohissien sulkemisajan lähestyessä et halua olla liian kaukana lähtöpaikasta. Tallenna puhelimeesi tarvitsemasi kartat ja hätänumerot, joista voit pyytää apua, jos eksyt.

Jätä suosiolla alkoholin nauttiminen vasta laskettelun jälkeiseen afterskihin.

7. Käytä vain virallisia reittejä

Vaikka rinteessä tai ladulla olisi ruuhkaa, virallisilta reiteiltä poikkeaminen ei kannata. Muiden kuin virallisten reittien käyttäminen on hiihtokeskuksissa hiihtäjän tai laskijan omalla vastuulla ja kasvattaa tapaturman tai eksymisen mahdollisuutta. Myöskään matkavakuutus ei ole voimassa ilman lisämaksua off-pistelaskussa merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella.

8. Auta kaveria hädässä – ja varaudu itsekin kiperään tilanteeseen

Jos näet rinteessä apua tarvitsevan, pysähdy ja ilmoita avun tarpeesta henkilökunnalle. Auta loukkaantunutta taitojesi mukaan ja estä lisäonnettomuudet. Varaudu siihen, että itselle voi huonolla tuurilla sattua vahinko.

Jos sinulla on sairaus, joka ehdottomasti vaatii lääkitystä, laita taskuusi tieto tarvitsemistasi lääkkeistä ja pidä puhelinta aina mukanasi avun tarpeen varalta.

9. Jätä alkoholi afterskihin

Humaltuneena laskettelurinteeseen suuntaaminen lisää tapaturman riskiä merkittävästi sekä sinulle itsellesi että muille rinteessäolijoille. Jätä siis suosiolla alkoholin nauttiminen vasta laskettelun jälkeiseen afterskihin.

Omaa lasketteluvauhtia, reagointikykyä ja tasapainoa on huomattavasti vaikeampi hallita alkoholin vaikutuksen alaisena. Muista myös, että jos joudut tapaturmaan rinteessä nautittuasi alkoholia, voidaan vakuutuskorvauksestasi tehdä jopa huolimattomuusvähennys.

10. Välty suksivarkauksilta

Tyypillisesti suksia varastetaan rinneravintoloiden edestä sekä lomamökkien pihoista ja lukitsemattomista suksibokseista. Lukitse sukset telineeseen kahvitauon ajaksi ja laita sukset lukittuun varastoon yöksi. Ifin kotivakuutus on voimassa myös matkoilla, joten jo perustasoinen kotivakuutus korvaa matkalla varastetut sukset.

Jos haluat matkatavaroille kattavampaa suojaa, kannattaa hankkia matkatavaravakuutus, jossa on tyypillisesti pienempi omavastuu kuin kotivakuutuksessa. Kirjaa ylös ennen lomaa suksien merkki ja malli, niin saat oikeanlaisen korvauksen menetetyistä suksista.

Lue alta, miten eri vakuutukset korvaavat laskettelussa ja hiihdossa sattuvia vahinkoja.

Tarkista, mitä vakuutuksesi kattaa hiihto- ja laskettelureissulla

Matkavakuutus on tärkein hankittava vakuutus, jos hiihto- tai laskettelumatkasi suuntautuu ulkomaille, mutta vakuutukset on hyvä laittaa kuntoon myös kotimaan hiihto- ja laskettelureissuja varten.

Halutessasi voit laajentaa jatkuvan matkavakuutuksen kattamaan myös kotimaanmatkat. Kotimaassa voit hyödyntää vahingon sattuessa myös tapaturmavakuutusta ja sairausvakuutusta. Laaja tapaturmavakuutus korvaa muun muassa liikuntavamman vaatimaa fysikaalista hoitoa ja yleisiä liikunnassa syntyneitä vammoja. 

Voit vakuuttaa matkatavarasi kotimaan reissuilla kotivakuutuksella, joka kattaa myös lomalla mukanasi olevat tavarat. Kannattaa kuitenkin huomata, että kotivakuutuksen omavastuu on yleensä korkeampi kuin perinteisessä matkatavaravakuutuksessa, joka kattaa ulkomaanmatkojen matkatavarat.

Matkavakuutuksen voimassaolo ulkomaille suuntautuvilla hiihto- ja laskettelumatkoilla

Jos suunnittelet tulevaa ulkomaanmatkaa, muista verrata matkavakuutuksia ennen ostopäätöstä ja varmista vielä ennen matkaan lähtöä, mitä matkavakuutuksesi kattaa.

Ifin matkavakuutus on voimassa rinteessä ja laduilla seuraavasti: 

  • Matkavakuutus on voimassa laskettelussa, lumilautailussa ja hiihdossa, jos lasket huvin vuoksi eli et harjoittele kilpailuja varten. 
  • Vakuutus ei ole voimassa nopeus- ja syöksylaskussa, eikä niihin ole mahdollista saada vakuutusturvaa Ifistä.
  • Off-pistelaskua varten tarvitset urheiluvakuutuksen.
  • Alle 18-vuotiailla ei ole urheilurajoituksia. Kun nuori täyttää 18 vuotta, hänet voi edelleen alle 20-vuotiaana sisällyttää vanhemman tai isovanhemman matkavakuutukseen. Jos 18 täyttäneen matkavakuutuksesta halutaan tällöin poistaa jokin urheilurajoitus, hänelle tulee hankkia oma matkavakuutus.
  • Esimerkiksi Alpeille suunnatessa matkustajavakuutus on ehdottoman tärkeä siksi, että se kattaa kuljetuskustannukset, jos sinut esimerkiksi joudutaan hakemaan loukkaannuttuasi helikopterilla matkakohteesta sairaalaan. Tällöin kustannukset nousevat helposti useisiin tuhansiin euroihin.
  • Ota kuitenkin huomioon, että matkavakuutus ei kata helikopterietsintöjä, jos vaikka eksyt metsäreitille tai jäät lumivyöryn alle. Matkakohteesta tai hiihtokeskuksesta kannattaa siis erikseen kysyä, onko näitä tilanteita varten saatavilla paikallisia pelastuspalveluja ja mitä ne kustantavat. 

Muista hankkia matkavakuutukseksi ainakin matkustajavakuutus aina, kun matkustat ulkomaille. Voit valita joko jatkuvan tai matkakohtaisen eli määräaikaisen matkavakuutuksen.

Ifin matkavakuutus turvaa automaattisesti myös mukanasi reissaavat alle 20-vuotiaat lapsesi tai lapsenlapsesi. Jos mukaan lähtee lisäksi vaikkapa lapsen kaveri, hän tarvitsee oman vakuutuksen.

Matkatavaravakuutus auttaa, jos sukset varastetaan

Matkatavaravakuutuksesta on hyötyä esimerkiksi, jos sukset varastetaan tai ne eivät saavu perille lomakohteeseen. Vaihtoehto matkatavaravakuutukselle on kotivakuutus, joka kattaa myös reissussa mukanasi olevat tavarat.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.