Omatoimimatkat ja matkavakuutus

Jos suunnittelet talon tai asunnon vuokrausta ulkomailta loman ajaksi, tarkista etukäteen, mitä matkavakuutus kattaa. Omatoimimatkojen ja pakettimatkojen korvausehdot eroavat esimerkiksi matkan peruuntuessa.

Loma idyllisessä talossa Etelä-Euroopassa on monen unelma. Ennen kuin lähden omatoimimatkalle ja vuokraat talon tai asunnon loman ajaksi, kannattaa selvittää, miten matkavakuutus korvaa omatoimimatkalla sattuvia vahinkoja. Matkavakuutuksesta on paljon hyötyä nimittäin pakettimatkoja karttavillekin. 

Matkavakuutuksella tarkoitetaan yleensä joko pelkkää matkustajavakuutusta tai matkustajavakuutusta ja matkatavaravakuutusta yhdessä. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi lääkäri- ja lääkekuluja, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Vakavimmissa tapauksissa matkustajavakuutus korvaa myös ambulanssilennon Suomeen.

Lääkärikulujen lisäksi matkustajavakuutus korvaa, jos matka peruuntuu esimerkiksi äkillisestä sairastumisesta johtuen. Matkustajavakuutus korvaa myös matkan keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen.

Matkavakuutuksen voi ottaa joko matkakohtaisena (määräaikainen matkavakuutus) tai jatkuvasti voimassaolevana (jatkuva matkavakuutus). 

Ifin matkavakuutus kattaa myös lapsesi

Ifin matkustajavakuutukset kattavat automaattisesti samalle reissulle kanssasi lähtevät alle 20-vuotiaat lapset tai lapsenlapset. Samaan vakuutukseen sisältyvät kuitenkin pelkästään omat lapset tai lapsenlapset, eli jos otat reissuun esimerkiksi kummilapsen, hän tarvitsee oman matkavakuutuksen.

Muiden vakuutusyhtiöiden säännöt vaihtelevat, joten tarkasta etukäteen, tarvitsevatko lapset ja lapsenlapset oman matkustajavakuutuksen. Tämä kannattaa pitää mielessä matkavakuutuksien hintoja vertaillessa.

Laske Ifin matkavakuutuksen hinta.

Vuokra-asunto yksityiseltä? Tarkasta peruutusehdot etukäteen!

Matkan peruuntuminen ja matkavakuutus

Jos sinä tai muu perheesi sairastuu ennen matkaa, korvaus voi vaihdella sen mukaan, oletko menossa omatoimimatkalle vai pakettimatkalle. Jos kyseessä on pakettimatka, matkatoimisto saattaa hyvittää etukäteen maksettuja kuluja. Ellei matkatoimisto hyvitä kuluja, matkavakuutuksesta on apua. 

Jos olet varannut lennot ja majoitukset itse, matkavakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja vakuutusehtojen mukaan. Ifin matkavakuutukset korvaavat etukäteen maksettuja omatoimimatkan kuluja niiltä osin, mitä esimerkiksi lentoyhtiö tai hotelli ei niitä hyvitä. If korvaa kustannuksia yhdestä matkasta enintään 5 000 euroa vakuutettua kohden.

Vakuutus korvaa muiden peruuntumiskustannusten ohella myös etukäteen maksettuja palveluita, kuten konserttilippujen hinnan. Voit saada korvausta silloin, jos et voi peruuttaa jo lunastamiasi palveluita.

Joustoa omiin matkasuunnitelmiin tuo, jos valitset sellaiset lennot ja majoituksen, jotka voit peruuttaa matkasuunnitelmien muuttuessa yllättäen. Jos vuokraat talon tai asunnon esimerkiksi Airbnb:n kautta, tarkasta varausta tehdessäsi, millaiset peruutusehdot majapaikassasi on. Lue lisää matkan peruuntumisesta sairastumisen takia.

Matkavakuutus korvaa, jos haluat kotiin terrori-iskun takia

Matka saattaa peruuntua tai keskeytyä myös matkakohteen turvattomuuden takia. If muutti toukokuussa 2017 matkustajavakuutuksiaan siten, että esimerkiksi terrori-iskut ja luonnonkatastrofit sisältyvät automaattisesti kaikkiin yksityisasiakkaiden matkustajavakuutuksiin.

Matkustajavakuutus korvaa ylimääräisiä kuluja, jos matka peruuntuu tai keskeytyy esimerkiksi matkakohteessa tapahtuneen terrori-iskun, luonnonkatastrofin tai epidemian takia. Jos joudut keskelle kriisitilannetta tai esimerkiksi liikenneonnettomuuteen, vakuutus korvaa myös psykoterapiaa matkan jälkeen.

Eri vakuutusten kattavuus eroaa terrorin ja muiden kriisitilanteiden osalta. Niinpä eri vakuutusyhtiöiden vakuutuksia kannattaa vertailla ennen matkaa.

Jos matkatavarat eksyvät, saat korvausta 80 euroa vuorokaudessa.

Matkatavarat kateissa, kuka korvaa?

Olet viimein perillä matkakohteessa, mutta matkalaukut seilaavat maailmalla, kuulostaako tutulta? Jos olet omatoimimatkalla ja lennolle lähtöselvitetyt matkatavarasi myöhästyvät tai katoavat, lentoyhtiö on ensisijaisesti velvollinen korvaamaan vahingot.

Jos olet pakettimatkalla, matkatoimisto on velvoitettu korvaamaan, jos matkatavarasi eksyvät lennolla. Hae korvausta matkatavara- tai kotivakuutuksesta, jos et saa korvausta lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä. Jos matkatavarasi eksyvät matkalla, voit lisäksi saada korvausta välttämättömyystarvikkeiden ostoon. Jos sinulla on Ifin matkatavaravakuutus tai kotivakuutus, saat korvausta niiden päivien osalta, kun laukkusi ovat kateissa.

Korvauksen määrä on 80 euroa jokaista alkanutta vuorokautta kohti, yhteensä enintään 320 euroa matkustajaa kohden. Saat korvausta riippumatta siitä, oletko paketti- vai omatoimimatkalla.

Katastrofi vuokra-asunnossa

Jos olet vuokrannut asunnon yksityishenkilöltä esimerkiksi Airbnb:n kautta, kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa, jos aiheutat vahingossa tuhoa vuokra-asunnolle. Sen sijaan yksityishenkilön rikkoutuneita tavaroita vastuuvakuutus ei korvaa, vaan joudut korvaamaan asunnon omistajan tavarat itse.

Tilaa vuokra-auto etukäteen lentokentälle.

Auton vuokraus ulkomailla ja vakuutukset

Vuokra-auto on hyvä tapa tutustua paikallisten elämään turistikeskusten ulkopuolella. Jos vuokraat auton ulkomailla, auto- ja vakuutusvaihtoehtoihin kannattaa uhrata tovi aikaa jo Suomessa. Auto kannattaa varata netin kautta, jolloin voit rauhassa tutustua eri vaihtoehtoihin. Arvioi kuitenkin kriittisesti autovuokraamon luotettavuutta, kun asioit netin kautta.

Esimerkiksi tuttujen kokemuksia hyvistä vuokrafirmoista kannattaa hyödyntää. Kun varaat auton etukäteen, se voidaan toimittaa esimerkiksi lentokentälle. Oman matkanteon kannalta on kätevintä valita vuokraamo, jolla on palvelupiste ja parkkitilaa terminaalin yhteydessä. Muista varata etukäteen myös lasten turvaistuin.

Jos matkasi peruuntuu, matkavakuutuksestasi on apua. Se korvaa etukäteen maksettuja palveluita kuten autonvuokrauksen varausmaksun, jos et voi peruuttaa varausta. Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisesta johtuvia kuluja enintään 5 000 euroa matkaa kohden.

Useissa maissa pakollisten liikennevakuutusten kattavuus on heikompi kuin Suomessa, joten kun vuokraat autoa, on viisasta valita minimiä kattavammat vakuutukset. Nyrkkisääntö on, että vuokra-autoon saa lisäturvaa vapaaehtoisella vakuutuksella, jonka voit hankkia auton vuokrauksen yhteydessä. Omat matkatavara-, vastuu- tai kotivakuutukset eivät koskaan korvaa vuokratulle autolle aiheutuvia vahinkoja.

Saat tiputettua vuokra-auton vakuutuksen hintaa alaspäin, jos valitset vakuutukseen korkeamman omavastuun. Tällöin maksat pienet vahingot omasta lompakostasi, ja vakuutus korvaa suuremmat vahingot.

Auton matkustajille tuo turvaa Suomesta hankittava matkavakuutus tai auton vuokrauksen yhteydessä otettavat henkilövakuutukset. Vaikka vastapuolen paikallinen liikennevakuutus periaatteessa korvaisi sinulle ja matkustajillesi kolarissa aiheutuvat vahingot, turistin voi olla käytännössä vaikeaa ja hidasta saada korvauksia ulkomailla.

Lue lisää autoilusta ulkomailla.

Omatoimimatkalla vakuutuksen merkitys korostuu.

Muista vakuutus aina ulkomaille lähtiessä

Matkavakuutusten vertailu voi tuntua työläältä, mutta se kannattaa. Matkavakuutus korvaa lomalla sattuvia vahinkoja niin paketti- kuin omatoimimatkalla. Pakettimatkalla matkatoimistolla on enemmän vastuuta yllättävissä tilanteissa, kun taas omatoimimatkalla matkavakuutuksen merkitys korostuu. Matkatyypistä riippumatta matkavakuutus kannattaa aina pakata matkalle mukaan.

Kuka korvaa?

Kokosimme alle esimerkkejä matkalla sattuvista yllätyksistä sekä suuntaa-antavan tiivistelmän, kenen korvausvastuulle tapahtumat kuuluvat.