Omatoimimatkat ja matkavakuutus

Kaupunkiasunnon vuokraus paikallisilta on jo yleinen vaihtoehto hotelleille, ja moni myös unelmoi idyllisestä talosta Etelä-Euroopassa. Jos et suosi pakettimatkoja, sinulla on entistä paremmat syyt hankkia matkallesi kunnolliset vakuutukset.

Kun suunnittelet talon, asunnon tai auton vuokrausta ulkomailta, tarkista etukäteen vinkkimme ja matkavakuutuksesi kattavuus.

Tutustu matkavakuutukseen

Mitä eroa on omatoimimatkalla ja pakettimatkalla?

Matkavakuutus korvaa lomalla sattuvia vahinkoja niin paketti- kuin omatoimimatkalla. Pakettimatkalla matkatoimistolla on enemmän vastuuta yllättävissä tilanteissa, kun taas omatoimimatkalla matkavakuutuksen merkitys korostuu. Kokosimme esimerkkejä matkalla sattuvista yllätyksistä sekä suuntaa-antavan tiivistelmän, kenen korvausvastuulle tapahtumat kuuluvat.

Omatoimimatkalla vakuutuksen merkitys korostuu.

Matkan peruuntuessa jopa 5000 € korvaus matkustajaa kohden

Matkan peruuntuessa sairastumisen vuoksi omatoimimatkailija asioi yleensä suoraan vakuutusyhtiön kanssa, kun taas pakettimatkan kohdalla on ensin käännyttävä matkanjärjestäjän puoleen.

Jos olet varannut lennot ja majoitukset itse, matkavakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja vakuutusehtojen mukaan aina 5000 euroon saakka matkustajaa kohden.

Ifin matkavakuutukset korvaavat etukäteen maksettuja omatoimimatkan kuluja niiltä osin, mitä esimerkiksi lentoyhtiö tai hotelli ei niitä hyvitä.

Vakuutus korvaa muiden peruuntumiskustannusten ohella myös etukäteen maksettuja palveluita, kuten konserttilippujen hinnan. Voit saada korvausta silloin, jos et voi peruuttaa jo lunastamiasi palveluita.

  • Joustoa omiin matkasuunnitelmiin tuo, jos valitset sellaiset lennot ja majoituksen, jotka voit peruuttaa matkasuunnitelmien muuttuessa yllättäen.
  • Jos vuokraat talon tai asunnon esimerkiksi Airbnb:n kautta, tarkasta varausta tehdessäsi, millaiset peruutusehdot majapaikassasi on.

Vuokra-asunto yksityiseltä? Tarkasta peruutusehdot etukäteen!

Katastrofi vuokra-asunnossa

  • Jos olet vuokrannut asunnon yksityishenkilöltä esimerkiksi Airbnb:n kautta, kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa, jos aiheutat vahingossa tuhoa vuokra-asunnolle.
  • Sen sijaan yksityishenkilön rikkoutuneita tavaroita vastuuvakuutus ei korvaa, vaan joudut korvaamaan asunnon omistajan tavarat itse.

Jos matkatavarat eksyvät, saat korvausta 80 euroa vuorokaudessa

Olet viimein perillä matkakohteessa, mutta matkalaukut seilaavat maailmalla, kuulostaako tutulta? Jos olet omatoimimatkalla ja lennolle lähtöselvitetyt matkatavarasi myöhästyvät tai katoavat, lentoyhtiö on ensisijaisesti velvollinen korvaamaan vahingot.

Jos olet pakettimatkalla, matkatoimisto on velvoitettu korvaamaan, jos matkatavarasi eksyvät lennolla. Hae korvausta matkatavara- tai kotivakuutuksesta, jos et saa korvausta lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

Jos matkatavarasi eksyvät matkalla, voit lisäksi saada korvausta välttämättömyystarvikkeiden ostoon. Ifin matkatavaravakuutuksesta tai kotivakuutuksesta saat korvausta niiden päivien osalta, kun laukkusi ovat kateissa.

Korvauksen määrä on 80 euroa jokaista alkanutta vuorokautta kohti, yhteensä enintään 320 euroa matkustajaa kohden. Saat korvausta riippumatta siitä, oletko paketti- vai omatoimimatkalla.

Tilaa vuokra-auto etukäteen lentokentälle.

Auton vuokraus ulkomailla ja vakuutukset

Vuokra-auto on hyvä tapa tutustua paikallisten elämään turistikeskusten ulkopuolella. Jos vuokraat auton ulkomailla, auto- ja vakuutusvaihtoehtoihin kannattaa uhrata tovi aikaa jo Suomessa.

Auto kannattaa varata netin kautta, jolloin voit rauhassa tutustua eri vaihtoehtoihin. Arvioi kuitenkin kriittisesti autovuokraamon luotettavuutta, kun asioit netin kautta.

Esimerkiksi tuttujen kokemuksia hyvistä vuokrafirmoista kannattaa hyödyntää.

Kun varaat auton etukäteen, se voidaan toimittaa esimerkiksi lentokentälle. Oman matkanteon kannalta on kätevintä valita vuokraamo, jolla on palvelupiste ja parkkitilaa terminaalin yhteydessä. Muista varata etukäteen myös lasten turvaistuin.

Matkavakuutuksesta apua myös autoa vuokratessa

Jos matkasi peruuntuu, matkavakuus korvaa myös etukäteen maksettuja palveluita, kuten autonvuokrauksen varausmaksun, jos et voi peruuttaa varausta.

Useissa maissa pakollisten liikennevakuutusten kattavuus on heikompi kuin Suomessa, joten autoa vuokratessa on viisasta valita minimiä kattavammat vakuutukset.

Nyrkkisääntö on, että vuokra-autoon saa lisäturvaa vapaaehtoisella vakuutuksella, jonka voit hankkia auton vuokrauksen yhteydessä. Omat matkatavara-, vastuu- tai kotivakuutukset eivät koskaan korvaa vuokratulle autolle aiheutuvia vahinkoja.

Saat tiputettua vuokra-auton vakuutuksen hintaa alaspäin, jos valitset vakuutukseen korkeamman omavastuun. Tällöin maksat pienet vahingot omasta lompakostasi, ja vakuutus korvaa suuremmat vahingot.

Auton matkustajille tuo turvaa Suomesta hankittava matkavakuutus tai auton vuokrauksen yhteydessä otettavat henkilövakuutukset. Vaikka vastapuolen paikallinen liikennevakuutus periaatteessa korvaisi sinulle ja matkustajillesi kolarissa aiheutuvat vahingot, turistin voi olla käytännössä vaikeaa ja hidasta saada korvauksia ulkomailla.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua