Vinkit lasten pyöräilyyn

Pyörällä kouluun? Ennen kuin lapsi lähtee liikenteeseen pyörällä, varmista, että liikennesäännöt ja pyöräilytaidot ovat hallussa. Katso vinkit pyöräilyn opetteluun!

Pyöräily on terveellinen tapa liikkua, mutta ennen kuin lapsi lähtee koulutielle pyörällä, varmista, että lapsesi tuntee pyöräilijän liikennesäännöt

Perussääntö on, että alle 12-vuotiaat lapset saavat pyöräillä jalkakäytävällä, jos pyörätietä ei ole käytettävissä.

Lapsen kuljettaminen pyörällä

15 vuotta täyttänyt henkilö voi kuljettaa pyörällä tai pyörän perävaunulla yhtä enintään 10-vuotiasta lasta. 18 vuotta täyttänyt voi kuljettaa kahtakin lasta, jos lapset ovat alle 6-vuotiaita.

Lapsi voi istua turvaistuimessa, pyörän peräkärryssä tai aikuisen pyörään kiinnitettävässä peräpyörässä.

Hanki lapselle turvallinen polkupyörä ja kunnon pyöräilykypärä 

Kun hankit lapselle polkupyörää, älä varaa pyörään liikaa kasvunvaraa. Opetteluvaiheessa jalkojen pitää ylettyä tukevasti maahan. Saat selville lapselle sopivimman pyörän koon kysymällä apua polkupyörien myyjiltä tai pyöränvalmistajilta.

Muistathan huolehtia myös siitä, että lapsen pyörää ei varasteta. Pyörävarkaus on yleinen riesa myös taloyhtiöiden pihalla. Kotivakuutus korvaa pyörävarkauksia. Korvaussummasta vähennetään yleensä omavastuu ja ikävähennys pyörän iän mukaan. Lapsivakuutukseen kuuluva tapaturmavakuutus puolestaan korvaa kaatumisista aiheutuneita loukkaantumisia.

Suomen tieliikennelaki suosittelee pyöräilykypärän käyttöä. Aikuisen esimerkki kypärän käytössä on tärkeä lapsille. Kun käytät pyöräilykypärää, opetat lapsia välttämään päävammoja. Olemme koostaneet ohjeet siitä, millainen on hyvä lasten pyöräilykypärä.