Tällaisia ovat lasten tapaturmat
Pienet ikiliikkujat satuttavat itsensä herkästi. Tiedätkö, mitkä ovat lasten yleisimpiä tapaturmia ja milloin olisi syytä lähteä lääkäriin? Lue vinkkimme!
Lasten leikkiessä ja liikkuessa kopsahtaa usein, ja tuloksena on väistämättä kuhmu jos toinenkin. Onneksi suurin osa lasten tapaturmista on kuitenkin varsin harmittomia. Lapset satuttavat itsensä tyypillisesti kompastumisen tai putoamisen yhteydessä, jolloin seurauksena on yleensä nopeasti parantuvia mustelmia ja haavoja, joihin riittää vanhemman lohdutus ja kotihoito.
Toisinaan poikien väitetään olevan huimapäisempiä kuin tytöt, ja ainakin tapaturmatilastot tukevat väitettä. Pojille sattuu nimittäin enemmän tapaturmia kuin tytöille kaikissa ikäluokissa.
Voiko lasten tapaturmia sitten välttää? Voi ja ei. Paras keino estää lapsen loukkaantuminen on valvoa lapsen leikkejä. Toisaalta jokainen lasten kanssa aikaa viettänyt tietää, että tapaturmia ei voi estää kokonaan, jos haluaa elää lapsen kanssa normaalia, aktiivista elämää. Maalaisjärkeen pohjautuva lasten touhujen valvominen lienee paras tapa välttää pahimmat kopsahdukset.
Lapsi loukkasi itsensä, milloin lääkäriin?
Hyvä perusperiaate on, että lääkäriin kannattaa lähteä välittömästi, jos lapsi menee tajuttomaksi tai vuotaa paljon verta. Jos tilanne näyttää vakavalta mutta et ole varma, miten toimia, soita epäröimättä 112:een – turha soitto on aina parempi vaihtoehto kuin väärä toiminta vakavan tapaturman sattuessa.
Jos lapsen raajat ovat selvästi väärässä asennossa tai epäilet murtumaa, kannattaa mennä lääkärin tutkittavaksi heti. Lapsen jalka saattaa olla murtunut, jos hän ei loukkaantumisen jälkeen pysty varaamaan painoa jalalle ollenkaan. Haavanhoito vaatii puolestaan lääkärin apua, jos haava on iso, haava tulehtuu tai se alkaa märkiä.
Jos tilanne ei ole akuutti ja pohdit, tarvitseeko lapsesi lääkärin hoitoa, kannattaa hyödyntää If Terveysneuvontaa tai ottaa yhteys etälääkäriin.
Lapsivakuutus auttaa, jos lapselle sattuu tapaturma
Tapaturmien hoidossa nopea hoitoon pääsy on tärkeää. Lapsivakuutuksen avulla lapsesi pääsee lääkäriin jonottamatta. Vakuutuksesta korvataan esimerkiksi lääkärikulut, röntgen- ja magneettikuvaukset, lääkärin määräämät lääkkeet ja fysioterapiaa.
Yhteistyölääkäreillämme on käytössä If Suorakorvaus eli lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi, ja sinä maksat käynnistä yleensä pelkän omavastuun. Lisäksi voit hyödyntää vuorokauden ympäri If Terveysneuvontaa.
Laske hinta lapsivakuutukselle
Ifin verkkokauppa on auki vuorokauden ympäri, ja voit laskea siellä hinnan lapsesi vakuutukselle. Saat hinnan, kun ilmoitat lapsesi perustiedot ja vastaat muutamaan kysymykseen. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään – voit vertailla rauhassa eri vakuutusvaihtoehtoja ja ostaa vakuutuksen silloin, kun sinulle parhaiten sopii.
Yleisimmät lasten tapaturmat
- Pää kolahtaa. Pienet lapset putoavat tuolilta, sängystä, rattaista ja leikkipaikan telinteiltä. Isommat lapset kolauttavat päänsä rajuissa leikeissä, pyöräillessä tai urheillessa.
- Palovammat. Kuumaa nestettä kaatuu päälle tai lapsi koskettaa kuumaa liettä, kiuasta tai tulta.
- Silmävammat. Pikkulapset hierovat silmiään hiekkaisilla käsillä.
- "Herne nenässä". Pieniä leluja, pikkukiviä tai ruokaa työnnetään omaan tai leikkikaverin nenään tai korviin.
- Haavat ja hyönteisten puremat
- Myrkytykset. Useimmin lapsi saa myrkytyksen kemikaaleista, lääkkeistä, tupakasta, sienistä, kasveista tai hyönteisen pistoista.
- Hammasvauriot kaatumisen tai iskun seurauksena.
- Murtumat. Lasten luut murtuvat helpommin mutta paranevat nopeammin kuin aikuisella. Tavallisimmin lapsi murtaa ranteensa, kyynärpäänsä, solisluunsa tai nilkkansa.
- Nyrjähdykset etenkin nilkka-, ranne- tai sorminivelissä.
- Lihasvenähdykset ovat etenkin kouluikäisten lasten vaiva, jotka syntyvät urheillessa.
Herne nenässä = Pieniä leluja, pikkukiviä tai ruokaa työnnetään omaan tai leikkikaverin nenään
Yleisimmät lasten tapaturmat iän mukaan
- Alle 1-vuotiaille ei satu juurikaan tapaturmia. Vauvan putoaminen hoitopöydältä tai sylistä on tavallisin, mutta harvinainen, tapaturma.
- 1–3-vuotiaat ovat tapaturma-altteimmassa iässä. Tuolloin lapsi oppii liikkumaan ja tutustuu ympäristöönsä. Nopeuksien ja etäisyyksien hahmottaminen eivät ole kuitenkaan vielä hioutuneita taitoja, joten lapsi kaatuilee ja törmäilee helposti.
- 3–5 vuoden iässä sattuu eniten myrkytyksiä. Useimmin lapsi saa myrkytyksen kemikaaleista, lääkkeistä, tupakasta, sienistä, kasveista tai hyönteisen pistoista.
- 5–6 vuoden iässä tapaturmat johtuvat tyypillisesti villeistä leikeistä ja pyöräilystä. Pyöräilykypärä on lapsille erityisen tärkeä, koska lapsen pää on erityisen painava suhteessa muuhun vartaloon.
- Alakouluikäisille sattuu tapaturmia tyypillisesti liikunnassa ja liikenteessä.
- 15-vuotiaat pääsevät mopoilemaan ja mopoautoilemaan, mikä näkyy heille sattuvien liikennetapaturmien määrässä. Liikunnassa ja urheilussa sattuvat vammat ovat yleisimmillään 15 vuoden iässä.
Sivun lähteet: If, Mehiläinen, THL, sairaslapsi.com
Lue myös vinkit lapsen kanssa matkustamiseen, katso lastenlääkärin ohjeet lapsen siitepölyallergian selättämiseksi ja lue, pitäisikö sinunkin ostoslistalta löytyä uv-vaatteet lapselle.
Näin parannat kodin turvallisuutta lapsiperheessä
Perheen pienimmille sattuu ja tapahtuu, mutta näillä keinoilla teet lapsellesi turvallisemman kodin:
- Säilytä lääkkeet, pesuaineet ja muut vaaralliset aineet lasten ulottumattomissa.
- Estä lasten ulottuminen liedelle ja sillä oleviin astioihin.
- Suojaa portaiden molemmat päät lapsiportein.
- Tarkista, että pistorasiat ovat lapsiturvalliset.
- Ota vauvalle vakuutus jo ennen syntymää.
- Ifin turvakaupasta löydät turvallisuustuotteita, kuten turvaportin ja liesisuojan.
- Muista vakuuttaa myös itsesi.
Lue lisää asiantuntijoiden vinkkejä kodin lapsiturvallisuuden parantamiseksi