Herne nenässä ja muut sattumukset

Tällaisia ovat lasten tapaturmat

Pienet ikiliikkujat satuttavat itsensä herkästi. Muutama periaate auttaa hahmottamaan, onko lääkäri tarpeen, kun lapsi loukkaantuu. Katso myös listasta lasten yleisimmät tapaturmat.

Leikkiessä ja liikkuessa kopsahtaa usein, ja tuloksena on väistämättä kuhmu jos toinenkin. Onneksi suurin osa lasten tapaturmista on kuitenkin varsin harmittomia. Lapset satuttavat itsensä tyypillisesti kompastumisen tai putoamisen yhteydessä, jolloin seurauksena on yleensä nopeasti parantuvia mustelmia ja haavoja, joihin riittää vanhemman lohdutus ja kotihoito.

Toisinaan poikien väitetään olevan huimapäisempiä kuin tytöt, ja ainakin tapaturmatilastot tukevat väitettä. Pojille sattuu nimittäin enemmän tapaturmia kuin tytöille kaikissa ikäluokissa.

Voiko lasten tapaturmia sitten välttää? Voi ja ei. Paras keino estää lapsen loukkaantuminen on valvoa lapsen leikkejä. Toisaalta jokainen lasten kanssa aikaa viettänyt tietää, että tapaturmia ei voi estää kokonaan, jos haluaa elää lapsen kanssa normaalia, aktiivista elämää. Maalaisjärkeen pohjautuva lasten touhujen valvominen lienee paras tapa välttää pahimmat kopsahdukset.

Lapsi loukkasi itsensä, milloin lääkäriin?

Hyvä perusperiaate on, että lääkäriin kannattaa lähteä välittömästi, jos lapsi menee tajuttomaksi tai vuotaa paljon verta. Jos tilanne näyttää vakavalta mutta et ole varma, miten toimia, soita epäröimättä 112:een – turha soitto on aina parempi vaihtoehto kuin väärä toiminta vakavan tapaturman sattuessa.

Jos lapsen raajat ovat selvästi väärässä asennossa tai epäilet murtumaa, kannattaa mennä lääkärin tutkittavaksi heti. Lapsen jalka saattaa olla murtunut, jos hän ei loukkaantumisen jälkeen pysty varaamaan painoa jalalle ollenkaan. Haavanhoito vaatii puolestaan lääkärin apua, jos haava on iso, haava tulehtuu tai se alkaa märkiä.

Jos tilanne ei ole akuutti ja pohdit, tarvitseeko lapsesi lääkärin hoitoa, kannattaa hyödyntää maksutonta If Terveysneuvontaa. Ifin asiakkaille tarkoitetussa palvelussa sairaanhoitaja vastaa kysymyksiin vuorokauden ympäri ja ohjaa tarvittaessa lääkärille, ja halutessasi voit etsiä itse tietoa kattavasta verkkopalvelusta.

Tapaturmien hoidossa nopea hoitoon pääsy on tärkeää. Lapsivakuutuksen avulla lapsesi pääsee lääkäriin jonottamatta. Vakuutuksesta korvataan esimerkiksi lääkärikulut, röntgenkuvaukset ja lääkärin määräämät lääkkeet.

Jos käyt Ifin yhteistyölääkärillä, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi, ja maksat käynnistä yleensä pelkän omavastuun. 

Yleisimmät lasten tapaturmat

 1. Pää kolahtaa. Pienet lapset putoavat tuolilta, sängystä, rattaista ja leikkipaikan telinteiltä. Isommat lapset kolauttavat päänsä rajuissa leikeissä, pyöräillessä tai urheillessa.
 2. Palovammat. Kuumaa nestettä kaatuu päälle tai lapsi koskettaa kuumaa liettä, kiuasta tai tulta.
 3. Silmävammat. Pikkulapset hierovat silmiään hiekkaisilla käsillä.
 4. "Herne nenässä". Pieniä leluja, pikkukiviä tai ruokaa työnnetään omaan tai leikkikaverin nenään tai korviin.
 5. Haavat ja hyönteisten puremat
 6. Myrkytykset. Useimmin lapsi saa myrkytyksen kemikaaleista, lääkkeistä, tupakasta, sienistä, kasveista tai hyönteisen pistoista.
 7. Hammasvauriot kaatumisen tai iskun seurauksena.
 8. Murtumat. Lasten luut murtuvat helpommin mutta paranevat nopeammin kuin aikuisella. Tavallisimmin lapsi murtaa ranteensa, kyynärpäänsä, solisluunsa tai nilkkansa.
 9. Nyrjähdykset etenkin nilkka-, ranne- tai sorminivelissä. 
 10. Lihasvenähdykset ovat etenkin kouluikäisten lasten vaiva, jotka syntyvät urheillessa.
Herne nenässä = Pieniä leluja, pikkukiviä tai ruokaa työnnetään omaan tai leikkikaverin nenään

Näin parannat kodin turvallisuutta lapsiperheessä

Perheen pienimmille sattuu ja tapahtuu, mutta näillä keinoilla teet lapsellesi turvallisemman kodin:

 • Säilytä lääkkeet, pesuaineet ja muut vaaralliset aineet lasten ulottumattomissa.
 • Estä lasten ulottuminen liedelle ja sillä oleviin astioihin.
 • Suojaa portaiden molemmat päät lapsiportein.
 • Tarkista, että pistorasiat ovat lapsiturvalliset.
 • Ota vauvalle vakuutus jo ennen syntymää.
 • Ifin turvakaupasta löydät turvallisuustuotteita, kuten turvaportin ja liesisuojan.
 • Muista vakuuttaa myös itsesi, pahimman varalle.

Yleisimmät lasten tapaturmat iän mukaan

 • Alle 1-vuotiaille ei satu juurikaan tapaturmia. Vauvan putoaminen hoitopöydältä tai sylistä on tavallisin, mutta harvinainen, tapaturma.
 • 1–3-vuotiaat ovat tapaturma-altteimmassa iässä. Tuolloin lapsi oppii liikkumaan ja tutustuu ympäristöönsä. Nopeuksien ja etäisyyksien hahmottaminen eivät ole kuitenkaan vielä hioutuneita taitoja, joten lapsi kaatuilee ja törmäilee helposti.
 • 3–5 vuoden iässä sattuu eniten myrkytyksiä. Useimmin lapsi saa myrkytyksen kemikaaleista, lääkkeistä, tupakasta, sienistä, kasveista tai hyönteisen pistoista.
 • 5–6 vuoden iässä tapaturmat johtuvat tyypillisesti villeistä leikeistä ja pyöräilystä. Pyöräilykypärä on lapsille erityisen tärkeä, koska lapsen pää on erityisen painava suhteessa muuhun vartaloon.
 • Alakouluikäisille sattuu tapaturmia tyypillisesti liikunnassa ja liikenteessä.
 • 15-vuotiaat pääsevät mopoilemaan ja mopoautoilemaan, mikä näkyy heille sattuvien liikennetapaturmien määrässä. Liikunnassa ja urheilussa sattuvat vammat ovat yleisimmillään 15 vuoden iässä.

Sivun lähteet: Mehiläinen, THL, sairaslapsi.com

Lue myös vinkit lapsen korvatulehduskierteen hoitoon ja lapsen kanssa matkustamiseen. Katso myös lastenlääkärin ohjeet lapsen siitepölyallergian selättämiseksi ja lue, pitäisikö sinunkin ostoslistalta löytyä uv-vaatteet lapselle

Parasta hoitoa lapsellesi vakuutuksen avulla

Kun leikissä kopsahtaa tai korvakipu itkettää, pääsette vakuutuksin turvin hoitoon nopeasti. 

Hanki If Lapsivakuutus

Vastaus kysymyksiisi 24/7

Jos terveysasiat mietityttävät, saat apua maksuttomasta If Terveysneuvonnasta. Soita sairaanhoitajalle tai käytä verkkopalvelua 24/7!

Tutustu If Terveysneuvontaan

Kokeile uutta palvelua: If Suorakorvaus

Maksat lääkärissä asioidessasi yleensä pelkästään omavastuun, kun sinulla on Ifin sairausvakuutus. 

Tutustu If Suorakorvaukseen