Tällainen on hyvä lasten turvaistuin

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia lapsen turvaistuimista. Lue, millainen on hyvä turvaistuin lapsellesi!

Lapset eivät ole vain pieniä kooltaan, vaan he ovat myös heiveröisempiä ja heidän mittasuhteensa ovat erilaiset kuin aikuisilla. Siksi lapset ovat kolarin sattuessa alttiimpia vammoille ja tarvitsevat erityistä suojaa autossa.

1. Miksi lasten pitäisi matkustaa autossa selkä menosuuntaan?

Lapset matkustavat turvallisemmin selkä menosuuntaan olevassa turvaistuimessa. Tämä johtuu siitä, että lapsen niska on herkkä ja pää on painava, joten selkä menosuuntaan sijoitettu istuin tukee lapsen niskaa ja päätä parhaiten.

Yhteentörmäyksessä vartalo painuu lastenistuimen selkänojaan, jolloin lapsen niskaan ja päähän kohdistuu huomattavasti vähemmän rasitusta kuin kasvot menosuuntaan istuessa.

2. Kannattaako turvaistuin kiinnittää etupenkille?

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos autossa on turvatyynyt käytössä. Tarkista oman autosi käyttöohjeista, mitä siinä kerrotaan turvaistuimen kiinnittämisestä.

3. Onko Isofix-istuin turvallisempi kuin muut istuimet?

Isofix-kiinnityksellä varustettu turvaistuin on siinä mielessä turvallisempi, että turvaistuin tulee todennäköisemmin asennettua oikein. Kun turvaistuin on kiinnitetty Isofix-kiinnityksellä auton rakenteisiin, turvavöiden asettelu ei vaikuta turvallisuuteen. Isofix ei kuitenkaan ole automaattisesti parempi kiinnitystapa kuin turvavyökiinnitys, vaan istuinten väliltä löytyy suuriakin eroja.

Isofix ei ole automaattisesti parempi kiinnitystapa kuin turvavyökiinnitys.

4. Mitä laki sanoo turvaistuimista?

Suomen tieliikennelaki määrää, että kuljettajan ja matkustajien on käytettävä henkilö-, paketti- ja linja-autossa olevaa turvavyötä tai lasten turvalaitetta. Alle 3-vuotiaat matkustavat lapsen painon mukaan määräytyvässä turvaistuimessa, vauvat turvakaukalossa.

Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee olla lain mukaan E-hyväksyttyjä. Jos hankit turvaistuimen ulkomailta, tarkista, että turvaistuin täyttää ECE R44/04 tai ECE R129 -standardin vaatimukset. Lisäksi kannattaa vilkaista testejä, joissa istuinten turvallisuutta arvioidaan standardeja laajemmin. Suomessa istuimia testaa esimerkiksi Autoliitto.

5. Miten auto kannattaa pakata lapsen kanssa matkustaessa?

Pakkaa auto samalla tavalla kuin muulloinkin. Pidä hattuhylly tyhjänä, koska irtotavarat muuttuvat vaarallisiksi äkkipysähdyksessä. Esimerkiksi sateenvarjon törmäyspaino on useita kymmeniä kiloja, jos auto törmää esteeseen 50 kilometrin tuntivauhdissa. Samasta syystä lasten turvaistuin pitää kiinnittää turvavöillä tai telakalla autoon silloinkin, kun lapsi ole kyydissä.

Tablettitietokoneelle kannattaa hankkia autoon tarkoitettu teline, joka pitää laitteen paikoillaan äkkipysähdyksissäkin. Lisäksi teline estää tabletin rikkoutumisen, kun laite ei puristu matkan aikana muiden tavaroiden alle tai luiskahda lasten käsistä lattialle.

Lähteet: If, Liikenneturva

 • 0–5-vuotiaalle lapselle ensin turvakaukalo, sitten turvaistuin

  Vauvat matkustavat noin vuoden ikään saakka turvakaukalossa. Lasta ei saa kuljettaa autossa sylissä taksimatkoja lukuun ottamatta. Katso vinkit hyvän turvakaukalon valintaan.

  Kun turvakaukalon painorajat tulevat vastaan, lapsi siirtyy turvakaukalosta lasten turvaistuimeen. Lapsen kannattaa matkustaa selkä menosuuntaan vähintään 3-vuotiaaksi asti mutta mielellään pidempäänkin. Ei haittaa, vaikka lapsen jalat jäävät koukkuun – koukussa olevista jaloista ei ole vaaraa lapselle.

 • 5–10-vuotiaalle lapselle turvavyöistuin

  Yli 5-vuotiaat voivat lapsen painosta ja pituudesta riippuen istua turvavyöistuimessa tai turvavyötyynyllä. Turvavyöistuimen tai -tyynyn tarkoitus on, että turvavyö tulee lapsen lantiota vasten niin, ettei lapsi voi liukua vyön alta kolarin sattuessa.

  Turvavyöistuin on käytännössä lasten turvaistuin, jossa käytetään auton omia turvavöitä istuimen valjaiden sijasta. Turvavyöistuin on istuinkoroketta parempi vaihtoehto, koska se suojaa lasta myös sivuilta.

 • Yli 10-vuotiaana turvavöissä takapenkillä

  Lapsen on käytettävä turvaistuinta tai turvavyötyynyä, kunnes hän on yli 135 cm pitkä. Niinpä yleensä vasta 10–12-vuotias lapsi voi matkustaa ilman istuinta ja käyttää turvavyötä aikuisten tavoin. Paras matkustuspaikka lapselle on edelleen takapenkki.

Lapsivakuutus takaa naperollesi parhaan hoidon

 • Jos liikenteessä sattuu kolari ja lapsi loukkaantuu, liikennevakuutus korvaa lapsen hoidon. Jos haluat varautua lapsen arkisiin sairauksiin ja tapaturmiin, lapsivakuutus on sinulle oikea valinta.
 • Lapsivakuutus korvaa sekä yksityisen että julkisen sairaanhoidon palveluja.
 • Voit itse valita omavastuun, ja se vähennetään vain kerran vakuutuskauden aikana (vakuutuskauden pituus on vuosi).
 • Saat korvaukset tilillesi nopeasti, ja jos käytät If Suorakorvausta, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi.
 • Vakuutus on voimassa myös kaikessa urheilussa 12-vuotiaaksi asti, eikä lapsi tarvitse erillistä lisenssivakuutusta.
 • Jos lapsen terveys herättää kysymyksiä, saat neuvoja maksuttomasta If Terveysneuvonnasta, olipa sitten päivä tai yö.
 • Tutustu vakuutukseen ja laske hinta lapsesi vakuutukselle. Hinnan laskeminen onnistuu muutamassa minuutissa, eikä se sido sinua mihinkään.
 • Hanki helppo lapsivakuutus

  Lääkäriin jonottamatta, selkeä omavastuu ja lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi. Sitä kaikkea on Ifin lapsivakuutus.

  Hae hinta ja osta
 • Mies ja nainen syleilevät vauvaa

  Arjen turvavinkit lapsiperheille

  Vilkaise, miten voit välttää vahingot vauhdikkaassa lapsiarjessa – ja miten vakuutus toimii, jos otsa ottaa osumaa tai tauti iskee päälle.

  Lapsiperheiden vinkkipankki
 • poika lukee taskulampun valossa

  Terveysvinkit ja kätevät palvelut käyttöösi

  If Terveys tarkoittaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluita ja vinkkejä sinulle. 

  Tutustu ja ota käyttöön