Estä pyörävarkaus – lukitse pyöräsi

Paras tapa estää pyörävarkaus on lukita pyörä ja viedä se sisätiloihin suojaan. Lue loputkin vinkkimme siihen, miten pidät pyörävarkaat loitolla ja pyöräsi turvassa.

Pyörän lukko on hyvä hankinta

Keväällä ja kesällä moni ostaa uuden pyörän, joka uutuuttaan hohtavana houkuttelee varkaita. Pyörävarkauden sattuessa voit saada korvausta kotivakuutuksestasi.

Jotta saat täyden korvauksen kotivakuutuksesta, edellytämme, että pyöräsi on ollut lukittuna. Lukitse pyöräsi mieluiten vankasti kiinni johonkin kiinteään rakenteeseen. Varas on laiska mutta röyhkeä, ja hän haluaa toimia nopeasti tai salaa – hän nappaa pyöräsi mielellään pakettiauton kyytiin ja vie sen muualle lukkojen irrottamista varten.

Toisaalta noin puolessa tapauksista pyörää halutaan vain "lainata" hetkeksi esimerkiksi silloin, kun tullaan baarista kotiin. Tyypillisiä paikkoja, joista pyöriä varastetaan, ovatkin esimerkiksi taloyhtiöiden pihat sekä ostoskeskusten ja ravintoloiden edustat. Näissä paikoissa pyörän lukitsemiseen kannattaa käyttää erityistä huomiota. 

Jos et saa lukittua pyörää kiinteään esineeseen, lukitse se sellaisen pyörän viereen, jossa on heikomman näköinen lukko.

Vinkkejä pyörävarkauden varalta

  • Säilytä pyörää sisätiloissa aina, kun se on mahdollista, esimerkiksi lukittavassa pyörävarastossa tai autotallissa.
  • Lukitse pyöräsi vaijeri- tai U-lukolla pyöräsi kiinteän lukon lisäksi. Kiinnitä sekä eturengas että pyörän runko lukolla kiinteään rakenteeseen, esimerkiksi kaiteeseen. Varmista, ettei kiinnityspaikkaa voida helposti irrottaa tai rikkoa. Esimerkiksi kevyt aita voidaan potkia nurin tai liikennemerkki kaataa.
  • Hetkittäistä käyttöä varten varastetaan usein pyörä, joka on helpoiten otettavissa mukaan. Jos et saa pyörää lukittua kiinteään esineeseen, lukitse se edes sellaisen pyörän viereen, jossa on heikomman näköinen lukko.
  • Älä jätä pyörääsi syrjäiseen paikkaan, vaan mieluummin alueelle, jossa liikkuu paljon ihmisiä.
  • Kirjoita pyörän runkonumero muistiin ja säilytä numero turvallisessa paikassa. Runkonumeroa kysytään poliisille tehtävässä rikosilmoituksessa. Sen avulla poliisille palautuneet polkupyörät löytävät paremmin oikean omistajan.
  • Jos mahdollista, irrota pyöräsi satula ja ota se mukaan. Näin varas ei voi käyttää pyörääsi.
  • Jos pyöräsi on kallis, voit peittää sen merkin esimerkiksi tarralla.


Jos pyörävarkaus kuitenkin sattuu kohdallesi, hae korvausta Omien sivujen kautta. Korvauksen määrä riippuu muun muassa pyörän iästä ja valitsemastasi omavastuusta. Näet valitsemasi omavastuun vakuutuskirjastasi. Jos sinulle on kertynyt Ifin omavastuurahaa, voit käyttää sitä omavastuuosuutesi maksamiseen.

Myyntitarkoituksessa varastetut pyörät päätyvät usein nettikauppoihin myyntiin. Jos sinulta on varastettu pyörä, tarkkaile netin myyntisivustoja ja ota yhteys poliisiin, jos löydät pyöräsi myytävien pyörien listalta. Mikäli olet puolestaan ostamassa käytettyä pyörää, pyydä aina nähtäväksesi kuitti ja ohjekirja pyörästä. Tiesithän, että varastetun tavaran ostaja syyllistyy tavaran kätkemiseen!

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.