Hirvi- ja peurakolarit

Ifin tilastot kertovat, että  hirvieläinkolarien määrä on edelleen nousussa, mikä johtuu etenkin peurakannan kasvusta viime vuosina. Ifin asiantuntijat neuvovat hiljentämään vauhtia erityisesti metsästyskauden alkaessa. Tutustu tarkemmin, kuinka välttää hirvi- ja peurakolarit. 

Näin suojaudut ennakolta hirvi- tai peurakolareilta

  • Ota varoitusmerkit hirvivaarasta vakavasti ja valitse oikea tilannenopeus erityisesti pimeällä sekä ilta- ja aamuhämärän aikaan.
  • Tarkkaile pusikkoja tien vierustalla ennen muuta niissä kohdissa, joissa hirviaita loppuu tai alkaa.
  • Jarruta heti, mikäli havaitset jotain poikkeavaa. Esimerkiksi metsästyskauden aikaan tien yli juokseva metsästyskoira tai havainto metsästäjistä tien reunassa voi olla merkki siitä, että myös hirvi on aivan lähellä.
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan kaukovaloja.
Tämä tilanne on erityisen vaarallinen, sillä mutkan takaa voi tulla vastaan toinen auto.

Hirvi jolkuttaa tielle – Mihin suuntaan väistät?

  • Nyrkkisääntönä on, että hirvi kannattaa väistää sen peräpuolelta. Tilanne on siis melko selkeä silloin, kun hirvi tulee eteen oikealta puolelta tietä.
  • Mikäli hirvi tuleekin vasemmalta, tilanne on hankalampi. Hirvi kannattaa edelleen mahdollisuuksien mukaan väistää peräpuolelta, mutta samalla pitäisi varoa, ettei ajaudu toisen auton kanssa nokkakolariin vastaantulijoiden kaistalla.
  • Väistötilanne etenee usein silmänräpäyksessä, ja siksi kuskin ratkaisu tapahtuu enemmän lihasmuistin kuin tietoisen harkinnan pohjalta. Ajoharjoittelulla voi koittaa sisäistää oikeanlaisen väistöliikkeen, mutta nopeudella on suurin vaikutus reagointiaikaan.

Hirvet ja peurat lähtevät liikkeelle hämärän laskeutuessa

Yli 70 prosenttia hirvieläinonnettomuuksista tapahtuu pimeässä, ja törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti.

Hirvet ovat aktiivisimmillaan auringonlaskun aikaan ja lähtevät tuolloin siirtymään yöruokailualueille. Hämärässä ne myös uskaltautuvat ylittämään teitä – siis juuri samaan aikaan, kun autoilijan näkyvyys heikkenee.

Hirvieläinkolarit ovat yleisimpiä pimeään vuodenaikaan loka-joulukuussa, jolloin Ifin vahinkotilastojen mukaan sattuu noin puolet kaikista eläinkolareista. Eniten kolareita sattuu marraskuussa ja viikonpäivistä eniten perjantaisin.

Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla ryskyy eniten

Valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden leviämisen myötä riistaonnettomuudet keskittyvät yhä vahvemmin ruuhka-Suomeen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 sattuneista riistaonnettomuudesta yli puolet tapahtui Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Myös Satakunnassa ja Kanta-Hämeessä onnettomuuksia sattui huomattavasti enemmän kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tämä näkyy myös Ifin tilastoissa, joiden mukaan autoilijan riski törmätä eläimeen on Etelä-Suomessa kasvanut lähes 50 prosentilla viimeisten kolmen vuoden aikana ja keskisessäkin Suomessa noin 30 prosentilla.

Eniten kolareita tapahtuu marraskuussa

Manner-Suomen tieliikenteessä sattui vuonna 2019 yli 13 000 riistaonnettomuutta. Vaarallisinta aikaa riistaonnettomuuksien osalta oli marraskuu, jolloin kirjattiin kaikkiaan 2 238 riistaonnettomuutta. Se on noin kuudesosa kaikista tapauksista, kertoo Tilastokeskus.

Törmäystilastoja hallitsee nykyään valkohäntäpeura, jonka jälkeen tulee metsäkauris. Vuonna 2019 eniten kasvoivatkin metsäkaurisonnettomuudet, joita oli 740 enemmän kuin vuonna 2018 ollen 4 792. Kolmanneksi eniten oli hirvionnettomuuksia.

Peurakolarissa henkilövahingot jäävät onneksi usein vähäisemmiksi, ja auto selviää peltivahingoilla. Ifin eläinkolarin ajoneuvolle aiheuttamista vaurioista maksama korvaus on keskimäärin reilut 3 100 euroa.

Hirvikolarien määrä on pienentynyt 2000-luvun alusta

Vuonna 2019 Suomessa sattui Tilastokeskukseen mukaan yhteensä 2 009 hirvionnettomuutta, kun huippuvuonna 2001 hirvionnettomuuksia oli 3 048. Suurin selittävä tekijä onnettomuuksien määrän laskulle on hirvikannan pieneneminen.

Monissa uudemmissa automalleissa auton kori on muotoiltu siten, että törmäystilanteessa hirvi kierähtää helpommin auton yli sen sijaan, että eläin tulisi tuulilasista sisään. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että kuolemantapaukset hirvionnettomuuksissa ovat vähentyneet. Uusi auto ei kuitenkaan edelleenkään yksinään tarjoa varmaa suojaa hirvikolarissa.

Ifin eläinkolarin ajoneuvolle aiheuttamista vaurioista maksama korvaus on keskimäärin yli 3 100 euroa. Keskimääräinen vahingosta maksettu korvaus on viime vuosina ollut kasvussa.

Jouduitko hirvi- tai peurakolariin?

Kun sinulla on Ifin autovakuutus ja siinä osa- tai täyskasko, saat apua tien päälle 24/7 ja tarvittaessa hinauksen. Tällöin korvaamme myös omaisuusvahingot mistä tahansa eläimestä, oli se sitten hirvi, peura, kauris tai poro. Liikennevakuutuksesta saat korvauksen vain henkilövahinkojen osalta.