Hirvi- ja peurakolarit

Hirvieläinkolarien määrä on jo kahtena vuotena peräkkäin laskenut. Ifin asiantuntijat neuvovat hiljentämään vauhtia erityisesti keväällä ja metsästyskauden alkaessa. Lue uusista tilastoista ja miten voit välttää peura-, kauris - ja hirvikolarit. 

Metsäkauriiden määrän on arvioitu kasvaneen jo vuosia. Kehitys näkyy selvästi yhä enemmän kevääseen painottuvissa eläinkolareissa

Ifin vakuutuspäällikkö Johanna Johansson.

Hirvet ja peurat lähtevät liikkeelle hämärän laskeutuessa

Yli 70 prosenttia hirvieläinonnettomuuksista tapahtuu pimeässä, ja törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti. Vuonna 2023 Manner-Suomen tieliikenteessä tapahtui kaikkiaan 12 826 riistaonnettomuutta, Tilastokeskus raportoi.

Hirvet ovat aktiivisimmillaan auringonlaskun aikaan ja lähtevät tuolloin siirtymään yöruokailualueille. Hämärässä ne myös uskaltautuvat ylittämään teitä – siis juuri samaan aikaan, kun autoilijan näkyvyys heikkenee.

Hirvieläinkolarit ovat yleisimpiä pimeään vuodenaikaan loka-joulukuussa, jolloin Ifin vahinkotilastojen mukaan sattuu noin puolet kaikista eläinkolareista.

Ifin vahinkotilastoista ilmenee, että keväisin kolarimäärät ovat nousussa. Vuoden 2023 toukokuussa sattui ensimmäistä kertaa eniten eläinkolareita yksittäisistä kuukausista. 

Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla ryskyy eniten

Valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden leviämisen myötä riistaonnettomuudet keskittyvät yhä vahvemmin ruuhka-Suomeen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 sattuneista riistaonnettomuuksista lähes puolet tapahtui Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Myös Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Kanta-Hämeessä tapahtui paljon onnettomuuksia, onnettomuuksia sattui huomattavasti enemmän kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tämä näkyy myös Ifin tilastoissa, joiden mukaan autoilijan riski törmätä eläimeen on suurin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Ifin vahinkotilastojen mukaan eläinkolareita sattui eniten Lohjalla, Vihdissä, Salossa, Turussa ja Lahdessa vuoden 2023 toukokuussa. 

Hirvikolarien määrä jatkaa pienentymistään

Onnettomuustilastojen ykkössijaa pitää edelleen valkohäntäpeurat ja toiseksi eniten kolaroidaan metsäkauriiden kanssa. 

Monissa uudemmissa automalleissa auton kori on muotoiltu siten, että törmäystilanteessa hirvi kierähtää helpommin auton yli sen sijaan, että eläin tulisi tuulilasista sisään. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että kuolemantapaukset hirvionnettomuuksissa ovat vähentyneet. Uusi auto ei kuitenkaan edelleenkään yksinään tarjoa varmaa suojaa hirvikolarissa.

Näin suojaudut ennakolta hirvi- tai peurakolareilta

  • Huolehdi ajovalojen kunnosta. Palaneet polttimot on hyvä vaihtaa mahdollisimman nopeasti. 
  • Ota varoitusmerkit hirvivaarasta vakavasti ja valitse oikea tilannenopeus erityisesti pimeällä sekä ilta- että aamuhämärän aikaan.
  • Tarkkaile pusikkoja tien vierustalla, etenkin niissä kohdissa, joissa hirviaita loppuu tai alkaa.
  • Jarruta heti, mikäli havaitset jotain poikkeavaa, huomioiden kuitenkin takanasi ajavat autot. Esimerkiksi metsästyskauden aikaan tien yli juokseva metsästyskoira tai havainto metsästäjistä tien reunassa voi olla merkki siitä, että myös hirvi on aivan lähellä.
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan kaukovaloja.
Tämä tilanne on erityisen vaarallinen, sillä mutkan takaa voi tulla vastaan toinen auto.

Hirvi jolkottaa tielle – Mihin suuntaan väistät?

  • Nyrkkisääntönä on, että hirvi kannattaa väistää sen peräpuolelta. Tilanne on siis melko selkeä silloin, kun hirvi tulee eteen oikealta puolelta tietä.
  • Mikäli hirvi tuleekin vasemmalta, tilanne on hankalampi. Hirvi kannattaa edelleen mahdollisuuksien mukaan väistää peräpuolelta, mutta samalla pitäisi varoa, ettei ajaudu toisen auton kanssa nokkakolariin vastaantulijoiden kaistalla.
  • Väistötilanne etenee usein silmänräpäyksessä, ja siksi kuskin ratkaisu tapahtuu enemmän lihasmuistin kuin tietoisen harkinnan pohjalta. Ajoharjoittelulla voi koittaa sisäistää oikeanlaisen väistöliikkeen, mutta nopeudella on suurin vaikutus reagointiaikaan.

Jouduitko peura-, kauris- tai hirvikolariin?

Kun sinulla on Ifin autovakuutus ja siinä osa- tai täyskasko, saat apua tien päälle 24/7 ja tarvittaessa hinauksen. Tällöin korvaamme myös omaisuusvahingot mistä tahansa eläimestä, oli se sitten peura, kauris hirvi tai poro. Liikennevakuutuksesta saat korvauksen vain henkilövahinkojen osalta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.