Auton rekisteröinti

Miten auto tai ajoneuvo rekisteröidään?

Ajoneuvon omistaja ilmoittaa omistajuus-, käyttö- ja vakuutustiedot ajoneuvorekisteriin, kun ajoneuvo otetaan ensimmäisen kerran käyttöön. Sen jälkeen omistajalla tai haltijalla on velvollisuus tehdä ilmoitus rekisteritiedoissa tapahtuvista muutoksista.

Kun ostat auton yksityiseltä henkilöltä, niin tarkasta, että rekisteröintitodistuksen tiedot täsmäävät auton rekisterinumeron ja valmistusnumeron kanssa sekä koeaja auto. Tutustu myös auton huoltokirjaan. Kun olet varma auton ostosta, täytä yhdessä myyjän kanssa tarvittavat paperit, hanki autolle vakuutus ja rekisteröi auto itsellesi seitsemän päivän kuluessa tästä.

Lue lisää autokaupassa tarvittavista papereista.

auton rekisteröinti
Kun teet kaupat käytetystä ajoneuvosta, rekisteröinnillä varmistetaan omistajuuden vaihtuminen oikealta omistajalta seuraavalle ja minimoidaan väärinkäytökset. Suomessa rekisteröinti on pakollista ja siitä vastaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Kun rekisteröit ajoneuvon, liikennevakuutus pitää olla kunnossa ja ajoneuvovero maksettuna. Vielä marraskuuhun 2015 asti rekisteri-ilmoitus tehdään paperisella rekisteritodistuksen kakkososalla, minkä jälkeen rekisteröinti on mahdollista hoitaa täysin sähköisesti.

Rekisteri-ilmoituksen voit hoitaa katsastustoimipaikalla tai Ifin konttorissa. Ifissä rekisteröinnin edellytyksenä on, että muutoksen tekeminen ei vaadi liitteitä. Katsastustoimipaikat myyvät myös Ifin liikenne- ja kaskovakuutuksia.

Miten toimia, kun ostaa auton ulkomailta ja haluaa rekisteröidä sen Suomeen?

Ulkomailta ostetulle autolle pitää pyytää ostomaan rekisteröintitodistus, jota tarvitaan, kun auto rekisteröidään Suomeen. Maahantuotavasta ajoneuvosta tehdään Tulliin käyttöönottoilmoitus.

Ajoneuvo pitää rekisteröintikatsastaa suomalaisia liikennevaatimuksia varten. Auto hyväksytään suomalaiseen rekisteriin, kun autovero on maksettu, ajoneuvolle on otettu liikennevakuutus ja tiedot ovat ajoneuvorekisterissä.

Lue lisää siitä, mitä pitää huomioida, jos ostaa käytetyn auton ulkomailta.

Liikennekäytöstä poistaminen ja liikennekäyttöön otto

Jos et käytä ajoneuvoasi liikenteessä, voit tehdä ajoneuvorekisteriin liikennekäytöstä poiston toistaiseksi. Mikäli et käytä ajoneuvoa enää koskaan liikenteessä, sille tulee tehdä lopullinen poisto.

Liikennekäytöstä poistolla on vaikutusta vakuutusmaksuun, vakuutuksen voimassaoloon ja auton ajoneuvoveroon. Tiedot rekisteröinneistä välittyvät aina Trafista Ifiin, joten sinun ei tarvitse ilmoittaa Ifiin liikennekäytöstä poistosta tai liikennekäyttöön otosta.

Ajoneuvojen poisto liikenteestä

Osamaksun päättyminen

Osamaksu päättyy eli haltijasta tulee omistaja. Kun olet maksanut osamaksun loppuun ja sinusta tulee ajoneuvon omistaja, rekisteröi ajoneuvo nimiisi katsastusasemalla tai Ifissä.

Vinkit auton vaihtoon
Autovakuutuksen vaihto toiseen yhtiöön

Auton rekisteröinti: lyhyt opas

Rekisteröinnin asiakashinnat vuonna 2015

Rekisteri-ilmoitus on tehtävä viipymättä

Rekisteröinnissä tarvittavat asiapaperit