Auton museorekisteröinti

Museorekisteröinti onnistuu ajoneuvolle, joka on alkuperäistä vastaavassa kunnossa ja jonka valmistusvuoden päättymisestä on vähintään 30 vuotta. Lue ohjeemme, miten saat autoosi tai moottoripyörääsi museokilvet.

Meiltä voit hankkia myös museoajoneuvon vakuutuksen, jos ajat museoajoneuvoksi rekisteröidyllä ajoneuvolla enintään 90 päivää vuodessa. Vanhan autosi voit vakuuttaa myös perusmuotoisella autovakuutuksella.

Museoajoneuvon vakuutus Hanki autovakuutus verkosta

Näin ajoneuvon museorekisteröinti hoituu vaihe vaiheelta

Museoajoneuvoksi hyväksytään rekisteröinti- tai muutoskatsastuksessa auto, moottoripyörä tai muu ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti.

Jos museorekisteröitävä ajoneuvo on jo ennestään ajoneuvorekisterissä, ajoneuvolle tarvitsee tehdä vain muutoskatsastus katsastustoimipaikassa.

Normaalin rekisteröintitodistuksen lisäksi tarvitset tällöin etukäteen ainoastaan lausunnon ajoneuvosi museoajoneuvokelpoisuudesta. Sen voi myöntää valtakunnallisesti rekisteröity museoajoneuvojärjestö, joita on Suomessa useita.

Mikäli kyseessä on rekisteröimätön ajoneuvo, joka tulisi rekisteröidä museoajoneuvoksi, järjestely on hieman monivaiheisempi. Tällöin ajoneuvo tulee ennen museorekisteröintiä viedä ensin rekisteröintikatsastukseen, johon tarvitset niin ikään lausunnon museoajoneuvokelpoisuudesta.

Sen lisäksi sinulla on oltava varsinaisen museorekisteröinnin yhteydessä seuraavat asiakirjat:

  • Rekisteröintikatsastustodistus, jonka saat onnistuneesta rekisteröintikatsastuksesta.
  • Omistusoikeusselvitys, jonka on suositeltavaa sisältää katkeamaton omistusoikeusketju viimeisestä rekisteriin merkitystä omistajasta lähtien. 
  • Liikennevakuutus, jonka voit hankkia useimmille ajoneuvoille verkosta esimerkiksi Ifin kautta.
  • Verohallinnon lupa, mikäli kyseessä on ulkomailta tuotu autoverollinen museoajoneuvo. Lupa tulee liikenneasioiden rekisteriin sähköisesti.

Museoajoneuvolle voidaan myöntää museoajoneuvosarjan mustapohjainen rekisterikilpi.

Millainen vakuutus museoajoneuvolle kannattaa ottaa?

Jos käytät museoajoneuvoksi rekisteröityä ajoneuvoasi enintään 90 vuorokautta vuodessa, voit hankkia sille Ifistä museoajoneuvon vakuutuksen.

Kiinteähintainen vakuutus on tällöin voimassa myös auton säilytyksen aikana, eikä sen osalta tarvitse huolehtia liikennekäytöstäpoistoista.

Museoajoneuvon vakuutuksen kaskon maksut määräytyvät auton arvon eli vakuutusmäärän perusteella. Mikäli arvioit ajoneuvolla olevan arvoa yli 25 000 euron verran, siitä tarvitaan kaskovakuutusta varten tarkemmat tiedot, kuten kopiointi entisöintitodistuksesta sekä asianmukaiset valokuvat.

Ajoneuvolaki ei sinänsä aseta rajoituksia museoajoneuvojen käyttöajalle, ja voit ottaa Ifistä museorekisteröidylle tai muulle iäkkäälle autolle myös normaalin autovakuutuksen.

Tällöin pääset myös hyötymään reilusta bonusjärjestelmästämme, joka ei puolestaan koske museoajoneuvoja.