Kauppakirja ja autokaupassa tarvittavat paperit

​​Kaupan teon hetkellä on hyvä tarkistaa ihan ensin molempien osapuolten henkilöllisyys. Käytetty auto kannattaa ostaa vain ajoneuvorekisteriin merkityltä omistajalta.

Mikä on luovutustodistus eli luovutuskirja?

  • Luovutuskirja jää myyjälle ja ostajalle todisteeksi autokaupasta
  • Luovutuskirja on riittävä todiste, jos kauppa maksetaan heti
  • Luovutuskirjan avulla myyjä voi vapautua velvoitteistaan

Milloin kannattaa tehdä kauppakirja?

  • Jos autokauppaan liittyy ehtoja
  • Tarkentaa esim. osamaksun päivät tai vaihtotavarat

Auton kauppakirja

Voidaan tehdä erityisesti silloin, jos maksamiseen tai kauppaan liittyy osamaksuja, vaihtotavaroita tai muita ehtoja. Kauppakirjaan kirjataan tarkasti, miten maksu suoritetaan ja milloin auton omistus siirtyy.

Lataa kauppakirja

Luovutustodistus eli luovutuskirja kannattaa tehdä

Luovutuskirja on myyjälle ja ostajalle todiste kaupasta. Luovutuskirja on tärkeä paperi, sillä sen avulla myyjä voi todistaa, että hänen velvollisuutensa autoa kohtaan ovat päättyneet. Mikäli uusi omistaja jättää auton rekisteröimättä, myyjä vapautuu esimerkiksi maksamattomista veroista tai sakoista luovutustodistuksen avulla.

Lataa luovutuskirja (Trafi)

Rekisteröintitodistus

Jos myyjä antaa ostajalle sähköisen varmenteen sijasta rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan, merkitään siihen uuden omistajan tiedot ja auton luovutuspäivä kauppaa tehtäessä. Rekisteröintitodistukseen tulevat myös molempien osapuolten allekirjoitukset.

Kun auto on vaihtanut omistajaa, ostajan on otettava lakisääteinen liikennevakuutus ja rekisteröitävä auto itselleen seitsemän päivän kuluessa. Kannattaa ottaa myös autovakuutus eli vapaaehtoinen kaskovakuutus.

Mikä on auton valmistenumero?

Ajoneuvon valmistenumero (eli VIN, lyhenne sanoista Vehicle Identification Number) tarkoittaa ajoneuvokohtaista numero- ja kirjainsarjaa, joka sisältää 17 merkkiä. Numero löytyy useimmiten kuskin puoleisesta penkistä.

Katso tarkempi tieto Wikipediasta

Paperit kunnossa,

mutta onko autovakuutus?