Auton kauppakirja ja luovutuskirja

sekä muut autokaupassa tarvittavat paperit

Kun ostat tai myyt autoa tai muuta ajoneuvoa, muista luovutustodistus eli luovutuskirja, kauppakirja ja sähköinen varmenne tai rekisteröintitodistus. Katso termit ja lataa asiakirjapohjat tältä sivulta.

Ennen kaupantekoa tarkista henkilöllisyys ja ajoneuvotiedot

Kun suunnittelet käytetyn auton tai muun ajoneuvon myymistä tai ostamista, tarkista toisen osapuolen henkilöllisyys esimerkiksi ajokortista.

Käytetty ajoneuvo kannattaa ostaa vain ajoneuvorekisteriin merkityltä omistajalta. Tarkista ajoneuvotiedot, josta näet omistajan sekä esimerkiksi, onko ajoneuvovero maksettu ja auto liikennekäytössä.

Tee aina luovutustodistus eli auton luovutuskirja

Luovutuskirja on myyjälle ja ostajalle todiste kaupasta. Luovutuskirja on tärkeä paperi, sillä sen avulla myyjä voi todistaa, että hänen velvollisuutensa autoa kohtaan ovat päättyneet.

Jos uusi omistaja jättää auton rekisteröimättä, myyjä vapautuu esimerkiksi maksamattomista veroista tai sakoista luovutustodistuksen avulla.

Auton kauppakirja on tarpeen tietyissä tilanteissa

Käytä auton kauppakirjaa erityisesti silloin, jos maksamiseen tai kauppaan liittyy osamaksuja, vaihtotavaroita tai muita ehtoja. Kauppakirjaan merkitään tarkasti, miten maksu suoritetaan ja milloin auton omistus siirtyy.

 • Mikä on auton luovutustodistus eli luovutuskirja?

  • Luovutuskirja on todistus tehdystä kaupasta myyjälle ja ostajalle.
  • Luovutuskirja on riittävä todiste, jos kauppa maksetaan heti.
  • Luovutuskirjan avulla myyjä voi vapautua velvoitteistaan.
 • Mikä on auton kauppakirja?

  • Kauppakirjaan merkitään, mitä kauppa koskee.
  • Tee kauppakirja, jos autokauppaan liittyy ehtoja.
  • Voit tarkentaa kauppakirjassa esim. osamaksun päivät tai vaihtotavarat.

Muista sähköinen varmenne tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa 

Kun ostat tai myyt käytettyä autoa tai muuta ajoneuvoa, tarvitset myös sähköistä varmennetta tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa eli II-osaa.

Varmenteen avulla ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon itselleen netissä tai puhelimessa vakuutuksen oston yhteydessä. Myyjä saa sähköisen varmenteen Traficomin sivuilta. Lue lisää varmenteesta ja auton rekisteröinnistä

Jos käytätte rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa eli II-osaa, täyttäkää siihen uuden omistajan tiedot, auton luovutuspäivä sekä ostajan ja myyjän allekirjoitukset. Ilmoitusosaa käyttäessä auton rekisteröinti pitää hoitaa katsastustoimipisteessä tai Ifin toimipisteessä.

Ota liikennevakuutus ja rekisteröi uusi autosi

Kun auto on vaihtanut omistajaa, ostajan on otettava lakisääteinen liikennevakuutus ja rekisteröitävä auto itselleen seitsemän päivän kuluessa. Voit ostaa vakuutukset Ifin verkkokaupasta vuorokauden ympäri ja rekisteröidä uuden autosi vakuutuksen oston yhteydessä.

Liikennevakuutuksen ohella kannattaa ottaa kaskovakuutus, jonka voit muokata tarpeidesi mukaiseksi. Ifin autovakuutus koostuu liikennevakuutuksesta ja kaskovakuutuksesta.

Ifin vakuutukset pähkinänkuoressa 

 • Liikennevakuutuksen bonus nousee Ifin asiakkailla nopeimmin Suomessa.
 • Maksimibonus liikennevakuutuksessa on 80 %.
 • Kun olet saavuttanut täydet bonukset liikennevakuutukseesi, bonus ei laske ensimmäisestä vahingosta.
 • Saat kaskovakuutukseesi heti täyden 80 % bonuksen.
 • Ifin kaikkiin kaskovakuutuksiin sisältyy maksuton If Apu -palvelu, joka auttaa sinua nopeasti kaikissa autoon liittyvissä ongelmissa 24/7.
 • Voit jakaa vakuutuslaskusi jopa 12 erään ilman lisämaksuja. Ifin vakaat hinnat pitävät taloutesi tasapainossa, sillä vakuutustesi hinnat ovat pysyvästi edulliset vuodesta toiseen.   
 • Ifin asiakkaana sinulla on oikeus vaihtaa mielipidettäsi – vaikka keskellä yötä. Voit muokata uutta autovakuutustasi itse Omilla sivuilla 24/7.

Lue lisää syitä hankkia autovakuutus Ifistä