Venevakuutus

Rakastatko purjehtimisen vapautta vai vauhdin hurmaa moottoriveneessä? Ifin uudistunut Venevakuutus varmistaa, että voit nauttia veneilystä ilman huolia.


 • Ei vaikeita myrskyrajoja

  Korvaamme veneilyvahinkoja tuulen nopeudesta riippumatta​

 • Vesille täydellä bonuksella

  Ottaessasi veneellesi Täyskaskon saat heti täyden 60 % bonuksen.​

 • Voit maksaa laskusi 12 erässä ilman lisäkuluja

  Pilko vuosimaksu useampaan erään maksamatta senttiäkään enempää.

Mitä vakuutus korvaa Osakasko Täyskasko
Veneilyvahinko (esim. myrsky, tuulenpuuska, karilleajo tai törmäys)

Korvaamme tyypillisiä veneilyvahinkoja, kuten myrskyn, pohjakosketuksen, karilleajon tai yhteentörmäyksen aiheuttamia vahinkoja. Korvaamme veneilyvahinkoja tuulen nopeudesta riippumatta.

Korvauksesta vähennetään valitsemasi omavastuu.

Veneelle sattuneiden vahinkojen lisäksi korvaamme onnettomuuden yhteydessä:

 • Kipparin ja matkustajien kotiinkuljetukset 1000 euroon saakka
 • Kustannuksia veneen vesiltänostosta ja -laskusta sekä kuljetuksesta korjaamoon
 • Hylyn poistamisesta aiheutuvia kustannuksia, jos hylky on vesiliikenteelle vaaraksi
Uppoaminen tai vuoto

Korvaamme veneen uppoamisen ja muita veden sisään tunkeutumisen aiheuttamia vahinkoja. Esimerkiksi veneen rungon läpivienti rikkoutuu ja vettä pääsee sisään. Korvaamme vahingon aiheutuneet kustannukset.

Korvauksesta vähennetään valitsemasi omavastuu.

Konerikko (maksullinen lisäturva)

Korvaamme päämoottorin, voimansiirron ja potkurin rikkoutumisia, jotka aiheutuvat sisäisestä syystä. Esimerkiksi koneelle tulee kesken ajon tekninen vika, ja matka ei voi jatkaa. Ulkoisesta syystä kuten karilleajosta moottorille aiheutuneet vahingot korvataan Veneilyturvasta, joka sisältyy Täyskaskoon.

Konerikkoturva on täyskaskoon lisämaksusta saatava lisäturva

Korvauksesta vähennetään valitsemasi omavastuu

Mastovahinko (maksullinen lisäturva)

Korvaamme purjeveneesi mastolle muusta kuin ulkoisesta syystä sattuneet äkilliset vahingot, kuten vanttien pettämisen seurauksena tapahtuneen maston kaatumisen. Ulkoisesta syystä kuten törmäyksestä mastolle aiheutuneet vahingot korvataan Veneilyturvasta, joka sisältyy Täyskaskoon.

Mastoturva on täyskaskoon lisämaksusta saatava lisäturva.

Korvauksesta vähennetään valitsemasi omavastuu

Rahoitusturva (Maksuton lisäturva)

Korvaamme rahoitetun veneen vahingot rahoitusyhtiölle silloinkin kun korvaus muuten jäisi maksamatta. Rahoitusturvan saa täyskaskoon kun vene on rahoitusyhtiön omistama.

Varkaus tai ilkivalta

Saat korvauksen jos veneesi anastetaan, sinne murtaudutaan tai sille tehdään ilkivaltaa.

Lisäksi korvataan varastetun veneen palauttamisesta takaisin omistajalle syntyviä kustannuksia.

Korvauksesta vähennetään 100 euron omavastuu. Jos moottori on lukittu siihen tarkoitetulla perämoottorilukolla, korvauksesta ei vähennetä omavastuuta.

Palovahinko

Korvaamme veneellesi aiheutuneita palovahinkoja, kuten tuli-, savu-, räjähdys- ja salamaniskuvahingot.

Lisäksi korvataan palovahingon rajoittamisen kustannuksia, kuten sammuttimien käyttö palon yhteydessä.

Korvauksesta vähennetään 100 euron omavastuu.

Kuljetus- tai säilytysvahinko

Saat korvauksen, jos ulkoinen syy aiheuttaa veneelle vahingon venettä laskettaessa, nostettaessa, säilytettäessä tai kuljetettaessa maissa.

Esimerkiksi nostoliina katkeaa venettä nostaessa ja vene kaatuu kyljelleen. Korvaamme veneelle aiheutuneet korjauskustannukset.

Vastuuvahinko

Korvaamme ulkopuolisille aiheutuneita vahinkoja, joista olisit itse vastuussa. Esimerkiksi lepuuttaja irtoaa satamassa ja veneesi naarmuttaa viereistä venettä. Korvaamme vieraalle veneelle aiheutuneita korjauskustannuksia.

If Apu - apunasi vesillä 24/7

Uusi maksuton If Apu –palvelu on tukenasi vesillä vuorokauden ympäri. If Avun tavoitat kaikkina aikoina samasta numerosta kuin korvauspalvelumme: 010 19 19 19. If Apuun soittamalla saat apua ja neuvoja kuinka toimia vesillä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Vene karahtaa kiville
 • Moottori sammuu yhtäkkiä ulapalla eikä enää käynnisty
 • Tarvitset reittiohjeet lähimpään satamaan tai korjaamoon

Tilaamme tarvittaessa puolestasi hinauksen, jos kyseessä on vakuutuksesta korvattava vahinko.

Huomioi, että If Apu auttaa ja neuvoo tilanteessa kuin tilanteessa, mutta vahingon korvattavuus riippuu valitsemasi vakuutuksen laajuudesta.

Täyskaskovakuutus

Venevakuutus on moottori- ja purjeveneille tarkoitettu vakuutus, joka kattaa esimerkiksi karilleajoja, myrsky​vahinkoja sekä ilkivaltaa ja varkauksia. Lisäksi se korvaa vahinkoja, joita veneelle sattuu telakalla. Hanki venevakuutus Ifin verkkokaupasta.

Venevakuutus tuo turvaa veneilijälle joustavasti ja vaivattomasti; se suojaa moottori- ja purjeveneesi ympäri vuoden. Veneen käyttökautta ei ole rajoitettu, eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa meille. Olemme keränneet tälle sivulle oleellisimpia asioita, jotka auttavat sinua oikean venevakuutuksen valitsemisessa.

Minkälaisia vahinkoja venevakuutus korvaa?

Venevakuutus korvaa vahingot, jotka aiheutuvat veneelle ja vesillä liikkumiseen tarvittaville varusteille. Lisäksi saat korvausta vahingoista, joista olet vastuussa ulkopuolisille.​

Täyskasko antaa veneellesi kattavan turvan sekä vesille että säilytykseen. Se korvaa esimerkiksi karilleajon tai törmäyksen seurauksena veneen runkoon tai muihin osiin tulleet vauriot. Jos veneen läpiviennit tai putket rikkoontuvat ja sisään alkaa vuotaa vettä, korvaamme vuotane​en veden aiheuttamia vahinkoja. Jos vuotoa ei saataisi tukittua ja vene lopulta uppoaa, Täyskaskomme korvaa uppoamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Veneelle sattuneiden vahinkojen lisäksi korvaamme onnettomuuden yhteydessä:

 • Kipparin ja matkustajien kotiinkuljetukset 1 000 euroon saakka
 • Kustannuksia veneen vesiltänostosta ja -laskusta sekä kuljetuksesta korjaamoon
 • Varastetun veneen palauttamisen takaisin omistajalle
 • Vahingon rajoittamisen kustannuks​ia, esim. sammuttimien käyttö palon yhteydessä
 • Hylyn poistamisesta aiheutuvia kustannuksia, jos hylky on vesiliikenteelle vaaraksi

Täyskasko on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen veneelle kuin veneelle. Se korvaa esimerkiksi vesillä sattuneet karilleajot, pohjakosketukset ja törmäykset . Voit ottaa veneellesi myös suppeamman Osakaskon, joka ei kata edellä mainittuja vahinkoja.

Molemmat vakuutukset korvaavat erilaisia säilytyksessä tapahtuvia vahinkoja, kuten veneen anastamisen tai siihen murtautumisen.​ Halvin venevakuutus saattaa olla houkutteleva vaihtoehto, mutta vaihtoehtoja vertaillessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi se, kuinka hyvin tunnet kulkualueesi ja millaiset vahingot kannattaa ottaa omalle kontolle.

Vesillelaskun tai kuljetuksen yhteydessä tapahtuneiden kömmähdyksien aiheuttamat vahingot ovat myös molempien turvalaajuuksien piirissä.

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat alennukset​​

Saat Täyskaskoon heti ​täyden 60 %:n bonuksen, jonka ansiosta vakuutuksesi hinta laskee huomattavasti. Bonus ei edellytä aiempaa veneilyhistoriaa eli saat edun, vaikka olisit hankkinut ensimmäisen veneesi. Verkkokauppa laskee Täyskaskon hinnan automaattisesti 60 %:n bonuksella.

Saat 20 % lisäalennuksen, jos olet katsastanut veneesi Suomen Purjehdus ja Veneily Ry:n katsastusmääräysten mukaisesti 1-, 2- tai 3-luokkaan tai olet suorittanut SPV:n teoria- ja käytäntökurssit veneilyyn tai sinulla on Trafin kansainvälinen huvivenekirja.

Jos sinulla on ennestään Ifissä muita vakuutuksia, voit olla lisäksi oikeutettu Etuohjelman mukaiseen jopa 16 %:n alennukseen.

HUOLIA VESILLÄ? ANNA MEIDÄN AUTTAA

Uusi maksuton If Apu –palvelu on apunasi vesillä 24/7. Kun moottori sammuu tai vene karahtaa kivelle, If Apu auttaa ja neuvoo sinua kuinka toimia. Etsimme sinulle myös tarvittaessa lähimmän sataman, korjaamon jne. If Apu -palvelu kuuluu vakiona kaikkiin Ifin venevakuutuksiin veneen merkistä ja mallista riippumatta.

If Avun tavoitat samasta numerosta kuin korvauspalvelumme: 010 19 19 19.

Kiinnostuitko palvelusta? Se on sinulla käytössäsi jo nyt, jos venevakuutuksesi on Ifissä. Jos veneesi on vakuutettu jossain muualla, saat If Avun käyttöösi heti otettuasi venevakuutuksen meiltä. Voit tehdä oston verkkokaupassa ja edellisen vakuutuksen päättämisen voit hoitaa Omilla sivuilla​.​

Masto- ja konerikkoturva täydentävät täyskaskoa

Täyskasko korvaa veneen moottorille ja mastolle törmäyksessä, pohjakosketuksessa ja myrskyssä sattuneita vahinkoja. Masto voi kuitenkin kaatua ja vaurioitua ilman tällaisia onnettomuuksia esimerkiksi vanttien pettäessä. Matkanteko voi tyssätä myös moottorin tekniseen vikaan jonkin sen osan hajotessa. Halutessasi voit täydentää veneesi Täyskaskoa Masto- tai Konerikkoturvalla, jotka korvaavat edellä mainittuja vahinkoja, joihin varovainenkaan veneilijä ei voi varautua.

Täyskaskoon lisämaksusta saatava Konerikkoturva

 • korvaa moottorin teknisen vian
 • myönnetään korkeintaan kahdeksan vuotta vanhalle moottorille
 • on voimassa, kunnes moottori on kolmetoista vuotta vanha
 • ei korvaa voimassa olevan takuun alaisia tai valmistajan antamien huolto-ohjeiden laiminlyönnistä aiheutuneita vaurioita.

Täyskaskoon lisämaksusta saatava Mastoturva

 • myönnetään vähintään 15 000 euron arvoiselle ja korkeintaan 15 vuotta vanhalle purjeveneelle
 • on voimassa kunnes purjevene on 25 vuotta vanha.

Onko vene yrityksen omistuksessa?

Ota yhteyttä yritysasiakkaiden asiakaspalveluun, kun tarvitset vakuutuksen yrityksen omistamalle veneelle. ​​​​​​​​​​​​​​​

Sattuiko vahinko?

Suomen paras korvauspalvelu auttaa sinua vahingon sattuessa. Katso ohjeet vahinkoilmoituksen tekemiseen.

Ifin asiakkaana saat palvelua myös viikonloppuisin. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, joka on auki viikon jokaisena päivänä.


Usein kysyttyä venevakuutuksesta

Missä ja milloin venevakuutus on voimassa?

Venevakuutus on voimassa ympäri vuoden. Venevakuutuksella on laaja voimassaoloalue. Voit veneillä aina Tanskan Helgolandiin asti vakuutuksen turvin.​ Moottoriveneen vakuutus ei ole voimassa nopeuskilpailuissa tai sen harjoituksissa.

Mitä If Venevakuutus korvaa?​​​

Venevakuutus korvaa vahingot, jotka aiheutuvat veneelle ja vesillä liikkumiseen tarvittaville varusteille. Täyskasko korvaa vesillä liikkuessa sattuneet törmäys- ja pohjakosketusvahingot, mutta Osakaskosta nämä on rajattu pois. Ylläolevasta taulukosta näet kaskovakuutuksien erot.

Esimerkkejä vahinkotapauksista:

 • Veneen noston yhteydessä nosturin nostoliina pettää ja masto tippuu veneen päälle.
 • Terve puu kaatuu veneen päälle talvisäilytyspaikalla.
 • Salama iskee suoraan veneeseen rikkoen elektroniikkaa ja runkoa.
 • Veneen ollessa laiturissa veneestä anastettiin lukitussa tilassa olevia venevarusteita.
 • Vene riistäytyi kiinnityksistään syysmyrskyn aikana kotilaiturista.
 • Karilleajo, jolloin vetolaite ja potkuri vaurioituivat.
 • Saat korvausta vahingoista, joista olet vastuussa ulkopuolisille. Esimerkiksi vierasvenesatamassa lepuuttaja irtoaa veneestä ja veneesi naarmuttaa naapuriveneen kylkeä.

Mitä If Venevakuutus EI korvaa?​

Kaikista vahingoista ei voi saada korvausta. Esimerkiksi tahallisesti aiheutettuja tai odotettavissa olevia vahinkoja ei korvata. Törkeä huolimattomuus, vesiliikenteen vaarantaminen ja alkoholin tai huumausaineiden vaikutus vahinkojen syntyyn sekä puutteet ja virheellisyydet vakuutuksen tekemisessä tai voimassapidossa, vahingon torjumisessa tai korvauksen hakemisessa voivat estää korvaamisen tai rajoittaa sitä.

Vahinkoa ei korvata, jos sen syynä on esimerkiksi:

 • suunnittelu-, asennus-, käsittely-, käyttö- tai työvirhe
 • kuluminen, ruostuminen, syöpyminen, lahoaminen, väsyminen tai osmoosi
 • pakkanen, jäätyminen, lumi, sade, tulva tai aallokko
 • sähkölaitteiden ja -johdinten oikosulku, paitsi jos syynä on salaman isku
 • moottoreiden ja laitteiden tekninen vika, paitsi jos vakuutukseen kuuluu Konerikkoturva
 • katoaminen tai unohtaminen.

Miten vahinko vaikuttaa venevakuutuksen bonukseen?​

Täyskaskon bonus laskee, jos vakuutuskauden aikana sattuu vahinko. Palo-, varkaus-, ilkivalta- tai vastuuvahinko eivät aiheuta bonusalenemaa.

Vahingon seurauksena bonus laskee 20 %, joka vaikuttaa vakuutuksen hintaan seuraavasta kaudesta lähtien. Vahingottoman vuoden jälkeen bonus nousee jälleen vuosittain 10 %.

Osakasko on bonusoikeudeton, joten siitä korvattava vahinko ei vaikuta vakuutuksen hintaan seuraavana vakuutuskautena.

Maksanko Täyskaskosta turhaan talvisin, kun en veneile?​

Et, sillä veneen Täyskasko on vuodenaikahinnoiteltu. Se tarkoittaa, että hinnassa on otettu huomioon vuodenaikojen vaihtelu: vakuutusmaksu muodostuu suurimmaksi osaksi kesäkuukausilta, jolloin olet vesillä ja veneeseen kohdistuu enemmän riskejä. Talvikuukausilta veloitetaan vain pieni osuus Täyskaskon kokonaishinnasta. Vakuutus kuitenkin laskutetaan tasaerin, jos olet valinnut, että maksat laskusi useammassa erässä.

Huomaa, että vakuutus korvaa myös sellaisia vahinkoja, joita voi sattua talvisaikaan, kuten veneelle säilytyksessä sattuneet vahingot sekä varkaus-, palo- ja ilkivaltavahingot. Vakuutuksen päättäminen talviajaksi siirtäisi nämä vahingot omalle vastuullesi.

Miten saan tarjouksen venevakuutuksesta?​

Voit laskea hinnan ja ostaa venevakuutuksen verkkokaupasta. Voit myös soittaa meille arkipäivisin klo 8—20 välillä numeroon 010 19 19 23 ja pyytää tarjouksen.

Mistä löydän kaikki veneeseen liittyvät tiedot, joita verkkokauppa kysyy?

Veneen myynti-ilmoituksissa ei aina ole ilmoitettu kaikkia tietoja, joita verkkokauppa kysyy. Jos olet harkitsemassa veneen hankkimista ja yrität laskea venevakuutuksen hintaa, pyri antamaan tiedot parhaan arviosi mukaan. Muista, että vakuutuksen myöntämisen edellytyksenä on kuitenkin, että kaikki veneen tiedot ovat täydelliset ja oikein. Nämä tiedot saat myyjältä.

Rekisteröityjen veneiden tiedot löydät Trafin palveluista

Omistamasi veneen tiedot voit tarkistaa maksutta Trafin Oma asiointi -palvelusta.

Muiden omistamien veneiden tiedot voit tarkistaa Trafin rekisteritietojenhaku -palvelusta (maksullinen).

Vesikulkuneuvorekisteriin kuuluvat:

 • Vähintään 5,5 metriä pitkät purje- ja moottoriveneet.
 • Kulkuneuvot, joiden moottoriteho on vähintään 15 kilowattia (20hv).
 • Muut koneelliset vesikulkuneuvot kuten vesiskootterit.

Venevakuutuksen voimassaoloalue

Venevakuutus on voimassa:​

 • Pohjoismaiden vesistöissä ja aluevesillä (lukuun ottamatta Islantia, Färsaaria ja Grönlantia).
 • Koko Itämerellä ja sen lahdissa sekä Saimaan ja Kielin kanavissa.
 • Kattegattissa ja Skagerakissa Lindesnes-Helgoland-Wilhelmshaven -linjan itäpuolella sekä
 • Saksan pohjoisilla aluevesillä Bremerhaven-Hamburg -linjan pohjoispuolella.
 • Maasäilytyksessä Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa sekä kuljetuksissa niiden välillä.

Laajennettu kulkualue

Purjehduskilpailun ajaksi ja siirtopurjehduksissa muualta Euroopasta Suomeen voimme laajentaa vakuutuksesi kulkualuetta. Purjehduskilpailuiden ajaksi voimme myös korottaa vastuuvakuutuksesi enimmäiskorvausmäärää. Muutoksista voit sopia asiakaspalvelumme kanssa.

Purjehduskilpailut ja venevakuutus

​Venevakuutuksen voimassaolo purjehduskilpailussa

Vakuutus on voimassa myös purjehduskilpailuissa venevakuutuksen voimassaoloalueella​.

Purjehduskilpailuissa sattuneiden vahinkojen korvauksista vähennetään lisäomavastuuna 25 prosenttia vahingon määrästä, jos vahinko on sattunut purjeille tai takilalle. Muissa vahinkotyypeissä ei veloiteta lisäomavastuuta.

Venevakuutukseen sisältyy vastuuvakuutus, joka korvaa toiselle aiheutetut äkilliset ja ennalta arvaamattomat henkilö- ja esinevahingot, joista vakuutettu on korvausvastuussa, mikäli vahinko on aiheutunut vakuutetun veneen käytöstä. Vastuuvakuutus on voimassa kilpailuissa. Vakuutuksen enimmäiskorvausmäärät ovat:

 • henkilövahingoissa 505 000 €
 • esinevahingoissa 255 000 €
 • omavastuu vahinkotapausta kohden 130 €

Jos osallistut purjehduskilpailuun, joka järjestetään venevakuutuksen normaalin voimassaoloalueen ulkopuolella ja/tai jossa vaaditaan vastuuvakuutukselta suurempaa enimmäiskorvausmäärää, voit saada hankittua laajennuksen vakuutukseesi kilpailun ajaksi ottamalla meihin yhteyttä Omien sivujen​ kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Laajennusta varten tarvitsemme seuraavat tiedot:

 • kilpailuaika ja -paikka
 • kilpailun nimi
 • kilpailun järjestäjän vaatiman vastuuvakuutuksen enimmäiskorvausmäärä

Täyskasko on vuodenaikahinnoiteltu vakuutus

Vuodenaikahinnoitellun veneen täyskaskovakuutuksen hinta on eri kuukausina erisuuruinen, kesällä kallein ja talvella halvin. Vakuutusmaksut laskutetaan kuitenkin tasaisesti ympäri vuoden, If Sopimuksesi eräisyyden mukaisesti. Vakuutusta voidaan veloittaa myös päättymispäivän jälkeen jos muodostunutta vakuutusmaksua ei ole vielä kokonaisuudessaan laskutettu.

Esimerkki veneen täyskaskovakuutuksen vakuutusmaksun jakautumisesta eri kuukausina. Luvut ovat suuntaa antavia, eivät lopullisia.

[taulukko]

Esimerkki: Jos ostat täyskaskovakuutuksen 1.5. ja myyt veneen 31.9, vakuutuksen vuosimaksusta veloitetaan noin 65 % yllä olevan kaavion mukaisesti. Jos vakuutuksen vuosimaksu on esimerkiksi 1000 euroa, vakuutuksen hinta voimassaoloajalta on noin 650 euroa. Laskutamme kuitenkin vakuutusta tasaisesti ympäri vuoden (neljässä erässä yksi erä = 250 euroa) ja vakuutuksen päättyessä maksat maksamattoman osan vakuutuksesta.

​Katso kysymyksiä ja vastauksia laskutukseen liittyen.

Vakuutusehdot ja -oppaat

Hyödylliset vinkkimme veneilyyn

Lue ja ota käyttöön hyödylliset vinkkimme veneilyyn. Tai klikkaa seuraavista pikalinkeistä, niin pääset suoraan lukemaan sinua eniten kiinnostavasta aiheesta.