Veneen pakolliset varusteet

Ennen kuin suuntaat vesille, tarkista, että vene on kunnossa ja että mukana on kaikki tarpeellinen. Katso listasta, mitä tarvitset mukaan venereissulle. Yksi tärkein hankinta on tietysti venevakuutus.

Veneen pakolliset varusteet

Moottoriveneissä ja yli viiden metrin mittaisissa purjeveneissä pitää olla mukana:

 • airot tai mela tai ankkuri köysineen
 • tyhjennysväline kuten pumppu, äyskäri tai ämpäri
 • pelastusliivit kaikille veneessä olijoille
 • sammutin (jos sinulla on sisäperämoottorivene tai teholtaan yli 25 kW perämoottorivene tai jos veneessäsi on liekillä toimiva polttolaite kuten kaasuliesi).

Lähde: Traficom

Näitä asioita et halua unohtaa veneestä

 • Merikartta navigointia varten – joskus tekniikka voi pettää ja plotteri ei toimikaan.
 • Riittävästi polttoainetta – varaudu myös yllättäviin haasteisiin ja ota ekstrapolttoainetta mukaan.
 • Merkinantovälineet hätätilanteita varten
 • Sadevaatteet ja lämpimiä vaatteita
 • Ruokaa ja juomaa
 • Matkaradio, josta kuulet sääennustukset
 • Radiopuhelin tai puhelin sekä laturi. Jos käytät matkapuhelinta hätätilanteesta ilmoittamiseen, tarkasta kuuluvuusalue tarvittaessa operaattoriltasi. Huolehdi, että puhelimen akku ei pääse vaivihkaa loppumaan, jos esimerkiksi kuuntelet musiikkia tai jaat nettiyhteyttä puhelimen kautta.
 • Puukko. Saat sillä purjeet tai köydet nopeasti poikki hätätilanteessa.
 • Venevakuutus. Huolehdi, että veneesi on vakuutettu. Vakuutuksen hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään, kokeile. 
purjevene auringonlaskussa

Ennen vesille lähtemistä

Satsaa navigointitaitoihin

Plotteri on hyvä apulainen mutta huono isäntä vesillä. Navigoi jatkuvasti veneestä ulos, seuraa plotterista ja/tai merikortista omaa sijaintiasi ja sopeuta vauhti aina tilanteeseen sopivaksi. Muista veneilyn väistämissäännöt ja opettele merimerkit sekä solmujen teko.

Jos olet vasta-alkaja, opettele käsittelemään venettäsi esimerkiksi Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n veneilykursseilla. Veneen pitää olla hyvin hallinnassa, jos joudut esimerkiksi vaihtamaan kurssia tai väistämään muita yllättäen.

Navigointitaidot vähentävät riskejä vesillä, joten saat siksi Ifin venevakuutuksesta 10 % alennusta, jos olet suorittanut veneilytutkinnon. Alennukseen oikeuttavat SPV:n teoria- ja käytännöntaitokurssit veneilyyn ja Trafin kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja.

Huolla vene ja varusteet tunnollisesti

Huolla venettä ja sen tarvikkeita säännöllisesti ja hoida veneen katsastus kuntoon joka vuosi. Palkitsemme veneensä kunnosta huolta pitäviä 10 % alennuksella, kun vene on katsastettu. Jos olet sekä katsastanut veneesi että suorittanut veneilytutkinnon, saat yhteensä 20 % alennuksen venevakuutuksestasi.

Suunnittele reitti fiksusti

Kun suunnittelet veneilyreittiä, ota huomioon reitin vaativuus veneeseesi nähden, reissulle lähtijöiden tarpeet ja sääennustus. Tutki etukäteen esimerkiksi reitin varrelta löytyvät vierasvenesatamat ja suojaisat ankkurointipaikat. Kysy tarvittaessa neuvoa ja suosituksia kokeneemmilta veneilijöiltä, he auttavat yleensä mielellään.

Kerro reittisuunnitelma äidille

Ilmoita etukäteen läheisillesi, minne aiot veneillä ja millainen aikataulusi on. Jätä aikatauluun varaa yllätyksille. Jos aikataulusi muuttuu, ilmoita siitä kotiin jääville, jotta he eivät huolestu turhaan.

Pidä pää selvänä

Alkoholi lisää arviointivirheiden riskiä ja heikentää kykyä huomioida muuta liikennettä. Vesillä promilleraja on 1, mutta jo paljon tätä pienempi määrä alkoholia veressä heikentää huomiokykyä.

Harjoittele onnettomuutta

Huolehdi, että osaat hälyttää apua ja tarkistaa veneesi sijainnin, jos tarvitset yllättäen apua. Tutustu Rajavartiolaitoksen tekemiin hätä- ja onnettomuustilanteiden toimenpidekortteihin, joihin on kirjattu selkeät toimintaohjeet erilaisiin ongelmatilanteisiin vesillä.

Jos joudut onnettomuuteen, pysy rauhallisena, estä uudet onnettomuudet ja auta välittömästi apua tarvitsevia. Hälytä vasta sitten apua.

Perusensiaputaidot on hyvä olla hallussa vesillä liikkuessa, koska lääkäri on usein pidemmän matkan päässä. Hanki veneeseen myös ensiaputarvikkeet.

Laita veneen ja merimiesten vakuutukset kuntoon

Venevakuutuksen turvin saat nopeasti apua ja veneesi takaisin vesille vahingon sattuessa. Lue, mitä Ifin venevakuutus korvaa ja laske hinta venevakuutuksellesi. Saat hinnan, kun kerrot itsestäsi ja veneestäsi perustiedot. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään – voit ostaa vakuutuksen saman tien tai jäädä pohtimaan asiaa rauhassa.

Oletko jo kokeillut etälääkäriä? Vesillä lähinkin lääkäri on usein matkan päässä, joten hyödynnä etälääkärin apu ei-kiireellisissä tapauksissa! Tapaturma- ja sairausvakuutuksesi korvaa etälääkärin käytön siinä missä käynnit tavallisella lääkärin vastaanotolla. Muista seiloreille matkavakuutus, kun suuntaat veneellä Suomen rajojen ulkopuolelle.