Tunnetko pyöräilysäännöt?

Tarkista, kuinka hyvin hallitset pyöräilyn säännöt tutustumalla faktoihin. Näet oikeat vastaukset klikkaamalla kysymyksiä.

Onko pyöräilijöille nopeusrajoituksia?

Kyllä on. Ajoradalla pyöräilijöitä koskevat samat nopeusrajoitukset kuin autoilijoita. Myös pyörätiellä nopeusrajoitus on sama kuin vieressä kulkevalla ajoradalla. Nopeus on aina hyvä sovittaa tilanteen mukaan, ja hiljentää vauhtia esimerkiksi silloin, jos näkyvyys on huono tai tiellä on ruuhkaa.

Kotivakuutukseen​ kuuluva vastuuvakuutus korvaa, jos aiheutat pyörällä ajaessa vahinkoja kolmannelle osapuolelle.

Täytyykö autoilijoiden väistää pyöräilijää, joka ylittää ajoradan pyörätien jatketta pitkin?

Ei välttämättä. Kun pyöräilijä ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, hänen täytyy yleensä väistää kaikkia muita. Autoilijan on kuitenkin väistettävä pyöräilijää, jos hänellä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai jos hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.

Jos pyöräilijä taluttaa pyöräänsä tien yli, hän on  jalankulkija. Autot väistävät suojatietä ylittävää jalankulkijaa.

Lue lisää Liikenneturvan sivuilta.

Saako muita kuin lapsia kuljettaa polkupyörän kyydissä?

Ei saa. 15 vuotta täyttänyt henkilö saa kuljettaa pyöränsä kyydissä yhtä korkeintaan 10-vuotiasta lasta. 18 vuotta täyttänyt henkilö voi kuljettaa kahtakin lasta, mutta molempien lasten on silloin oltava alle 6-vuotiaita. Jos kuljetat lasta pyörällä, pyörässä on oltava lapselle istuin, jossa on turvavyö.

Lue lisää vinkkejä lasten pyöräilyyn.

Täytyykö polkupyörässä käyttää talvirenkaita samoin kuin autoissa?

Ei. Laissa ei ole säädetty, millaisia renkaita polkupyörässä tulee käyttää. Millä tahansa renkailla saa siis pyöräillä ympäri vuoden, mutta turvallisuus kannattaa muistaa.

Saavatko lapset pyöräillä jalkakäytävällä?

Suomessa alle 12-vuotiaat lapset saavat pyöräillä jalkakäytävällä, kun pyörätietä ei ole käytettävissä.

Saako pyörällä ajaa päihtyneenä?

Ei kannata. Iso osa pyöräilyonnettomuuksista sattuu humalassa. Suomen lain mukaan humalassa tai päihtyneenä pyöräileminen on kiellettyä, jos se aiheuttaa vaaraa, jolloin siitä voidaan määrätä sakkorangaistus.

Saako pyöräillessä käyttää puhelinta?

Puhelinta ei saa lain mukaan käyttää liikenteessä niin, että se häiritsee liikenteeseen keskittymistä. Tämä koskee myös pyöräilijöitä. Pyöräillessä pitää käyttää hands free -laitetta, jos puhuu puhelimeen.

Onko pyörävalaisimen käyttö pimeällä pakollista vai ainoastaan suositus?

Hämärällä ja pimeällä pyöräillessä on lain mukaan käytettävä ajovalaisinta. Pyörään kiinnitetyn valaisimen sijaan voi nykyään käyttää myös vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, esimerkiksi otsalamppua.

Onko pyöräily kiellettyä Suomen luonnonsuojelualueilla?

Jokamiehenoikeuden mukaan luonnossa – esimerkiksi metsissä ja niityillä – saa liikkua myös pyöräillen. Pyöräilyä luonnonsuojelualueilla saatetaan kuitenkin rajoittaa tai ohjata määrätyille reiteille, jos kasvillisuuden tai eläimistön säilyttäminen tätä edellyttää. Tutustu luonnonsuojelualueen sääntöihin etukäteen.