Kertaa pyöräilijän liikennesäännöt ja vältä onnettomuudet

Tarkkaavaisuus ja hiljaisempi vauhti auttavat välttämään onnettomuuksia. Muistuttele myös mieleen olennaisimmat pyöräilijän liikennesäännöt!

Suurin osa pyöräilijöille sattuvista henkilövahingoista syntyy risteyksissä. Siksi risteysalueilla niin autoilijan kuin pyöräilijänkin kannattaa olla erityisen tarkkaavainen.

Kun pyöräilijä törmää jalankulkijaan, toiseen pyöräilijään tai pahimmassa tapauksessa moottoriajoneuvoon, syynä on useimmiten virhearviointi tai se, että osapuolet eivät ole nähneet toisiaan.

Sekä autoilijoille että pyöräilijöille on myös usein epäselvää, kenen pitää väistää. Siksi keräsimme tähän olennaisimmat pyöräilijän liikennesäännöt.

Pyöräilijän liikennesäännöt

Tavallisimmat pyöräilijöitä koskevat liikennesäännöt on helppo muistaa.

  • Jos reitilläsi on pyöräteitä, käytä niitä. Pyöräile pyörätiellä kuten ajoradalla – aja oikealla, ohita vasemmalta.
  • Jos ajat tien yli pyörätien jatketta pitkin, sinun on yleensä väistettävä autoilijoita. Autoilija väistää ainoastaan silloin, kun autoilijalle on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.
  • Jalkakäytävällä ei saa pyöräillä, ellet ole alle 12-vuotias. Kun talutat pyörääsi jalkakäytävällä tai suojatiellä, sinä olet jalankulkija, ja autot väistävät sinua.

Saako kävelykadulla pyöräillä?

Kävelykadulla voi pyöräillä, kunhan sopeutat ajonopeutesi kävelyvauhtiin. Suurin sallittu nopeus on 20 km/h. Kävelykadulla pyöräilijöiden on väistettävä jalankulkijoita.

Vasemmalle kääntyminen polkupyörällä

Ole erityisen varovainen, kun käännyt vasemmalle. Anna kädellä suuntamerkki hyvissä ajoin – näin muut tietävät, että aiot kääntyä. Voit myös tehdä suorakulmakäännöksen vasemmalle. Aja silloin ensin suoraan risteävän tien poikki ja käänny vasta sitten vasemmalle.

Katso usein kysyttyjä kysymyksiä pyöräilysäännöistä

Pyöräilykypärä suojaa päätäsi

Liikenneturvan esittämän arvion mukaan Suomessa loukkaantuu liikenteessä jopa 30 000 pyöräilijää vuosittain. Keskimäärin 27 pyöräilijää kuolee joka vuosi. Silti meillä on taipumus uskoa, ettei onnettomuus satu omalle kohdalle.

Pyöräilykypärän käyttö pienentää eri tutkimusten mukaan pyöräilijöiden pää- ja aivovammojen riskiä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan pyöräilykypärä olisi voinut pelastaa arviolta yhdeksän pyöräilijän hengen liikenteessä vuonna 2015.

Mistä vakuutuksesta on hyötyä, jos loukkaannun pyörällä?

Jos loukkaannut fillaroidessa, tapaturmavakuutuksesta tai sairauskuluvakuutuksesta voi olla apua. Jos auto tai muu moottoriajoneuvo on mukana kolarissa, saat korvausta ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus puolestaan korvaa, jos sinä ajat vahingossa esimerkiksi jalankulkijan päälle.

Polkupyörä sisältyy kotivakuutukseen. Lue, miten vakuutus toimii, jos polkupyöräsi menee rikki tai se varastetaan.

Lähteet: If ja Liikenneturva