Sijoitusasunnon vuokratulon keskeytyminen

Vuokratulon keskeytysturvasta voidaan maksaa korvausta, jos vuokralainen ei vakuutuksesta korvattavan vahingon takia pysty asumaan asunnossa, eikä häneltä täten voida periä vuokraa.

Vuokralaisen oikeudet lain mukaan

Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos huoneiston puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta.

Vuokratulon keskeytysvakuutuksesta voidaan maksaa korvausta, kun

  • Huoneistossa on sattunut vakuutusehtojen mukaan korvattava vahinko ja
  • asunto ei ole asumiskelpoinen korjaustöiden aikana ja
  • vuokralaisella on lain mukaan oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta ja
  • vuokrasopimus on ollut voimassa vahingon sattumisen aikana.

Toimintaohjeet vuokratulon keskeytyessä

  1. Ole yhteydessä huoltoyhtiöön ja isännöitsijään, ja kerro että huoneistossa on sattunut vahinko.
  2. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla tai soita korvauspalveluun.

Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla

Omat sivut palvelevat 24/7.

Omat sivut

Saat henkilökohtaista palvelua nyt joka päivä

Hoida vahinkoasiasi kuntoon helposti ja hetkessä numerossa 010 19 19 19 (ma–pe 8–20, la–su 10–16).

Soita korvauspalveluun

Vakuutuksen korvaus on veronalaista pääomatuloa

Vakuutuksen omavastuu on 50 % yhden kalenterikuukauden vuokrasta. Korvaus lasketaan päiväkohtaisesti ja maksetaan todellisten keskeytyspäivien mukaisesti. Kuukaudessa katsotaan olevan 30 vuorokautta. Vuokratulon keskeytyksestä voidaan maksaa korvausta enintään 12 kuukaudelta yhtä vahinkotapahtumaa kohden.

Minkälaisia vahinkoja vakuutus korvaa?

Esimerkkejä vuokratulon keskeytysturvan korvaamista vahingoista.

Astianpesukone aiheuttaa vuotovahingon

Astianpesukoneen poistoputki on rikkoutunut keittiön kaapin alla. Vuotovesi on ehtinyt valua laminaatin alla keittiön alueelle sekä seinän takana olevaan olohuoneeseen. Myös keittiön kaapistoja on vaurioitunut. Vahingon korjaustyö kestää 3 kuukautta.

Vuokratulon keskeytystä korvataan vakuutuksesta 3 kuukauden ajalta. Vakuutuksen omavastuu on 50 % yhden kuukauden vuokrasta.

Huoneiston kiinteän sisustuksen vakuutuksesta voidaan korvata keittiön ja olohuoneen lattiapinnoitteen korjaus. Taloyhtiön rakenteiden korjauksesta, kuten kuivauksesta, vastaa taloyhtiö.

Palovahinko

Taloyhtiössä tapahtuu laaja tulipalo ja asunto vaurioituu pahoin tulipalon seurauksena. Asunnon korjaus ennalleen kestää 8 kuukautta. Asunnon vuokra on 800 euroa kuukaudessa.

Vuokratulon keskeytysvahingon määrä on 6400 euroa.  Korvauksesta vähennetään 400 euron omavastuu. Korvausta maksetaan 6000 euroa.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa huoneiston pinnoitteet yhtiön perustasoon saakka. Jos huoneistossa on tehty tason parannuksia, tason parannuksen ja yhtiön perustason välisen erotuksen osa voidaan korvata huoneiston kiinteä sisustus-vakuutuksesta. Irtaimistovakuutuksesta voidaan maksaa korvausta vaurioituneesta vuokranantajan irtaimistosta.

Minkälaisia vahinkoja vakuutus ei korvaa?

Esimerkkejä vahingoista, joita vuokratulon keskeytysturva ei korvaa.

Kylpyhuoneessa on roiskevesivahinko

Taloyhtiössä suoritetaan kylpyhuoneiden kosteusmittauksia. Suihkun roiskevesialueella ja lattiakaivon ympärillä mitataan kohonneita kosteuslukemia. Kylpyhuone on saavuttanut käyttöikänsä.

Vakuutuksesta ei makseta korvausta, vahingosta, jossa vesi on läpäissyt vesieristeen. Kylpyhuoneen korjauksen ajalta ei makseta korvausta vuokratulon keskeytyksestä.

Taloyhtiön linjasaneeraus

Taloyhtiössä uusitaan viemäri- ja vesijohtoputket, samalla kylpyhuoneet uusitaan. Korjaustyöhön kuluu aikaa 4 kuukautta.

Taloyhtiön suunnitellussa saneerauksessa ei ole kyse vahingosta, joten vuokratulon keskeytymisestä aiheutuvia kuluja ei voida korvata vakuutuksesta.

Vuokralainen aiheuttaa vahingon huolimattomuudella

Ravintolaillan jälkeen vuokralainen nukahtaa suihkuun lattiakaivon päälle. Suihkuvesi ehtii valua eteiseen, olohuoneeseen sekä alakerran asuntoon.

Jos vuokralainen aiheuttaa itse huolimattomuudellaan vahingon huoneistossa, vuokralainen ei ole lain mukaan vapautettu vuokranmaksusta. Vahinko on aiheutunut vuokralaisen huolimattomuudesta, joten vuokralaisen tulee maksaa vuokraa asunnon korjaustöiden ajalta.

Vuokranantajan vakuutuksesta voidaan kuitenkin korvata huoneiston kiinteälle sisustukselle aiheutuneita vahinkoja. Rakenteille, muille huoneistoille tai vuokralaisen irtaimistolle aiheutunutta vahinkoa ei korvata vakuutuksesta.

Vuokralainen ei maksa sovittua vuokraa

Vuokratulon keskeytyksestä voidaan maksaa korvausta silloin, jos vuokra-asunto on vahingon takia asumiskelvoton. Riitatilanteissa voit käyttää vuokranantajan vakuutukseen kuuluvaa oikeusturvavakuutusta.