Asunnon vuokraus sujuu vuokranantajan muistilistalla

Vuokranantaja: käytä riittävästi aikaa asunnon vuokraukseen ja tee vuokrasopimus huolellisesti. Lue vuokranantajan muistilista!

Muista vakuuttaa sijoitusasuntosi

Tutustu vuokranantajan vakuutukseen

Sijoitusasunnon löytämiseksi voi suunnata katseet esimerkiksi suuriin kaupunkeihin tai yliopistokaupunkeihin. Kun sijoitusasunto on löytynyt ja kaupat tehty, hengähdä hetki. Käytä riittävästi aikaa asunnon vuokraukseen, jotta saat hyvän vuokralaisen ja vuokratuloa tasaisesti.

Jos sijoitusasuntosi on eri paikkakunnalla tai et itse ehdi hoitaa vuokrausta, voit antaa sen vuokravälityksen hoidettavaksi. Kun vuokraat itse, tutustu vuokranantajan muistilistaan. 

Kun vuokraat itse, tutustu vuokranantajan muistilistaan!

1. Huolellinen vuokrailmoitus

Vuokrailmoituksen tekemiseen käytetty aika ei koskaan mene hukkaan, sillä siinä kerrot, millaista vuokralaista etsit ja turhat yhteydenotot vähenevät. Saat juuri sinulle sopivan vuokralaisen, ja tyhjien kuukausien riski pienenee.

Kerro vuokrailmoituksessa

  • asunnon sijainti, pinta-ala ja kunto
  • asunnon vuokra ja mitä vuokraan sisältyy
  • vakuudet
  • milloin asunto vapautuu
  • vuokralaiseen liittyvistä odotuksista, esimerkiksi, voiko vuokralainen tuoda mukanaan lemmikkejä tai tupakoida.
  • vaaditko vuokralaiselta kotivakuutusta ja tarkastatko luottotiedot. Et voi kuitenkaan olla täysin varma, onko tulevalla vuokralaisellasi vakuutusta enää ensi viikolla, etkä voi tarkistaa sitä. Muun muassa tämän takia vuokranantajan vakuutus turvaa sinua vuokranantajana.

Lopuksi ota kuvat asunnostasi ilmoituksen yhteyteen, mikä nopeuttaa vuokralaisen löytymistä. Laita ilmoitus eri sähköisiin kanaviin, sosiaalisen mediaan tai paikallislehteen.

2. Vuokralaisen valinta ja vuokralaisen luottotietojen tarkistus

Haastattele vuokralaisehdokkaita asuntonäytön yhteydessä. Liian henkilökohtaisia kysymyksiä ei saa kuitenkaan esittää. Voit kysyä esimerkiksi,

  • miksi vuokralainen etsii asuntoa,
  • mitä hän tekee työkseen vai opiskeleeko
  • millaisia tulevaisuudensuunnitelmia hänellä on.

Keskustelun kautta saat hyvän kuvan potentiaalisista vuokralaisehdokkaista.

Kun olet valinnut vuokralaisen, kerro tarkistavasi hänen luottotietonsa. Luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi pientä maksua vastaan Asiakastiedosta tai Bisnodesta. Luottotietojen tarkistaminen pienentää omaa luottotappioidesi riskejä ja kertoo vuokralaisen maksukyvystä.

3. Vuokrasopimuksen tekeminen: määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Vuokrasopimuksen tekoon löytyy erilaisia pohjia, joita löydät laajasti netistä. Valmiita ja luotettavia pohjia on hyvä käyttää ongelmatilanteiden välttämiseksi. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajat tarjoavat jäsenilleen valmiita vuokrasopimuspohjia.

Määrittele sopimuksessa, onko vuokrasopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikainen sopimus sitoo niin vuokranantajaa kuin vuokralaista, eikä sitä lähtökohtaisesti ole tarkoitus irtisanoa. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa erilaisin ehdoin.

4. Avainten luovutus vuokralaiselle

Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu ja olet saanut vakuusmaksun vuokralaiselta, luovuta asunnon avaimet. Tehkää avainten luovutussopimus. Kun vuokrasuhde päättyy, vuokralaisen tulee palauttaa kaikki avaimet kuittausta vastaan.

5. Vuokranantajan vakuutus kaiken varalta

Vaikka olisit saanut parhaan mahdollisen vuokralaisen ja vuokrasopimus olisi tarkoin kirjoitettu, yllättäviä tilanteita voi silti tulla eteen. Vuokranantajan vakuutuksella varaudut pienellä verovähennyskelpoisella kustannuksella erilaisiin sijoitusasunnon vahinkoriskeihin ja riitoihin.

Vuokranantajan vakuutus auttaa, jos vuokralaisella ei ole voimassa olevaa kotivakuutusta, jos hän ei maksa vuokriaan tai aiheuttaa vahinkoa asunnossa. Vuokranantajan vakuutus maksaa vuodessa noin 60–180 euroa, riippuen vakuutuksen laajuudesta ja lisäturvista.

Lue 10 kysymystä ja vastausta sijoitusasunnon vakuutuksesta sijoitusasunnot.com-sivustolta.

Jutun asiantuntijana toimi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen, 3.11.2020.  

Viimeksi päivitetty 10.11.2023. 

Tee ero vuokravakuuden ja vakuuden välillä

Sopimuksessa on hyvä käyttää täsmällisiä termejä ja tehdä ero vuokravakuuden ja vakuuden välillä. Vuokravakuus koskee vain vuokranmaksua, kun taas vakuus on asetettu kaikkien sopimusvelvoitteiden laiminlyönnin varalta. Kummallakin termillä tarkoitetaan summaa, minkä vuokralainen maksaa vuokranantajalle ennen avainten luovuttamista asuntoon. Sopimuksessa kannattaa siis käyttää termiä vakuus (ei esim. vuokravakuus tai takuuvuokra), jotta voit käyttää vakuussummaa vuokranmaksurästien lisäksi mahdollisiin vuokralaisen aiheuttamiin vahinkoihin.

Vuokrasopimuksen teon yhteydessä on hyvä käydä asunto läpi ja dokumentoida mahdolliset puutteet ja olemassa olevat vauriot. Näin ongelmia ei aiheudu vuokrasuhteen päättyessä. 

Tutustu myös näihin