Veneen kiinnitys myrskyn varalta

Paras tapa suojata vene myrskyn varalta on kiinnittää vene huolellisesti. Tiesitkö, että Ifin venevakuutuksessa ei ole myrskyrajoja?

Veneilijät saavat varautua myrskyihin vuoden ympäri. Tyypillisiä syntyviä venevahinkoja ovat myrskyjen aiheuttamat haaverit ja telakoinnissa sattuvat kömmähdykset.

Myrsky voi olla kohtalokas muun muassa huonosti kiinnitetylle veneelle, jos aallokko pääsee riepottelemaan venettä laituriin ja muihin veneisiin.

Siksi kannattaa tarkistaa, että veneen kiinnitysköydet ja muut kiinnitysvarusteet ovat kunnossa ja että omat solmuntekotaidot ovat hanskassa.

Paalusolmu on yleinen veneen kiinnityksessä käytettävä solmu. Kuvassa vaiheittaiset ohjeet solmun tekemiseen.

Tarkista veneen kiinnitysköydet säännöllisesti

Huolehdi, että veneen kiinnitysköydet ovat riittävän vahvat veneen kokoon ja painoon nähden. Tarkista, että köydet ovat ehjät, ja vaihda pysyvät kiinnitysköydet säännöllisesti. Veneen kiinnitysköysien pituudessa kannattaa huomioida vedenpinnan vaihtelut.

Tarkista myös, että veneen kiinnityshelat ovat oikein mitoitetut, kunnolla kiinni eivätkä hankaa köysiä.

Kumiset joustimet kestävät metallisia paremmin

Jos kiinnitys ei kestä nykäisyjä ja vene pääsee irti, se on väärin kiinnitetty. Käytä aina joustimia. Ne säästävät kiinnitysköysiä, kiinnitysheloja ja veneen knaappeja. Metalliset joustimet katkeavat helposti ja nitisevät – suosi siksi mieluummin kumisia joustimia.

Jos vene on kiinnitetty kelluvan laiturin kylkeen, aallokko voi rasittaa kiinnitystä. Silloin on erityisen tärkeää, että kiinnityksen jousitus on kunnossa. Jos köydet ja kiinnikkeet ovat altistuneet suurelle rasitukselle, tarkista, että joustimet ja niiden varmistukset ovat kunnossa.

Käytä lepuuttajia, jotka suojaavat omaa ja muiden veneitä kolhuilta.

Huolla venettä tunnollisesti ja muista myös vakuutus

Tarkasta veneen kunto säännöllisesti. Veneilykauden olleessa vielä käynnissä, tarkista säännöllisesti, että vene on kunnossa ja että veneestä löytyvät veneen pakolliset varusteet.

Kunnosta tulee huolehtia, vaikka vene olisi jo nostettu talvitelakalle. Syksyisin puista irtoavat lehdet tukkivat helposti sadeveden tyhjennysreiän, jolloin sadevesi ja myrskyn nostattamat aallot voivat kerääntyä veneeseen ja aiheuttaa nopeasti tuhoa.

Lue myös vinkit veneen vesiltä nostoon ja syyshuoltoon liittyen.

Venevakuutus korvaa myrskyn aiheuttamia vahinkoja

Venevakuutuksesta on hyötyä, jos myrskytuulet aiheuttavat harmaita hiuksia. Ifin laaja venevakuutus eli täyskasko korvaa esimerkiksi, jos veneen sisään vuotaa vettä tai vene uppoaa rikkoutumisen seurauksena.

Ifin venevakuutus uusittiin keväällä 2017 yhdessä veneilijöiden kanssa, ja tuolloin vakuutuksesta poistettiin myrskyrajat. Veneen täyskasko korvaa nyt myrskyn aiheuttamia vahinkoja tuulen voimakkuudesta riippumatta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös