Veneen kiinnitys myrskyn varalta

Kun syksyiset puhurit lähestyvät, veneen kiinnitykseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tiesitkö, että Ifin venevakuutuksessa ei ole myrskyrajoja?

Myrsky voi olla kohtalokas huonosti kiinnitetylle veneelle, jos aallokko pääsee riepottelemaan venettä laituriin ja muihin veneisiin.

Siksi viimeistään myrskyrintaman lähestyessä kannattaa tarkistaa, että veneen kiinnitysköydet ja muut kiinnitysvarusteet ovat kunnossa ja että omat solmuntekotaidot ovat hanskassa.

Paalusolmu, knaapisolmu ja siansorkka ovat yleisimmät veneen kiinnityssolmut. Tämän lisäksi veneilijän on hyvä osata ulkosorkka, jalussolmu ja kahdeksikko.

Paalusolmu on yleinen veneen kiinnityksessä käytettävä solmu. Kuvassa vaiheittaiset ohjeet solmun tekemiseen.

Onko veneesi kiinnitetty kunnolla?

  • Huolehdi, että veneen kiinnitysköydet ovat riittävän vahvat veneen kokoon ja painoon nähden. Tarkista, että köydet ovat ehjät, ja vaihda pysyvät kiinnitysköydet säännöllisesti. Veneen kiinnitysköysien pituudessa kannattaa huomioida vedenpinnan vaihtelut.

  • Tarkista, että veneen kiinnityshelat ovat oikein mitoitetut, kunnolla kiinni eivätkä hankaa köysiä.

  • Jos kiinnitys ei kestä nykäisyjä ja vene pääsee irti, se on väärin kiinnitetty. Käytä aina joustimia. Ne säästävät kiinnitysköysiä, kiinnitysheloja ja veneen knaappeja. Metalliset joustimet katkeavat helposti ja nitisevät – suosi siksi mieluummin kumisia joustimia.
  • Jos vene on kiinnitetty kelluvan laiturin kylkeen, aallokko voi rasittaa kiinnitystä. Silloin on erityisen tärkeää, että kiinnityksen jousitus on kunnossa.

  • Jos köydet ja kiinnikkeet ovat altistuneet suurelle rasitukselle, tarkista, että joustimet ja niiden varmistukset ovat kunnossa. 

  • Käytä lepuuttajia, jotka suojaavat omaa ja muiden veneitä kolhuilta. Varmista, että lepuuttajat ovat riittävän suuret veneesi kokoon ja painoon nähden.

  • Huolehdi myös, että lepuuttajien kiinnitysköydet ovat tarpeeksi vahvat ja että ne on kiinnitetty veneessä kestävään paikkaan.

Varmista, että veneeseen ei kerry vettä syksyllä

Veneilykauden ollessa vielä käynnissä tarkista säännöllisesti, että vene on kunnossa ja että veneestä löytyvät veneen pakolliset varusteet.

Syksyisin puista irtoavat lehdet tukkivat helposti sadeveden tyhjennysreiän, jolloin sadevesi ja myrskyn nostattamat aallot voivat kerääntyä veneeseen ja aiheuttaa nopeasti tuhoa.

Läpivientien, pilssin ja avotilan pohjakaivojen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Lisäksi perämoottoriveneiden moottorikaivossa sijaitsevat läpivientikumit pitää tarkastaa, jotta ne eivät vuoda. Myös viat automaattisessa vedenpoistojärjestelmässä tai toimimaton pilssipumppu saattavat edesauttaa veneen uppoamista.

Tarkista siis pilssipumpun, letkujen ja liittimien kunto sekä veneen akun varaustila säännöllisesti, jotta pilssipumppu saa varmasti virtaa.

Lue myös vinkit veneen vesiltä nostoon ja syyshuoltoon liittyen.

Venevakuutus korvaa myrskyn aiheuttamia vahinkoja

Venevakuutuksesta on hyötyä, jos myrskytuulet aiheuttavat harmaita hiuksia. Ifin laaja venevakuutus eli täyskasko korvaa esimerkiksi, jos veneen sisään vuotaa vettä tai vene uppoaa rikkoutumisen seurauksena.

Veneen täyskasko korvaa myös myrskyn aiheuttamia vahinkoja tuulen voimakkuudesta riippumatta.

Lue myös nämä