Ehkäise veneen palot ja varkaudet

Ammattimaiset venevarkaudet ovat yleinen veneenomistajan riesa. Lue, miten voit minimoida varkauden riskin. Annamme vinkit myös tulipalojen ehkäisyyn.

Toimi näin, jos veneessä syttyy tulipalo:

Voit ehkäistä tulipaloja ensinnäkin tarkistamalla, että polttoaine- ja sähköjärjestelmät ovat valmistajan ja viranomaisten ohjeiden mukaiset sekä huoltamalla niitä säännöllisesti.

Jos veneessä silti syttyy tulipalo:

  • Sammuta moottori.
  • Käännä keula vastatuuleen.
  • Käytä käsisammutinta.
  • Sulje polttoaine- ja nestekaasujärjestelmät.
  • Sulje päävirta.
  • Sammuta kytevät palopesäkkeet.

Et voi tehdä luonnollisestikaan tätä kaikkea samaan aikaan, joten toimi tilanteen mukaan.

Valitse veneeseen sopiva sammutin

Sammutin on pakollinen varuste, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite (keitin, lämmitin, jääkaappi tms.), sisämoottori tai yli 25 kW:n (34 hv) perämoottori. Sammuttimen teho tulee valita käyttökohteen mukaan. Lisäksi on syytä tarkistaa, soveltuuko sammutin moottoripalon sammuttamiseen. Sammutin tulee olla sijoitettuna siten, että se on vaivattomasti otettavissa käyttöön. Käyttäjän käsikirjan tulee sisältää tieto sammuttimen tai sammuttimien sijoittelusta veneessä. Veneen rakennusmateriaali ei vaikuta sammutinvaatimukseen, alumiinivenettä suojataan kuten puuvenettäkin.

Kaasu- tai palohälyttimen asentaminen on myös hyvä sijoitus. Sisämoottoriveneeseen kannattaa asentaa kiinteä sammutuslaitteisto moottoritilaan, koska siihen on käsisammuttimella vaikeaa päästä käsiksi.

Jauhesammuttimen käytön jälkeen on parasta käyttää pölynimuria jälkien siivoamiseen. Siivoaminen on vaikeampaa vedellä ja märillä räteillä. Lisäksi kostea jauhe voi olla syövyttävää.

Vuosittain tarkastettu, teholuokaltaan 8A68B-luokan sammutin on vähimmäisvaatimus veneilyyn.

If Turvakaupassa voit muun muassa tilata sammuttimia sekä kaasu- ja palohälyttimiä.

Venevarkaudet

Useimmat moottorivarkaudet tapahtuvat juuri ennen veneilykauden alkua tai kauden loputtua. Jos säilytät venettä ja moottoria maissa, irrota moottori ja pidä se lukkojen takana – tai säilytä koko vene lukitussa tilassa. Pidä vene sellaisella paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Järjestä myös mahdollisuuksien mukaan venepaikalle valvontaa.

Katso lista vakuutusyhtiöiden hyväksymistä veneiden lukoista.

Venevakuutuksen omavastuuta ei peritä varkausvahingoissa, jos varastettu perämoottori on ollut kiinnitettynä standardin mukaisella perämoottorin turvalukolla. Maissa ja talvisäilytyksessä perämoottori ja muut varusteet pitää säilyttää lukitussa tilassa.

Venevakuutus korvaa, jos veneesi anastetaan, sinne murtaudutaan tai sille tehdään ilkivaltaa. Omavastuuta ei peritä varkausvahingoissa, joissa veneessä on ollut ehtojen mukainen murtohälytin.

Vakuutus antaa turvaa myös palovahinkojen varalta.