Vauvavuoden huolet

Oman vauvan ensimmäinen vuosi on ihmeellistä aikaa, mutta usein siihen liittyy myös huolta ja pohdintaa. Itkeekö vauva liikaa? Mistä tietää, koska vauva pitää viedä lääkäriin? Lue lääkärin neuvot tavallisimpiin vauvavuoden huoliin.

Vauvan unirytmi

Vauvan nukkuminen mietityttää lähes kaikkia vanhempia jossain vaiheessa ensimmäistä vuotta. Lääkäri Mika Perttu kertoo vastasyntyneiden unirytmien olevan hyvin yksilöllisiä: “Kaikkia siihen vaikuttavia tekijöitä ei vielä edes tunneta.”

Vanhemmat eivät voi eikä heidän kannata edes yrittää, vaikuttaa vauvan nukkumiseen liian aikaisessa vaiheessa. “Vasta noin kolmen kuukauden iästä alkaen vauvan unta voi alkaa tukea vanhempien toimilla. Normaaliin rytmiin pääseminen voi viedä aikaa, voimakkaimpia muutokset ovat alle kolmevuotiailla lapsilla”, Perttu toteaa.

Pienen vauvan unihäiriön toteaminen on usein vaikeaa, koska uni on niin yksilöllistä. “Jos lapsi ei muuten oireile, lyhytkään yöuni ei välttämättä ole poikkeavaa”, muistuttaa Perttu.

Vauvan vatsavaivat

Vastasyntyneen vatsavaivat ovat yleisiä ensimmäisen vuoden vaivoja elimistön vielä kehittyessä. Vakavat syyt oireiden taustalla ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Pienen vauvan suolisto saattaa toimia vain kerran viikossa, eikä silti välttämättä ole kyse sairaudesta. Vauvan kakan koostumus, väri ja haju voivat vaihdella paljonkin sen viittaamatta sairauteen, jos lapsi muuten on hyvävointinen.

“Lääkäriin tulee hakeutua, jos ulosteessa on verta ilman selvää syytä tai vatsa on ollut kipeä tuntikausia”, Perttu neuvoo.

"Kaikki itkuisuus ei ole koliikkia – sitä ilmenee vain noin 10 % lapsista."

Vauva itkee – onko se koliikkia?

Itku on pienen lapsen kommunikointitapa. Kaikki itkuisuus ei siis ole koliikkia – sitä ilmenee vain noin 10 % lapsista. Normaalia itkuisuutta puolestaan on käytännössä 100 % terveistä lapsista.

Virallinen koliikin määritelmä luokitellaan 3-3-3-säännön mukaan. Siinä vauva itkee vähintään kolme tuntia kolmena päivänä viikossa kolmen viikon ajan. Koliikissa itku painottuu yleensä iltaan ja se on “suoraa huutoa”, joka ei lopu, vaikka vauvan perustarpeista huolehditaan ja häntä rauhoitellaan.

“Vaikka koliikki-itku saattaa olla vanhemmista pelottavaa, ei siitä kuitenkaan koidu haittaa lapselle”, muistuttaa Perttu.

Koliikin syy on yhä tuntematon, eikä siihen ole parantavaa hoitoa ja se loppuu yleensä itsestään. “Yrttivalmisteista, lapsen kantamisesta, akupunktiosta tai muista keinoista ei ole osoitettu olevan hyötyä koliikin hoidossa”, kertoo Perttu.

Perttu huomauttaa myös, että d-vitamiini ei aiheuta koliikkia, vaikka sen aloittaminen usein sijoittuu parin viikon ikään, jolloin itkuisuus voi myös alkaa.

Milloin vauvan kanssa lääkäriin?

  • jos olet huolissasi lapsesta, ota aina yhteys ainakin esimerkiksi etälääkäriin tai akuutissa tilanteessa soita hätänumeroon 112
  • jos alle 6 kk lapsella on kuumetta (lämpö 38 astetta tai yli)
  • kouristuskohtaus tai tajuttomuus
  • alle 6 kk ikäisen normaalista poikkeava ripulointi ja oksentelu
  • päävamma, johon liittyy tajuttomuus, vamman jälkeinen oksentelu, poikkeava väsymys
  • hengitysvaikeudet
  • vauva on veltto tai kosketusarka
  • jos vauva syö/juo jotain sopimatonta, ote yhteys myrkytystietokeskukseen 0800 147 111

Lääkäri Mika Pertun laatima ohjeistus

Vauvan kuume ja yleisimmät sairaudet

Lasten ensimmäisen vuoden yleisimpiä sairauksia ovat erilaiset ihottumat ja iho-oireet, ruoka-aineallergiat, virusten aiheuttamat ylähengitystietulehdukset ja ripulointi.

Vakavat tapaturmat, esimerkiksi luiden murtumat ovat harvinaisia alle 1-vuotiailla lapsilla. Lieviä aivotärähdyksiä, pään vammoja tai haavoja puolestaan voi syntyä lapsen kävelemään opetellessa.

”En ole kertaakaan katunut päätöstä ottaa lapsivakuutus. Taloudellisen hyödyn lisäksi tärkeää on ollut sen tuoma mielenrauha."

Heini, kahden pienen pojan äiti

Asiakastarina: Vauvavuoden sairastelu yllätti

Kahden pienen pojan äiti Heini tietää, kuinka tärkeäksi vakuutus voi muodostua jo vauvavuonna. Nyt 2,5-vuotias esikoinen ja 8-kuukautinen kuopus ovat molemmat perusterveitä, mutta vauvaiässä alkaneet sairastelut yllättivät.

”Aluksi käytimme esikoista lääkärissä ehkä turhaankin, kun kaikki oli niin uutta ja pelotti. Tuntui hyvältä kuulla ammattilaisen suusta, että vauvalla on vain flunssa”, Heini kertoo.

Seitsenkuisena vauvalla todettiin ahtauttava keuhkoputkentulehdus, joka aiheuttaa vinkuvaa hengitystä ja hengenahdistusta. Sairaus toistui vauvavuonna muutaman kerran ja vaati myös sairaalahoitoa.

Lapselle jouduttiin aloittamaan säännöllinen lääkitys. Myöhemmin esikoinen on myös käynyt läpi allergiatestit ja toistuvien korvatulehdusten takia korvat putkitettiin 1-vuotiaana. Myös kuopuksen suolisto-oireita on tutkittu allergiatestein.

Heini kiittelee, että kaikki kulut ja lääkkeet on korvattu vakuutuksesta, ja korvaukset ovat tulleet tilille aina nopeasti. ”Oli kiva yllätys, että putkitukseen saa vakuutusyhtiöstä maksusitoumuksen etukäteen.”

”En ole kertaakaan katunut päätöstä ottaa lapsivakuutus. Taloudellisen hyödyn lisäksi tärkeää on ollut sen tuoma mielenrauha”, Heini toteaa.

Päivitetty 23.12.2020

Etälääkäri tuo avun luoksesi

Lääkäri Mika Perttu muistuttaa, että monet vanhempien vauvoihin liittyvät ei-akuutit terveyshuolet voidaan hoitaa myös etälääkärillä. 
“Jopa allergiaepäilyn selvityksen voi aloittaa etäyhteydellä, jossa voidaan sitten määrätä tarvittaessa kokeet.”

Tutustu Ifin yhteistyökumppaneiden tarjoamaan etälääkäripalveluun.