Raskausajan kysymykset
Pyysimme kätilöä vastaamaan yleisimpiin odottajia askarruttaviin kysymyksiin.
Kun otat If Vauvavakuutuksen jo raskausaikana, saat käyttöösi myös asiantuntevan terveysneuvontapalvelun. Voit soittaa sairaanhoitajille mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, heti kun jotain askarruttavaa ilmenee.
Terveysneuvontaa Ifin asiakkaille tarjoaa Luona Oy, jonka terveydenhoitajat vastaavat muun muassa juuri odottajia hermostuttaviin kysymyksiin päivittäin. Kysyimme Luonan kätilöltä Anne-Maria Palmilta vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin, joita raskaana oleville äideille on herännyt.
Vauvavakuutukseen kuuluva terveysneuvonta jatkuu tietysti vauvan syntymän jälkeenkin, jolloin mielen valtaavat uudenlaiset kysymykset pienen nyytin hyvinvoinnista.
Odottajan 15 kysymystä
1. Voiko lenkkeilyä jatkaa raskaana?
Lenkkeilyä voi jatkaa raskauden loppuun asti kuten ennen raskautta, ellei lääkäri ole sitä erikseen kieltänyt.
2. Voiko kosmetologilla ja kauneushoidoissa käydä?
Voi käydä. Ulkonäöstä saa ja voi huolehtia myös raskausaikana.
3. Tarvitseeko odottajan syödä enemmän?
Ei tarvitse syödä enempää kuin normaalistikaan.
4. Kuinka paljon raskaana saa juoda kahvia?
Kahvin kohtuullinen käyttö on sallittua, omien tapojen ja tuntemusten mukaan. THL:n suositus odottajien kofeiinin saannin rajaksi on 200 mg/päivä, joka tarkoittaa noin kahta kuppia kahvia.
5. Koska alkuraskauden väsymys helpottaa?
Alkuraskaudessa hormonaaliset muutokset saattavat aiheuttaa väsymystä, mutta terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta sekä raskauden eteneminen piristävät ja lisäävät energiaa. Jos väsymys kuitenkin on voimakasta, kannattaa asiasta mainita neuvolassa, jossa voidaan tarkistaa veren hemoglobiiniarvo sekä sokeriarvot ja tarvittaessa otetaan muitakin kokeita.
6. Voiko raskaana käydä saunassa?
Saunassa käynti on sallittua. Omat tuntemukset ovat hyvä mittari.
7. Kuinka pitkälle odottaja voi matkustaa lentokoneella?
Jos lentoaika on maksimissaan kaksi tuntia, voi matkustaa raskausviikoille 37+6 asti. Pidempiä kuin 2h kestäviä lentoja voi tehdä raskausviikoille 35+6 asti. Jos matkustat lentokoneella raskausviikolla 28 tai sen jälkeen, sinulta vaaditaan lääkärintodistus, joka todistaa, että raskaus on edennyt normaalisti. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa hyväksytään myös kätilön kirjoittama todistus.
Lue lisää lentämisestä raskausaikana
8. Pitääkö sokeria vältellä, ettei saa raskausdiabetesta?
Jos sokeriaineenvaihdunnassa on aiemmin todettu poikkeavaa tai ollut raskausajan diabetes edellisessä raskaudessa, kannattaa sokerin käyttöä tarkkailla raskauden alusta alkaen.
9. Milloin vauva alkaa kuulemaan ulkopuolelta ääniä?
Sikiö alkaa kuulla ääniä raskauden puolesta välistä alkaen eli raskausviikolta 20 alkaen.
10. Miten synnytykseen voi valmistautua?
Synnytysvalmennus, kirjallisuus, neuvola, vertaistuki sekä omasta fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen.
11. Mistä tietää, että vauvalla on kaikki hyvin?
Seuraamalla sikiön liikkeitä siitä alkaen, kun ne selvästi tunnistaa. Illalla nukkumaan mennessä on hyvä hetki pysähtyä nauttimaan pienistä potkuista. Loppuraskaudesta liikelaskenta opetetaan neuvolassa, ja jos vauvan liikkeisiin tulee selkeää muutosta aiempaan verrattuna, on aina otettava yhteys heti synnyttäjien vastaanotolle tai neuvolaan tai lähimpään päivystykseen.
12. Voiko lapsivesi mennä niin, että sitä ei huomaa?
Jos kalvot puhkeavat synnytyskanavan päältä, ei sitä voi olla huomaamatta; housut kastuvat kunnolla. Joskus sikiökalvoon saattaa tulla reikä, jolloin puhutaan korkeasta vedenmenosta, ja silloin veden määrä voi olla niukempaa eli ns. tihkuttelua. Hyvä konsti on vaihtaa puhtaat valkoiset alushousut jalkaan, ja jos vettä edelleen tulee, sen kyllä huomaa. Ota silloin yhteys neuvolaan tai raskausviikoista riippuen omaan päivystykseen tai synnyttäjien vastaanotolle.
13. Kuinka pitkään uskaltaa maata mahallaan vatsan kasvaessa?
Vatsallaan saa maata niin kauan kun se itsestä tuntuu hyvältä ja mahdolliselta.
14. Mistä tietää supistusten olevan niitä oikeita?
Alkuun supistelut ovat ns. kovotteluita eli vatsa menee kovaksi kuten ilmapallo sitä täytettäessä ja muutaman sekunnin kuluttua kovotus loppuu. Supistelut ovat alkuun epäsäännöllisiä ja niiden kesto ei ole pitkä. Kun supistuksen muuttuvat säännöllisiksi ja kestävät pidempään, ja niihin liittyy kipua vatsan/ selän tai molempien alueella ja sinun täytyy irvistää, silloin on todennäköisesti kyse supistuksista, joiden avulla lapsi myöhemmin syntyy. Silloin on aika lähteä sairaalaan. Ensisynnyttäjillä avautumisvaihe kestää n. 7-9 h ja uudelleen synnyttäjillä tämä vaihe voi olla hyvinkin nopea.
15. Kuinka synnytyksen alkamista voi jouduttaa, ettei raskaus menisi yliajalle?
Vanhanaikaisia konsteja on sauna, seksi ja siivous, mutta eipä niistäkään uskomuksista usein apua synnytyksen käynnistämiseksi saa, ellei ole synnytyksen aika.
Vastaukset: Luona Oy:n kätilö Anne-Maria Palm