Näin teet kodista turvallisen lapselle

Turvaportti, liesisuoja, pistorasiat... Mitä uusien ja kokeneempienkin vanhempien kannattaa huomioida, jotta koti olisi turvallinen perheen pienimmille? Lue asiantuntijoiden vinkit!

Suuri osa pienten lasten tapaturmista sattuu kotona. Yleisimpiä lasten haavereita ovat pään kolahdukset, palovammat, murtumat ja myrkytykset. Kotiin voi hankkia monenlaisia turvatuotteita, joilla lisätä lapsiturvallisuutta ja vähentää tapaturmien riskiä.

Turvallisuus kodin sisällä

Vaaralliset aineet ja tavarat tulee sijoittaa kotona lasten ulottumattomiin. Usein lääkekaappi onkin lapsiperheissä korkealla ja lukittuna, mutta esimerkiksi pesuaineet tai veitset jäävät helposti avoimien ovien taakse mataliin kaappeihin sekä laatikoihin.

Talopalveluihin erikoistuneen Anticimexin asiantuntijat tekevät talotarkastuksia, joissa he kohtaavat usein lasten turvallisuuteen liittyviä ongelmia.

“Asiakas kertoi, että taaperoikäinen lapsi oli avannut roskiskaapin ja ottanut sieltä konetiskiainetabletin ja imeskellyt sitä. Onneksi tilanne havaittiin nopeasti, sillä ne ovat todella myrkyllisiä, yleensä kiinnostavan värisiä ja säilytetään allaskaapissa.”

Epäillyissä myrkytystilanteissa on heti soitettava myrkytyshätäkeskukseen (0800 147 111). 

Turvaportti on hyvä hankinta portaisiin

Anticimexin asiantuntijat tarkastelevat asiakkaiden kotona myös esimerkiksi portaiden turvallisuutta.

“Kaiteiden tulee olla kunnolla kiinni ja tarpeeksi korkeat, ettei lapsi pääse putoamaan. Lisäksi kaidepinnojen ja rappusten välien tulee olla määräysten mukaiset. Myös liukuestematto lisää portaiden turvallisuutta.” Lisäksi portaisiin voi hankkia turvaportin, jonka avulla vanhempi voi kontrolloida koska lapsi liikkuu rappusissa. 

Asiantuntijat muistuttavat vanhempia ottamaan käyttämättömien laitteiden johdot pois seinästä ja varustamaan pistorasiat asiaankuuluvin suojin. Huonekalujen terävät kulmat kannattaa suojata kulmasuojin ja rullaverhojen sekä sälekaihtimien narut asettaa niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi.

Lieteen voi hankkia liesisuojan, joka estää pienen sormien pääsyn hellan säätimille, ja kaatoesteen, joka puolestaan pitää lieden paikallaan, vaikka napero keksisi kiivetä luukun päälle.

Tulipalojen varalta on tärkeä näyttää lapsille hätäpoistumisteiden sijainti ja harjoitella käyttämään niitä.

Anticimexin asiantuntijat

Turvallisuus kodin pihalla

Lapsen saavuttaessa leikki-iän on hyvä kiinnittää huomiota myös oman kodin pihan turvallisuuteen, sillä kaikenlainen kiipeily ja tutkiminenhan tunnetusti kiinnostaa pieniä seikkailijoita.

“Katolle vieviin tikkaisiin on hyvä asentaa kiipeilyeste, ettei lapsi pääse kiipeämään niitä pitkin. Niissä voi sattua pahoja tapaturmia”, muistuttavat Anticimexin asiantuntijat.

Lisäksi pihan porttien sekä kaivojen ja sadevesitynnyrien kansien täytyy olla “lapsenkestäviä”. Kesän korvalla puolestaan monille pihoille ilmestyvät lasten suosimat trampoliinit, joissa tulee olla ohjeiden mukaisesti kiinnitettynä niihin tarkoitettu suojaverkko. 

Opeta lapsia toimimaan hätätilanteissa

Anticimexin asiantuntijat haluavat muistuttaa vanhempia opettamaan lapsia toimimaan hätätilanteissa: “Esimerkiksi tulipalojen varalta on tärkeä näyttää lapsille hätäpoistumisteiden sijainti ja harjoitella käyttämään niitä.”

Asiantuntijat kehottavat kaksikerroksisissa taloissa asuvia pohtimaan olisiko lasten makuuhuoneet mahdollista sijoittaa alakertaan, josta poistuminen on helpompaa tulipalon sattuessa. 

“Monesti esimerkiksi päävesisulun sijainti on tiedossa vain vanhemmilla. Kun nuori tulee kotiin ennen vanhempia ja vettä suihkuaa rikkoutuneesta putkesta, ei hän osaakaan sulkea vedentuloa”, Anticimexin asiantuntijat kertovat kokemuksistaan talotarkastuksissa. Jos lapsikin osaa sulkea vedentulon, voidaan välttyä pahemmilta vaurioilta. “Hyvä niksi on laittaa päävesisulkuun merkit mihin suuntaan kääntää.” 

Muistilista vanhemmille

Ota talteen tämä kätevä muistilista, josta voit viivata yli kohtia sitä mukaa kun olet ne omassa kodissasi tarkastanut.

  • Lääkekaapin, vaarallisten pesuaineiden ja veitsilaatikon sijainti sekä lukitus
  • Portaat: kaiteet, turvaportti, liukuestematto
  • Liesisuoja, kaatorauta
  • Kulmasuojat, pistorasian suojat
  • Tikkaiden kiipeilyeste
  • Kaivot, sadevesitynnyrit
  • Trampoliinin suojaverkko

Turvatuotteita voit ostaa kätevästi Ifin turvakaupasta. Tutustu valikoimaan! 

Lapsivakuutus auttaa, jos lapselle sattuu tapaturma

Vaikka kodin turvallisuutta voi huomattavasti parantaa erilaisin tavoin, ei kaikkeen tietenkään voi varautua. Tapaturmien hoidossa lapsen nopea hoitoon pääsy on tärkeää – lapsivakuutuksen avulla lääkäriin pääsee jonottamatta. Vakuutus korvaa lääkärikuluja, röntgen- ja magneettikuvaukset, reseptilääkkeet ja kuntouttavaa fysioterapiaa.

Käyttäessäsi Ifin yhteistyölääkäriasemia, Mehiläistä ja Terveystaloa, vahinkoilmoitus tehdään puolestasi, ja sinä maksat käynnistä pelkän omavastuun. Henkilövakuutusasiakkaanamme voit myös soittaa If Terveysneuvontaan, jossa sinua auttavat sairaanhoitajat vuorokauden ympäri.

Ifin verkkokauppa on aina auki. Laske hinta lapsesi vakuutukselle helposti netissä. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään.

Laske hinta ja tutustu lapsivakuutukseen

Juttua varten on haastateltu Ifin asiakkaille talopalvelua tarjoavan Anticimexin asiantuntijoita.  

Tutustu myös näihin