Punkin purema ja ampiaisen pisto

Kuinka punkkien ja muiden hyönteisten puremia kuuluu hoitaa ja milloin hakeutua lääkäriin? Lue asiantuntijakommentit sekä miten Ifin vakuutukset korvaavat puremia.

Punkkirokotetta ei ole olemassa

Lääkäreiden mukaan punkkeja eli puutiaisia ei tarvitse varsinaisesti Suomessa pelätä. Mikäli kuitenkin vietät aikaa saaristossa, rannikolla, tai muilla riskialueilla, on hyvä idea ottaa rokotus ja tarkastaa iho aina ulkoilun jälkeen. 

Punkkien pelko perustuu pitkälti niiden kantamiin sairauksiin, jotka voivat tarttua ihmiseen. Borrelia-bakteerin aiheuttamia alkuvaiheen borrelioosi-infektioita esiintyy Suomessa 20–1500 tapausta 100 000 asukasta kohden. Myöhäisvaiheen infektioita, jotka ovat vaarallisempia, todetaan Suomessa yhteensä noin 1 500 vuosittain. Puutiaisen aiheuttama aivotulehdus on kuitenkin selkeästi borrelioosia harvinaisempi. 

On hyvä muistaa, että varsinaista punkkirokotetta ei ole olemassa. TBE-rokote ei ole sama kuin punkkirokote. TBE-rokote suojaa punkin levittämää aivotulehdusta vastaan, muttei esimerkiksi borrelioosia vastaan eikä estä punkkien tarttumista ihmiseen.

Punkin pureman ehkäisy ja hoito

Punkin tarttumista iholle voi ehkäistä käyttämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Vaaleista vaatteista punkin erottaa helposti, jolloin sen voi poistaa ennen kuin se pääsee iholle.

Punkkitarkastuksia kannattaa tehdä kesällä ulkona liikuttaessa ainakin kerran päivässä. Lapsilla punkki tarttuu usein niskaan tai hiusrajaan sekä käsiin ja jalkoihin.

Punkki tulee poistaa iholta mahdollisimman nopeasti. Tähän on apteekissa saatavilla erikseen punkin poistoon suunniteltuja ”työkaluja” kuten punkkipihdit. Punkki tulee aina poistaa mekaanisesti eikä sitä pidä yrittää poistaa esimerkiksi voilla, kuten joskus aiemmin on ohjeistettu.

Joskus punkin imukärsä voi jäädä kiinni ihoon, mutta se poistuu yleensä lopulta itsestään.

Punkin pureman jälki voi näkyä iholla pitkään. Puremakohtaa voi desinfioida, mutta tartuntatautien ehkäisemiseen sillä ei ole todettu olevan vaikutusta.

Mitään ennalta ehkäisevää lääkitystä, jolla puutiaisen levittämät taudit voisi pureman jälkeen ehkäistä, ei ole. Varmuuden vuoksi aloitetusta antibioottikuurista ei ole hyötyä, ja se saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia. 

Punkin pureman oireet

Pureman jälkeen ei tarvitse automaattisesti hankkiutua lääkärihoitoon, mutta purema-aluetta kannattaa seurata.

Borrelia-bakteerin aiheuttaman borrelioosin tavallisin oire ”punainen ympyrä” eli rengasmainen ihottuma, joka ilmaantuu purema-alueelle päivien, viikkojen tai vasta kuukausien kuluttua puremasta. Jos tällaisia ihomuutoksia havaitaan, kannattaa ottaa herkästi yhteyttä lääkäriin. Kaikissa borrelioositapauksissa ihottumaa ei kehity.

Puutiaisaivokuumeen oireita ovat muun muassa äkillisesti alkanut päänsärky, sekavuus, kuume, tajunnantason häiriöt ilman muuta syytä. Jos tällaisia oireita ilmaantuu, on välittömästi hakeuduttava hoitoon.

Milloin lääkäriin?

  • Pureman ympärille kehittyy rengasmainen ihottuma
  • Voimakas turvotus, kuumotus tai kipeytyvä purema
  • Äkillinen päänsärky
  • Sekavuus
  • Kuume
  • Tajunnantason häiriöt
  • Persoonallisuuden muutokset
  • Epileptiset kohtaukset

Etälääkäriä voi hyödyntää puremissa ja pistoissa vaikka suoraan omalta mökiltä.

Ampiaisen pisto on harvoin vaarallinen

Ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen pisto ei yleensä jää huomaamatta, koska se tekee kipeää ja pistokohtaan nousee paukama.

Pistin jää harvoin ihoon kiinni, mutta jos niin käy, se tulee poistaa pinseteillä.

Jos et tiedä, oletko tai onko lapsesi allerginen, kannattaa pistokohtaa tarkkailla. Myrkyn aiheuttama pistoa ympäröivä turvotus on normaalia, mutta jos se leviää tai turvotus on kovin voimakasta, tulee hakeutua lääkärihoitoon.

Hoitona purema-alueella voi pitää kylmää käärettä. Pistokohtaa ei kutinasta huolimatta kannata raapia, sillä se voi tulehtua. Kipuun voi ottaa tarvittaessa parasetamolia.

Milloin hoitoon?

  • Pistiäisallergikoille aina ensihoitona adrenaliinikynä ja hoitoon hakeutuminen
  • Jos pisto on kohdistunut pään, suun tai kaulan alueelle tai pistoja on useampia, on syytä hakeutua hoitoon
  • Jos hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, tulee soittaa hätänumeroon välittömästi
  • Jos piston kohde on hyvin pieni lapsi tai vanhus, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen

Hyttysten ja paarmojen pistoja ei kannata raapia

Hyttysten ja paarmojen pistot eivät juuri koskaan ole vaarallisia. Niidenkin puremat voivat kuitenkin tulehtua, jos niitä raavitaan.

Kotihoitona voi oireita lieventämään ottaa allergialääkettä tai käyttää pistoille suunniteltuja voiteita.

Etälääkäri apuna puremissa

Etälääkäri auttaa nopeasti olit itse missä päin Suomea tahansa. Esimerkiksi puremissa ja pistoissa etälääkäriä voi hyödyntää suoraan omalta mökiltä.

Jos purema tai iho-oire epäilyttää, siitä voi etäyhteydellä lähettää lääkärille kuvan. Lääkäri voi kuvan perusteella arvioida tarpeen jatkohoidolle.

Jos sinulla on Ifin sairausvakuutus, korvataan siitä etälääkärin käyttö siinä missä käynnit tavallisella lääkärin vastaanotolla. 

Lue lisää etälääkäristä.

Päivitetty 31.05.2021

Mitä vakuutus korvaa puremissa ja pistoissa?

Ifin tapaturmavakuutus korvaa hyönteisten pistoista aiheutuvat ihoreaktiot, kuten infektiot, turvotukset ja esimerkiksi punkin ruumiinosan poiston iholta.

Punkin puremasta aiheutuvat tartuntataudit eivät ole tapaturmia, niiden hoito korvataan kuitenkin Ifin sairauskuluvakuutuksesta. Sairauskuluvakuutuksesta korvataan myös hyönteisallergioista johtuvaa hoitoa.

Vakuutuksista ei korvata TBE-rokotetta.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.