Lapsen siitepölyallergia ruotuun

Siitepöly ja allergiakausi ovat monessa lapsiperheessä tuttu vieras jo maaliskuusta alkaen. Lue, mitkä ovat lasten siitepölyallergiaan yleisimmät kysymykset ja oireet sekä tutustu siihen, mitä vakuutus korvaa.

Tutustu lapsivakuutukseen

Mitkä ovat lapsen siitepölyallergian oireet?

Lasten siitepölyallergian oireet ovat samanlaisia kuin aikuisilla. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat

  • silmien kutina, kirvely ja punoitus sekä sidekalvoturvotus
  • nuha, nenän kutina, aivastelu, tukkoisuus ja nieluoireet
  • yskä, limaisuus, hengenahdistus ja vinkuva hengitys.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa allergialääkettä?

Siitepölylle altistumista ei voi tehokkaasti välttää, mutta sitä voi vähentää esimerkiksi kuivattamalla pyykit sisällä ja välttämällä ikkunoiden avaamista siitepölykauden aikana.  Allergialääkettä voi antaa periaatteessa minkä ikäiselle lapselle tahansa, mutta erityisesti pienen lapsen kohdalla varmista sopiva lääke ja annostus lääkäriltä. Lisäksi eri-ikäisille lapsille on olemassa omat lääkevalmisteensa.

Jos yksi lääke ei tehoa riittävästi, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan yleensä hankalakin allergia aisoihin.  Jos suun kautta otettava antihistamiini ei tehoa riittävästi, hoitoon voi yhdistää kortisonipohjaiset nenäsumutteet ja allergista tulehdusta lievittävät silmätipat.

Siedätyshoito on usein tehokas apu siitepölyallergian aiheuttamaan nuhaan ja silmäoireisiin. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon, ja siedätyshoidon teho kestää vuosia.

Milloin pitää mennä lääkäriin, jos epäilee lapsella siitepölyallergiaa?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos olet epävarma, mistä lapsen oireet johtuvat. Lääkäriin kannattaa suunnata myös, jos apteekista ilman reseptiä saatavat allergialääkkeet eivät tehoa oireisiin. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä herkemmin allergiaoireista kärsivä lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

”Siitepölyallergiasta kärsivän kannattaakin nyt huolehtia lääkereseptit kuntoon ja lääkkeet kaappiin. Allergialääkitys on tärkeä aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantuessa. Siitepölykauden alkamista voi seurata norkko.fi-verkkosivulta”, kertoo Péter Csonka lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Terveystalosta.

Siitepölyallergia puhkeaa useimmiten leikki- tai alakouluiässä. Siitepölyallergian takia ensimmäistä kertaa vastaanotolle tulevat lapset ovat tyypillisesti 4–7-vuotiaita. Alle 4-vuotiailla lapsilla siitepölyallergiaa tavataan harvemmin ja vauvan siitepölyallergia on harvinainen.

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun siitepöly piinaa pientä allergikkoa.

Suositellaanko lapsille allergian siedätyshoitoa?

Siedätyshoitoa suositellaan yli 5-vuotiaille lapsille, joilla on todettu siitepölyallergia ja joiden elämää allergiaoireet häiritsevät. Hyvien hoitotulosten takia siedätyshoidot ovat yhä suositumpia. Siedätyshoitoon kannattaa hakeutua heti siitepölykauden jälkeen eli elo-syyskusta alkaen.

”Allerginen siedätyshoito on niin sanottua syynmukaista hoitoa ja ainoa hoitomuoto, jossa elimistö kehittää hoidon aikana niin sanottuja suojavasta-aineita allergiaa kohtaan. Siedätyshoidolla voidaan mahdollisesti myös viivästyttää tai estää astman puhkeamista tai lievittää myös siitepölyistä johtuvia astmaoireita. Kannattaa harkita allergian siedättämistä pois jo lapsena, sillä usein siedätyshoito toimii lapsilla paremmin kuin aikuisilla”, Csonka neuvoo.

Meneekö siitepölyallergia lapsella iän myötä ohi?

Varmaa vastausta on hankala antaa: voi olla että allergia katoaa tai sitten niin ei käy. Yleisesti ottaen monen siitepölyallergia helpottuu aikuisena, toisaalta osalla oireet pysyvät tai jopa lisääntyvät iän myötä. Jokainen tapaus on siis yksilöllinen.

Voiko allergian puhkeamista ehkäistä? 

Csonkan mukaan siitepölyallergian puhkeamista ei voida nykytiedon valossa ehkäistä.

”Allergiaan voi olla perinnöllinen taipumus, mutta kaikkia allergian puhkeamisen syitä ei tällä hetkellä tunneta”, Csonka summaa.  ”Allergikkolastakaan ei kannata suojella liikaa esimerkiksi jättämällä ulkoilu tai kyläilyt eläinperheissä välistä."

Lapsivakuutus korvaa lääkärin määräämät allergialääkkeet

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun siitepöly piinaa pientä allergikkoa. If suosittelee lapsille tapaturmien ja sairauksien hoitokulut kattavaa vakuutusta, jolloin vakuutuksesta saa korvauksen esimerkiksi lääkärin määräämistä allergialääkkeistä tai lääkärikäynnistä. Suomen nopein korvauspalvelu pitää huolen siitä, että taloutesi pysyy balanssissa yllättävistä lääkärikäynneistäkin huolimatta.

Korvaako vakuutus lapsen siedätyshoidon?

Lapsen sairauskuluvakuutuksesta korvataan allergioiden siedätyshoito, jos vakuutukseen ei ole ostovaiheessa tullut rajoitusehtoja.

Raskausaikana otettavaan Ifin syntymättömän lapsen vakuutukseen ei tule rajoitusehtoja.