5 nopeaa kysymystä allergiasta

Lapsen siitepölyallergia ruotuun

Kevät ja kesä tuovat siitepölyallergiat moniin perheisiin. Lue vinkit lapsen siitepölyallergian hoitoon.

Lue vinkit ja kysy lapsen allergiasta If Terveysneuvonnasta, joka auttaa sinua vuorokauden ympäri!

Mitkä ovat merkkejä lapsen siitepölyallergiasta?

Lasten siitepölyallergian oireet ovat samanlaisia kuin aikuisilla. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat

  • silmien kutina, kirvely ja punoitus sekä sidekalvoturvotus
  • nuha, nenän kutina, aivastelu, tukkoisuus ja nieluoireet
  • yskä, limaisuus, hengenahdistus ja vinkuva hengitys sekä
  • ihottuma ja ihon kutina.

Milloin pitää mennä lääkäriin, jos epäilee lapsella siitepölyallergiaa?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos olet epävarma, mistä lapsen oireet johtuvat. Lääkäriin kannattaa suunnata myös, jos apteekista ilman reseptiä saatavat allergialääkkeet eivät tehoa oireisiin. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä herkemmin allergiaoireista kärsivä lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

Siitepölyallergia puhkeaa useimmin leikki-iässä tai alakouluiässä. Siitepölyallergian takia ensimmäistä kertaa vastaanotolle tulevat lapset ovat tyypillisesti 4–7-vuotiaita. Alle 4-vuotiailla lapsilla siitepölyallergiaa tavataan harvemmin.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa allergialääkettä?

Paras hoito siitepölyallergiaan on siitepölyn välttäminen, mutta se on harvoin täysin mahdollista. Allergialääkettä voi antaa periaatteessa minkä ikäiselle lapselle tahansa, mutta erityisesti pienen lapsen kohdalla varmista sopiva lääke ja annostus lääkäriltä.

Jos yksi lääke ei tehoa riittävästi, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan yleensä hankalakin allergia aisoihin. Siedätyshoito on usein tehokas apu siitepölyallergian aiheuttamaan nuhaan ja silmäoireisiin. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon, ja siedätyshoidon teho kestää vuosia.

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun siitepöly piinaa pientä allergikkoa.

Suositellaanko lapsille allergian siedätyshoitoa?

Siedätyshoitoa suositellaan yli 5-vuotiaille lapsille, joilla on todettu siitepölyallergia ja joiden elämää allergiaoireet häiritsevät. Hyvien hoitotulosten takia siedätyshoidot ovat yhä suositumpia. Siedätyshoitoon kannattaa hakeutua heti siitepölykauden jälkeen eli elo-syyskusta alkaen.

Meneekö lapsen siitepölyallergia iän myötä ohi?

Voi mennä, tai sitten ei. Monen siitepölyallergia helpottuu aikuisena, toisaalta osalla oireet pysyvät tai jopa lisääntyvät iän myötä.

Lähde: Mehiläinen

Lapsivakuutus korvaa lääkärin määräämät allergialääkkeet

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun siitepöly piinaa pientä allergikkoa. If suosittelee lapsille tapaturmien ja sairauksien hoitokulut kattavaa vakuutusta, jolloin vakuutuksesta saa korvauksen esimerkiksi lääkärin määräämistä allergialääkkeistä tai lääkärikäynnistä. Suomen nopein korvauspalvelu pitää huolen siitä, että taloutesi pysyy balanssissa yllättävistä lääkärikäynneistäkin huolimatta.

Lue myös käytännön vinkit ihon suojaamiseen auringossa, lapsen korvatulehduksen hoitoon ja lapsen kanssa matkustamiseen. Sinua saattaa kiinnostaa lisäksi, milloin loukkaantunut lapsi pitää viedä lääkäriin.

Parasta hoitoa lapsellesi vakuutuksen avulla

Kun leikissä kopsahtaa tai korvakipu itkettää, pääsette vakuutuksin turvin hoitoon nopeasti. 

Hanki If Lapsivakuutus

Mikä ihmeen etälääkäri?

Aina vaivan hoito ei vaadi käyntiä lääkärissä. Etälääkäri neuvoo ja uusii reseptit, oletpa sitten kotona tai vaikka mökillä.  

Lue, miten etälääkäri toimii

Kokeile uutta palvelua: If Suorakorvaus

Maksat lääkärissä asioidessasi yleensä pelkästään omavastuun, kun sinulla on Ifin sairausvakuutus. 

Tutustu If Suorakorvaukseen