Lapsen siitepölyallergia ruotuun

Kevät ja kesä tuovat siitepölyallergiat moniin perheisiin. Lue vinkit lapsen siitepölyallergian hoitoon ja mitä vakuutus korvaa.

Tutustu lapsivakuutukseen

Mitkä ovat merkkejä lapsen siitepölyallergiasta?

Lasten siitepölyallergian oireet ovat samanlaisia kuin aikuisilla. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat

  • silmien kutina, kirvely ja punoitus sekä sidekalvoturvotus
  • nuha, nenän kutina, aivastelu, tukkoisuus ja nieluoireet
  • yskä, limaisuus, hengenahdistus ja vinkuva hengitys sekä
  • ihottuma ja ihon kutina.

Milloin pitää mennä lääkäriin, jos epäilee lapsella siitepölyallergiaa?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos olet epävarma, mistä lapsen oireet johtuvat. Lääkäriin kannattaa suunnata myös, jos apteekista ilman reseptiä saatavat allergialääkkeet eivät tehoa oireisiin. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä herkemmin allergiaoireista kärsivä lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

”Siitepölyallergiasta kärsivän kannattaakin nyt huolehtia lääkereseptit kuntoon ja lääkkeet kaappiin. Allergialääkitys on tärkeä aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantuessa. Jos allergia aiheuttaa joka vuosi vaikeita oireita, lääkitys kannattaa aloittaa ottaa jo ennen siitepölykauden varsinaista starttia”, sanoo lääkäri Mika Perttu.

Siitepölyallergia puhkeaa useimmin leikki-iässä tai alakouluiässä. Siitepölyallergian takia ensimmäistä kertaa vastaanotolle tulevat lapset ovat tyypillisesti 4–7-vuotiaita. Alle 4-vuotiailla lapsilla siitepölyallergiaa tavataan harvemmin. Vauvan siitepölyallergia on harvinainen.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa allergialääkettä?

Paras hoito siitepölyallergiaan on siitepölyn välttäminen, mutta se on harvoin täysin mahdollista. Allergialääkettä voi antaa periaatteessa minkä ikäiselle lapselle tahansa, mutta erityisesti pienen lapsen kohdalla varmista sopiva lääke ja annostus lääkäriltä.

Jos yksi lääke ei tehoa riittävästi, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan yleensä hankalakin allergia aisoihin. Siedätyshoito on usein tehokas apu siitepölyallergian aiheuttamaan nuhaan ja silmäoireisiin. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon, ja siedätyshoidon teho kestää vuosia.

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun siitepöly piinaa pientä allergikkoa.

Suositellaanko lapsille allergian siedätyshoitoa?

Siedätyshoitoa suositellaan yli 5-vuotiaille lapsille, joilla on todettu siitepölyallergia ja joiden elämää allergiaoireet häiritsevät. Hyvien hoitotulosten takia siedätyshoidot ovat yhä suositumpia. Siedätyshoitoon kannattaa hakeutua heti siitepölykauden jälkeen eli elo-syyskusta alkaen.

”Kannattaa harkita allergian siedättämistä pois jo lapsena, sillä usein siedätyshoito toimii lapsilla paremmin kuin aikuisilla”, Perttu neuvoo.

Meneekö siitepölyallergia lapsella iän myötä ohi?

Voi mennä, tai sitten ei. Monen siitepölyallergia helpottuu aikuisena, toisaalta osalla oireet pysyvät tai jopa lisääntyvät iän myötä.

Lähde: Mehiläinen

Voiko allergian puhkeamista ehkäistä? 

Pertun mukaan siitepölyallergian puhkeamista ei voida nykytiedon valossa ehkäistä.

”Allergiaan voi olla perinnöllinen taipumus, mutta kaikkia allergian puhkeamisen syitä ei tällä hetkellä tunneta”, Perttu sanoo.  ”Allergikkolastakaan ei kannata liikaa suojella esimerkiksi jättämällä ulkoilu tai kyläilyt eläinperheissä välistä. Päinvastoin: tutkimusten mukaan tietty määrä varhaista altistumista voi olla jopa hyväksi.” 

Lapsivakuutus korvaa lääkärin määräämät allergialääkkeet

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun siitepöly piinaa pientä allergikkoa. If suosittelee lapsille tapaturmien ja sairauksien hoitokulut kattavaa vakuutusta, jolloin vakuutuksesta saa korvauksen esimerkiksi lääkärin määräämistä allergialääkkeistä tai lääkärikäynnistä. Suomen nopein korvauspalvelu pitää huolen siitä, että taloutesi pysyy balanssissa yllättävistä lääkärikäynneistäkin huolimatta.

Siedätyshoito vakuutuksesta - korvataanko se? 

Lapsen sairauskuluvakuutuksesta korvataan allergioiden siedätyshoito, jos vakuutukseen ei ole ostovaiheessa tullut rajoitusehtoja.

Raskausaikana otettavaan Ifin syntymättömän lapsen vakuutukseen ei tule rajoitusehtoja. 

Ifin asiakkaana voit olla yhteydessä lasten allergia-asioissa If Terveysneuvontaan, joka auttaa sinua vuorokauden ympäri!