Valitse hyvä pyöräilykypärä

Paraskaan pyöräilykypärä ei suojaa päätäsi, jos kypärää ei tule käytettyä. Kokosimme ohjeet, miten valitset hyvän pyöräilykypärän.

Suomen tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää. Myös pyörän kyydissä olevan matkustajan on yleensä käytettävä kypärää.

Millainen on hyvä pyöräilykypärä?

Voit käyttää pyöräilykypärää tai muuta kypärää, jolla on vastaavat suojaavat ominaisuudet. Turvallinen kypärä

  • on sinua miellyttävä – tällöin kypärää tulee käytettyä eikä se jää pölyttymään kaappiin
  • peittää otsan, takaraivon ja päälaen
  • on helppo laittaa päähän ja riisua
  • on hengittävä
  • voidaan säätää sopivaksi ja on kiinnitetty oikein
  • on CE-merkitty ja eurooppalaisen EN 1078 -standardin mukainen
  • on ehjä. Jos kypärä saa iskun esimerkiksi kaatumisen yhteydessä, vaihda se uuteen.

Kalleinkaan pyöräilykypärä ei suojaa päätäsi, jos kypärää ei tule käytettyä. Satsaa siis sellaiseen kypärään, jota haluat käyttää aina pyöräillessäsi!

Pyöräilykypärän kiinnitys

  1. Laita pyöräilykypärän päähän siten, että se suojaa myös otsaa. Pyöräilyonnettomuuksissa juuri otsaan kohdistuu eniten iskuja.
  2. Säädä pyöräilykypärä sopivaksi kypärän käyttöohjeiden mukaisesti. Kypärä ei saa kiristää päätä, mutta se ei myöskään saa hölskyä päässä.
  3. Säädä lopuksi leukahihna siten, että kypärä tuntuu tukevalta päässä. Leukahihna on silloin sopivan kireällä, kun leuan ja kypärän leukahihnan väliin mahtuu yksi tai kaksi sormea.

Pyöräilykypärä lapselle

Lain mukaan polkupyöräilijän on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää olipa hän pyörän kuljettaja tai matkustaja. Näin ollen myös pyöräilevälle lapselle kannattaa ehdottomasti hankkia pyöräilykypärä ja opettaa lasta käyttämään sitä aina pyöräillessä.

Muista, että vanhempien esimerkki on lapselle tärkeä – paras tapa opettaa lasta käyttämään pyöräilykypärää on käyttää kypärää itse.

Varmista, että kypärä sopii mukavasti lapsen päähän ja suojaa otsaa, takaraivoa ja päälakea. On hyvä, jos kypärän kokoa voi säätää helposti. Kypärässä on oltava CE-merkintä, joka tarkoittaa, että kypärä täyttää EU:n terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Pienen lapsen kypärässä saattaa olla perinteisen EN 1078 –merkinnän sijasta EN 1080 -merkintä, joka tarkoittaa sitä, että kypärän vihreän värinen solki avautuu automaattisesti, jos lapsi jää roikkumaan kypärästä johonkin.
Kyseinen kypärämalli suojaa iskuilta yhtä hyvin kuin EN 1078 -merkinnällä varustetut kypärämallit.

Kannattaa huomioida, että EN 1080 -merkinnällä varustetut kypärät eivät ole virallisesti tieliikenteeseen hyväksyttyjä pyöräilykypäröitä soljen automaattisen aukeamismahdollisuuden takia.

Mitkä säännöt koskevat potkupyörällä liikkuvaa lasta?

Potkupyörällä, kolmipyöräisellä tai potkulaudalla ajamista ei lasketa pyöräilyksi, mutta toki tällöinkin kypärää kannattaa käyttää. Tutustu pyöräilijän liikennesääntöihin.

Korvaako vakuutus pyöräilyvahinkoja?

Jos loukkaannut pyöräillessäsi, tapaturmavakuutuksesta tai sairauskuluvakuutuksesta voi olla sinulle hyötyä. Jos kolarin toisena osapuolena on auto tai muu moottoriajoneuvo, saat korvausta ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus puolestaan korvaa, jos sinä törmäät polkupyörällä jalankulkijaan, joka loukkaantuu.

Polkupyörä sisältyy kotivakuutukseen. Lue, miten polkupyörälle aiheutuneet vahingot korvataan.

Lähteet: If ja Liikenneturva