Valitse hyvä pyöräilykypärä

Pyöräilykypärä on järkevä sijoitus. Kun käytät pyöräilykypärää, riskisi kuolla tai vammautua vakavasti onnettomuuden seurauksena kutistuu puoleen. Näin valitset hyvän pyöräilykypärän.

Suomen tieliikennelaissa suositellaan kypärän käyttöä kaikille pyöräilijöille tai pyörän kyydissä matkustaville, iästä riippumatta.

Tutkimusten mukaan kypärän käyttö pienentää kuolemanriskiä 73 prosentilla. Kypärä suojaa myös pää- ja aivovammoilta tehokkaasti. Anna kypärän – eikä pääsi – ottaa isku vastaan. Näin voit jatkaa elämääsi sellaisena kuin olet.

Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus korvaa, jos aiheutat pyörällä ajaessa vahinkoja kolmannelle osapuolelle. 

Tutkimusten mukaan kypärän käyttö pienentää kuolemanriskiä 73 prosentilla.

Millainen on hyvä pyöräilykypärä?

Voit käyttää pyöräilykypärää tai muuta kypärää, jolla on vastaavat suojaavat ominaisuudet. Turvallinen kypärä

  • on CE-merkitty ja eurooppalaisen EN 1078 -standardin mukainen
  • peittää otsan, takaraivon ja päälaen
  • on helppo laittaa päähän ja riisua
  • on hengittävä
  • voidaan säätää sopivaksi
  • on ehjä. Jos kypärä saa iskun esimerkiksi kaatumisen yhteydessä, vaihda se uuteen. 

Voit pyytää apua kypärän valintaan kypäriä myyvästä liikkeestä tai Kuluttajavirastosta. Kypärässä oleva CE-merkintä tarkoittaa, että kypärä täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset.

Tutustu myös liikennesääntöihin.

Pyöräilykypärä lapselle

Varmista, että kypärä sopii mukavasti lapsen päähän ja suojaa otsaa, takaraivoa ja päälakea. On hyvä, jos kypärän kokoa voi säätää helposti. Kypärässä on oltava CE-merkintä, joka tarkoittaa, että kypärä täyttää EU:n terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Pienen lapsen kypärällä tulee olla myös EN 1080 -merkintä. 

Vihreä solki pienemmille lapsille

Alle 7-vuotiaiden lasten tulee käyttää pyöräilykypärää, jossa on vihreä solki. Solki avautuu automaattisesti, jos kypärä tarttuu leikkiessä kiinni johonkin. Tällainen kypärä on turvallisin vaihtoehto pienille lapsille. 

Mitkä säännöt koskevat potkupyörällä liikkuvaa lasta?

Potkupyörällä tai kolmipyöräisellä ajaminen on leikkimistä, ei pyöräilyä. Kypärää ei ole pakko käyttää, mutta se on lapsesi parhaaksi. 

Vanhemmat yhdessä koulun kanssa vastaavat siitä, että lapset oppivat oikeat säännöt pyöräilyyn.

Muista, että kypärän on ennen kaikkea istuttava päähän hyvin, jotta se ei jää vaatekaapin hyllylle pölyttymään. Parhaastakaan kypärästä ei ole käyttämättömänä hyötyä.