Kevytauton vakuutus

Kevytautojen arvioidaan tällä hetkellä saapuvan teille vuonna 2020. Nuoret 15-17-vuotiaat kuskit pääsevät siis Suomessa ensimmäistä kertaa ihan oikean auton rattiin. Jännittääkö? Onneksi meillä on tarjota kevytautoihinkin vakuutus.


Mikä on kevytauto?

 • Uusi tai uudehko henkilöauto

 • Enintään 1500 kg painava, sähköautoissa enintään 1800 kg

 • Huippunopeus säädetty nopeudenrajoittimella 60 km/h

Päivitetty 6.9.2019

Tulevatko kevytautot sittenkään Suomeen?

EU-komission Suomelle antama huomautus toi elokuussa 2019 epävarmuutta siihen, ajetaanko kevytautoja koskeva lainsäädäntö sittenkään läpi. Viimeisimmän tiedon mukaan vaikuttaa siltä, että lain voimaantuloon tulee vuoden lykkäys. Tämä tarkoittaisi, että keyvytautoja koskeva laki voisi tulla voimaan mahdollisesti marraskuussa 2020. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi asiasta tiedotteen 6.9.2019.

Vielä on myös mahdollista, että keytautoja koskevien lakien voimaantuloa ei muuteta, jolloin laki astuisi voimaan alkuperäisen suunnitelman mukaan 1.11.2019. Todennäköistä kuitenkin on, että lakia pyritään mukauttamaan EU-komission vaatimuksiin.

Tällä sivulla julkaistut tiedot perustuvat edellisellä hallituskaudella valmisteltuun ja hyväksyttyyn lakiin, ja niihin voi tulla muutoksia mahdollisen uuden lainvalmistelun myötä. Seuraamme asiaa aktiivisesti ja kerromme mahdollisista muutoksista heti, kun saamme lisätietoa.

Kevytauto eli nopeusrajoitettu henkilöauto

Kevytauto on käytännössä ihan tavallinen auto, jonka käyttöä on rajoitettu kaupunkiajoon ja hitaammille tieosuuksille. Sellaisen voi tehdä mistä tahansa aikaisintaan vuonna 2015 käyttöönotetusta Suomeen rekisteröidystä henkilöautosta, joka painaa enintään 1500 kg tai täyssähköauton kohdalla enintään 1800 kg. 

Vaihdos tapahtuu asentamalla autoon nopeudenrajoitin ja muutoskatsastamalla se kevytautoksi. Tämän jälkeen menopelillä saa ajaa myös 15-vuotta täyttänyt nuori, jolla on ns. mopoautokortti eli AM/121-kortti. Toki kevytautolla saa hurautella myös aikuinen, eli myös B-ajokortti ja moottoripyöräkortti kelpaavat.

Nopeudenrajoittimen ansiosta kevytautolla ei voi (eikä saa) ajaa yli 60 km/h, eikä sillä saa ajaa moottori- tai moottoriliikennetiellä. Kevytautolla kruisailu on rajoitettu Suomen rajojen sisälle. Lisäksi kevytauton tulee olla rekisteröity liikennekäyttöön ja siinä pitää olla vakuutus. Siitä tuonnempana.

Miksi kevytauto on turvallisempi kuin mopoauto?

Kevytauto on mopoautoa tilavampi, turvallisempi, nopeampi, tehokkaampi ja usein myös halvempi – siis monin tavoin parempi vaihtoehto. Kevytautot mahdollistavalla uudella lainsäädännöllä on haluttu nimenomaan suojella nuoria kuskeja.

Heiveröisistä mopoautoista puuttuvat henkilöautojen tasoiset turvarakenteet, ja lisäksi ne aiheuttavat vaaratilanteita hidastamalla muuta liikennettä 45 kilometrin tuntivauhdilla. Kevytautokuskien ja heidän matkustajiensa turvallisuutta lisää myös se, että kevytautot on rajattu uusimpiin automalleihin, joissa on viimeisimmät turvavarusteet.

Aiemmin moni nuori on hankkinut ensin mopoauton ja sen jälkeen 18-vuotiaana halvan käytetyn auton, jonka turvallisuus ei ole välttämättä riittävän hyvä ajotaitoihin nähden. Nyt vanhemmille tarjoutuu mahdollisuus hankkia jälkikasvulle kerralla kunnollinen auto, josta on iloa aikuisiälläkin. Samalla Suomen autokanta uudistuu turvallisempaan ja vähäpäästöisempään suuntaan.

Nuorelle kuskille tulee kuitenkin suuri vastuu muun muassa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudesta, sillä kevytautossa on enemmän nopeutta ja massaa kuin mopoautossa. Siksi arvoonsa nousevat kunnollinen ajokoulutus, vanhempien ohjaus, riittävän kattava vakuutus sekä aivan uusimmista automalleista löytyvä jalankulkijat tunnistava teknologia.

Mikä on kevytauton hinta ja voiko sen hankkia käytettynä? 

Uusien pienten henkilöautojen hinnat pyörivät kesällä 2019 vajaan 10 000 euron ja reilun 15 000 euron haarukassa automerkistä riippuen, eli suunnilleen samoissa hinnoissa kuin uudet mopoautot takavuosina.

Käytetyistä autoista taas esimerkiksi vuoden 2015 malleja on saatavilla myös alle 9000 euron. Nopeudenrajoittimen ja sen asennuksen on arvioitu maksavan tähän päälle muutamia satoja euroja.

Tulevina vuosina käytettynä hankittavien kevytautojen hinnat laskevat sitä mukaa kuin niille kertyy lisää ikää. Esimerkiksi vuonna 2025 käytetty auto vuosimallia 2015 saattaa maksaa enää pari–kolme tuhatta euroa.

Uuden lain mukaan kevytautona voidaan käyttää enintään 10-vuotiasta autoa. Tällä on käytännön merkitystä vuodesta 2025 eteenpäin. Esimerkiksi vuonna 2026 vanhimmat kevytautoksi kelpaavat autot ovat vuosimallin 2016 autoja.

Ok, tämä on hyvä juttu. Miten autoa pääsisi ajamaan heti?

Ihan vielä kevytauton rattiin ei ole pääsyä, koska niitä koskeva lainsäädäntö astuu voimaan aikaisintaan 1.11.2019 mutta todennäköisesti vasta vuonna 2020. Mikäli kuitenkin haluat valmistautua muutokseen hyvissä ajoin ja päästä kevytauton kuskiksi ensimmäisten joukossa, etene kohta kohdalta seuraavan muistilistan ohjeiden mukaisesti.

Kevytauton hankkijan muistilista

 1. Ajokorttilupa kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen, ja voit hakea sitä jo täyttäessäsi 14 vuotta. Liikenne ja viestintävirasto Traficomin myöntämä ajokorttilupa on edellytys kuljettajatutkintoon, ja sitä varten tarvitset passin tai kuvallisen henkilökortin. Hae ajokorttilupa Traficomin sähköisessä Ensimmäinen ajokortti -palvelussa tai hoida asia Traficomin palvelutuottajan Ajovarman lähimmässä palvelupisteessä.

 2. Jos et aio mennä autokouluun, huolehdi, että toinen vanhemmistasi hankkii Traficomin myöntämän opetusluvan. Opetuslupahakemuksen käsittelyaika on kuukausi, ja se täytetään Ajovarman palvelupisteessä. Tuleva ajo-opettajasi voi varata ajan käsittelyyn täältä.

 3. Auton voi hankkia etukäteen, ellei perheessä ole jo sopivan ikäistä kakkosautoa. Sen voi muutoskatsastaa kevytautoksi kuitenkin vasta uuden lain tultua voimaan. Kevytautoksi tarkoitettu auto ensirekisteröidään aina ensin henkilöautona (luokassa M1), eli ensirekisteröinti ei onnistu kevytautona. M1-luokan ajoneuvolle on ilmoitettava sitä käyttävä täysi-ikäinen haltija, jos omistaja on alaikäinen.

 4. Autokoulun teoriatunneille voit mennä jo etukäteen syksyllä ja vaikka olisit vielä 14-vuotias. Kaikille pakollinen ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS) käsittää neljä teoriatuntia. Autokoulujen lisäksi sen voi suorittaa joissain yläkouluissa, lukioissa sekä ammattikouluissa. Opetusluvan kautta harjoittelevien on syytä muistaa, että heillä teoriaopinnot pitää olla pulkassa ennen ajo-opetuksen aloittamista.

 5. Kuljettajatutkinto jakautuu teoriakokeeseen ja ajokokeeseen, jotka molemmat käydään Ajovarman palvelupisteessä. Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta.

 6. Nopeudenrajoittimen hyväksytty asentaminen on mahdollista aikaisintaan uuden lain tultua voimaan. Nopea toimenpide voidaan tehdä Traficomin hyväksymissä korjaamoissa. Kevytauton perään on lisäksi kiinnitettävä hitaan ajoneuvon kilpi.

 7. Opetuspoljin on kätevä asentaa korjaamolla samalla käynnillä yhdessä nopeudenrajoittimen kanssa, jos käyt ajoharjoittelun opetusluvalla. Polkimen voi asentaa myös itse, mutta yleensä on parempi luottaa ammattilaisiin. Tarvitset autoon myös lisäpeilin ja opetuskolmion. Opetuspolkimesta ja muista pakollisista varusteista saat lisätietoa täältä.

 8. Henkilöauton voi muutoskatsastaa kevytautoksi uuden lain tultua voimaan. Muutoskatsastuksen voi tehtä katsastustoimipaikassa, jossa on T-luokan ajoneuvon muutoskatsastusoikeudet. Mikäli kevytauton omistaja on vielä tässä vaiheessa alle 15-vuotias, ajoneuvoa käyttäväksi haltijaksi on ilmoitettava joku muu henkilö, käytännössä siis usein nuoren vanhempi.

 9. Ajoharjoittelun alkaessa sinun tulee olla 15-vuotias. Teoriassa voit aloittaa harjoittelun mopoautolla jo ennen uutta lakia, mutta käytännössä ajoharjoittelussa kannattaa hakea tuntuma nimenomaan kevytautoon. Ajoharjoittelu autokoulussa tai ajo-opettajan kanssa ei ole kevytautojen kohdalla pakollista, mutta se on ehdottoman tärkeää paitsi ajokokeen läpäisemisen kannalta myös sinun ja muiden turvallisuuden kannalta. Vertailun vuoksi esimerkiksi B-ajokorttia varten tarvitaan vähintään 10 tuntia ajo-opetusta.
   
 10. Ajokokeeseen eli inssiin voit osallistua 15 vuotta täytettyäsi. Ennen ajokoetta sinulla on oltava teoriakoe läpäistynä. Kuten B-ajokortinkin kohdalla, myös AM/121-luokan ajokokeessa testataan auton käsittelytaidot aidossa liikennetilanteessa. Kun läpäiset kokeen, saat kuljettajatutkinnon tutkintatodistuksen, joka toimii väliaikaisena ajokorttina kuvallisen henkilökortin kanssa. Myös varsinainen ajokortti tulee postissa jo viikon kuluessa.

Ifin Kevytauton vakuutus on sijoitus tulevaisuuteen - Saat varaslähdön bonuksien kartuttamiseen

Kun saat jo nuorella iällä ajokokemusta, 18-vuotiaana auton käsittelytaidot ovat aivan eri luokkaa kuin muilla saman ikäisillä. Ifin vakuutusasiakkaana pääset kevytautokuskina jo 15-vuotiaana kartuttamaan bonusta eli vakuutusmaksusta saamaasi alennusta.

Jokaisen vahingottoman vuoden aikana bonus kasvaa 10 prosenttiyksikköä. Aloittaessasi autoilun 15-vuotiaana voit siis järkevällä ajamisella saavuttaa reippaasti muhkeammat bonukset 18-vuotiaana kuin autoilun vasta tuolloin aloittavat ikätoverisi.

Mietityttääkö? – Harkitse kaskoa tai ainakin osakaskoa

Ifin tulevaisuudessa tarjoamaan kevytauton vakuutukseen on saatavilla pakollisen liikennevakuutuksen rinnalle myös täyskasko ja osakasko. Erityisesti uusien autojen nuorille ja ajotaidoistaan (vielä) epävarmoille kuskeille suosittelemme täyskaskoa, joka korvaa myös oman autosi korjauksen, jos sinulle sattuu törmäys tai kolari.

Nuoren kuskin kannattaa myös käytetyn auton kohdalla harkita ainakin osakaskoa, johon sisältyy muun muassa 24/7 If Apu tien päällä sekä hinauspalvelu.


Tervetuloa Ifin asiakkaaksi!

Lue lisää ajoneuvovakuutuksistamme

Täytettyäsi 18 vuotta, voit vaihtaa kevytauton vakuutuksen Ifin autovakuutukseen. Sinua saattaa kiinnostaa myös vakuutus mopoon tai skootteriin.