Vatsa

Vatsalla tarkoitetaan yleensä rintakehän ja lantion välistä aluetta. Siellä sijaitsevat useat tärkeät elimemme. 

Vatsan alueella tapahtuu todella paljon kaikenlaista. Jos valitat vatsakipua, se voi tarkoittaa monia asioita – kaikkea harmittomista ilmavaivoista erilaisiin sairauksiin. Useimmissa tapauksissa kyse ei ole mistään vakavasta, vaan kyseessä on sisäinen taistelu tilasta. 

Seinämiä ja täyteainetta

Vatsaontelon seinämä pitää kaikki vatsan sisällä olevat elimet paikallaan. Seinämä koostuu litteistä lihaksista ja jännelevyistä. Lihakset ovat kolmessa kerroksessa  selkärangan edessä, sivuilla ja kummallakin puolella. 

Tämän suhteellisen rajallisen alueen sisällä ovat useimmat sisäelimemme. Jotta niiden kaikkien olo tuntuisi hyvältä, vaaditaan vatsakalvon apua. Kyseessä on geelimäinen kalvo, joka on vatsan seinämien sisäpuolella. Se ympäröi ja täyttää mahdollisen suolten välisen tilan. Sen ansiosta ne voivat myös liukua toisiaan vasten ongelmitta. 
 


 

Painekammio

Koska vatsa on suljettu järjestelmä, siellä on tietty sisäinen paine. Paine määräytyy kulloisenkin ilmanpaineen mukaan ja siihen vaikuttavat myös vatsalihasten jännitys ja hengityselimet – siis ilman liikkuminen keuhkoissa.

Vatsan paine vaikuttaa kehon elämään ja toimintaan monin eri tavoin. Se on tärkeä asia veren kuljettamisessa sydämeen tai kun tarvitsemme lisävoimia raskaiden asioiden nostamiseen tai vaikka synnyttämiseen. Kaikki tämä on yhteydessä siihen, että käytämme vatsan painetta tietoisesti tai tiedostamatta. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Selkä

  Ylävartalon takaosa eli selkä muodostuu joukosta symmetrisiä lihaksia sekä selkärangasta, joka kulkee niskasta alas ristiselkään ja pitää vartaloa pystyssä. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Nenä

  Nenä on ihmisen ylähengitysteiden uloimpana sijaitseva elin. Sillä on kaksi tehtävää: toimittaa aivoille hajunäytteitä ja suodattaa sisäänhengitysilmaa. Kuulostaa simppeliltä, mutta ei ole sitä. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Kasvot ja leuka

  Kasvot ovat ensimmäinen asia, johon katse hakeutuu kun kohtaamme uuden ihmisen. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021