Sääret ja nilkat

Sääri alkaa polvesta ja päättyy nilkkaan. Nilkka puolestaan on viimeinen nivel pystyssä olevan kehon ja jalan välillä. Siten nilkka kantaa lähes koko kehon painoa. 

Sääressä on sekä sääriluu että pohjeluu. Nämä molemmat luut lepäävät nilkassa olevaa telaluuta vasten. Pohjeluu tukeutuu sääriluuhun, joka on yläpäässä yhteydessä polvilumpioon ja sitä kautta reisiluuhun. Telaluu on puolestaan viimeinen pysäkki ennen kantaluuta ja muita jalan osia. 

Sääri on jalkojen jousi

Säären näkyvin osa on kuitenkin suuri pohjelihas, joka ulottuu polvitaipeen jänteestä alas akillesjänteeseen – joka on puolestaan kehon suurin ja vahvin jänne. Nämä kaksi toimivat yhteistyössä (ja saavat lisäapua varpailta), jotta saamme askeleeseen kunnon potkua juostessamme.

Säären vammat

Sääreen kohdistuva isku voi tehdä todella kipeää, mutta kipu menee usein nopeasti ohi ja jäljelle voi jäädä vain harmittomia naarmuja. Jos sääreen tulee kuitenkin luun murtuma, tilanne voi olla varsin monimutkainen. Sääriluu ja pohjeluu voivat nimittäin murtua erikseen tai samanaikaisesti ja eri kohdista. Tällöin voidaan tarvita leikkaus, jotta sääri saataisiin täysin kuntoon. 


 

Nilkan vammat

Useimmat meistä ovat kokeneet nilkan nyrjähtämisen. Silloin on hyvin todennäköisesti käynyt niin, että olet venäyttänyt yhden kolmesta vahvasta nivelsiteestä, jotka ovat nilkan ulkopuolella ja sitovat nilkkanivelen luut yhteen.

Jos taas satut venäyttämään nilkan lihaksen, sitä kutsutaan venähdykseksi.

Lievän nyrjähdyksen jälkeen voit olla taas jalkeilla viikon tai kahden kuluttua, mutta vakavammasta nyrjähdyksestä täysin toipuminen voi viedä jopa kuusi viikkoa. Jos olet nyrjäyttänyt nilkan kerran, tilastojen mukaan on viisinkertainen riski, että satutat sen uudelleen. 

Nivelsiteiden repeäminen

Jos nivelsiteet repeävät kokonaan, tarvitaan lääkärin hoitoa ja toipumisaika on huomattavasti pidempi. Pahimmassa tapauksessa nilkan vamma vaatii leikkausta.

Nilkan vammoja esiintyy usein liikunnan ja urheilun yhteydessä. Jalkapalloilijat ovat erityisen yliedustettuina tässä kategoriassa. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Jalat

  Lue myös jaloista

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Reisi

  Reisiluu muodostaa yhteyden sääriluun ja lonkkaluun välille. Sen ympäriltä löytyy useampia kehon suurimpiin kuuluvia lihaksia. Lisäksi se on kehon suurin putkimainen luu.

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Kasvot ja leuka

  Kasvot ovat ensimmäinen asia, johon katse hakeutuu kun kohtaamme uuden ihmisen. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021