Kasvot ja leuka

Kasvot ovat ensimmäinen asia, johon katse hakeutuu kun kohtaamme uuden ihmisen. 

Kasvot muodostavat kallomme etupuolen. Siellä on 43 lihasta, jotka auttavat viestimään erilaisia mielentiloja. Kasvonilmeiden avulla ihminen kykenee ilmaisemaan itseään peräti noin 10 000:lla eri tavalla.

Merkittävä osa kasvojamme on myös leuka, joka usein mielletään vain liikuteltavaksi osaksi, mutta todellisuudessa meillä on ylä- ja alaleuka. Yläleuka on se kallon osa, johon ylempi hammasrivi on kiinnittynyt, ja alaleuka vastaavasti alahampaiden kiinnittymispaikka.

Kasvojen lihakset

Kasvoissa on muun muassa kolme litteää, pyöreää lihasta, jotka ympäröivät suuta ja kumpaakin silmää ja joita siksi kutsutaan kehälihaksiksi (vastaavia on myös peräsuolessa ja vatsalaukussa).

Suuta ympäröiviä lihaksia liikutamme paljon itse, mutta silmänympäryslihakset toimivat automaattisesti aivojen ohjaamina – kuten keuhkotkin. Tällaisia autonomisia lihaksia on silti mahdollista ohjata itsekin, esimerkiksi kun tavoittelee tietynlaista kasvonilmettä. 


 

Leuka on altis vammoille

Alaleuanluu mahdollistaa ruoan pureskelun, ja lisäksi sillä on tärkeä asema sanojen muodostamisessa. Luu kiinnittyy kalloon sarananivelellä, ja tässä onkin koko pään ainoa liikkuva nivel
 
Yläleuka koostuu alaleuan tavoin kahdesta yhteen sulautuneesta luusta sillä erotuksella, että yläleuanluut eivät itse asiassa koskaan sulaudu täysin yhteen.  

Leuka on altis vammoille ja sairauksille. Leuan sijainti kasvojen alaosassa aiheuttaa sen, että sen vauriot voivat tuntua turhankin näkyviltä. 

Ajan hammas puree kasvoihinkin

Iän myötä kasvojen lihakset heikentyvät, iho menettää kimmoisuuttaan ja siihen muodostuu ryppyjä, jotka halkovat kasvojen ennen niin puhtaita linjoja. Lisäksi ihosta tulee kuivempi, mikä johtuu sidekudoksen koostumuksen muuttumisesta.

Ikääntyvissä kasvoissa näkyy myös eletty elämä, esimerkiksi onko tupakoinut tai ottanut runsaasti aurinkoa ja millaista ruokavaliota on noudattanut.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Hampaat

  Aikuisilla on tavallisesti 32 hammasta. Niiden säilyminen ehjinä läpi elämän riippuu jossain määrin itsestäsi ja hampaidenhoitotavoistasi, osittain tuurista ja pohjimmiltaan geeneistä. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Korvat

  Korvat auttavat vangitsemaan ääntä ja niillä on siksi tärkeä sekä ympäristön ymmärtämisen että muiden kanssa viestimisen kannalta. Mutta tiesitkö, että korvilla on toinenkin oleellinen tehtävä? 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Jalka

  Lue myös jaloista

  Fontini Publishing house 29.09.2021