Jalat

Ihmiset eroavat muista maapallon eläimistä näkyvimmin siten, että kävelemme pystyssä. Koska olemme kehittyneet eläimistä, jotka kulkivat neljällä jalalla, ei ole mikään ihme, että ihmisten jalkojen ja käsien välillä on paljon yhtäläisyyksiä. 

Jos tarkastellaan apinoita ja erityisesti simpansseja, huomataan pian, että niiden jalat ovat hyvin samanlaiset kuin kädet. Se voi ehkä näyttää kätevältä, mutta ne kävelevät hieman kömpelösti, keinuvasti ja epävakaasti. Jossakin vaiheessa me ihmiset olemme päättäneet jatkaa kävelyä pystyasennossa. Se liittyi luultavasti siihen tosiseikkaan, että siitä liikkumistavasta oli etuja sekä metsästyksessä että vahdinpidossa. Siten jalat ovat kehittyneet ajan myötä niin, että liikkumistapamme on hioutunut parhaaksi mahdolliseksi.  
 
Jalkamme ovat nykyään varsinaisia erikoistyökaluja – ne näyttävät pitävän meidät helposti pystyssä ja auttavat meitä liikkumaan eteenpäin. Mutta niiden perusrakenne on edelleen varsin samanlainen kuin käsillä

Kolmiulotteinen palapeli

Jalka koostuu 26 pienestä ja keskikokoisesta luusta, jotka sijaitsevat vierekkäin kolmiulotteisen palapelin tapaan. Niitä sitovat yhteen vahvat jänteet.  

Jalka koostuu kolmesta pääosasta. Jalan takaosassa nilkan lähellä on seitsemän luuta ja jalan keskiosassa, jalkapöydässä on viisi luuta. Varpaat puolestaan koostuvat peräti 14 luusta. Samoin kuin peukalo, isovarvas koostuu vain kahdesta luusta, kun taas muissa sormissa ja varpaissa on kolme luuta kussakin.


 

Pitää sinut pystyssä 

Jaloissa on siis kyse äärimmäisen tarkkaan hienosäädetystä palapelistä, joka varmistaa vaivattomalta tuntuvan liikkumisemme eteenpäin. Jokaisen askeleen yhteydessä jalan 26 luuta sekä jänteet ja lukematon määrä pieniä lihaksia työskentelevät väsymättä yhdessä, jotta pääsemme liikkumaan ja pysymme pystyssä. 

Jalan vammat

Jos vahingoitat jalkasi, esimerkiksi luunmurtuman vuoksi, rajoittaa se elämääsi jonkin aikaa. Laaja tapaturma- ja sairausvakuutus voi silloin auttaa pääsemään taas takaisin jaloillesi mahdollisimman pian. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Varpaat

  Lue myös varpaista

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Reisi

  Reisiluu muodostaa yhteyden sääriluun ja lonkkaluun välille. Sen ympäriltä löytyy useampia kehon suurimpiin kuuluvia lihaksia. Lisäksi se on kehon suurin putkimainen luu.

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Polvi

  Polvinivel on kehon suurin nivel, ja silti sen tärkeimmät osat eivät sovi kovin hyvin yhteen. Kuinka keho siitä selviää? 

  Fontini Publishing house 29.09.2021