Omakotitalon kunnossapitosuunnitelma

Ifin maksuton omakotitalon kunnossapitosuunnitelma tuo rakennusalan ammattilaisen kotikäynnille tutustumaan kotisi kohtiin, jotka voivat altistaa talosi vahingoille. Saat maksuttoman kirjallisen suunnitelman, jonka avulla säilytät kotisi arvon.

Tilaa kotikäynti

Miksi omakotitalon kunnossapitosuunnitelma kannattaa?

 • Säännöllinen terveystarkastus talollesi

  Suunnitelma tarjoaa tietoa talostasi ennen remonttia tai jos kuntotarkastuksesta on jo tovi. Konkreettiset huoltoehdotukset auttavat säilyttämään talosi arvon.

 • Ei vaikuta vakuutusmaksuihin tai korvauksiin

  Kunnossapitosuunnitelma kertoo mikä kodissasi kaipaa huoltoa. If ei saa yksilöityä tietoa talostasi eikä se vaikuta vakuutusmaksuihisi tai saamiisi korvauksiin.

 • Tutustu kotisi turvallisuuteen

  Kunnossapitosuunnitelma kertoo myös miten talosi turvallisuutta voisi parantaa, oli kyseessä vaikkapa lapsiperheen tai iäkkäämmän väen koti.

Tilaa kotikäynti

Omakotitalon tiedot

Palvelun ehdot

Palvelu on maksuton lisäetu Ifin asiakkaille, jotka ovat vakuuttaneet omakotitalon Laaja- tai Laajaplus-turvatason kotivakuutuksella. Palvelu on tarkoitettu talon omistajan työkaluksi oman talon ylläpitoon ja huoltoon. Kotikäynnistä saatavaa kuntoraporttia ei ole tarkoitettu käytettäväksi asuntoa myydessä tai rahoitettaessa, eikä se sovellu asunnon arvon määritykseen.

Yksittäisen kotikäynnin tiedot annetaan ainoastaan vakuutuksenottajalle ja Ifille. Yksittäisen kunnossapitosuunnitelman tietoja ei käytetä palvelua käyttäneen vakuutuksenottajan vakuutusmaksujen määrittelemiseen. If voi kuitenkin käyttää palvelusta saatavia yksilöimättömiä laajoja tietokokonaisuuksia esimerkiksi talojen yleisten vahinkoriskien arviontiin.

Anticimex ei voi hyödyntää kotikäynnin tietoja omassa toiminnassaan, eivätkä If tai Anticimex myöskään luovuta kotikäynnin tietoja ulkopuolisille. If ja Anticimex voivat kuitenkin luovuttaa asiakkaan yhteystiedot ja lyhyen yhteenvedon kotikäynnillä havaituista korjaustarpeista korjauspalveluita tarjoaville yhteistyökumppaneilleen silloin, jos asiakas itse kotikäynnin yhteydessä pyytää yhteydenottoa yhteistyökumppanilta.

Hyväksy palvelun ehdot

Käsittelemme asiakkaidemme henkilötietoja noudattaen kulloinkin voimassaolevaa vakuutus- ja tietosuojalainsäädäntöä. Lisätietoa henkilötietojen käsittelystä.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Mitä kaikkea omakotitalon kunnossapitosuunnitelmaan kuuluu?

 1. Kotikäynti Yhteistyökumppanimme Anticimexin tekemä kotikäynti tarkistaa talosi vahingoille alttiit kohdat. Voit myös kysyä kysymyksiä talosi turvallisuuteen tai tuleviin huoltotarpeisiin liittyen.
 2. Sähköinen koontiraportti Saat kotikäynnistä sähköisen koontiraportin, johon on koottu sen tärkeimmät huomiot ja ehdotukset huoltotoimenpiteiksi, nyt tai tulevaisuudessa.
 3. Puhelinpalvelu Kysyttävää talon kunnossapidosta tai huoltotarpeista? Anticimexin puhelinpalvelu vastaa kysymyksiisi ja antaa neuvoja omakotitalon omistajille ennen ja jälkeen kotikäynnin.

Usein kysyttyä kodin kunnossapitosuunnitelmasta

Mitä kaikkea kunnossapitosuunnitelmaan kuuluu?

Palveluun oikeutetuille asiakkaillemme kuuluu sekän matalan kynnyksen puhelinpalvelu sekä neljän vuoden välein toteutettava kotikäynti. Molemmat palvelut toteuttaa yhteistyökumppanimme Anticimex, jonka rakennusalan kokeneet ammattilaiset osaavat auttaa sinua ylläpitämään taloasi, ennakoimaan tulevat kunnostustarpeet ja estämään vahingot.

Puhelinpalvelusta voit kysyä ammattilaisen neuvoa tai mielipidettä jos talosi kunnossapito tai sen turvallisuus mietityttää. Puhelinpalvelu on käytössäsi vaikkei kotikäyntiä olisi vielä tehty. Matalan kynnyksen puhelinpalvelusta voit kysyä helposti neuvoa, eikä sen käyttö sido sinua mihinkään.

Kotikäynnillä käydään Anticimexin rakennusalan kokeneen ammattilaisen kanssa läpi kotisi huonetilojen, rakenteiden ja tekniikan kunto (katso tarkempi lista alta). Sisätilojen kosteusmittaus ei sisälly tarkastukseen. Käynnillä ei rikota talon rakenteita ja se kestää talon koosta riippuen n. 1,5–2 tuntia. Käynnin aikana voit myös kysyä tarkastajalta kysymyksiä vaikkapa talosi ongelmakohtiin, tuleviin huoltotarpeisiin, energiaremonttiin tai kotisi turvallisuuteen liittyen.

Kotikäynnin jälkeen saat kirjallisen ja kuvallisen raportin omakotitalosi kunnosta. Käynti raportteineen auttaa sinua ehkäisemään vahinkoja ja ennakoimaan talosi tulevia korjaustarpeita. Kun tiedät millaista kunnossapitoa talosi kenties tarvitsee, voit pulmallisiin kohtiin puuttumalla ehkäistä mahdollisesti hintavat vahingot ja varmistaa, että talosi arvo säilyy.

Mitä kotikäynnillä käydään läpi?

Talon ulkopuoli

Maasto, pintavedet, kourut ja salaojat, perusmuuri, sokkeli, ulkoseinät,
ikkunat, parvekkeet ja terassit sekä kattopinnoite

Sisätilat

Kellari ja ryömintätila, ilmanvaihto, kosteudenhallinta, riskirakenteet

Kylpyhuone ja WC

Kosteudenhallinta, vedeneristys, lattiakaivo, putket ja vesikalusteet

Sauna

Kosteudenhallinta, ilmanvaihto, kiuas

Keittiö

Putkistot, apk, vuotohälytin, liesi, ilmanvaihto

Muut huoneet

Pinnat, valaistus, lämmityspatterit

Yläpohja ja ullakko

Ilmanvaihto, aluskate, eristeet ja läpiviennit

Tekniikka ja turvallisuus

Vesijohdot ja viemäriputket, ilmanvaihto, sähköturvallisuus, hormit, tulisijat, öljysäiliö, palovaroittimet, murtosuojaus sekä lapsisuojaus

Millaisen raportin saan kotikäynnin jälkeen?

Miten valmistaudun kotikäyntiin?

 1. Käynti kestää noin 1,5–2 tuntia. Aika kuitenkin vaihtelee talosta riippuen. 
 2. Varmista, että paikalla on talossa asuva aikuinen. Käynnin aikana voit samalla esittää Anticimexin edustajalle kysymyksiä taloosi liittyen.
 3. Huolehdi, että ylä- ja alapohjarakenteiden tarkastusluukuille on vapaa pääsy ja luukut aukeavat vaivattomasti. Näin vesikaton ja yläpohjan kunto voidaan tarkastaa.
 4. Varmista, että käytössä on kiinteät ja turvalliset tikkaat. Kulkuun voidaan tarvita myös nojatikkaita. Varmista, että nojatikkaat on varustettu yläpäästä turva- tai huoltokoukulla ja alapäästä piikeillä tai tikasjalustalla.
 5. Varmista, että lattiakaivoihin pääsee käsiksi. Puhdista lattiakaivot ja kuivaa lattiat etukäteen. 
 6. Tyhjennä allaskaapit, jotta tarkastaja näkee vesiputkien, viemäreiden ja kodinkoneiden liitokset. 
 7. Selvitä etukäteen päävesisulun sijainti ja testaa sen toiminta.
 8. Pidäthän vapaana liikkuvat lemmikit (koirat ja kissat) kytkettynä tarkastuksen ajan, jotteivat perheen nelijalkaiset jäsenet ole käynnin tiellä.

Vaikuttaako kotikäynti ja kunnossapitosuunnitelma vakuutusmaksuihini?

Kotikäynti ja kunnossapitosuunnitelma eivät vaikuta vakuutusmaksuihisi mitenkään. Ne eivät myöskään vaikuta vakuutuksesi laajuuteen tai siihen, korvaako vakuutus kotikäynnillä havaittuja vahinkoja. Palvelun tarkoitus on tarjota sinulle talon omistajana säännöllinen terveystarkastus, jonka avulla tiedät missä kunnossa kotisi on ja mitkä talosi kohdat saattavat vaatia huoltoa tai korjausta, joko nyt tai lähivuosina.

If ei saa kotikäynnistä tai koontiraportista yksilöityjä tietoja. Yksityiskohtia talostasi, kotikäynnin tuloksista tai siinä tehtyjä havaintoja ei voida yhdistää sinuun tai vakuutukseesi. 

If voi kuitenkin käyttää yksilöimättömiä laajoja tietokokonaisuuksia kaikkien kotikäyntien tuloksista yleensä esimerkiksi omakotitalojen yleisten vahinkoriskien arviointiin.

Kotikäynnin tiedot annetaan ainoastaan talon omistajalle ja Ifille. If tai Anticimex eivät luovuta tietoja ulkopuolisille, eikä Anticimex voi hyödyntää tietoja omassa toiminnassaan.

Vaikuttaako kotikäynnin koontiraportti vahingoista saamiini korvauksiin?

Anticimexin tekemä kotikäynti ei vaikuta siihen, ovatko kodissasi mahdollisesti sattuvat vahingot vakuutuksesta korvattavia. Käynnin tärkein tehtävä on olla apunasi kertomassa, jos kodistasi löytyy jotain, joka saattaa altistaa talosi vahingoille, jolloin voit suunnitella talosi kunnossapitoa paremmin. Kotikäynti auttaa siis sinua pitämään kodistasi hyvää huolta, ja auttaa meitä estämään kotisi tulevia vahinkoja, mikä on kaikkien etu.

Omakotitalon kunnossapitosuunnitelman tietoja on mahdollista käyttää apuna vahinkojen arvioinnissa, jos annat siihen luvan. Jos talo esimerkiksi palaa, kunnossapitosuunnitelman tiedot voivat auttaa selvittämään, millainen talo on ollut. Tiedot nopeuttavat vahingon käsittelyä ja auttavat varmistamaan, että saat vahingon sattuessa oikeanlaisen korvauksen. 

Onko kotikäynti sama kuin kuntotarkastus?

Omakotitalon kunnossapitosuunnitelmaan kuuluva kotikäynti on suppeampi kuin asuntokaupan yhteydessä tehtävä kuntotarkastus, joten se ei korvaa virallista kuntotarkastusta. Ifin tarjoama palvelu on tarkoitettu sinun työkaluksesi talon ylläpitoon ja estämään talollesi sattuvia vahinkoja.

Myyntitilanteessa kotikäynnin havainnot ovat kuitenkin hyvä taustoittava, vaikkakin kuntotarkastusta epävirallisempi osoitus siitä, että olet pitänyt talosta hyvää huolta.

Myös Ifin yhteistyökumppani Suomen Omakotiliitto julkaisee huoltokirjaa, jota voit hyödyntää omakotitalon ylläpidossa. Huolellisesti täytetty omakotitalon huoltokirja on hyvän talonpidon lähtökohta ja loistava apulainen. Huoltokirja opastaa kiinteistön säännölliseen huoltoon ja ennakoivaan kiinteistönpitoon.

Mitä rajoituksia omakotitalon kunnossapitosuunnitelmassa on?

Palvelu on on maksuton lisäetu Ifin asiakkaille, jotka ovat vakuuttaneet omakotitalonsa Laaja- tai LaajaPlus-turvatason kotivakuutuksella. Palvelu on tarkoitettu talon omistajan työkaluksi oman talon ylläpitoon ja huoltoon. Kotikäynnistä saatavaa koontiraporttia ei ole tarkoitettu käytettäväksi asuntoa myydessä tai rahoitettaessa, eikä se sovellu asunnon arvon määritykseen.

Yksittäisen omakotitalosuunnitelman ja kotikäynnin tiedot annetaan ainoastaan vakuutuksenottajalle ja Ifille. Yksittäisen suunnitelman ja kotikäynnin tietoja ei käytetä palvelua käyttäneen vakuutuksenottajan vakuutusmaksujen määrittelemiseen. If voi kuitenkin käyttää kotikäynneistä saatavia yksilöimättömiä laajoja tietokokonaisuuksia esimerkiksi talojen yleisten vahinkoriskien arviontiin.

Anticimex ei voi hyödyntää kotikäynnin tietoja omassa toiminnassaan, eivätkä If tai Anticimex myöskään luovuta kotikäynnin tietoja ulkopuolisille. If ja Anticimex voivat kuitenkin luovuttaa asiakkaan yhteystiedot ja lyhyen yhteenvedon kotikäynnillä havaituista korjaustarpeista korjauspalveluita tarjoaville yhteistyökumppaneilleen silloin, jos asiakas itse kotikäynnin yhteydessä pyytää yhteydenottoa yhteistyökumppanilta.

Anticimexin puhelinpalvelu vastaa kysymyksiisi matalalla kynnyksellä

Omakotitalon kunnossapitosuunnitelman osana on myös näppärä puhelinpalvelu, josta saat apua talosi huoltoon ja korjauksiin, myös vaikket olisi hyödyntänyt Anticimexin kotikäyntiä. Voit siis kysyä puhelinpalvelusta neuvoja ketterästi joko ennen tai jälkeen kotikäynnin. Voit esittää Anticimexin rakennusalan ammattilaiselle sinua askarruttavia kysymyksiä, joihin haluaisit saada ammattilaisen mielipiteen tai ehdotuksen miten edetä talopulmasi suhteen.

Puhelinneuvonta auttaa omakotitaloasukkaita numerossa 0207 495 800 ma–pe kello 8–16.* 

*Neuvonnasta, selvitystöistä ja ohjeista ei peritä maksua. Puhelun hinta on vain 8,35 senttiä/puhelu + 16,69 senttiä/minuutti.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.