Omat rinnat on tärkeä tuntea

Omien rintojen tunteminen on tärkeää, vaikka niiden jatkuva tarkkailu ei ole välttämätöntä, kertoo syöpätautien erikoislääkäri.

Omien rintojen tunteminen on tärkeää, vaikka niiden jatkuva tarkkailu ei ole välttämätöntä, kertoo Terveystalon syöpätautien erikoislääkäri Sari Riihijärvi.

Siitä, että kuukausittain tehtävä rintojen tutkiminen pienentäisi rintasyövän kuolleisuusriskiä, ei ole Riihijärven mukaan näyttöä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö omia rintoja kannattaisi tunnustella ja niiden muutoksia seurata siinä missä muuallakin kehossa tapahtuvia.

”Suurin osa rintasyövistä kuitenkin löytyy, kun potilas tai puoliso löytää rinnoista muutoksen, joten niitä kannattaa ehdottomasti tarkkailla.”

Moni gynekologi tutkii tarkastusten yhteydessä myös potilaiden rinnat ja sitä voi myös erikseen pyytää. ”Itse rintoja voi tunnustella esimerkiksi suihkussa silloin tällöin", kehottaa Riihijärvi.

Muutokset rinnoissa on syytä tutkituttaa

Jos rinnoissa huomaa muutoksia, kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

”Kaikki muutokset eivät ole rintasyöpää. Suurin osa muutoksista on hyvälaatuisia, rintoihin voi muodostua esimerkiksi kystia tai rintarauhaskudos voi olla epätasaista. Nämä selviävät tutkimuksissa”, kertoo Riihijärvi.

Riihijärvi haluaa muistuttaa rintojen terveyttä koskien myös seulontamammografioiden tärkeydestä, sillä ne pienentävät tutkimusten valossa rintasyövän kuolleisuusriskiä. ”Niitä ei pidä jättää väliin.”

Syöpään sairastuminen huolettaa naisia

Rintasyöpä on Suomessa yleisin naisten syöpä ja siihen sairastuu joka kahdeksas nainen (lähde: Syöpärekisteri).

Monella onkin lähipiirissä nainen, joka on sairastanut rintasyövän, joten on aihe ymmärrettävästi mietityttää. Ifin teettämässä kyselytutkimuksessa (03/2019) selvisi, että syöpään sairastuminen huolettaa peräti 70 prosenttia suomalaisnaisista.

Lue rintasyöpään sairastuneen Marian tarina

Osa Ifin kyselyyn vastanneista naisista kertoo valmistautuvansa vakavasti sairastumisen mahdollisuuteen tai pyrkineensä jollakin tavalla minimoimaan sen riskiä esimerkiksi liikkumalla, terveellisellä ruokavaliolla ja karruttamalla säästöjä.

Ennen mahdollisen syöpävakuutuksen ottamista kannattaa tehdä vertailua eri vakuutusten välillä. Taloudellisesti varautua voi myös ottamalla Ifin vakuutuksen vakavien sairauksien varalle.

Suurin osa rintasyövistä löytyy kun potilas tai puoliso löytää rinnoista muutoksen, joten niitä kannattaa toki tarkkailla.

Sari Riihijärvi

Omatarkkailuohjeet

  • Katsele rintoja peilistä sekä kädet alhaalla että ylös nostettuina, ensin suoraan edestä ja sitten molemmilta sivuilta. Katso myös rinnan alle.
  • Kiinnitä huomiota rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa. Kokeile hellästi puristamalla, tuleeko eritettä.
  • Tunnustele molemmat rinnat selällään maaten.
  • Kierrä koko rinta kehämäisesti, lohko kerrallaan, sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Toista kolmesti tutkittavan rinnan puoleisen käden ollessa vartalonmyötäisesti, ojennettuna suorana sivulle sekä pään yläpuolelle.
  • Tunnustele myös kyljen puolelta.
  • Jos tunnet jotain poikkeavaa, tunnustele sitä varovasti. Merkitse havaintosi muistiin. Tarvittaessa ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Lähde: Tunne rintasi ry