Rintasyöpä ja muut naisten vakavat sairaudet
Syöpään sairastuminen huolestuttaa 70 % naisista. Lue alta lisää Ifin kyselytutkimuksesta ja rintasyöpään sairastuneen Marian tarina.
Tutustu toimeentulovakuutukseenSyöpään sairastuminen naisten ykköshuolena
Syöpään sairastuminen huolettaa peräti 70 prosenttia naisista, selviää Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta (03/19). Tämä on selvästi enemmän kuin muiden vakavien sairauksien, kuten aivoinfarktin, sydän- ja verisuonitautien sekä vakavien muistisairauksien kohdalla.
Vakavasti sairastumisessa naisia pelottaa eniten kuoleman mahdollisuus (60 prosenttia), sairastumisen mukanaan tuomat taloudelliset ongelmat (56 prosenttia) ja oma (52 prosenttia) sekä perheen (49 prosenttia) jaksaminen.
"Syövän nouseminen naisten ykköshuoleksi ei tietysti ole ihme, sillä monen tuttavapiiriin kuuluu syöpään sairastuneita", sanoo Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen.
Rintasyöpään sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas nainen, ja se onkin Suomessa yleisin naisten syöpämuoto. Muut yleisimmät syövät naisilla ovat paksu- ja peräsuolisyöpä sekä keuhkosyöpä (lähde: syöpärekisteri).
Sairauteen voi varautua ja riskiä yrittää minimoida
Osa Ifin teettämään kyselyyn vastanneista naisista kertoo valmistautuvansa vakavasti sairastumisen mahdollisuuteen tai pyrkineensä jollakin tavalla minimoimaan sen riskiä. Puolet naisista kertoo liikkuvansa aktiivisesti ja syövänsä terveellisesti ehkäistäkseen sairastumista. Noin joka neljäs nainen on varautunut kartuttamalla säästöjä ja käymällä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa.
Miehet ovat hieman naisia vähemmän aktiivisia terveellisen ruokavalion suhteen, mutta hanakampia kartuttamaan säästöjään.
Lähes puolet kyselyyn vastanneista naisista arvioi, että kuuden kuukauden sairauslomasta seuraisi merkittäviä taloudellisia ongelmia, mutta monella ei ole tarkkaa kuvaa siitä, paljonko tulot tippuisivat.
Rintasyöpään sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas nainen.
Talouteen kannattaa myös kiinnittää huomiota
"Sairastuminen vakavasti on tietysti järkyttävä asia. Onneksi nykyisin esimerkiksi syöpiä pystytään jo varsin hyvin parantamaan. Taloudellinen näkökanta kannattaa kuitenkin jokaisen suomalaisen ottaa huomioon: sairastuminen tarkoittaa yleensä pitkää sairaslomaa ja monella putoamista Kelan sairausrahalle," Piia Kononen kehottaa.
"On hyvä pohtia etukäteen omaa ja perheen taloudellista selviämistä esimerkiksi silloin, jos sairaus vie vaikka puoleksi vuodeksi pois töistä."
Syöpävakuutusta miettiessä kannattaa tehdä vertailua. Syöpään ja muihin vakaviin sairauksiin voi varautua taloudellista turvaa tuovalla toimeentulovakuutuksellamme.
Tietoa kyselytutkimuksesta
If selvitti suomalaisten ajatuksia sairastumiseen liittyen 12.3. - 15.3.2019 välisenä aikana, Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. Kyselyyn vastasi sähköisesi 1 002 iältään 18-59-vuotiasta suomalaista.
Marian tarina: Perhe kantoi rankkojen rintasyöpähoitojen läpi
Vuoden 2017 syksyllä kolmekymppinen Maria (nimi muutettu) oli matkalla töistä kotiin ja pysäytti autonsa tien sivuun vastatakseen puheluun. Hän oli joitain kuukausia aiemmin löytänyt rinnastaan kyhmyn, ja sitä oli tutkittu nyt jo toiseen otteeseen aiemman vääräksi osoittautuneen diagnoosin jälkeen.
Puhelimessa lääkäri pyysi häntä saapumaan välittömästi vastaanotolle mukanaan joku omainen. "Tiesin heti, mitä se tarkoittaa ja luulin, etten selviä kotimatkasta", Maria muistelee tilannetta.
Maria kuitenkin selvisi kotiin, ja hän selvisi myös tuolloin todetusta rintasyövästä. Kahden pienen lapsen äiti kertoo ensijärkytyksestä toivuttuaan ottaneen tiukan asenteen syöpää kohtaan — kasvain oli alkanut ryttyilemään väärälle henkilölle ja saisi kyytiä.
Vaikka arki aviomiehen johdolla pyörikin, olisin kaivannut vaikeimpina hetkinä konkreettista apua esimerkiksi neuvolasta.
Tytär leikkasi äidin pitkät hiukset
Diagnoosin jälkeen asiat etenivätkin nopeasti. Muutaman viikon kuluttua Maria leikattiin ja sytostaattihoidot alkoivat hänen toivuttuaan laajasta operaatiosta.
Voimaa sairastamisen keskellä Maria sai erityisesti omasta perheestä. Aviomies oli mukana jokaisessa hoidossa ja tuki vaimoaan sairauden joka vaiheessa.
Lapsille he kertoivat sairaudesta rehellisesti alusta asti. Sytostaattihoitoihin esikoinen teki äidille tsemppikortin, jossa oli lupaus juhlista hoitojen päätyttyä. "Joskus löysin käsilaukusta laboratorioreissulla hänen sinne piilottamansa paperista leikatun sydämen."
Yksi ahdistavimmista hetkistä diagnoosin jälkeen Marialle oli hiusten lähdön odottelu ensimmäisen sytostaattihoidon jälkeen. Hän teki hoitojen välillä töitä ja pelkäsi hiusten lähdön tapahtuvan työpaikalla. Yhtenä iltana Marian tytär sitten leikkasi äidin pitkät hiukset ja aviomies ajoi pään kaljuksi.
Hoitojen aikana Maria jatkoi omasta halustaan työskentelyä aina kun pystyi ja hänen työnsä onneksi jousti elämäntilanteen mukaan. "Joskus osallistuin asiakaspalavereihin syöpäklinikan aulasta."
Arki pyöri, mutta apua olisi kaivattu
Vaikka arki aviomiehen johdolla pyörikin, olisi perhe kaivannut vaikeimpina hetkinä konkreettista apua esimerkiksi neuvolasta. Tukea perhe sai tietysti myös lähipiiriltä, mutta osa tuttavista ei osannut suhtautua Marian syöpädiagnoosiin.
"Minua loukkasi, että ihmiset, jotka tiesivät sairaudestani, käänsivät päänsä pois minun tullessa paikalle."
Urheilullinen Maria jatkoi liikuntaa sairauden aikana aina pystyessään. Kävelylenkit kulkivat joskus hitaasti, mutta hän ei luovuttanut. Kun Maria kymmenen kuukautta diagnoosin saatuaan palasi kuntosalille, hänestä tuntui, että hän oli "back in business".
Minua loukkasi, että ihmiset, jotka tiesivät sairaudestani, käänsivät päänsä pois minun tullessa paikalle.
Sairauden syy jäi mysteeriksi
Nyt kaksi vuotta myöhemmin Marian elämä on palannut raiteilleen, mutta syöpä on jättänyt siihen jälkensä. Leikkauksesta johtuen Marian käsissä on fyysisiä rajoitteita eikä hän enää voi esimerkiksi hiihtää tai pestä kunnolla ikkunoita. Syöpäkontrolleissa Maria käy säännöllisesti ja ne ovat pelottavia hetkiä.
Sairauden syy ei ole selvinnyt. Maria ei kuulu rintasyövän tavallisimpiin riskiryhmiin, on aina syönyt hyvin ja huolehtinut terveydestään. "Imetin jopa molempia lapsiani pitkään, jonka on senkin todettu pienentävän rintasyövän riskiä."
Marialle tehdyissä kattavissa geenitesteissäkään ei löytynyt perinnöllistä tekijää syövälle. "Olin tietysti onnellinen, ettei tämä periydy lapsilleni, mutta toisaalta olisi ollut helpottavaa, että sairastumiselle olisi löytynyt selvä syy."