Rintasyöpä ja naisten vakavat sairaudet

Syöpään sairastuminen huolestuttaa 63 % naisista. Lue alta lisää Ifin kyselytutkimuksesta ja rintasyöpään sairastuneen Marian tarina.

Tutustu syöpävakuutukseen

Syöpään sairastuminen naisten ykköshuolena

Syöpään sairastuminen huolettaa peräti 63 prosenttia naisista, selviää Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta (11/23). Tämä on selvästi enemmän kuin muiden vakavien sairauksien, kuten muistisairauden (48 prosenttia), aivoinfarktin (42 prosenttia) sekä sydän- ja verisuonitautien (37 prosenttia) kohdalla. Naiset ovat yleisesti miehiä useammin huolissaan eri sairauksista.

"Syövän nouseminen naisten ykköshuoleksi ei tietysti ole ihme, sillä monen tuttavapiiriin kuuluu syöpään sairastuneita", sanoo Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen. 

Syöpään sairastuu elämänsä aikana keskimäärin 36 prosenttia naisista ja rintasyöpään 13,3 prosenttia. Rintasyöpä on Suomessa yleisin naisten syöpämuoto. Muut yleisimmät syövät naisilla ovat paksu- ja peräsuolisyöpä, keuhkosyöpä ja ihomelanooma (lähde: syöpärekisteri). 

Vakava sairastuminen yksi suurimmista huolenaiheista omalle taloudelle

Ifin teettämään kyselyn mukaan oma tai perheenjäsenen vakava sairastuminen tai työkyvyttömyys koetaan kolmanneksi suurimmaksi huolenaiheeksi tai riskiksi omalle taloudelle. Yli joka kolmannen (36 prosenttia) naisen mielestä se on omalle taloudelle suuri huolenaihe tai riski.

Kyselyn mukaan naisten ja miesten osalta taloudellisessa varautumisessa sairauden varalta ei ollut merkittäviä eroja. 36 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei ole varautunut mitenkään vakavaan sairastumiseen. Reilu kolmannes (36 prosenttia) sanoo varautuneensa säästämällä tilille ja noin viidennes (22 prosenttia) sanoo sijoittaneensa. 13 prosenttia vastaajista on varautunut sairauskuluvakuutuksella  

Kolme viidestä (61 prosenttia) vastasi, että selviäisi normaaleista arjen kuluistaan melko huonosti tai ei lainkaan, jos joutuisi sairauslomalle puoleksi vuodeksi. Vain joka kahdeskymmenes (5 prosenttia) työssäkäyvä tiesi kuinka pitkään hän on lain mukaan oikeutettu saamaan täyttä palkkaa jos joutuu sairauslomalle vakavan sairauden vuoksi.

Rintasyöpään sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas nainen.

Lähde: Syöpärekisteri

Talouteen kannattaa myös kiinnittää huomiota

"Sairastuminen vakavasti on tietysti  järkyttävä asia. Onneksi nykyisin esimerkiksi syöpiä pystytään jo varsin hyvin parantamaan. Taloudellinen näkökanta kannattaa kuitenkin jokaisen suomalaisen ottaa huomioon: sairastuminen aiheuttaa yleensä ylimääräisiä kuluja, pitkää sairauslomaa ja sen myötä putoamista Kelan sairauspäivärahalle. Tulotason lasku noin puoleen totutusta, vaikuttaa merkittävästi arkeen," Mirva Vahvelainen kehottaa.

"On hyvä pohtia etukäteen omaa ja perheen taloudellista selviämistä esimerkiksi silloin, jos sairaus vie vaikka puoleksi vuodeksi pois töistä."

Syöpävakuutusta miettiessä kannattaa tehdä vertailua. Syöpään ja muihin vakaviin sairauksiin voi varautua taloudellista turvaa tuovalla toimeentulovakuutuksellamme.

Tietoa kyselytutkimuksesta

If selvitti suomalaisten ajatuksia sairastumiseen liittyen 1.11. - 6.11.2023 välisenä aikana, Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov. Kyselyyn vastasi sähköisesi 1 211 iältään vähintään 18 vuotiasta suomalaista.

Marian tarina: Perhe kantoi rankkojen rintasyöpähoitojen läpi

Vuoden 2017 syksyllä kolmekymppinen Maria (nimi muutettu) oli matkalla töistä kotiin ja pysäytti autonsa tien sivuun vastatakseen puheluun. Hän oli joitain kuukausia aiemmin löytänyt rinnastaan kyhmyn, ja sitä oli tutkittu nyt jo toiseen otteeseen aiemman vääräksi osoittautuneen diagnoosin jälkeen.

Puhelimessa lääkäri pyysi häntä saapumaan välittömästi vastaanotolle mukanaan joku omainen. "Tiesin heti, mitä se tarkoittaa ja luulin, etten selviä kotimatkasta", Maria muistelee tilannetta.

Maria kuitenkin selvisi kotiin, ja hän selvisi myös tuolloin todetusta rintasyövästä. Kahden pienen lapsen äiti kertoo ensijärkytyksestä toivuttuaan ottaneen tiukan asenteen syöpää kohtaan — kasvain oli alkanut ryttyilemään väärälle henkilölle ja saisi kyytiä.

Kuvituskuva.

Vaikka arki aviomiehen johdolla pyörikin, olisin kaivannut vaikeimpina hetkinä konkreettista apua esimerkiksi neuvolasta.

Tytär leikkasi äidin pitkät hiukset

Diagnoosin jälkeen asiat etenivätkin nopeasti. Muutaman viikon kuluttua Maria leikattiin ja sytostaattihoidot alkoivat hänen toivuttuaan laajasta operaatiosta.

Voimaa sairastamisen keskellä Maria sai erityisesti omasta perheestä. Aviomies oli mukana jokaisessa hoidossa ja tuki vaimoaan sairauden joka vaiheessa.

Lapsille he kertoivat sairaudesta rehellisesti alusta asti. Sytostaattihoitoihin esikoinen teki äidille tsemppikortin, jossa oli lupaus juhlista hoitojen päätyttyä. "Joskus löysin käsilaukusta laboratorioreissulla hänen sinne piilottamansa paperista leikatun sydämen."

Yksi ahdistavimmista hetkistä diagnoosin jälkeen Marialle oli hiusten lähdön odottelu ensimmäisen sytostaattihoidon jälkeen. Hän teki hoitojen välillä töitä ja pelkäsi hiusten lähdön tapahtuvan työpaikalla. Yhtenä iltana Marian tytär sitten leikkasi äidin pitkät hiukset ja aviomies ajoi pään kaljuksi.

Hoitojen aikana Maria jatkoi omasta halustaan työskentelyä aina kun pystyi ja hänen työnsä onneksi jousti elämäntilanteen mukaan. "Joskus osallistuin asiakaspalavereihin syöpäklinikan aulasta."

Arki pyöri, mutta apua olisi kaivattu

Vaikka arki aviomiehen johdolla pyörikin, olisi perhe kaivannut vaikeimpina hetkinä konkreettista apua esimerkiksi neuvolasta. Tukea perhe sai tietysti myös lähipiiriltä, mutta osa tuttavista ei osannut suhtautua Marian syöpädiagnoosiin.

"Minua loukkasi, että ihmiset, jotka tiesivät sairaudestani, käänsivät päänsä pois minun tullessa paikalle."

Urheilullinen Maria jatkoi liikuntaa sairauden aikana aina pystyessään. Kävelylenkit kulkivat joskus hitaasti, mutta hän ei luovuttanut. Kun Maria kymmenen kuukautta diagnoosin saatuaan palasi kuntosalille, hänestä tuntui, että hän oli "back in business".

Minua loukkasi, että ihmiset, jotka tiesivät sairaudestani, käänsivät päänsä pois minun tullessa paikalle.

Sairauden syy jäi mysteeriksi

Nyt kaksi vuotta myöhemmin Marian elämä on palannut raiteilleen, mutta syöpä on jättänyt siihen jälkensä. Leikkauksesta johtuen Marian käsissä on fyysisiä rajoitteita eikä hän enää voi esimerkiksi hiihtää tai pestä kunnolla ikkunoita. Syöpäkontrolleissa Maria käy säännöllisesti ja ne ovat pelottavia hetkiä.

Sairauden syy ei ole selvinnyt. Maria ei kuulu rintasyövän tavallisimpiin riskiryhmiin, on aina syönyt hyvin ja huolehtinut terveydestään. "Imetin jopa molempia lapsiani pitkään, jonka on senkin todettu pienentävän rintasyövän riskiä."

Marialle tehdyissä kattavissa geenitesteissäkään ei löytynyt perinnöllistä tekijää syövälle. "Olin tietysti onnellinen, ettei tämä periydy lapsilleni, mutta toisaalta olisi ollut helpottavaa, että sairastumiselle olisi löytynyt selvä syy."