Usein kysyttyä: Henkilövakuutukset
Tältä sivulta saat vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin henkilö- ja henkivakuutuksista. Löydät vastaukset esimerkiksi pariturvasta, edunsaajasta, lisensseistä ja vakuutusten ikärajoista.
Aikuisten ja lasten vakuutukset
Millaisen henkilövakuutuksen tarvitsen?
Me suomalaiset vakuutamme tyypillisesti omaisuutemme, mutta unohdamme vakuuttaa itsemme.
Tutustu Ifin henkilövakuutustarjontaan.
Henkilövakuutuksen valitseminen voi tuntua vaikealta ja tätä helpottamaan olemme luoneet yksinkertaisen henkilövakuutustestin, josta saat suosituksen vakuutusturvaasi
Onko vakuutukseni tai lapseni vakuutus voimassa urheilussa?
Tapaturma- ja sairausvakuutuksesi on voimassa urheillessa, jos et harrasta kilpailuihin tähtäävää urheilua.
Alle 12-vuotiaan lapsen vauva-, lapsi ja laaja tapaturmavakuutus kattaa kaiken urheilun. Vanhemmat vakuutukset voivat olla voimassa lapsen 18-vuotispäivään asti urheillessa, tarkista tämä Omilta sivuilta.
Lue lisää vakuutuksista urheillessa.
Tarvitseeko lapseni erillisen lisenssivakuutuksen?
Ei, jos hänellä on vauva-, lapsi- tai laaja tapaturmavakuutus. Nämä vakuutukset kattavat kaiken urheilun, kunnes lapsesi on 12 vuotta. Osa vakuutuksista voi olla voimassa urheilussa lapsen 18-vuotispäivään asti. Helpoiten tarkistat lapsesi vakuutusturvan ja sen voimassaoloajan vakuutuskirjalta. Löydät sen Omilta sivuilta Asiakirjat-välilehdeltä.
Urheiluseuralle saat lapsen vakuutusnumeron ja vakuutustodistuksen näppärästi myös Omilta sivuilta Omat vakuutukset-välilehdeltä. Klikkaa kohtaan Lisää toimintoja ja pääset tilaamaan vakuutustodistuksen. Vakuutustodistus ja sen tilaaminen on sinulle täysin maksutonta.
Onko lapsesi täyttämässä 12 vuotta? Tutustu urheiluvakuutukseen
Mistä tiedän, mitä ottamani vakuutus kattaa?
Omilta sivuilta näet omat vakuutuksesi, niihin liittyvät asiakirjat, ehdot ja oppaat.
Minulla on useita henkilövakuutuksia, maksanko päällekkäisistä turvista turhaan?
Henkilövakuutuksia on sekä hoitokulujen korvaamiseen perustuvia että kertakorvauksiin perustuvia.
Vakuutuksista, kuten vakavan sairauden turvasta ja henkivakuutuksesta, maksetaan sairaus/menehtymistapauksessa kertakorvaus.
Sairaus- ja tapaturmavakuutuksista maksetaan vakuutetun hoitokuluja tarvittaessa. Hoitokuluvakuutuksiin on mahdollista saada myös kertakorvauksen sisältäviä turvia esimerkiksi työkyvyttömyyden varalta. Eri vakuutukset eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois vaan korvauksen voi saada useammasta vakuutuksesta.
Jos epäilet, että sinulla on päällekkäisiä vakuutuksia, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, jossa huolehdimme, että asiakkaamme ovat oikein vakuutettuja.
Miten suorakorvaus toimii?
Helpoiten käytät suorakorvausta ilmoittamalla sairastumisesta meille jo ennen lääkärissä käyntiä. Voit ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden Omilla sivuilla ja saat tiedon omavastuustasi sekä siitä korvataanko sairaus antamasi oireen perusteella. Pääset sitten siirtymään Mehiläisen etälääkärille tai voit siirtyä varaamaan ajan lääkärille Mehiläiseen, Terveystaloon, Pikkujättiin tai Aavaan.
Halutessasi voit käyttää suorakorvausta myös vasta lääkärikäynnin jälkeen tai tapaturman sattuessa. Muista ottaa lääkärikäynnille mukaan Kela-korttisi ja kerro kassalla, että haluat käyttää Ifin suorakorvausta. Näin lääkäriasema hakee korvaukset puolestasi ja sinä maksat useimmiten pelkän omavastuun.
Lue lisää suorakorvauksesta.
Millaisen vakuutuksen voin ottaa vauvalleni tai lapselleni?
Voit ottaa vauvavakuutuksen jo raskausaikana. Syntymättömän lapsen vakuutus tuo turvaa vastasyntyneen vauvan lisäksi myös äidille.
Lue lisää vauvavakuutuksesta ja laske hinta nopeasti verkkokaupassa.
Raskausajan vakuutuksen voit ottaa viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa ja aikaisintaan raskausviikosta 12 lähtien (rv 12+0). Hakeminen edellyttää 9. raskausviikon jälkeen tehtyä ultraäänitutkimusta, ja lisäksi äidin tulee täyttää helppo terveysselvitys.
Jo syntyneelle lapselle voit ottaa vakuutuksen silloin, kun lapsi on vähintään 7 vuorokautta vanha. Lue lisää If Lapsivakuutuksesta.
Molemmat vakuutukset ovat voimassa läpi lapsen elämän 80-vuotiaaksi asti.
Mitkä ovat vakuutusten ikärajat?
Tapaturmavakuutus: voit hankkia vakuutuksen 15–79-vuotiaana, ja vakuutus on voimassa 100-vuotiaaksi asti.
Laaja tapaturmavakuutus: voit hankkia vakuutuksen 15–74-vuotiaana, ja vakuutus on voimassa 80-vuotiaaksi asti.
Sairausvakuutus: voit hankkia vakuutuksen 15–69-vuotiaana, ja vakuutus on voimassa 80-vuotiaaksi asti.
Vauvavakuutus: Vakuutus hankitaan syntymättömälle lapselle odotusaikoina. Vakuutuksen voit hankkia raskausviikon 11 jälkeen ja viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Vakuutus on voimassa lapsella 80-vuotiaaksi.
Lapsivakuutus: Vakuutuksen voit hankkia 7 vrk - 14-vuotiaalle lapselle. Vakuutuksen laajuudesta riippuen pätevät samat voimassaolot kuin aikuisten vakuutuksissa.
Ovatko henkilövakuutukseni voimassa ulkomailla?
Tapaturmavakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa, joten se korvaa myös ulkomailla sattuneiden tapaturmien hoitokuluja.
Tapaturmavakuutuksessa on kuitenkin enimmäiskorvausmäärä, joten vakuutus ei välttämättä kata kaikkia kuluja – ulkomailla hoitokulut voivat nousta pahimmillaan kymmeniin ja satoihin tuhansiin euroihin. Sairausvakuutus korvaa ainoastaan Suomessa annetun hoidon kustannuksia.
Matkustajavakuutus korvaa matkasairauksia ja matkalla sattuneita tapaturmia ilman ylärajaa, joten matkustajavakuutus on aina viisas hankinta matkalle lähtiessä. Lisäksi se korvaa matkalta myöhästymisen, matkan peruuntumisen ja keskeytymisen. Lue lisää matkavakuutuksesta.
Henkivakuutus
Miten valitsen sopivan henkivakuutuksen?
Henkivakuutus kattaa sekä sairauden että tapaturman aiheuttaman kuoleman.
Turvan suuruus kannattaa valita elämäntilanteen mukaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että turvan tulisi kattaa kotitaloutesi velat, vuosiansiosi sekä 20 000 euroa kutakin elätettävää lasta kohden.
Laske hinta vakuutukselle verkkokaupassamme ja tarkista, oletko oikeutettu Ifin yhteistyöjärjestöjen tai -liittojen alennuksiin.
Mitä tarkoittaa pariturva?
Pariturva on edullinen kahden hengen henkivakuutus esimerkiksi pariskunnille tai aviopareille. Pariturva on yksi vakuutus yhteisellä vakuutusmäärällä, jossa on kaksi vakuutettua ja molemmilla vakuutetuilla on omat edunsaajansa.
Toisen kuollessa vakuutusmäärä maksetaan kokonaisuudessaan kuolleen osapuolen edunsaajille. Mikäli molemmat vakuutetut kuolevat samanaikaisesti, vakuutusmäärä maksetaan puoliksi kummankin edunsaajille.
Kuinka muutan henkivakuutuksen korvaussummaa?
Voimassaolevan henkivakuutuksen korvaussumman päivittäminen onnistuu lähettämällä Omilta sivuilta viestin tai soittamalla asiakaspalveluumme, jossa kerrot, minkä vakuutuksen korvausmäärää haluat muuttaa ja mihin summaan haluat sen muuttaa. Muutoksen voi tehdä vain vakuutuksenottaja.
Henkivakuutuksen korvausmäärän nostaminen vaatii terveysselvityksen tai terveydentila-ilmoituksen, mutta korvaussummaa laskiessa niitä ei tarvita.
Mitä tarkoittaa edunsaaja?
Kuolemantapauskorvaus maksetaan omaisillesi, ellet ole kirjallisesti ilmoittanut muuta edunsaajaa.
Omaisia ovat ensisijaisesti aviopuolisosi ja lapsesi. Avopuoliso ei ole omainen, hänet tulee nimetä edunsaajaksi erikseen.
Jos sinulla ei ole aviopuolisoa tai lapsia, edunsaajasi ovat vanhempasi. Jos vanhemmista toinen tai molemmat ovat kuolleet, omaisia ovat myös sisaruksesi.
Tarkista henkivakuutuksesi edunsaaja säännöllisin väliajoin ja muuta edunsaajaa tarvittaessa. Voit muuttaa edunsaajaa Omilla sivuilla, kun vakuutus on voimassa. Jos tarvitset apua edunsaajan määrittelyyn, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.
Mikä on Selviytymisturva?
Saat uuteen Primus-henkivakuutukseen veloituksettomana lisäetuna 2 000 euron Selviytymisturvan. Selviytymisturva auttaa läheisiäsi kattamaan käytännön kuluja, jos sinä menehdyt. Sillä voi kattaa sillä esimerkiksi hautajaiskuluja tai perunkirjoituksen tekopalkkion.
Saat Selviytymisturvan, jos hankit aikuisen Primus-henkivakuutuksen (joko yksilö- tai pariturvana). Se ei koske Primus-jatkovakuutuksia eikä konvertoituneita Primus-vakuutuksia. Selviytymisturva maksetaan vakuutetun kuolinpesälle, ellei vakuutuksessa ole voimassaolevaa kuolemantapausturvan edunsaajamääräystä.
Vaikuttaako koronarokote henkivakuutuksen korvattavuuteen?
Ei, koronarokotuksella ei ole vaikutusta henkivakuutuksen korvattavuuteen.
Kysy vakuutusasioista Emmalta!
Emma on Ifin asiakaspalvelubotti, joka palvelee sinua vuorokauden ympäri. Aloita keskustelu!