5 yleisintä harhaluuloa henkivakuutuksesta

Kokosimme viisi yleisintä harhaluuloa henkivakuutuksesta – tunnetko nämä suomalaisten parissa sitkeässä istuvat uskomukset?

Katso vakuutuksen hinta

Myytti 1: Henkivakuutus maksaa liikaa

Henkivakuutuksesta puhutaan usein asuntolainan yhteydessä. Kuitenkin myös vuokralla asuvien perheiden ja pariskuntien on tärkeää turvata toimeentulonsa kuoleman varalta. Syy on selkeä, vaikka moni ei tule sitä ajatelleeksi.

- Pankin kanssa pystyy yleensä neuvottelemaan, ja esimerkiksi lyhennysvapaa järjestyy usein helposti. Vuokranmaksun kanssa on eri juttu, asiakkuuspäällikkö Ilkka Manninen Ifistä kertoo.

Keskinäisen vakuutusyhtiö Kalevan teettämän tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista joutuisi todennäköisesti muuttamaan, jos puoliso kuolisi. Henkivakuutuksen avulla perhe voi jäädä asumaan vanhaan kotiin tai saa aikaa uuden asunnon etsimiseen.

Jos asuntolaina on jo maksettu pois, vakuutuksen kokoa kannattaa skaalata arkisten menojen mukaan.

- On hyvä käydä läpi kuukausittaiset menot ja mitoittaa henkivakuutus sen mukaan, että perheelle tärkeistä asioista ei tarvitse luopua pahanakaan päivänä.

Myytti 2: Henkivakuutus on liian kallis

Kalevan teettämän tutkimuksen mukaan moni pitää henkivakuutuksia liian kalliina. Samaan aikaan hinnasta ei välttämättä ole selkeää käsitystä.

Henkivakuutuksen hinta määräytyy sen ottajan iän ja vakuutuksen suuruuden mukaan. Mitä nuorempi olet, sitä edullisempi vakuutus on. Esimerkiksi 30-vuotiaalle henkivakuutus maksaa alle kympin kuussa, kun korvaussumma on 100 000 euroa. 40-vuotiaalle hinta on noin leffalipun verran kuukaudessa.

Vielä edullisemmalla pääset, kun valitset pariturva-henkivakuutuksen. Tuolloin otat yhteisen vakuutuksen puolisosi kanssa, ja korvaus maksetaan, jos toinen teistä kuolee.

Saat tuntuvan alennuksen vakuutusmaksusta, jos kuulut johonkin Ifin yhteistyöliitoista tai -järjestöistä. Säästö voi olla satoja euroja vuodessa.

Laske oman henkivakuutuksesi hinta helposti verkossa. Hinnanlasku ei sido vakuutuksen ostoon.

Myytti 3: Yhden vanhemman kuolema ei heilauttaisi perheen taloutta uriltaan

Perheen toimeentuloa pohtiessa kannattaa laskea, miten perhe pärjäisi, jos toinen vanhemmista menehtyisi. Tyypillisesti perheen tulot laskevat oleellisesti, mutta kiinteät menot pysyvät lähes samoina.

Henkivakuutuksen avulla voit varmistaa, että perheesi voi jatkaa asumista tutussa kodissa, eikä esimerkiksi lasten koulun tai päiväkodin vaihtoa tarvitse miettiä.

Lisäksi kuolemasta koituu läheisille kuluja, joita moni ei tule ajatelleeksi. Henkivakuutuksella voit kattaa esimerkiksi perintöveron, joka tulee maksettavaksi nopealla aikataululla. Myös hautajaiset ja kuolinpesän kulut tulevat vastaan nopeasti.

Myytti 4: Monet sairaudet voivat estää henkivakuutuksen saamisen

Yksi yleinen harhaluulo on, että perussairaudet estävät saamasta henkivakuutusta. Käytännössä vain muutama asia voi estää vakuutuksen myöntämisen.

- Henkivakuutusta ei myönnetä esimerkiksi sairauslomalaiselle, mutta voit hakea vakuutusta heti sairausloman päätyttyä, Ilkka Manninen kertoo.

Henkivakuutukseen kannattaa tutustua verkossa. Kun olet tehnyt valinnan ja ostanut vakuutuksen, saat Omille sivuille lyhyen terveysselvityksen, joka on helppo ja nopea täyttää. Vakuutus astuu voimaan, kun terveysselvitys on hyväksytty. 

Henkivakuutus pähkinänkuoressa

  • Henkivakuutus kattaa sekä sairauden että tapaturman aiheuttaman kuoleman. Ideana on turvata puolisosi ja lastesi arjen jatkuvuus, jos sinun elämäsi loppuu yllättäen.
  • Voit ottaa henkivakuutuksen itsellesi tai yhdessä puolison kanssa, jolloin kokonaishinta on edullisempi kuin yksittäin ostettuna.
  • Sinä päätät itse henkivakuutuksen koon eli korvaussumman. Suuntaa antava ohje sopivaan korvaussummaan on laskea yhteen kotitalouden velat + yhden vuoden ansiot + 20 000 euroa jokaista lasta kohden.
  • Jos kuolet, korvaus maksetaan läheisillesi nopeasti.
  • Henkivakuutuskorvauksen voi käyttää esimerkiksi lainojen maksuun, päivittäiseen elämiseen tai perintöveron maksamiseen.
  • Vakuutus on helppo ostaa verkosta, ja voit maksaa vakuutuksen halutessasi vaikka kuukausilaskulla.

Työikäinen suomalainen menehtyy tyypillisesti sairauteen

Vuonna 2020 Suomessa menehtyi yhteensä 7600 työikäistä. Yleisimpiä kuolinsyitä olivat kasvaimet sekä verenkiertoelinten sairaudet.

Kuolleiden määrä

Tilastojen lähde: Tilastokeskus

Myytti 5: Nuori ja terve ei tarvitse henkivakuutusta

On ymmärrettävää, että kuoleman mahdollisuus ei pyöri jatkuvasti mielessä - varsinkin jos olet nuori, terve ja hyvinvoiva.

Kuitenkin joka vuosi Suomessa kuolee noin 8 000 työikäistä. Yleisimpiä kuolinsyitä ovat kasvaimet ja verenkiertoelinten sairaudet. 

Jos sinulla on lapsia tai puolisosi kanssa yhteinen koti, vakuutuksella voit turvata perheesi talouden pahan päivän varalle. Henkivakuutus tuo sinulle mielenrauhaa tänään ja perheellesi turvaa sitten, jos elämäsi loppuu yllättäen.

Suurimmalta osalta puuttuu henkivakuutus

Suomalaisilla on enemmän velkaa kuin koskaan. Samaan aikaan noin 90 prosentilta puuttuu henkivakuutus. Turvavaje on erityisen suuri nuorilla aikuisilla, lapsiperheillä ja matalatuloisilla, vaikka juuri heille henkivakuutus olisi erityisen tärkeä.

Lähde: Etlan tutkimusraportti 2022

Usein kysyttyä henkivakuutuksesta

Sinua voi kiinnostaa myös nämä