Koiran sairaudet

Ifin asiantuntija kertoo koirien yleisistä sairauksista ja antaa hoitovinkit. Katso taulukosta, minkä verran vaivojen hoito eläinlääkärillä tyypillisesti maksaa.

Mitä koiran sairauksien hoito maksaa?

Kokosimme esimerkkejä, mitä koiran sairauksien hoito ja lääkkeet tyypillisesti maksavat. Huomioithan, että hinnat ovat suuntaa-antavia esimerkkejä, ja kustannukset vaihtelevat tapauksen ja eläinlääkäriaseman mukaan.

Koiran sairaus Kustannukset
Koiran korvatulehdus
Noin 150 euroa paikkakunnasta ja hoitopaikasta riippuen
Koiran silmätulehdus 
Noin 150 euroa paikkakunnasta ja hoitopaikasta riippuen *
Koiran vatsatauti tai ripuli
Noin 250 euroa hoitopaikasta ja paikkakunnasta riippuen **
Haava koiran tassussa
Noin 150 euroa (tassun puhdistus ja siteeseen kääriminen)
Ei sisältää
* Jos silmän hoito vaatii käyntiä jälkikontrollissa,
kustannukset ovat korkeammat. 
Ei sisältää
** Jos hoito vaatii vatsaontelon ultraääni- ja röntgentutkimuksen
sekä verikokeen ottamista

Koiran silmätulehdus

Koirien silmätulehdukset ja sarveiskalvon vauriot ovat melko yleisiä. Tyypillisesti esimerkiksi risu tai heinä on raapaissut koiran silmää ulkoillessa, tai toisen koiran kanssa leikkiessä silmään on tullut naarmu.

– Jos huomaat, että silmä rähmii tai koira muuten kärsii silmävaivoista, mene mahdollisimman pian eläinlääkäriin. Odottelemaan ei kannata jäädä yhtä yötä kauemmaksi ajaksi. Koiran silmätulehdus on vaivaton hoitaa, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa pahojakin ongelmia, Ifin asiantuntija kertoo.

Silmätulehduslääkkeet vanhenevat tyypillisesti 28 vuorokaudessa. Vanhentunutta silmätulehdusvoidetta tai tippoja ei saa laittaa koiran silmään, koska vanhentunut tai väärä lääke voi pahentaa silmän tilannetta.

Koiran käyttäminen silmälääkärillä maksaa noin 150 euroa paikkakunnasta ja hoitopaikasta riippuen. Jos silmän hoito vaatii käyntiä jälkikontrollissa, kustannukset ovat korkeammat. 

Ifin lemmikkivakuutuksiin kuuluva koiravakuutus korvaa eläinlääkärikuluja koirasi sairastuessa. Ifin asiakkaille on tarjolla myös etäeläinlääkäri, joka tuo neuvot ja hoito-ohjeet suoraan sinne, missä sinä olet puhelimen videoyhteyden välityksellä. 

Koiran korvatulehdus

Toistuvat korvatulehdukset ovat monen koirarodun vaiva. Joillain koiraroduilla korvakäytävät ovat luonnostaan ahtaat, ja toistuvat korvatulehdukset ja tulehduserite tukkivat korvakäytäviä entisestään.

Koiran korvatulehduksia voi välttää parhaiten puhdistamalla korvia säännöllisesti, noin kerran viikossa. Koira kannattaa totuttaa korvien puhdistukseen jo pentuaikana.

Kaada korvanpuhdistusainetta pumpuliin ja puhdista korva varovasti pumpulilla. Jos tavoittelet tehokkaampaa puhdistusta, kaada korvanpuhdistusaineitta korvakäytävään ja anna koiran ravistella päätään, jolloin korvakäytävään kerääntynyt lika irtoaa. Muista aina lukea puhdistusaineen käyttöohjeet etukäteen.

- Koiran korvia ei saa puhdistaa vanupuikoilla, koska ne voivat vaurioittaa korvan tärykalvoa, Ifin asiantuntija muistuttaa.

Jos epäilet, että koirasi korvat ovat tulehtuneet, älä käytä korvanpuhdistusainetta vaan vie koira eläinlääkäriin. Korvatulehduksen merkkejä koiralla ovat korvien punoitus ja lämpö, korvien raapiminen ja pään ravistelu. Korvista voi tulla myös pahanhajuista eritettä.

Koiran käyttäminen eläinlääkärillä korvatulehduksen vuoksi sekä lääkkeet maksavat yhteensä noin 150 euroa paikkakunnasta ja hoitopaikasta riippuen. Lue lisää sairauksista taulukon alta!

Kesä voi tarkoittaa tuuheaturkkisille uimarikoirille hot spot-ihotulehdusta.

Koiran ihon sairaudet

Koiran ihon sairauksien taustalla on usein allergia. Allergia aiheuttaa koiralle tyypillisesti ihon tulehtumista ja kutinaa, ja esimerkiksi korvatulehdusten taustalta löytyy usein allerginen ihosairaus.

– Tuuheaturkkiset ja uimisesta pitävät koirat saattavat kärsiä erityisesti kesällä hot spot-ihotulehduksesta, joka ilmenee punoittavana, tarkkarajaisena alueena koiran iholla. Ihotulehdus ei parane itsestään vaan vaatii aktiivista hoitoa ja käyntiä eläinlääkärissä, asiantuntija kertoo.

Talvikauden ongelmia ovat puolestaan tassuvaivat.

Koiran iho-ongelmat ovat tyypillisesti elinikäinen rasite, mutta onneksi oireita voidaan hillitä hyvän hoidon ja ruokavalion avulla.

Koiran iho-ongelmien kirjo on laaja, joten myös eläinlääkärikulut vaihtelevat suuresti. Karkea arvio ihovaivojen tutkimisesta eläinlääkärillä on noin 150–500 euroa.

Koiran oksentaminen ja ripuli

Oksentavaa tai ripulista kärsivää koiraa voi hoitaa kotona, elleivät oireet ole erittäin rajuja. Jos kyseessä on muuten sairas koira, pentu tai vanha koira, eläinlääkärille kannattaa mennä herkemmin, jopa ensimmäisen sairastamisvuorokauden aikana. Oksentamisen ja ripulin syy on usein sopimaton ruoka tai syöty esine, mutta myös virustartunta on mahdollinen.

Jos koira oksentaa, tärkeintä on huolehtia koiran riittävästä nesteen saannista. Tarjoa koiralle ensimmäisen vuorokauden aikana lusikallisia helposti sulavaa ruokaa kuten riisiä. Kun pienet ruoka-annokset alkavat pysyä sisällä, siirry pikkuhiljaa esimerkiksi raejuustoon, piimään tai kanaan.

Ripulin hoidoksi riittää yleensä noin vuorokauden mittainen paasto, jonka aikana koira saa runsaasti vettä.

Rajujen tai pitkittyneiden vatsaoireiden tutkiminen vaatii yleensä vatsaontelon ultraääni- ja röntgentutkimuksen sekä verikokeen ottamista. Kustannukset lääkkeineen ovat tällöin noin 250 euroa hoitopaikasta ja paikkakunnasta riippuen.

Vie koira eläinlääkäriin, jos tassussa on lasinsirun aiheuttama haava.

Haava koiran tassussa

Varsinkin kaupungeissa koira voi loukata helposti tassunsa maassa lojuvaan lasinsiruun. Jos koira saa haavan tassuunsa, suuntaa suorinta tietä kotiin ja nappaa pienikokoinen koira syliisi. Puhdista tassu runsaalla puhtaalla vedellä ja antiseptisellä puhdistusaineella.

Koira kannattaa aina viedä eläinlääkäriin, jos epäilet tassussa lasinsirun aiheuttamaa haavaa. Lasinsiru voi upota ihon sisään ja syvät haavat vaativat ompelua.

Eläinlääkärikustannukset ovat noin 150 euroa, jos eläinlääkäri puhdistaa ja käärii tassun siteeseen. Haavan ompelu nukutuksessa maksaa noin 500 euroa lääkkeineen. Hinnat vaihtelevat annetun hoidon, lääkäriaseman ja paikkakunnan mukaan.

Mitä koiravakuutus korvaa?

Koiravakuutus korvaa pääsääntöisesti kaikki yllättävät eläinlääkärikulut, joiden taustalla on tapaturma tai sairastuminen. Koiravakuutuksesta on hyötyä kaikissa edellä kuvatuissa tilanteissa. Jos et ole varma, pitääkö koira viedä eläinlääkärille, etäeläinlääkäri on helppo vaihtoehto. Koiravakuutus korvaa etäeläinlääkärikuluja siinä missä käyntejä tavallisella eläinlääkärillä. 

Ifin koiravakuutusta on helppo käyttää, koska se korvaa kaikista eläinlääkärikuluista ja eläinlääkärin määräämistä lääkkeistä 65 prosenttia. Näin ollen saat korvauksen pienimmästäkin kulusta. Voit ilmoittaa kuluista netin kautta vuorokauden ympäri, ja saat korvauksen nopeasti tilillesi.