Koiran hankinta

Koiranpentu tuo mukanaan suuria muutoksia elämään. Siksi kannattaa huolellisesti punnita päätöstä hankkia koira. Koiranomistajana kannat vastuuta elävästä olennosta, joka on täysin riippuvainen sinusta ja huolenpidostasi.

Pohdi näitä ennen koiran hankintaa

 • Useimmat koirat elävät 10–12-vuotiaiksi – voitko sitoutua niin pitkäksi aikaa? Koirien elinikä vaihtelee luonnollisesti eri rotujen välillä, mutta hyvässä tapauksessa koira voi olla yli 10 vuotta osana perhettäsi.
 • Onko sinulla riittävästi aikaa koiralle? Koira tarvitsee ulkoilua ja kaipaa tekemistä viikon jokaisena päivänä, vuoden ympäri. Lue, millaista hoitoa koiranpentu tarvitsee elämänsä ensimmäisen vuoden aikana.
 • Onko sinulla varaa? Koiran ruoka, vakuutus ja rokotukset ovat esimerkkejä toistuvista kustannuksista. Kannattaa huomioida myös yllättävät tapahtumat, kuten sairastumiset, tapaturmat tai pennun tekemät tuhot sekä niiden aiheuttamat kustannukset. Voit varautua ennalta erilaisiin sairauksiin hankkimalla koirallesi eläinvakuutuksen.  
 • Missä koira on kun sinä olet töissä? Ota huomioon, että koira ei mielellään ole pitkiä aikoja yksin kotona ilman seuraa ja tekemistä. Ennen töihin lähtöä ja heti töistä tultuasi koiraa pitää myös ulkoiluttaa – kelistä riippumatta.
 • Haluavatko kaikki perheenjäsenet koiran? Koiraa ei välttämättä kannata hankkia, ellei koko perhe ole hankkeessa mukana.
 • Jos pohdit toisen koiran hankkimista, vilkaise ifläisen kokemukset ja vinkit toisen koiran hankkimiseen liittyen.

Minkälaisen koiran haluat?

Kysy itseltäsi minkälaisen koiran haluat: seura-, vahti- vai metsästyskoiran. Koirien luonteenpiirteet ja vaistot vaihtelevat eri rotujen välillä ja edellyttävät erilaista aktivointia ja älyllisiä virikkeitä. Tutustu huolella eri rotuihin, älä valitse koiraa ulkonäön perusteella, vaan koiran ominaisuuksien ja luonteen mukaan. 

Narttu vai uros?

Kun olet päättänyt minkä rotuisen koiran haluat, on edessä seuraava päätös – narttu vai uros? Nartut ja urokset eroavat toisistaan monella tapaa, enemmän tai vähemmän rodusta riippuen, sekä painonsa, kokonsa että luonteenlaatunsa puolesta. Urokset ovat yleisesti ottaen hieman vilkkaampia myös myöhemmässä iässä, kun taas nartut saattavat rauhoittua jo 4–5 vuoden ikäisinä. Uroskoira on useimmiten myös painavampi ja vahvempi kuin narttu. Tämä ei sinänsä ole mikään ongelma, jos kasvatat koirasi hyvin ja osoitat hyvää johtajuutta.

Mitä koira maksaa ensimmäisenä vuotena?

Esimerkkinä on käytetty Suomen yleisintä koirarotua, labradorinnoutajaa. Pentukurssimaksuja ja eläinlääkärikuluja ei ole huomioitu. Vilkaise myös, miten koirien yleisimpiä sairauksia voi hoitaa ja mitä eläinlääkärikäynnit maksavat.

Ensimmäisen vuoden kustannukset

Koiran kustannukset Keskimäärin
Pentu
1 100–1 500 euroa
Ruoka
500 euroa *
Rokotukset
150 euroa
Koiravakuutus
300 euroa/vuosi
Pannat ja hihnat, koiranpeti, ruokakuppi jne.
200 euroa
* Ruoan hinta on laskettu labradorinnoutajan pennulle, joka syö keskihintaisia kuivanappuloita.

Lapset ja koirat

Pitääkö lapsien osallistua koiran hoitoon?

Kun suunnittelet koiran hankkimista, muista että päävastuu koirasta ja sen huolenpidosta on sinulla. Lapset voivat toki ulkoiluttaa koiraa silloin tällöin, mutta ei kannata laskea sen päälle, että lapset kantavat osan vastuusta. Heillä on tarpeeksi menoja koulun ja harrastusten parissa ja koulupäivät ovat usein sitä pidempiä mitä vanhemmista lapsista on kyse. Koira on kuitenkin lapselle uskollinen ystävä ja opettaa lapselle välittämistä ja toisista huolehtimista.

Pennun ostaminen

Mitä teen, kun olen tehnyt päätökseni?

Kun olet päättänyt hankkia itsellesi koiran, pitää sinun löytää tarkoituksiisi sopiva koiran kasvattaja, esimerkiksi Suomen Kennelliiton kautta. Liitosta saat vinkkejä ja lisää neuvoja ja apua sekä yhteystiedot eri kenneleihin sekä rotujärjestöihin.

Onko minusta hyväksi koiranomistajaksi?

Kasvattajat ovat yleisesti ottaen hyvin tarkkoja siitä, että löytävät kasvateilleen hyvän omistajan. He saattavat kysyä miten olet suunnitellut arkesi koiran kanssa ja miten olet valmistautunut niihin muutoksiin, jotka koiran omistaminen tuo mukanaan. He haluavat varmistautua siitä, että olet sopiva koiran omistajaksi. Lisäksi kannattaa käydä pentukurssilla koirapennun tultua uuteen kotiinsa – silloin opit paljon siitä, mitä pitää ottaa huomioon, jotta onnistut luomaan hyvän suhteen koiraasi.

Kuinka kauan joudun odottamaan pentuani?

Usein joudut odottamaan vähintään pari kuukautta siitä kun olet tehnyt päätöksesi, ennen kuin saat koiran kotiisi. Joillakin harvinaisilla roduilla voi olla pitkät odotuslistat, ja silloin voi kestää hyvinkin kauan ennen uuden perheenjäsenen saapumista. Löydettyäsi sopivan kasvattajan, voi pentujen syntymäajankohdasta riippuen mennä tovi. Useimmat haluavat pentunsa kesäksi. Muista myös, että koiranpennun luovutusikä on vähintään kahdeksan viikkoa.

Sanna kertoo: eläinvakuutus pähkinänkuoressa

 

Miten valitsen sopivan vakuutuksen koiralleni?

Koiralle voi tulla erilaisia terveydellisiä vaivoja siinä missä ihmisellekin. Myös erilaisia tapaturmia voi sattua niin luonnossa liikkuessa kuin kotonakin. Koiravakuutuksen avulla pidät huolen siitä, että voit viedä koirasi eläinlääkärin tutkittavaksi ilman, että sinun tarvitsee murehtia hoidoista syntyvistä kustannuksista. Vilkas pentu voi aiheuttaa vahinkoa myös muille, johon voit varautua vastuuturvalla.

Ifin koiravakuutuksesta voit tehdä sellaisen kuin haluat

Koiravakuutus korvaa esimerkiksi seuraavia kuluja:

 • eläinlääkärin tutkimuksia ja hoitoja
 • röntgen- ja magneettikuvauksia
 • koiran kuntouttavaa hoitoa esim. fysioterapeutilla
 • koiran rahallisen arvon, jos koira menehtyy tai katoaa
 • koiran aiheuttamia vahinkoja esim. naapurille
 • käynnit etäeläinlääkärillä, kun kyseessä on vakuutuksesta korvattava vaiva.

Eläinlääkärikulut kattava koiravakuutus on järkevä valinta sinulle, kun haluat varmistaa koiran parhaan hoidon kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Koiran vaivaa tutkittaessa voidaan joutua turvautumaan kalliisiin menetelmiin, kuten magneettikuvaukseen tai tietokonetomografiaan. Kun sinulla on koiralle vakuutus, voit aina hoidattaa sen asianmukaisesti ilman pelkoa oman taloutesi horjumisesta. Eläinlääkärikulujen lisäksi Ifin koiravakuutus korvaa myös eläinlääkärin määräämät lääkkeet.

Koiran henkiturvaa kannattaa harkita aina, jos koira on arvokas rotukoira. Henkiturva korvaa koiran rahallisen arvon eli yleisesti koiran hankintahinnan eläimen menehtyessä. Erityisesti suosittelemme harkitsemaan henkiturvan ottamista silloin, kun koiralla on jokin käyttötarkoitus hyöty- tai harrastustoiminnassa: henkiturva ei tuo omaa koiraa takaisin, mutta korvauksen avulla voi halutessaan jatkaa harrastusta uuden pennun kanssa.

Koiran kotitalouden ulkopuolisille aiheuttamia vahinkoja korvaavaa vastuuturvaa suosittelemme kaikille koiranomistajille – etenkin jos perheessä on koiraa ulkoiluttavia lapsia, joilta koira voisi päästä karkuun. Jos koiraa on tapana käyttää kylässä tai se on erityisen iso tai luonteeltaan vilkas, vastuuturvalla voi varautua ikäviin tapauksiin, joissa koiran kohelluksen vuoksi voisi joutua maksumieheksi.

Vertaile Ifin verkkokaupassa erilaisia vakuutusvaihtoehtoja koirallesi ja pohdi, minkälaisista asioista haluat meidän pitävän sinun puolestasi huolen. Koiran vakuutuksen hankkiminen onnistuu samalla ja laskun saat vaikka neljässä erässä.