Koiran hankinta

Koiranpentu tuo mukanaan suuria muutoksia elämään. Siksi kannattaa huolellisesti punnita päätöstä hankkia koira. Koiranomistajana kannat vastuuta elävästä olennosta, joka on täysin riippuvainen sinusta ja huolenpidostasi.

Kolme vinkkiä koiran hankintaan

1. Koiraan sitoutuminen

Useimmat koirat elävät 10–12-vuotiaiksi – voitko sitoutua niin pitkäksi aikaa? Koirien elinikä vaihtelee luonnollisesti eri rotujen välillä, mutta hyvässä tapauksessa koira voi olla yli 10 vuotta osana perhettäsi. Koira tarvitsee ulkoilua ja kaipaa tekemistä viikon jokaisena päivänä, vuoden ympäri. Lue, millaista koiranpennun hoito on.

Haluavatko kaikki perheenjäsenet koiran? Koiraa ei välttämättä kannata hankkia, ellei koko perhe ole hankkeessa mukana. Ota huomioon, että koira ei mielellään ole pitkiä aikoja yksin kotona ilman seuraa ja tekemistä. Ennen töihin lähtöä ja heti töistä tultuasi koiraa pitää myös ulkoiluttaa – kelistä riippumatta.

2. Koiran kustannukset

Koiran ruoka, koiravakuutus ja rokotukset ovat esimerkkejä toistuvista kustannuksista. Kannattaa huomioida myös yllättävät tapahtumat, kuten sairastumiset, tapaturmat tai pennun tekemät tuhot sekä niiden aiheuttamat kustannukset. 

3. Koirarodun ja koiran sukupuolen valinta

Mieti, minkälaisen koiran haluat: seura-, vahti- vai metsästyskoiran. Koirien luonteenpiirteet ja vaistot vaihtelevat eri rotujen välillä ja edellyttävät erilaista aktivointia ja älyllisiä virikkeitä. Tutustu huolella eri koirarotuihin, älä valitse koiraa ulkonäön perusteella, vaan koiran ominaisuuksien ja luonteen mukaan. Jos pohdit toisen koiran hankkimista, vilkaise vinkit toisen koiran hankintaan. 

Kun olet päättänyt, minkä rotuisen koiran haluat, on edessä seuraava päätös – narttu vai uros? Nartut ja urokset eroavat toisistaan monella tapaa, enemmän tai vähemmän rodusta riippuen sekä painonsa, kokonsa että luonteenlaatunsa puolesta.

Urokset ovat yleisesti hieman vilkkaampia myös myöhemmässä iässä, kun taas nartut saattavat rauhoittua jo 4–5 vuoden ikäisinä. Uroskoira on useimmiten myös painavampi ja vahvempi kuin narttu. Tämä ei sinänsä ole mikään ongelma, jos kasvatat koirasi hyvin ja osoitat hyvää johtajuutta.

Koiran kustannukset ensimmäisenä vuotena

Kustannus Keskimäärin
Pentu
1 100–1 500 euroa
Ruoka
500 euroa *
Rokotukset
150 euroa
Koiravakuutus
300 euroa/vuosi
Pannat ja hihnat, koiranpeti, ruokakuppi jne.
200 euroa
* Ruoan hinta on laskettu labradorinnoutajan pennulle, joka syö keskihintaisia kuivanappuloita.
Ei sisältää

Koiran hankinta käytännössä

Mitä teen, kun olen tehnyt päätökseni?

Kun olet päättänyt hankkia itsellesi koiran, sinun tulee löytää tarkoituksiisi sopiva koiran kasvattaja, esimerkiksi Suomen Kennelliiton kautta. Liitosta saat vinkkejä ja lisää neuvoja sekä yhteystiedot eri kenneleihin ja rotujärjestöihin.

Onko minusta hyväksi koiranomistajaksi?

Kasvattajat ovat yleisesti ottaen hyvin tarkkoja siitä, että löytävät kasvateilleen hyvän omistajan. He saattavat kysyä, miten olet suunnitellut arkesi koiran kanssa ja miten olet valmistautunut koiran omistamiseen tuomiin muutoksiin. He haluavat varmistautua siitä, että olet sopiva koiran omistajaksi.

Lisäksi kannattaa käydä pentukurssilla koirapennun tultua uuteen kotiinsa – silloin opit paljon siitä, mitä pitää huomioida, jotta onnistut luomaan hyvän suhteen koiraasi.

Kuinka kauan joudun odottamaan pentuani?

Usein joudut odottamaan vähintään pari kuukautta päätöksestä, ennen kuin saat koiran kotiisi. Joillakin harvinaisilla roduilla voi olla pitkät odotuslistat, ja silloin voi kestää hyvinkin kauan ennen uuden perheenjäsenen saapumista.

Löydettyäsi sopivan kasvattajan voi pentujen syntymäajankohdasta riippuen mennä tovi. Useimmat haluavat pentunsa kesäksi. Muista myös, että koiranpennun luovutusikä on vähintään kahdeksan viikkoa.

Pitääkö lapsien osallistua koiran hoitoon?

Kun suunnittelet koiran hankkimista, muista, että päävastuu koirasta ja sen huolenpidosta on sinulla. Lapset voivat toki ulkoiluttaa koiraa silloin tällöin, mutta ei kannata jättää sen varaan, että lapset kantavat osan vastuusta.

Heillä on tarpeeksi menoja koulun ja harrastusten parissa ja koulupäivät ovat usein sitä pidempiä mitä vanhemmista lapsista on kyse. Koira on kuitenkin lapselle uskollinen ystävä, joka opettaa lapselle välittämistä ja toisista huolehtimista. 

Ifin koiravakuutuksesta voit tehdä sellaisen kuin haluat

Koiralle voi tulla erilaisia terveydellisiä vaivoja siinä missä ihmisellekin. Myös erilaisia tapaturmia voi sattua niin luonnossa liikkuessa kuin kotona. Koiravakuutuksen avulla pidät huolen siitä, että voit viedä koirasi eläinlääkärin tutkittavaksi ilman, että sinun tarvitsee murehtia hoidoista syntyvistä kustannuksista. Vilkas pentu voi aiheuttaa vahinkoa myös muille, johon voit varautua vastuuturvalla.

Ifin koiravakuutus korvaa esimerkiksi seuraavia kuluja:

  • eläinlääkärin tutkimuksia ja hoitoja
  • röntgen- ja magneettikuvauksia
  • koiran kuntouttavaa hoitoa esim. fysioterapeutilla
  • koiran rahallisen arvon, jos koira menehtyy tai katoaa
  • koiran aiheuttamia vahinkoja esim. naapurille
  • käynnit etäeläinlääkärillä, kun kyseessä on vakuutuksesta korvattava vaiva.

Eläinlääkärikulut kattava koiravakuutus on järkevä valinta sinulle, kun haluat varmistaa koiran parhaan hoidon kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Koiran vaivaa tutkittaessa voidaan joutua turvautumaan kalliisiin menetelmiin, kuten magneettikuvaukseen tai tietokonetomografiaan.

Kun sinulla on koiralle vakuutus, voit aina hoidattaa sen asianmukaisesti ilman pelkoa oman taloutesi horjumisesta. Eläinlääkärikulujen lisäksi Ifin koiravakuutus korvaa myös eläinlääkärin määräämät lääkkeet.

Koiran henkiturvaa kannattaa harkita aina, jos koira on arvokas rotukoira. Henkiturva korvaa koiran rahallisen arvon eli yleisesti koiran hankintahinnan eläimen menehtyessä. Erityisesti suosittelemme harkitsemaan henkiturvan ottamista silloin, kun koiralla on jokin käyttötarkoitus hyöty- tai harrastustoiminnassa: henkiturva ei tuo omaa koiraa takaisin, mutta korvauksen avulla voi halutessaan jatkaa harrastusta uuden pennun kanssa.

Koiran kotitalouden ulkopuolisille aiheuttamia vahinkoja korvaavaa vastuuturvaa suosittelemme kaikille koiranomistajille – etenkin jos perheessä on koiraa ulkoiluttavia lapsia, joilta koira voisi päästä karkuun. Jos koiraa on tapana käyttää kylässä tai se on erityisen iso tai luonteeltaan vilkas, vastuuturvalla voi varautua ikäviin tapauksiin, joissa koiran kohelluksen vuoksi voisi joutua maksumieheksi.

Vertaile Ifin verkkokaupassa erilaisia vakuutusvaihtoehtoja koirallesi ja pohdi, minkälaisista asioista haluat meidän pitävän sinun puolestasi huolen. Koiravakuutuksen hankkiminen onnistuu samalla, ja laskun saat vaikka 12-erässä.

Onko perheessäsi koiran lisäksi muita lemmikkejä? Tutustu kaikkiin lemmikkivakuutuksiimme!