Koirarodun valinta

Koirarodun valintaan kannattaa käyttää aikaa. Oletko miettinyt, minkä rotuisen koiran haluat? Tutki eri koirarotuja ja tutustu niiden luonteenpiirteisiin.

Koiraroturyhmä 1 – Lammas- ja karjakoirat

Näitä koirarotuja on alkuaan käytetty lampaiden ja karjan paimentamiseen tai vahtimiseen. Moni näistä roduista on nykyään poliisin ja armeijan käytössä. Ne ovat myös suosittuja seurakoiria, kun taas toisia yhä käytetään niiden alkuperäisiin tehtäviin.

Tästä ryhmästä löydät aktiivisia, työtä tekeviä koiria. Jos harkitset koiran ottamista tästä ryhmästä, sinun kannattaa pitää mielessä, että se tarvitsee virikkeitä ja toimintaa. Voit harrastaa koirasi kanssa esimerkiksi agilityä, paimennusta, tottelevaisuutta, jäljestämistä tai rally-tokoa.

Esimerkkejä roduista: saksanpaimenkoira, partacollie, kelpie, shetlanninlammaskoira.

Koiraroturyhmä 2 – Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat

Tähän ryhmään kuuluu kaiken kokoisia koiria aina pienestä affenpinseristä jättiläiskokoiseen tanskandoggiin. Useimpia rotuja käytetään yhä vahti- ja paimenkoirina. 

Tähän ryhmään kuuluu isokokoisia ja turvallisia koiria. Sinun kannattaa kuitenkin miettiä mitä haluat koiraltasi, koska nämä rodut vaativat liikuntaa ja aivotyötä. Näiden rotujen kanssa voit harrastaa esimerkiksi agilityä, tottelevaisuuskoulutusta, jäljestämistä tai vaikka pelastus- ja palveluskoiratoimintaa.

Esimerkkejä roduista: affenpinseri, bokseri, bullmastiffi, kääpiöpinseri, kääpiösnautseri, rottweiler.

Koiraroturyhmä 3 – Terrierit

Suurin osa tämän ryhmän roduista tulee Isosta-Britanniasta ja ne jalostettiin alkujaan pienempien saaliseläinten, kuten rottien ja kettujen, metsästykseen ja pyydystämiseen. Moni terrierirotu on saanut nimensä englantilaisten kreivikuntien mukaan, mutta nimi terrieri tulee ranskankielisestä sanasta ”terrier”, jonka alkuperä on latinankielinen sana ”terra”, eli maa.

Terrierit ovat rohkeita ja reippaita koiria, jotka nauttivat puuhastelusta. Ne sopivat perhekoiriksi ja kaipaavat virikkeitä ja liikuntaa.

Esimerkkejä roduista: jackrusselinterrieri, yorkshirenterrieri, brasilianterrieri, airedalenterrieri.

Koiraroturyhmä 4 – Mäyräkoirat

Mäyräkoira tulee alun perin Saksasta ja on yksi monipuolisimmista ja monikäyttöisimmistä metsästyskoiraroduista. Rotu on ominaispiirteiltään ja muodoltaan jalostettu toimivaksi luolakoiraksi. 1940-luvulla syntyi tarve pienistä, hitaasti ajavista koirista ja mäyräkoirasta onkin kehittynyt metsäkauriiden ajamiseen erikoistunut suosittu rotu.

Mäyräkoirat ovat useimmiten ystävällisiä, rohkeita ja sinnikkäitä. Rotuna se on suhteellisen terve ja hyvin pitkäikäinen.

Esimerkkejä mäyräkoirista: mäyräkoira, kääpiömäyräkoira, kaniinimäyräkoira.

Koiraroturyhmä 5 – Pystykorvat ja alkukantaiset koirat

Tästä ryhmästä löydät arktiset pystykorvat sekä pohjoiset metsästyskoirat, joita käytetään muun muassa hirven, karhun ja metsälintujen metsästykseen. Ryhmään kuuluvat myös niin kutsutut alkukantaiset koirat.

Ryhmässä on niin metsästyskoiria kuin isoja ja pieniä seurakoiria sekä rekikoiria. Jos liikut mielelläsi metsässä ja luonnossa, pidät hiihtämisestä ja asut tilavasti, voisi esimerkiksi siperianhusky olla hyvä valinta.

Esimerkkejä roduista: akita inu, kiinanpystykorva, eurasier, jämtlanninpystykorva, lapinporokoira, pomeranian, siperianhusky.

Koiraroturyhmä 6 – Ajavat ja jäljestävät koirat

Tähän ryhmään kuuluvat ennen kaikkea ajavat metsästyskoirat sekä muutama jäljestävä koirarotu. Useimmat niistä ovat tyypillisiä metsästyskoiria ja niitä käytetään niiden koon mukaan esimerkiksi jäniksen, ketun ja metsäkauriin metsästykseen.

Ajavilla koirilla tarkoitetaan irti juoksevia koiria, jotka ajohaukulla ajavat saaliin kohti metsästäjää. Dalmatiankoira ja rhodesiankoira ovat suosittuja seurakoiria, mutta tässä ryhmässä on myös useita hyviä metsästyskoiria.

Esimerkkejä roduista: beagle, dalmatiankoira, basset, dreeveri, ajokoira.

Koiraroturyhmä 7 – Kanakoirat

Tähän ryhmään kuuluvat englantilaiset ja mannermaiset seisojatyyppiset kanakoirat, eli metsästyskoirat, jotka vainuavat lintuja ja osoittavat seisomalla metsästäjälle missä lintu on. Useimpia näistä roduista käytetään yhä linnunmetsästykseen, mutta monet niistä ovat myös suosittuja seurakoiria.

Nämä koirarodut ovat yleensä aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa vuoden ympäri. Rodut ovat luonteeltaan ystävällisiä ja miellyttämishaluisia. Muista kuitenkin, että näillä roduilla on vahva metsästysvaisto, jota voi olla vaikeaa kitkeä pois, jos aiot pitää koiraa vain seuraeläimenä.

Esimerkkejä roduista: gordoninsetteri, breton, stabyhound, weimarinseisoja.

Koiraroturyhmä 8 – Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat

Tähän ryhmään kuuluvat enimmäkseen ylösajavat lintukoirat, jotka etsivät jäljen maasta ja ajavat linnun liikkeelle metsästäjälle. Noutavat koirat etsivät ja noutavat metsästyksen kohteena olleen pienriistan vedestä ja maalla. Noutavat koirat ovat myös mainioita etsintäkoiria.

Tämän ryhmän koirarodut ovat hyviä seurakoiria, miellyttämishaluisia ja tarvitsevat virikkeitä ja tarpeeksi liikuntaa. Jos haluat hyvän tottelevaisuuskoiran, löydät rotusi tästä ryhmästä.

Esimerkkejä roduista: amerikancockerspanieli, kultainennoutaja, labradorinnoutaja, portugalinvesikoira.

Koiraroturyhmä 9 – Seurakoirat ja kääpiökoirat

Tämän ryhmän rodut on jalostettu seurakoiriksi ja niiden alkuperä vaihtelee. Ryhmän rotujen yleisiä yhteisiä nimittäjiä ovat pienikasvuisuus ja hyvät seurakoiran ominaisuudet.

Nämä koirat ovat mitä parasta seuraa ja ne soveltuvat yhtä hyvin kaupunkiin kuin maaseudullekin. Kannattaa muistaa, että rodut vaativat paljon turkinhoitoa. Seurakoira tarvitsee myös tekemistä ja aktivointia ja moni rotu sopiikin hyvin agilityyn tai tottelevaisuusharrastukseen.

Esimerkkejä roduista: bostoninterrieri, bichon bolognese, chihuahua, mopsi, villakoira, tiibetinspanieli.

Koiraroturyhmä 10 – Vinttikoirat

Tämä on melko yhtenäinen ryhmä, joka koostuu eri ulkomuodon omaavista nopeista metsästyskoirista. Vinttikoiria on alun perin käytetty ajojahdissa, jossa koira yksin tai laumassa ajaa saaliin ja pyydystää sen. Näitä rotuja on jo vuosituhansien ajan käytetty koirien juoksukilpailuissa. 

Useimmat näistä koirista ovat sisätiloissa rauhallisia ja tulevat hyvin toimeen päivittäisillä kävelylenkeillä. Ne tarvitsevat kuitenkin muutaman kerran viikossa mahdollisuuden tyydyttää juoksemisen tarpeensa, esimerkiksi peltoaukeamalla ja mieluiten samantyyppisen rodun kanssa. Monilla tämän ryhmän roduilla on edelleen metsästysvaisto tallella, koska niitä on aikanaan käytetty metsästykseen.

Esimerkkejä roduista: afgaaninvinttikoira, venäjänvinttikoira, englanninvinttikoira, irlanninsusikoira, whippet

Ifistä koiravakuutus kaikille koiraroduille

Ifin koiravakuutuksen saat mille tahansa koirarodulle –  myös sekarotuisille koirille. Koiravakuutuksella varmistat, että koirasi saa hyvää hoitoa! Mikäli olet kiinnostunut muiden eläinten vakuuttamisesta, tutustu eläinvakuutuksiimme

Ulkomailta tuoduista koirista vakuutamme rotukennelien kautta hankitut koirat. Niiden vakuuttamisesta saat lisätietoa soittamalla asiakaspalveluumme.