Koiran heijastin lisää turvallisuutta

Koirakin tarvitsee heijastimen. Pimeitä iltoja riittää vielä pitkälle kevättalveenkin, joten koiran turvallinen ulkoilu kannattaa varmistaa heijastimella. Koirille on olemassa monenlaisia heijastimia, heijastinvaljaita ja -liivejä sekä vilkkuvaloja, jotka tekevät ne näkyviksi pimeässä.

Koirien heijastimet, valopannat ja vilkkuvalot

Koirille löytyy nykyisin jo paljon erilaisia turvatuotteita, jotka auttavat näkymään hämärässä ja pimeässä. Perinteisiä heijastimia näkyvämpiä ovat heijastin- ja huomioliivit, heijastinvaljaat ja -pannat sekä heijastavat taluttimet. Laajoista valikoimista löytyy varmasti sopiva heijastin niin chihuahualle kuin tanskandogillekin. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä suurempi heijastava pinta, sitä parempi näkyvyys.

Erilaisten heijastimien lisäksi koirille on valopantoja ja vilkkuvaloja. Vilkkuvalo auttaa koiraa näkymään maastossa silloinkin, kun heijastimeen ei osu valoa. Koiran paikantaminen muun muassa pimeässä metsässä on helppoa valopannan tai vilkkuvalon avulla.

Miten valita koiralle paras heijastin?

Valitessasi koirallesi sopivaa heijastinta, kannattaa huomioida koiran koko ja käyttötilanteet. Koiran tulee voida liikkua normaalisti heijastimista huolimatta. Pitkäkarvaisen koiran kohdalla tulee myös varmistaa, ettei heijastin huku karvojen alle.

Koiran huomio- ja heijastinliivissä on suuri heijastava pinta ja se näkyy kauas. Pienempiä heijastimia käytettäessä, voi olla tarpeen käyttää useampaa erilaista heijastinta, jotta varmistetaan koiran riittävä näkyvyys. Saatavilla on myös heijastavaa suihketta, jolla turkkiin saadaan ohut heijastava pinta. Suihke voidaan pestä pois vedellä ja saippualla.

Myös taluttimen näkyvyyteen on hyvä kiinnittää huomiota, varsinkin jos naru on pitkä ja koira juoksentelee puolelta toiselle ympäristöä tutkien. Taluttimen eli flexin voit hankkia heijastavana tai voit pujottaa taluttimeen heijastinputken. Toimivimman yhdistelmän saat yhdistelemällä heijastimia ja valoja.

Koiran näkyvyyden varmistaminen vilkkuvalolla

Heijastin auttaa muita tiellä kulkijoita havaitsemaan lemmikkisi. Maastossa ei ole valoja, jotka auttaisivat heijastimia näkymään. Siellä erilaiset led- ja vilkkuvalot auttavat koiraasi näkymään paremmin.

Pantaan kiinnitetty vilkkuvalo tai valopanta varmistaa, että koirasi näkyy koko ajan. Mikäli vilkkuvalo tuntuu häiritsevän koiraa, voi sen sijoittaa koiran niskapuolelle tai leuan alle. 

Heijastin mukana syyskuusta huhtikuuhun

Syksyn ja talven pimeinä iltoina on melko helppo muistaa heijastin, mutta yhtä tärkeä heijastin on myös aamulenkillä. Koiria ulkoilutetaan usein aikaisin aamulla, kun ulkona on vielä hämärää. Ilman heijastinta hämärässä kulkevaa lemmikkiä on vaikea erottaa. Varmista siis koirasi turvallisuus myös lämpimämpinä vuodenaikoina aamu- ja iltahämärässä.

Kuinka usein koiran heijastimet tulee uusia?

Heijastimet kuluvat käytössä. Niiden kuntoa kannattaa tarkkailla ja vanhat korvata ajoissa uusilla. − Mistä sitten tietää, onko heijastin vielä toimiva? Vanhojen heijastimien tehoa kannattaa verrata uusiin. Hyvä keino testata tehoa on osoittaa heijastimia taskulampulla noin neljän metrin päästä. Jo vuoden ikäisten heijastinten teho on hyvä tarkistaa.

Muista myös omistajan heijastimet

Muista hankkia laadukkaat heijastimet myös itsellesi. Hyvän näkyvyyden varmistat käyttämällä heijastinliiviä tai muita heijastinvaatteita, joissa on suuret heijastinpinnat. Parhaan näkyvyyden saat yhdistelemällä heijastimia ja valoja, kuten koirallasikin.

Heijastin kannattaa sijoittaa mahdollisimman näkyvään paikkaan, mielellään oikealle sivulle, noin puolen metrin korkeudelle.

Lisäturvaa koiralle vakuutuksella

Turvallisuuteen panostamisesta huolimatta, koirallesi voi sattua tapaturmia. Ifin koiravakuutuksella varmistat koirallesi hyvän hoidon vahingon sattuessa. 

Huolehdi eläinystävästäsi