Koira lentokoneessa

Saako koira matkustaa lennolla matkustamossa, vai onko koiran paikka aina lentokoneen ruumassa? Miten lentomatkaan voi valmistautua koiran kanssa? Lue vastaukset ja vinkit!

Matkalle on hyvä pakata mukaan etäeläinlääkärisovellus. Etäeläinlääkäristä saat apua koirallesi, jos koirasi vointi huolettaa ennen lentoa tai perillä kohteessa.

Tutustu etäeläinlääkäriin

Koiran kanssa lentäminen on useimmiten mahdollista, kun valmistaudut matkaan huolellisesti. Lentäminen on stressaavaa useimmille koirille. Arvioi koiran stressinsietokyky ja kysy tarvittaessa tutun eläinlääkärin mielipidettä, miten hyvin koirasi todennäköisesti pärjää lennolla. 

Koiran rauhoittaminen lentokoneeseen

Koiralle ei kannata antaa rauhoittavia lääkkeitä ennen lentoa, koska rauhoittaminen lisää koiran sydämeen ja hengitysteihin liittyviä riskejä. Juuri näiden riskien takia rauhoitettu eläin ei ääritapauksessa pääse lennolle lainkaan.

Lyhytkuonoisille koirille lentämistä ei suositella, koska muuttuva ilmanpaine voi aiheuttaa niille hengitysvaikeuksia.

Koira matkustamoon vai ruumaan?

Lentoyhtiöiden käytännöt koirien matkustamisen suhteen vaihtelevat, joten varmista aina ennen matkan varaamista, voitko ottaa koiran mukaan lennolle.

Joissain lentoyhtiöissä koira saa matkustaa omistajan kanssa lentokoneen matkustamossa. Koiran koko ja paino vaikuttavat kuitenkin siihen, missä lentokoneen osassa koira voi matkustaa.

Pienet koirat ja koiranpennut voidaan kuljettaa yleensä käsimatkatavarana, mutta lentoyhtiöillä on vaihtelevia sääntöjä kuljetushäkin koon ja enimmäispainon suhteen. Koiraa ei saa pitää lentokoneessa irrallaan, vaan lemmikin on pysyttävä kuljetushäkissään koko matkan ajan.

Jos koira on liian iso matkustaakseen matkustamossa, se voi matkustaa ruumassa, mikäli ruuma on valaistu ja ilmastoitu. Jättirotujen edustajat kuten tanskandogit taittavat lentomatkansa rahtilennoilla. Osa lentoyhtiöistä päästää lennoilleen ainoastaan opas- ja palveluskoiria.

Millaista koiralla on ruumassa?

Lentokoneen ruumassa on erillinen osasto koirille. Se on valaistu, ja osaston lämpötila ja ilmanpaine ovat samat kuin matkustamossa. Lentokoneen ulkopuolella on meluisaa, joten lemmikit lastataan yleensä koneeseen mahdollisimman myöhään, jotta ne eivät joutuisi odottelemaan lastausta äänekkäässä ympäristössä.

Valmistaudu lentoon koiraan kanssa

Koiran kanssa matkustaminen vaatii normaalia enemmän valmisteluja. Varaa matka hyvissä ajoin, koska lennolle otetaan rajattu määrä lemmikkejä. Selvitä, minkä verran koira ja kuljetushäkki saavat painaa yhdessä ja millainen häkin pitää olla. Totuta koira kuljetushäkkiin ennen matkaa, jotta se tuntee olonsa siinä turvalliseksi. Laita häkkiin koiran oma peitto tai vaatteesi, sillä tutut hajut rauhoittavat koiraa.

Kun matkustat koiran kanssa, saavu lentokentälle tavallista aikaisemmin. Tarkista omasta lentoyhtiöstäsi, kuinka paljon ennen lähtöä sinun ja koirasi pitää saapua lähtöselvitykseen.

Ulkoiluta koira kunnolla ennen lentoa ja varmista, että se on tehnyt tarpeensa. Koira saa mielellään juoda vielä juuri ennen lentoa, mutta tuhteja aterioita ennen matkustamista kannattaa välttää.

Mitä koiran kanssa lentäminen maksaa?

Koirien lentomatkojen hinnat vaihtelevat lentoyhtiöstä ja matkakohteesta riippuen. Lisäksi hintaan vaikuttaa se, matkustaako koira matkustamossa vai ruumassa.

Useimmilla lentoyhtiöillä opas- ja palveluskoirat lentävät maksutta, mutta osa yhtiöistä veloittaa erillisen maksun, jos viereinen istuin ei ole käytössä koiran takia.

Hyvää tietää koiran kanssa lentämisestä

  • Koiranpennun pitää olla vähintään kahdeksan viikkoa vanha päästäkseen lennolle.
  • Muista hankkia koiralle lemmikkieläinpassi, mikrosiru ja tarvittavat rokotukset.
  • Koira matkustamossa lasketaan käsimatkatavaraksi – huomioi tämä pakatessasi.
  • Koiran paikka matkustamossa on kuljetushäkissä edessä olevan istuimen alla.
  • Koiran vakuutuksesta on hyötyä myös ulkomailla. Ifin koiravakuutus on voimassa Pohjoismaissa, EU-maissa ja Sveitsissä enintään vuoden pituisilla matkoilla. 
  • Lue lisää koiran kanssa matkustamisesta.
  • Muista hankkia myös itsellesi matkavakuutus. Voit laskea matkavakuutuksen hinnan ja ostaa vakuutuksen verkkokaupasta vuorokauden ympäri. 
  • Jos matkassasi on muita eläimiä, tutustu lemmikkivakuutuksiimme

Etäeläinlääkäri auttaa matkalla

Ifin asiakkaana voit käyttää etäeläinlääkäriä kolme kertaa maksutta vuonna 2023. Erityisesti matkalla yhteys etäeläinlääkäriin on kätevä, koska eläinlääkäri tulee puhelimen välityksellä sinne, missä sinä olet. Tutustu etäeläinlääkäriin ja lataa sovellus puhelimeesi.